ilhan 11.07.03, 13:10 Idę szukać jakichś fajnych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilhan Re: Zagadki, odcinek drugi 11.07.03, 13:15 Spróbujmy na początek z taką: Do żeńskiego klasztoru przyjechała z wizytacją jedna z przełożonych. Dokładnie obejrzała wszystkie pomieszczenia i powiedziała do przeoryszy: "W tym klasztorze mimo zakazu był mężczyzna!!!" W jaki sposób udało się jej to ustalić??? Odpowiedz Link Zgłoś
aislinn Re: Zagadki, odcinek drugi 11.07.03, 13:18 Podniesiona deska klozetowa ? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Zagadki, odcinek drugi 11.07.03, 13:21 aislinn napisała: > Podniesiona deska klozetowa ? Nie wiedziałem że aż tak dobrze znasz się na klasztorach. W każdym razie brawo, o to chodziło! Odpowiedz Link Zgłoś
aislinn Re: Zagadki, odcinek drugi 11.07.03, 13:23 ))) musze się powoli przymierzac ,coż mi innego pozostaje.... Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius co jest głupotą, 11.07.03, 13:25 miałbym tam jak w raju. zawesze opuszczam ))) m, .y. P.S. Czy ktoś mógłby, kurna, pomyśleć nad moją zagadką, nie czytając Aricowej odpowiedzi ani mojej odpowiedzi na Aricową odpowiedź? Przypominam, że są przynajmniej dwa dobre rozwiązania. Co, za dobre rozwiązanie mam obiecać piwo?? )) ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 13:27 Ja już przeczytałem odpowiedź. Poza tym to chyba zbyt abstrakcyjne jak dla mnie A teraz nowa zagadka: Pewna pani założyła nowe buty, poszła do pracy i umarła. Ustalić co, jak i dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 13:30 1. czy była to noc?? 2. czy buty są kluczową kwestią? 3. czy wykonywała jakąś niebezpieczną pracę?? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 13:32 aric napisał: > 1. czy była to noc?? NIE > 2. czy buty są kluczową kwestią? TAK > 3. czy wykonywała jakąś niebezpieczną pracę?? TAK Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 13:34 czy buty były przyczyna jej smierci? czy praca ta musiała byc wykonywana w odpowiednim obuwiu? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 13:38 aric napisał: > czy buty były przyczyna jej smierci? TAK > czy praca ta musiała byc wykonywana w odpowiednim obuwiu? w zasadzie NIE (ale tu można podrążyć jeszcze) Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 13:42 nowe butu, do pracy, smierć przez buty... hmmmmm czy te buty sobie kupiła?? czy ktos jej kupił? mąż?? córka?? czy umarła smiercią naturalna?? czy cos na nią spadło?? czy wiedziała, że umrze?? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 13:45 aric napisał: > czy te buty sobie kupiła?? NIEISTOTNE > czy ktos jej kupił? NIEISTOTNE > mąż?? NIEISTOTNE > córka?? NIEISTOTNE > czy umarła smiercią naturalna?? NIE > czy cos na nią spadło?? NIE (ale już blisko) > czy wiedziała, że umrze?? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 13:48 czy ktos czychał na jej buty?? Czy została zastrzelona?? Czy cos ją przejechało?? zmarła na atak serca?? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 13:50 aric napisał: > czy ktos czychał na jej buty?? NIE > Czy została zastrzelona?? NIE > Czy cos ją przejechało?? NIE > zmarła na atak serca?? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 13:53 ktos znał te buty?? czy wygląd butów ma znaczenia?? Odpowiedz Link Zgłoś
aric i jeszcze 11.07.03, 14:03 ktoś ja zabił?? coś ją zabiło?? coś zobaczyła zanim umarła?? kogoś zobaczyła zanim umarła?? czy buty były zupełnie nowe?? czy tylko nowe dla niej, w sensie pierwszy raz je założyła, ale wczesniej były kogoś innego?? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: i jeszcze 11.07.03, 14:09 aric napisał: > ktoś ja zabił?? TAK > coś ją zabiło?? NIE > coś zobaczyła zanim umarła?? NIE, NIC CO MIAŁOBY ZWIĄZEK ZE ŚMIERCIĄ > kogoś zobaczyła zanim umarła?? JAK WYŻEJ > czy buty były zupełnie nowe?? NIEISTOTNE > czy tylko nowe dla niej, w sensie pierwszy raz je założyła, ale wczesniej były > kogoś innego?? NIEISTOTNE Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:07 aric napisał: > ktos znał te buty?? NIE > czy wygląd butów ma znaczenia?? WYGLĄD NIE Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:12 A wysokośc obcasów ma?? czy ktos zabił ją przez przypadek?? czy to, że w obcacach była za wysoka, by sie gdzieś zmieścić ma znaczenie?? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:13 aric napisał: > A wysokośc obcasów ma?? TAK > czy ktos zabił ją przez przypadek?? TAK (niechcący) > czy to, że w obcacach była za wysoka, by sie gdzieś zmieścić ma znaczenie?? NIE (ale pytanie do połowy było obiecujące) Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:15 zabili ją bo była za wysoka?? zabił ja ktos z kim pracowała?? czy została zabita przez kogoś, ale przy uzyciu czegos z czym pracowała?? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:17 aric napisał: > zabili ją bo była za wysoka?? TAK > zabił ja ktos z kim pracowała?? TAK > czy została zabita przez kogoś, ale przy uzyciu czegos z czym pracowała?? PRZEZ KOGOŚ Z KIM NIE PRACOWAŁA? NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:20 > > czy została zabita przez kogoś, ale przy uzyciu czegos z czym pracowała?? > PRZEZ KOGOŚ Z KIM NIE PRACOWAŁA? NIE. Chodzi mi o to, czy ten ktos kto ją zabił nie wiedział, że bedzie wyższa? cos jej głowe ucieło?? ten ktos co ją zabyił obsługiwał jakąś maszynę?? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:21 aric napisał: > Chodzi mi o to, czy ten ktos kto ją zabił nie wiedział, że bedzie wyższa? TAK > cos jej głowe ucieło?? NIE > ten ktos co ją zabyił obsługiwał jakąś maszynę?? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:26 no cóz podsumujmy, bo zaczynam się gubić: Ma kobita nowe buty, zakłada je, sa na obczasach, staje się wyższa. Idzie do pracy. Tam umiera zabita przez kogoś, dlatego że jest wyższa. To fakty. Tego kogoś zna, ale ten ktos nie wie, że ona jest dziś wyższa i ją przypadkowo zabija. czy to się zgadza?? Pozostaj kwestia, czym się zajmowała... czy ktos chciał jej zrobic kawał?? czy jej praca była nietypowa?? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:27 aric napisał: > no cóz podsumujmy, bo zaczynam się gubić: > > Ma kobita nowe buty, zakłada je, sa na obczasach, staje się wyższa. Idzie do > pracy. Tam umiera zabita przez kogoś, dlatego że jest wyższa. To fakty. Tego > kogoś zna, ale ten ktos nie wie, że ona jest dziś wyższa i ją przypadkowo > zabija. czy to się zgadza?? TAK > czy ktos chciał jej zrobic kawał?? NIE > czy jej praca była nietypowa?? TAK Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Czy 11.07.03, 14:30 to praca na wysokościach? Czy ona dużo chodzi w tej pracy? Czy jest budowlańcem?? Czy umarła na schodach? Czy umarła z upłuwu krwi? Udusiła się? Dźgnięto ją czymś? I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Czy 11.07.03, 14:34 mesmeredia napisała: > to praca na wysokościach? NIE > Czy ona dużo chodzi w tej pracy? NIE > Czy jest budowlańcem?? NIE > Czy umarła na schodach? NIE > Czy umarła z upłuwu krwi? hmmm... w zasadzie NIE (ale krew się musiała tam pojawić) > Udusiła się? NIE > Dźgnięto ją czymś? NIE (ale znów bliziutko) Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia No to 11.07.03, 14:37 ktoś ją postrzelił? Wlazła na coś? Czy pracowała w policji albo w firmie detektywistycznej? W masarni sie na hak nadziała? Może w masarni pracowała i ktoś ją czyms rąbnął? I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: No to 11.07.03, 14:39 mesmeredia napisała: > ktoś ją postrzelił? NIE > Wlazła na coś? NIE > Czy pracowała w policji albo w firmie detektywistycznej? NIE > W masarni sie na hak nadziała? Może w masarni pracowała i ktoś ją czyms rąbnął? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Dobra 11.07.03, 14:40 skoro krew to może w szpitalu pracowała? Ktoś jej jakąś igłę wbił z trucizną czy czymś? Praca siedząca? Modelką była? I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Dobra 11.07.03, 14:43 mesmeredia napisała: > skoro krew to może w szpitalu pracowała? NIE > Ktoś jej jakąś igłę wbił z trucizną czy czymś? NIE > Praca siedząca? NIE > Modelką była? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Odnoszę wrażenie 11.07.03, 14:44 ...że chcecie zgadnąć od razu rozwiązanie. A chyba tak się nie da Tzn. da się, ale dojście krok po kroku jest bardziej skuteczne chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:37 praca była fizyczna?? czy zabiło ją cos trzymane przez tego kogoś?? czy to była prostytutka?? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:38 aric napisał: > praca była fizyczna?? NIE > czy zabiło ją cos trzymane przez tego kogoś?? NIE (tzn. nie w momencie śmierci) > czy to była prostytutka?? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:43 czy była urzędnikiem?? czy jej smierc poprzedzało jakies wazne wydarzenie?? czy umarła nagle?? czy się gdzieś zaklinowała?? czy wogóle jej zawód ma znaczenie?? czy jej wiek ma znaczenie?? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:45 aric napisał: > czy była urzędnikiem?? NIE > czy jej smierc poprzedzało jakies wazne wydarzenie?? NIE (poza tym, które ją spowodowało bezpośrednio) > czy umarła nagle?? TAK > czy się gdzieś zaklinowała?? NIE > czy wogóle jej zawód ma znaczenie?? TAK (nazwałbym to raczej zajęciem) > czy jej wiek ma znaczenie?? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Matko 11.07.03, 14:49 Przecież nie była to wspinaczka wysokogórska na obcasach!!?? Piosenkarką była. Niańczyła dzieci. ... I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Matko 11.07.03, 14:50 mesmeredia napisała: > Przecież nie była to wspinaczka wysokogórska na obcasach!!?? ta, na Ewerest ))) NIE > Piosenkarką była. NIE > Niańczyła dzieci. NIE )))) Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Matko 11.07.03, 14:53 ktok po kroku 1. kobita zakłada nowe buty, są na obcasach 2. idzie do pracy 3. spotyka gościa, który ją zabija przypadkowo, bo jest za wysoka i tu stajemy w martwym punkcie... czy ten ktos jej nie poznał?? czy wiedział kim jest?? czy to był jej pracodawca? podwładny?? czy zajecie to było zarobkowe?? czy można się zmienić nie do poznania zakładając buty na wysokim obcasie?? czy ma znaczenie czy były to koturny czy spilki?? Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Re: Matko 11.07.03, 14:55 AMoże w laboratorium pracowała? jezu, jakie może być jeszcze niebezpieczne zajęcie, ktore w szpilkach się wykonuje?? W Zoo może?? I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Matko 11.07.03, 14:59 mesmeredia napisała: > AMoże w laboratorium pracowała? NIE > jezu, jakie może być jeszcze niebezpieczne zajęcie, ktore w szpilkach się > wykonuje?? W Zoo może?? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Matko 11.07.03, 14:59 aric napisał: > ktok po kroku > 1. kobita zakłada nowe buty, są na obcasach TAK > 2. idzie do pracy TAK > 3. spotyka gościa, który ją zabija przypadkowo, bo jest za wysoka TAK (prawie, nie bardzo pasuje to "spotyka") > czy ten ktos jej nie poznał?? NIE (tzn. poznał) > czy wiedział kim jest?? TAK > czy to był jej pracodawca? NIE > podwładny?? NIE > czy zajecie to było zarobkowe?? TAK > czy można się zmienić nie do poznania zakładając buty na wysokim obcasie?? NIE (choć nie bardzo rozumiem pytanie) > czy ma znaczenie czy były to koturny czy spilki?? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Matko 11.07.03, 15:04 hmmm czy ma znaczenie wogóle z kim pracowała?? czy była płatnym zabójca?? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Matko 11.07.03, 15:05 aric napisał: > czy ma znaczenie wogóle z kim pracowała?? TAK (jej wykonywane zajęcie ewentualnie rozszyfrowanie kto ją zabił to rozwiązanie zagadki w zasadzie) > czy była płatnym zabójca?? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Koncepcje niebezpiecznej pracy 11.07.03, 15:05 Cyrk? Sport? Dziennikarz? Lekarz? Prawnik? Kolejarz? I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Brawo Mes!!! 11.07.03, 15:06 mesmeredia napisała: > Cyrk? TAK!!! > Sport? NIE > Dziennikarz? NIE > Lekarz? NIE > Prawnik? NIE > Kolejarz? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Re: Brawo Mes!!! 11.07.03, 15:07 Hehe, czyżby rzucanie nożami z zawiązanymi oczami?? I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Brawo Mes!!! 11.07.03, 15:09 mesmeredia napisała: > Hehe, czyżby rzucanie nożami z zawiązanymi oczami?? TAK Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Brawo Mes!!! 11.07.03, 15:11 Brawo ale podczas zadawania pytań pytałem czy została zabita za posrednictwem przedmiotu który był w rekach zabójcy głupia baba, nieźle w czchę oberwała Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Brawo Mes!!! 11.07.03, 15:13 aric napisał: > Brawo > ale podczas zadawania pytań pytałem czy została zabita za posrednictwem > przedmiotu który był w rekach zabójcy A ja napisałem, że to coś w momencie śmierci nie było w rękach zabójcy, tak to zinterpretowałem. Jeśli wprowadziłem w błąd, to przepraszam. > głupia baba, nieźle w czchę oberwała Hehe, noo... ) Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia No!!! :-)))) 11.07.03, 15:11 Po wczorajszym dniu mordęgi z jedna zagadką dziś coś wreszcie wymyśliłam )) czyli pan rzucał nożami w cyrku i gdy zmienił sie jej wzrost to noże nadal leciały tak samo i trafił ją chyba w głowę czy coś I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: No!!! :-)))) 11.07.03, 15:14 mesmeredia napisała: > Po wczorajszym dniu mordęgi z jedna zagadką dziś coś wreszcie wymyśliłam :- ))) > czyli pan rzucał nożami w cyrku i gdy zmienił sie jej wzrost to noże nadal > leciały tak samo i trafił ją chyba w głowę czy coś Tak, pani był żywym celem, wystroiła się w nowe buty, a miotacz to przeoczył Odpowiedz Link Zgłoś
aric Re: Koncepcje niebezpiecznej pracy 11.07.03, 15:06 Przy czym chodzi o zajecie nie zawód... czyli np płatny zabójca złodziej czy jej praca była legalna?? Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Miałam telefon 11.07.03, 13:30 ale z deką wiedziałam. A co do butów, może były za ciasne tak bardzo, że jej wstrzymało krążenie i np zemdlała gdzieś i spadła, w każdym razie spowodowało to jej zejście? I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Miałam telefon 11.07.03, 13:32 mesmeredia napisała: > A co do butów, może były za ciasne tak bardzo, że jej > wstrzymało krążenie i np zemdlała gdzieś i spadła, w każdym razie spowodowało > to jej zejście? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
aislinn Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 13:37 buty nie były na gumie a ona pracowała przy prądzie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 13:39 aislinn napisała: > buty nie były na gumie a ona pracowała przy prądzie ??? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Czy 11.07.03, 13:44 te nowe buty były rozwiązywane i jej się rozwiązały? Np jej gdzieś wciągnęło sznurowadło i pociągnęło panią?? I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Czy 11.07.03, 13:45 mesmeredia napisała: > te nowe buty były rozwiązywane i jej się rozwiązały? Np jej gdzieś wciągnęło > sznurowadło i pociągnęło panią?? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Re: Czy 11.07.03, 13:48 te nowe buty kogos rozproszyly?/ I spowodowal jakis wypadek? I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Czy 11.07.03, 13:51 mesmeredia napisała: > te nowe buty kogos rozproszyly? I spowodowal jakis wypadek? NIE (ale już prawie prawie ) Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Ilhan, gdzieś Ty?????????? 11.07.03, 14:06 Czy sam fakt, że buty były nowe zmieniły jakieś warunki jej pracy (musiała zmienić jakieś swe nawyki, trasę czy coś)??? I spowodowało to, że sama praca stała się aż tak bardzo niebeżpieczna?? Czy to były buty na obcasach? lakierki?? Sportowe? Czy ona pracowała sama? Czy z kimś? I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ilhan, gdzieś Ty?????????? 11.07.03, 14:09 mesmeredia napisała: > Czy sam fakt, że buty były nowe zmieniły jakieś warunki jej pracy (musiała > zmienić jakieś swe nawyki, trasę czy coś)??? NIE > I spowodowało to, że sama praca stała się aż tak bardzo niebeżpieczna?? NIE (tzn. praca jest niebezpieczna tak czy siak) > Czy to były buty na obcasach? TAK > lakierki?? NIEISTOTNE > Sportowe? NIE > Czy ona pracowała sama? NIE > Czy z kimś? TAK > I. Odpowiedz Link Zgłoś
mesmeredia Re: Ilhan, gdzieś Ty?????????? 11.07.03, 14:11 Czy w tych butach została wzięta za inną osobę?? Czy ona miała kochanka? I. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ilhan, gdzieś Ty?????????? 11.07.03, 14:12 mesmeredia napisała: > Czy w tych butach została wzięta za inną osobę?? NIE > Czy ona miała kochanka? NIEISTOTNE Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Czy 11.07.03, 14:07 mesmeredia napisała: > ktoś wziął je (te buty) za coś innego?? NIE Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:07 Dobra. Chyba wiem, jeśli materiał z jakiego były wykonane buty ma znaczenie... m, .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: Ydoriusie / Nowa zagadka 11.07.03, 14:10 ydorius napisał: > > Dobra. Chyba wiem, jeśli materiał z jakiego były wykonane buty ma znaczenie... NIE MA ) Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius skoro nie ma, to... :-)) 11.07.03, 14:11 Hm. Wyobraziłem sobie panią pracującą w Greenpeace zakładającą buty z krokodylej skóry, a następnie rozszarpujące ją stado aktywistek )) m, .y. ---------------------------------- What is home without Plumtree's Potted Meat? Incomplete. Odpowiedz Link Zgłoś
aislinn Re: skoro nie ma, to... :-)) 11.07.03, 14:34 Buty miały obcasy, zahaczyła głową o wystający pręt i po niej Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: skoro nie ma, to... :-)) 11.07.03, 14:34 aislinn napisała: > Buty miały obcasy, zahaczyła głową o wystający pręt i po niej NIE Odpowiedz Link Zgłoś