ole-na 28.02.10, 19:03 Bez wspominków tym razem! (Albo - nie takich odległych) Czego się teraz słucha? Ja, np. THE GOSSIP - HEAVY CROSS Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilnyckyj Re: Czego się słucha 01.03.10, 20:14 Z nowszych czasów ja lubię Amy Winehouse, która przypomina mi młodą Tinę Turner, a z grup np. MUSE. Z naszych podobają się Pustki, Ballady i Romanse oraz BIFF. Odpowiedz Link
basilisque Re: Czego się słucha 01.03.10, 21:42 ilnyckyj napisał: > Z nowszych czasów ja lubię Amy Winehouse, która przypomina mi młodą Tinę Turner > , > a z grup np. MUSE. Z naszych podobają się Pustki, Ballady i Romanse oraz BIFF. Nicki, no co ty - to nie twój target, tfu, tzn. ty nie jesteś targetem... Biff - to w ogóle nie dla ciebie! Odpowiedz Link
essor Re: Czego się słucha 02.03.10, 19:46 A toś się wstrzelił z MUSE. Właśnie słyszalem, że będą mieli koncert w Krakowie. Odpowiedz Link
krol-czy-krolik Re: Czego się słucha 03.03.10, 08:43 Ja - oczywiście The Frightened Rabbit !! A poza tym: Gorillaz i takie coś ze Szwecji: Peter, Bjorn i John. DB. Rabbit Odpowiedz Link
jo_ember Re: Czego się słucha 04.03.10, 15:23 A ja teraz słucham "Revolvera" (re-mastered)! I stwierdzam, ze Muse czy Arctic Monkeys jeszcze nie dorośli do tego poziomu... Odpowiedz Link
krol-czy-krolik Re: Czego się słucha 07.03.10, 12:34 The B. można też słuchać dużo innego starzywa też, z nowszych staroci ja np. Stranglers, New Orders, Smiths. Za Sonic Youth jakoś nie przepadałem tak jak teraz za róznymi noizami. Za to podoba mi się Florence (&Machine). Superlaska i poza tym ma naprawdę dobry vocal w odróżnieniu od tych britneyspirsów, czy lejdigagów. No i tyle, na ra i DB. Rabbit Odpowiedz Link
krol-czy-krolik Re: Czego się słucha cd. 09.03.10, 10:17 Aha. Jeszcze Jarred Leto z 30 sek. do Marsa. Ostatnio brzmi jak kopia młodego Bono. Odpowiedz Link
basilisque Re: Czego się słucha cd. 10.03.10, 19:17 krol-czy-krolik napisał: > Aha. Jeszcze Jarred Leto z 30 sek. do Marsa. Ostatnio brzmi jak kopia młodego > Bono. Czy masz na myśli TO: www.youtube.com/watch?v=GjJmYnTxT3w ? Odpowiedz Link
krol-czy-krolik Re: Czego się słucha cd. 20.03.10, 12:49 > Czy masz na myśli TO: > www.youtube. itd EXACTLY! Odpowiedz Link
johnny-kalesony Re: Czego się słucha 12.03.10, 16:21 Od dłuższego już czasu w dziedzinie muzyki rozrywkowej słucham w zasadzie tylko 50s i 60s a jeżeli są to nagrania późniejsze, to do 60s szeroko nawiązujące. Zachwycam się nieodmiennie Amy Winehouse a obecnie nie mogę się opędzić od muzyki filmowej z "Ołszynów". Wspaniały przykład psychedelicznego popu z Ocean's 11 -- www.youtube.com/watch?v=RLHktfqXcZY Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link
ilnyckyj Re: Czego się słucha 13.03.10, 14:54 A teraz... Jethro Tull THICK AS A BRICK! Odpowiedz Link
ole-na Re: Czego się słucha 18.03.10, 21:51 Z dzisiejszych chłopaków z gitara np. BIFFY CLYRO Odpowiedz Link
essor Re: Czego się słucha 28.03.10, 21:46 Biffy Clyro - to zero. Jeszcze jedne chłopaki z gitarami, grają to samo co inni tylko gorzej Odpowiedz Link
dziwny_ten_swiat Re: Czego się słucha 01.04.10, 16:56 Ze współczesnych chłopakow z gitarami to KINGS OF LEON. Np. Sex on fire Odpowiedz Link
essor Re: Czego się słucha 03.04.10, 22:19 Dzisiaj... Kantata: "Iesu, bleib mein Freund... Moja ulubiona, najbardziej słoneczna. Odpowiedz Link
bartos29 Re: Czego się słucha 04.04.10, 15:19 Chyba chodziło ci o to? www.youtube.com/watch?v=d9EN27Zh_vg JESUS BLEIBET MEINE FREUDE Odpowiedz Link
krol-czy-krolik Re: Czego się słucha - znów Gorillaz 06.04.10, 22:52 Bo czy w dawnych czasach mogły robic taką karierę animowane małpiszony? Odpowiedz Link
basilisque Re: Czego się słucha 10.04.10, 23:09 A teraz - sonata As-dur op. 110 Beethovena (nowe wyk. D. Barenboim) Jedna z moich ulubionych (szczególnie ostatnie części z fugą)! Odpowiedz Link
jo_ember Sonata n.31 11.04.10, 11:33 To właśnie to: GRA GLENN GOULD jEDEN Z NIEWIELU GENIUSZY FORTEPIANU. Odpowiedz Link
basilisque Re: Sonata n.31 12.04.10, 22:25 Ale tu warto dodać część ostatnią (m.in. fuga i inwersja). GENIALNE. To jedno z największych dzieł późnego Beethovena.Tu mamy Bacha, Beethovena i... Chopina, szczególnie w zakończeniu Odpowiedz Link
basilisque April is the cruellest month... 13.04.10, 19:09 Nie słucham, ale czytam. Waste Land T.S. Elliot Odpowiedz Link
basilisque W nastroju chwili 15.04.10, 21:41 Rzeczywiście - odszedłem od popu, rocka - rozsmakowuję się w klasyce. Beethoven: potwierdzam genialność trochę niedocenionej sonaty 31. No i Bach - całe Wohltemperierte Klavier (Bd.1-2). Klasyką inspirowali się i Procol Harum i ELP i Genesis no i ELO - w pierwszej fazie. Odpowiedz Link
pomer_anya Re: Sigur Ros 28.04.10, 22:07 Dla mnie za ciężko-ponure. Z Lodowej Wyspy preferuję panią Bjork: jest oryginalna i bardziej urozmaicona w nastrojach. Ostattio widzialam jej koncert w TV. Klasa! Odpowiedz Link
sexilola_automatic W nastroju refleksyjnym 29.04.10, 21:39 Oprócz mojego ulubionego McLaughlina, też Miles DAvis "Bitches Brew" Odpowiedz Link
basilisque Re: W nastroju refleksyjnym 30.04.10, 16:49 sexilola_automatic napisała: > Oprócz mojego ulubionego McLaughlina, też Miles DAvis "Bitches Brew" W Bitches Brew - też jest (m.in.) McLaughlin! Odpowiedz Link
lotam Gdybyś rzeczywiście lubił Johna McLaughlina i jego 30.04.10, 20:18 muzykę, to napisałbys chociaż kilka słów o jego koncertach z Mahavishnu Orchestra. Chociażby tym: qualitybootz.blogspot.com/2010/04/mahavishnu-orchestra-berkeley-1972.html To, co John wygrywa na gitarze w Dream, albo w The Dance of Maya. to absolutne mistrzostwo świata. Wieśniaki z podkieleckich wiosek twierdzili potem, że tzw. power trio z Siemianowic Śląskich grało tak samo dobrze, a może nawet lepiej? Pominę te brednie milczeniem. Poza tym, dla Mahavishnu Orchestra esbecy tekstów nie pisali. Odpowiedz Link
lotam A słucha się, słucha 30.04.10, 20:09 U mnie ostatnio wielkie Tullowskie dzieła epickie: Thick As A Brick i (częściej) A Passion Play. Tylko nie z banalnych i osłuchanych do znudzenia wydawnictw studyjnych. Omawianie tychże pozostawiam prorokom młodszym, a może nawet ałtorytetom tego "forum". Może w klubokawiarni w ich rodzinnej podkieleckiej wiosce kiedyści cóś takiego zapuszczono? Słucha się, jak Jethro Tull, wówczas zespół numer 2 na świecie, grał te cuda na koncertach w USA. Od tego są bootlegi. Odpowiedz Link
basilisque Re: A słucha się, słucha 14.06.10, 21:15 Thick as a brick - też słucham. Mam plytkę z wersją studyjną i koncertową, ale - i tu się nie zgodzę z przedmówcą - lepsza jest studyjna (to niestety jest reguła jeśli chodzi o wielkie dzieła, czyli Concept LP) Odpowiedz Link
essor Re: A słucha się, słucha 01.09.10, 21:33 Czy tam któryś "przedmówca" nie ma jakiegoś kompleksu "podkieleckich wsi"? Jeśli tam mieszka, czy się urodził to może być dumny - TAM JEST POLSKA (m.in. ). A ja ostatnio zaliczyłem Coke Fest in Cracow. Same zwiezdy roka . MUSE , 30 STM (Jarred Leto), Chemical Brothers. Bez zachwytów... Odpowiedz Link
sexilola_automatic Teraz - KAISER CHIEFS 12.06.10, 22:54 Kapela brytyjska, ale bardzo przypomina brzmienia lat 60-tych (np. The Turtles, Box Tops, czy Young Rascals) Odpowiedz Link
pomer_anya Franz Ferdinand 02.09.10, 19:10 Znam tylko z płyt i netu. IMO najlepsi z tzw. brit-popu. A wy jak uważacie? Odpowiedz Link
czarny-kelvin Re: Franz Ferdinand 27.08.11, 19:09 Z aktualnych akceptuję: Arcade Fire, Beirut, no i czasami Radiohead. Odpowiedz Link
basilisque Alternative? 25.09.10, 21:36 Ja dużo słucha wspołczesnego rocka, który nie wiadomo dlaczego określa się jako "alternatywny". Cały czas to są chłopaki z gitarami jak czterdzieści parę lat temu i często przypomina tamto granie, i czasami też, przyznaję wnosi nowe brzmienia. Tylko, że wtedy to nie mówilo się o alternative rock... Odpowiedz Link
jo_ember Re: Alternative? 07.10.10, 21:48 Alternatywne - bo mniej elektorniki, samplingów itp, muzyki z komputera itp. Odpowiedz Link
pomer_anya Re: Czego się słucha 05.11.10, 23:03 A ja RADIOHEAD - Pyramid Song ( nie podam linku, bo ten z 1 postu już wykasowany ale świetna muzza metafozyczno-kontemplacyjna) Odpowiedz Link
replica1 Re: Czego się słucha 10.12.10, 12:59 Tindersticks. Wspaniały zespół, szkoda, że tak mało u nas znany. www.youtube.com/watch?v=iKFWtrgwo1 Odpowiedz Link
replica1 Re: Czego się słucha 10.12.10, 13:01 Jeszcze raz link; www.youtube.com/watch?v=iKFWtrgwo1o Odpowiedz Link
ilnyckyj Re: Czego się słucha 11.05.11, 22:06 Sorry, że tak nawracam do dawnych epok, ale tu czuję klimaty bardzo Roxy Music. Odpowiedz Link
replica1 Re: Czego się słucha 14.05.11, 20:28 Nie ma za co przepraszać Kocham Roxy Music!! Odpowiedz Link
essor Nowe, co nie przypomina starego... 12.05.11, 21:18 I poza tym dobre to np. Arcade Fire Odpowiedz Link
dziwny_ten_swiat Re: Nowe, co nie przypomina starego... 24.08.12, 16:47 Na openerze jedna z lepszych grup: THE XX Odpowiedz Link
johnny-kalesony Blossom Toes 24.08.12, 18:12 Dzisiaj słucham Blossom Toes youtu.be/yyRlnG-09aI Pozdrawiam Keep Rockin' Odpowiedz Link