Dodaj do ulubionych

kasety przechodzą do historii

15.05.07, 00:14
Ciutkę z opóźnieniem zamieszczam - ale czytałem ciekawy tekst w Wyborczej,
warto na chwilę przywołać wspomnienia zwłaszcza wśród fanów pamiętających
lata 80te.
Kaseta i magnetofon to były kiedyś podstawowe atrybuty fana - a w latach
90tych doszedł jeszcze do tego walkman.
Zamieszczam cytat artykułu: (autorzy Domaszewicz, Miączyński "Pozegnanie z
kasetą magnetofonową")
"Lata świetności kasety to przełom lat 80. i 90. W Polsce w czasach PRL jedyną
powszechnie dostępną marką kasety był Stilon Gorzów (zachodnie kasety Agfa,
Basf czy Sony dawało się zdobyć tylko w Peweksach). Potem, w pierwszej połowie
lat 90., stoiska z pirackimi kasetami to jeden z najbardziej
charakterystycznych widoków w stolicy. - Na kasety kopiowało się płyty
winylowe i CD, nagrywało koncerty i kawałki z radia, robiło się własne składanki".

całosc pod linkiem:gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69806,4116273.html

Pamiętam emocje kiedy zdobywało się jakieś nowe nagranie PSB przed laty -
zazwyczaj właśnie z radia nagrywając na kasetę. Czasem też można było sięgnąć
po zbiory wypożyczalni płyt CD i zlecić nagranie - w ten sposób zdobywałem z
Michałem.psb Please, max It`s a sin...
Ale pamiętam tez kiedyś cykl audycji radiowych (pod koniec 1989 lub na
początku 1990) gdzie od poniedziałku do piątku między 18.30 a 19.30 w 2 PR
Bogdan Fabiański puścił dyskografię PSB - po prezentacji płyty wrzucał utwory
ze stron B singli. To była jazda smile
Obserwuj wątek
    • ralph24 Re: kasety przechodzą do historii 15.05.07, 18:22
      Taaa...Pamietam jak dzis kiedy tata kupil mi Behaviour na kaseciesmile)) A pozniej
      zaczela sie moja PSBowa mania i polowanie na straganach z kasetami, ktorych bylo
      pelno na poczatku lat 90ych, na Actually, Introspective i cała reszte
      dyskografii...Mam do dzis cala swoja kolekcje MC, uzbieralem tez juz prawie
      wszystko na CD(jesli chodzi o albumy, z singlami poki co nie szalejesmile)), i
      zaczynam zbierac dyskografie Chlopakow na winylach...ach to BB, Only The Wind
      albo I Want a Dog slyszane wsrod charakterystycznych winylowych szumow..smile No,
      ale to juz zupelnie inna historiasmile)
      • asia_psb Re: kasety przechodzą do historii 25.05.07, 19:27
        Taak..ja niestety urodziłam sie o tych pare lat za późnosmile, więc nie
        przezywałam tak swoich pierwszych nagran psb. Po prostu jak juz mnie oswiecono
        kto spiewa moje ulubione kawałki z radia Złote Przeboje(swego czasu sluchalam
        tego 24 na dobe zeby upolowac AOMM choc oczywiscie niewiedzialam nawet kto to
        spiewa) pojechałam do wujka, zabrałam mu wszystkie plyty PSB jakie miał(bodajże
        please, behavoiur, actually, introspective i bilingualsmile)) i trzymalam az mnie
        nie opieprzyli(chyba po roku) za nie oddalam. A potem jak wiadomo, internet
        zrobil swoje, inni fani ktorzy wysylali mi rzadkie kawalki tez, troche
        posiedzialam na Allegro..;p. Mam nawet jakies winyle bo jak mialam 13 lat
        mialam odpał na gramofon i winyle. Mimo awantur mojej mamy ze nie bedzie mi
        kupowac staroci i smieci, mam kilka plytek, m. in. ACTUALLy widane przez polski
        wifonsmile
        Ale wracajac do kaset, to mama opowiadala mi jak w latach 80 co sobote
        siedziala ze swoim ówczensym chlopakiem i nagrywala dyskografie Oldfielda =), a
        potem juz tylko polowali na piraty na placusmile
        Fajne to byly czasy.. zeby zdobyc swoj ulubiony kawalek trzeba bylo polowac z
        kaseta w radiu..teraz wystarczy nawet kilkadziesiat sekund,zeby miec to co sie
        chce..to wygodniejsze ale nie ma juz tego urokusmile
    • j.wojak Re: kasety przechodzą do historii 16.05.07, 13:46
      Tak, były czasy...Ja zacząłem na dobre od kasety Behaviour, choć już wcześniej
      słuchałem Actually...Różne firmy dawały różne okładki (foto oryginalnej lub
      rózne fotki PSB) i najczęściej różną kolejność utworów, np. rozdzielali
      Nervously i The End of The World...Fajnie było, gdy troche ukrócono piractwo i
      można było kupić legalne kasety. Pamietam, że wcześniej był np. kiosk, gdzie
      facet przegrywał najnowsze albumy róznych wykonawców na kasety klientów,
      pamiętam kartkę o ówczesnej nowości: PSB Behaviour...
      • eliks Re: kasety przechodzą do historii 16.05.07, 16:41
        a ja uwazam ze to najwyzszy czas na odejscie kaset - wciagalo sie to, rwalo,
        jakos bywala fatalna, stare piraty mialy popaprane okladki i tracklisty...

z drugiej jednak strony Introspective na kasecie... pamietam jak dzis.

a Actually wylacznie na winylu z tonpressu wink mam do dzis.
        • anthares_psb Re: kasety przechodzą do historii 23.05.07, 21:47
          eliks napisał:

> a ja uwazam ze to najwyzszy czas na odejscie kaset - wciagalo sie to, rwalo,
          > jakos bywala fatalna, stare piraty mialy popaprane okladki i tracklisty...

Ale wspomnienia pozostają smile.
          Behaviour miałem przegrywany z CD, ale Disco, czy Introspective to kasety - piraty smile. Na Disco, Discography brakowało utorów, ale takie były czasy - nowości pojawiały się we Wrocławiu na Dworcu Głównym PKP, w Hali Targowej na pierwszym piętrze i w Baszcie smile.

> z drugiej jednak strony Introspective na kasecie... pamietam jak dzis.

Ja też smile

> a Actually wylacznie na winylu z tonpressu wink mam do dzis.

Hmmm... też mam do tej pory tę płytę na winylu i też wyłącznie na winylu ją miałem smile.
      • ralph24 Re: kasety przechodzą do historii 24.05.07, 02:37
        j.wojak napisał:
        "np. rozdzielali Nervously i The End of The World..."

Ja mialem taka gdzie byly jako jedna sciezkasmile) Kaseta byla firmy BMG
        bodajze..smile) miala zmieniona kolejnosc utworow...pierwsze bylo How Can
        You..pamietam ze sluchalem jej co wieczor, nie moglem bez niej zasnac..smile))
        • j.wojak "Płyta tygodnia"-Behaviour 24.05.07, 09:27
          Przypomniało mi się -zanim kupiłem "porządną" piracką kasetę, nagrywałem po 1-2
          utwory z PR1; puszczali regularnie w ramach cyklicznej audycji "Płyta tygodnia"
          Jacek
          • ralph24 Re: "Płyta tygodnia"-Behaviour 24.05.07, 15:43
            Pamietam jeszcze jak wkrotce po wydaniu Behaviour w radiu Bialystok pewnego dnia
            0 21.00 wyemitowano cala plyte. Nigdy czegos takiego nie slyszalem, zeby ktos po
            prostu puscil CALA plyte, bez zadnego gadania itd. Po prostu nieprzerwany ciag
            10 utworow..smile
            • eliks Re: "Płyta tygodnia"-Behaviour 24.05.07, 18:56
              w czasach "nowozytnych" tak tez czasami robili w starej Radiostacji, tzn. tej
              co bezposrednio rozkwitla z Rozglosni Harcerskiej, przed jej komercyjnym
              zagarnieciem.

niektorzy "dj'e" puszczali cala plytke jak leci i wychodzili ze studia! podczas
              jednej z takich akcji, ktos z zewnatrz sie zakradł i narobil wbrew.

wowczas Radiostacja rzadzili Pawel Sito i Justyn Depo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka