Gość: beautymilkyy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.07, 22:25 moja mama chciałaby dostać pod płytę z operą bądź utworami operowymi. Możecie mi coś poradzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bwv1004 Re: opera pod choinką 12.12.07, 13:27 A coś o gustach mamy? Oper raczej sporo jest, w dość rozmaitych stylach. Miłośniczce Glucka nie musi spodobać się Wagner albo Penderecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beautyymilkyy Re: opera pod choinką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 21:11 Mama gustuje w takich operach jak Carmen, Tosca, czyli klasyka. Ale jeżeli macie jakieś dobre płyty oper innych to dziękuję również, czy mogę je dostać na stronach internetowych typu empik, merlin? Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: opera pod choinką 15.12.07, 15:31 No pewnie że można, pytanie, czy dojdą przed gwiazdką. 9 dni przed raczej wybrałbym się na zakupy piechotą. Najlepiej do dobrego sklepu muzycznego, gdzie kulturalny i znający swój towar sprzedawca doradzi... Niestety, zdaje się, że o taki sklep, a zwłaszcza takiego sprzedawcę dość trudno. Zarówno w merlinie jak i w empiku jest wyszukiwarka, i na pierwszy rzut oka oferta empiku wygląda bogaciej, jesli chodzi o klasyczną włoską operę przynajmniej. Nic Ci konkretnego nie polecę, bo sam się na tym dziale muzyki poważnej znam słabo. Możesz zapytać na: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10242 Z kolei www.amazon.com ma zwykle dużo recenzji użytkowników. Generalnie jeśli mama jest znawczynią i miłośniczką opery (jako rodzaju dzieła), to większe zadowolenie przewidywałbym z kupienia kompletnej opery, jeśli jest miłośniczką stylu śpiewania, to może być płyta typu higlights lub recital konkretnego śpiewaka lub śpiewaczki. Niestety ze znawcami i miłośnikami bywa tak, że mają silnie zdefiniowane sympatie i antypatie, i nie mając "listu do św. Mikołaja" może być trudno trafić. Życzę jednak powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś