foxy21 25.08.03, 16:49 Dzis obchodzi urodziny, jestem ciekawa czy lubicie tego swietnego saksofoniste, znanego min. z zespolu Davisa? Ciesze sie, ze miewa sie dobrze i nagrywa nadal Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
teddy4 Re: Wayne Shorter 25.08.03, 18:42 Czy lubimy? Niektórzy to nawet kochają! Ja najbardziej za Weather Report. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: Wayne Shorter 27.08.03, 09:36 Znamy, znamy, kochamy, kochamy... Chcialbym posluchac "Footprints Live", ale chwilowo brak kasy, wiec weather report, juju, atlantis etc... Przy okazji: ile ma wiosen dziewczyna ceniaca Shortera? Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Wayne Shorter 27.08.03, 13:26 baky napisał: > > ma wiosen dziewczyna ceniaca Shortera? tyle na ile wyglada) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 27.08.03, 10:53 jakoś mi najbardziej pasuje jego muzyka z pradawnej płytki pt. Speak No Evil - cudo! Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: Wayne Shorter 27.08.03, 11:21 Speak No Evil... mam gdzies na kasecie, poszukam, zeby sobie przypomniec. Pamietam, ze tam cala sekcja Coltranea, Elvin na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 27.08.03, 11:43 baky napisał: > Speak No Evil... mam gdzies na kasecie, poszukam, zeby sobie przypomniec. > Pamietam, ze tam cala sekcja Coltranea, Elvin na pewno. A i owszem Elvin Jones jest ale resztę sekcji dopełniają Herbie Hancock i Ron Carter a obok Shortera dmie w trąbkę Freddie Hubbard - niezły zestaw nieprawdaż? A w ogóle to polecam wszelkie płyty wydane w serii Rudy Van Gelter Edition - same cudne dźwięki. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: Wayne Shorter 27.08.03, 12:01 Dzieki. Pomylilem z nagraniami Joe Hendersona - Tyner, Garrison (?), Jones. Ale lata te same, na Blue Note mniemam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 27.08.03, 12:23 baky napisał: > Dzieki. Pomylilem z nagraniami Joe Hendersona - Tyner, Garrison (?), Jones. Ale > > lata te same, na Blue Note mniemam. słuszne mniemanie - Blue Note i piękne lata 50te i 60te Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: Wayne Shorter 27.08.03, 12:33 Widze Panie Devil, zes Pan oblatany. Bylbym wdzieczny za podanie tytulu albumu prawdopodobnie M.Vitousa, na ktorym graja "Freedom Jazz Dance" (DeJohnette, Hancock, McLoughlin, Henderson}, rok chyba 69. A moze ma Pan te plyte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 27.08.03, 13:06 baky napisał: > Widze Panie Devil, zes Pan oblatany. Bylbym wdzieczny za podanie tytulu albumu > prawdopodobnie M.Vitousa, na ktorym graja "Freedom Jazz Dance" (DeJohnette, > Hancock, McLoughlin, Henderson}, rok chyba 69. A moze ma Pan te plyte? Tytuł: Infinite Search - płyty nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Wayne Shorter 27.08.03, 13:19 Vitousa to ostatnio slyszalam na najnowszej plycie Corei "Rendezvous in NY" pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
baky Re: Wayne Shorter 27.08.03, 13:20 Dzieki stokrotne. Wlasnie przed chwila wrocilem z CDNOW i tam jest ta plyta (CD) o ktorej mowa. Inna estetyka, ale dzwieki, i ogien, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 27.08.03, 13:36 teraz ja zapytam: co to jest cdnow - sklep płytowy? Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Wayne Shorter 27.08.03, 14:20 Jak juz jestesmy przy tych muzykach i tak dobrze nam sie gawedzi, to powiem Wam, ze uwielbiam plyte "In a silent way", na ktorej to grali z Davisem min. Zawinul i Shorter. Obaj mieli glowy pelne muzyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 27.08.03, 14:55 foxy21 napisała: > Jak juz jestesmy przy tych muzykach i tak dobrze nam sie gawedzi, > to powiem Wam, ze uwielbiam plyte > "In a silent way", na ktorej to grali z Davisem min. Zawinul i Shorter. > Obaj mieli glowy pelne muzyki > A ja skręcę w stronę Coltrane'a - ostatnio zasłuchuje się po raz kolejny w Ole Coltrane (posłuchajcie basów w Dahomey Dance!!!!) i Blue Train co wy na to Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Wayne Shorter 27.08.03, 16:25 Trane jest wielki. Mam taka ciekawa plyte "Bags&Trane", Coltrana z Miltem Jacksonem. Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Wayne Shorter 28.08.03, 15:02 Gość portalu: devil napisał(a): A ja skręcę w stronę Coltrane'a - ostatnio zasłuchuje się po raz kolejny w Ole > Coltrane (posłuchajcie basów w Dahomey Dance!!!!) i Blue Train co wy na to To ja skrece w strone Zawinula. Niestety ostatniej plyty nie znam, ale wspolpraca z Davisem, a pozniej Weather Report to studnia pomyslow muzycznych. Dlugo zreszta nie pogral z Davisem, chyba chcial robic cos innego, poza tym nie wiem, czy nie chodzilo o "In a Silent Way", ktora zrobil Zawinul, ale Davis troche zmienil aranze i podpisal jako swoja kompozycje? Znacie szczegoly? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Wayne Shorter IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 18:55 foxy21 napisała: > nie wiem, czy nie chodzilo o "In a Silent Way", ktora zrobil Zawinul, > ale Davis troche zmienil aranze i podpisal jako swoja kompozycje? > Znacie szczegoly?< Witam ! Na koncertowej płycie Weather Report (IMO znakomitej) 8:30 - In A Silent Way podpisany jest nazwiskiem Zawinula, tak jest również na koncertowej M. Davisa Live Around The World. Sądzę, że nie to było powodem jego odejścia. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 29.08.03, 09:31 no to jeszcze jeden zakręt - Hank Mobley co o nim sądzicie - dla mnie to jeden z geniuszy saksofonu. Słuchałem ostatnio jego Soul Station i No Room for Squares - no piękna muzyka i tyle - i do tego składy: Wynton Kelly (solówki na Solu Station - bomba!), Paul Chambers, Lee Morgan, itp, itd. Ps. Na stronie Diapazon.pl rozpisali głosowanie nt. najlepszego saksofonisty - zaproponowali do wyboru całkiem sporą grupę wspaniałych muzyków z Trane'm na czele - ale Mobley'a tam nie uświadczysz - wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Wayne Shorter 29.08.03, 12:23 Gość portalu: devil napisał(a): > no to jeszcze jeden zakręt - Hank Mobley co o nim sądzicie - dla mnie to jeden > z geniuszy saksofonu. Słuchałem ostatnio jego Soul Station i No Room for > Squares - no piękna muzyka i tyle - i do tego składy: Wynton Kelly (solówki na > Solu Station - bomba!), Paul Chambers, Lee Morgan, itp, itd. > > Ps. Na stronie Diapazon.pl rozpisali głosowanie nt. najlepszego saksofonisty - > zaproponowali do wyboru całkiem sporą grupę wspaniałych muzyków z Trane'm na > czele - ale Mobley'a tam nie uświadczysz - wstyd! Przykro mi, ale chyba nie slyszalam jego muzyki, wiem, ze gral z Dizzym i Miles itd. Musze sie blizej zaopiekowac Jest tych muzykow mnostwo, wczoraj posluchalam sobie znakomitego Hendersona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 29.08.03, 13:05 jeśli chodzi o Hendersona to polecam płytę gdzie gra muzykę Jobima - mocna rzecz a propos Hendersona - gdzie w Warszawie można dostać jego pierwsze jako frontmana dzieło "Page One"? A Mobley jest obowiązkowy! - proszę jak najszybciej odrobić zaległości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 29.08.03, 13:14 z innej jazzowej (czytaj przepastnej)beczki: 1-go dnia tegorocznego jamboree ma zagrać Jimmy Smith z zespołem - czy ktoś się orientuje kogo - oprócz oczywiście Hammonda ) - ze sobą ten zacny dziadek przywiezie(bez obrazy: piszę: "zacny dziadek" myślę: living legend or a eyewitness of jazz history and jazz history himself!) Odpowiedz Link Zgłoś
foxy21 Re: Wayne Shorter 29.08.03, 13:20 Gość portalu: devil napisał(a): > z innej jazzowej (czytaj przepastnej)beczki: > 1-go dnia tegorocznego jamboree ma zagrać Jimmy Smith z zespołem - czy ktoś się > > orientuje kogo - oprócz oczywiście Hammonda ) - ze sobą ten zacny dziadek > przywiezie(bez obrazy: piszę: "zacny dziadek" myślę: living legend or a > eyewitness of jazz history and jazz history himself!) Jest info na stronie Adamiaka, a w przyszlym roku inny dziadek S.Rollins Odpowiedz Link Zgłoś