libl 14.08.07, 11:52 Elvin Jones "In Europe". Za chwilę się zacznie "Doll of the Bride"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jazzfoxy Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 14.08.07, 20:03 U mnie zupełnie inne rytmy - Antibalas z koncertu w Toronto. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 14.08.07, 21:10 U mnie też inne rytmy; cudowna płyta starego mistrza: Andrew Hill "Time Lines". Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 14.08.07, 21:37 Słuchasz dziś płyt, które i mnie są bliskie. Odpowiedz Link Zgłoś
3sbee Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 14.08.07, 21:44 RE:JAZZ - "Point Of View", "EXPANSION", "Re:mix", . Gorąco polecam, świetna muzyka z pogranicza nu jazzu i klubowej. Jesli chcesz posłuchać to zapraszam do odwiedzenia blogu jazzava-cafe.salon24.pl - akurat gra non stop w playliście. Odpowiedz Link Zgłoś
libra_a Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 15.08.07, 12:13 Przyznam się do pewnej dewiacji. Otóż mam ponad 40 różnych wykonań utworu "Autumn leaves" (kolekcja nie jest zamknięta, zbieram nadal) I właśnie dziś słucham sobie po kolei wszystkich. Zdaje się, że psychiatria nazywa to chyba natręctwem? Odpowiedz Link Zgłoś
3sbee Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 15.08.07, 14:24 A masz te wersje w wykonaniu Cheta Bakera i Billa Evansa. Tak na wszelki wypadek dodałem do playlisty Jazzava Cafe, więc zapraszam do posłuchania jazzava-cafe.salon24.pl ps. Może to jest jakaś dewiacja, ale jakże przyjemna Odpowiedz Link Zgłoś
libra_a Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 15.08.07, 15:04 Mam, mam ) Mam też Bakera z Desmondem. I Evansa z Scottem LaFaro. PS. Jak to dobrze, że ktoś przynajmniej stara się zrozumieć dewiacje bliźniego Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 15.08.07, 15:38 A masz wersję wokalną w wykonaniu Mike'a Pattona,któremu towarzyszą John Zorn, Otomo Yoshihide, Bill Laswell i Joey Baron ? Odpowiedz Link Zgłoś
libra_a Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 15.08.07, 16:20 Nie, tego nie mam i nie miałam Pewnie nie mam jeszcze kilkuset wykonań (niektórych też się pozbywam) Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 15.08.07, 19:00 Nie tylko Ty masz dewiację tego typu; ja kolekcjonuję wersje "My Favorite Things". Na razie mam ponad 60 wersji. Nie licząc wykonań Coltrane'a )) Odpowiedz Link Zgłoś
libra_a Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 15.08.07, 19:02 O, ale fajnie. Powstaje grupa wsparcia. Dewianci wszystkich krajów łączcie się! )) Odpowiedz Link Zgłoś
libra_a Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 15.08.07, 19:05 No to jak tak, to dodam jeszcze, że zbieram różne wykonania "Suicide is Painless" - czyli piosenki z filmu/serialu M.A.S.H. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 15.08.07, 19:17 Powinniśmy założyć osobny wątek pt. "Dewiacje" W mojej kolekcji są przedziwne rzeczy: wersje metalowa, punkowa, musicalowa, kabaretowa, parodia, wersja operetkowa, śpiewana po hiszpańsku... Różne cuda Oczywiście najwięcej jest wersji jazzowych. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonki Re: Pozazdrościć 17.08.07, 01:17 Pozazdrościć takich deviacji. Muszę chyba tez jakąś wykombinować. Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 15.08.07, 21:15 jasiek_natolin napisał: > A masz wersję wokalną w wykonaniu Mike'a Pattona,któremu towarzyszą > John Zorn, Otomo Yoshihide, Bill Laswell i Joey Baron ? Jasiek, przypomnij mi z jakiej to plyty.., bo pamiec zawodzi.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
miles9 Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 16.08.07, 20:18 Miles Davis - "Someday My Prince Will Come" Odpowiedz Link Zgłoś
dalemanga Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 16.08.07, 22:04 Freddie Hubbard "Red Clay" mmmmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 16.08.07, 23:47 Fred Anderson & Hamid Drake - From The River To The Ocean (2007) piekne, jak zawsze w ich wykonaniu.. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 17.08.07, 13:02 "Warszawa. Tribute to Joy Division". Zupełnie niejazzowe. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 17.08.07, 17:23 David S. Ware "Surrendered". Uwielbiam Odpowiedz Link Zgłoś
swantevit Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 17.08.07, 22:01 Tego kogo w lipcu; Oscar Peterson "Hello Herbie" Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 18.08.07, 13:15 Don Cherry "Complete Communion". CUDOWNA płyta; WIELCY muzycy, WIELKA muzyka Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: Czego/kogo słuchamy w sierpniu 19.08.07, 10:27 "We Insist! Freedom Now Suite" - Max Roach i Abbey. Gra na niej niezapomniany (a może jednak trochę zapomniany) Coleman Hawkins. Jedna z piękniejszych i ważnych płyt. Jedna z tych płyt, które się nie starzeją. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah We Insist! Freedom Now Suite 19.08.07, 16:40 Wiadomosc o śmierci Maxa Roacha sprawila,ze tez siegnąłem po tę płytę Warto przypomniec przy okazji nazwiska muzykow bioracych udzial w tej genialnej sesji-Coleman Hawkins gra na tenorze w kawalku "Driva Man",oprocz niego jest Walter Benton(tez tenorzysta),na trąbce Booker Little, na puzonie Julian Priester,na basie James Schenck;śpiewa i krzyczy oczywiscie wspaniala Abbey Lincoln,ówczesna(bodajze trzecia)zona Maxa.Słowa napisał Oscar Brown jr. W sekcji perkusjonaliow obok Roach'a graja Babatunde Olatunji(chyba najwiekszy autorytet,jesli chodzi o afrykanskie bebny na scenie jazzowej)oraz Ray Mantilla i Thomas DuVall. Wspaniała sesja.Masakra.To co ten zespol zrobil na tej plycie przechodzi moje wszelkie wyobrazenia o tym,czym moze byc muzyka... Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: We Insist! Freedom Now Suite 19.08.07, 20:35 Masz płyty Babatunde? Ja znam go tylko z tej i mam jakieś pojedyncze utwory. A są to i moje klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: We Insist! Freedom Now Suite 20.08.07, 20:16 jazzfoxy napisała: > Masz płyty Babatunde? Ja znam go tylko z tej i mam jakieś pojedyncze utwory. A > są to i moje klimaty. Mam.Najbardziej polecam dwie pierwsze:"Drums of Passion" z 1959 i "Zungo" z 1961.Cudowne jest brzmienie,surowe,afrykańskie -podobne do płyt "African Beat" Art'a Blakey'a i "African Highlife" Solomona Ilori.Warto wspomniec,ze muzyka Duke'a Ellingtona,Count'a Basie'go,Johna Coltrane'a,Pharoaha Sandersa nie bylaby pewnie taka sama,gdyby nie Olatunji...Poprzaz swoja dzialalnosc wywarl wplyw na cale pokolenia jazzmanow szukajacych swych afrykanskich korzeni. A tu polecam film z You Tube:www.youtube.com/watch?v=VT2J1Ot9N5c Pozdr.Faraon Odpowiedz Link Zgłoś
libl Re: We Insist! Freedom Now Suite 19.08.07, 21:01 Rewelacyjna płyta. Aż dziwne, że wcześniej do niej nie dotarłem; dziś słyszałem ją pierwszy raz. Wielka płyta Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah afro 20.08.07, 20:27 Dizzy Gillespie-"Afro",genialna plyta z 1954 roku...Stare,ale jare!!! Uwielbiam to nagranie. Odpowiedz Link Zgłoś
libl Jeanne Lee & Mal Waldro 20.08.07, 20:41 Jeanne Lee & Mal Waldron "After Hours". Wspaniały głos Jeanne... Niedługo jesień i płyta już jesienna (nie za wcześnie?). Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: Jeanne Lee & Mal Waldro 23.08.07, 23:48 Painkiller - 50th Birthday Celebration, Vol. 12 john Zorn : saxophone; Bill Laswell : bass, Hamid Drake : drums; Special Guest - Mike Patton : voice. odrobina. szalenstwa na dobranoc... pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
janek_pradera Re: Jeanne Lee & Mal Waldro 28.08.07, 07:41 sonny simmons"ancient ritual" steve lacy& mal waldron"sempre amore" Odpowiedz Link Zgłoś
jazzfoxy Re: czego/kogo słuchamy w sierpniu? 28.08.07, 08:40 The Jamie Saft Trio "Plays Bob Dylan". W szcególności utwór "Ballad Of A Thin Man" w wykonaniu Pattona - rewelacja! Odpowiedz Link Zgłoś
pharoah Re: czego/kogo słuchamy w sierpniu? 28.08.07, 18:32 slucham hymnu Izraela -"Hatikva" w niesamowitym wykonaniu Daniela Zamira...Znalazlem to kiedys na You tube,ale szybko zostalo usuniete... Bylem ciekaw co u Zamira i jego grupy Satlah(nie wiem czy jeszcze istnieje...)Daniel Zamir wrocil ponoc do Izraela...Nagral ostatnio dwie plyty,ktore firmuje sam:Amen i Daniel Zamir sings(pop)...Wiele sobie obiecuje po tych nagraniach(jesli uda mi sie do nich dotrzec...) Podaje link do strony,na ktorej mozna jeszcze posluchac i obejrzec sobie "Hatikva" w wykonaniu Zamira...www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3390252,00.html Swoją drogą wyobrazacie sobie,zeby polski jazzman nagral "Mazurek Dabrowskiego"??!!...A moze juz ktos to zrobil?.... Odpowiedz Link Zgłoś
kossace Re: czego/kogo słuchamy w sierpniu? 31.08.07, 23:30 Paul Schütze & Phantom City - New Maps of Hell (1992) oraz Phantom City - Shiva Recoil (Live-Unlive) (1997) nie jest to moze jazz w pelnym slowa tego znaczeniu, ale jednak.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
pjetrek29 Re: czego/kogo słuchamy w sierpniu? 01.09.07, 23:07 pharoah napisał: > Swoją drogą wyobrazacie sobie,zeby polski jazzman nagral "Mazurek > Dabrowskiego"??!!...A moze juz ktos to zrobil?.... coś mi się majaczy, że wyszła płyta z różnymi interpretacjami mazurka dąbrowskiego. nie wiem czy była interpretacja jazzowa, jeśli dobrze pamiętam, to była kazikowa. pozdr pjetrek Odpowiedz Link Zgłoś