Dodaj do ulubionych

Wayne Shorter

25.08.03, 16:49
Dzis obchodzi urodziny,
jestem ciekawa czy lubicie tego swietnego saksofoniste,
znanego min. z zespolu Davisa?
Ciesze sie, ze miewa sie dobrze i nagrywa nadalsmile
Obserwuj wątek
    • teddy4 Re: Wayne Shorter 25.08.03, 18:42
      Czy lubimy? Niektórzy to nawet kochają! Ja najbardziej za Weather Report.
      • baky Re: Wayne Shorter 27.08.03, 09:36
        Znamy, znamy, kochamy, kochamy... Chcialbym posluchac "Footprints Live", ale
        chwilowo brak kasy, wiec weather report, juju, atlantis etc... Przy okazji: ile
        ma wiosen dziewczyna ceniaca Shortera?
        • foxy21 Re: Wayne Shorter 27.08.03, 13:26
          baky napisał:
          >
          > ma wiosen dziewczyna ceniaca Shortera?

tyle na ile wygladasmile)
    • Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 27.08.03, 10:53
      jakoś mi najbardziej pasuje jego muzyka z pradawnej płytki pt. Speak No Evil -
      cudo!
      • baky Re: Wayne Shorter 27.08.03, 11:21
        Speak No Evil... mam gdzies na kasecie, poszukam, zeby sobie przypomniec.
        Pamietam, ze tam cala sekcja Coltranea, Elvin na pewno.
        • Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 27.08.03, 11:43
          baky napisał:

> Speak No Evil... mam gdzies na kasecie, poszukam, zeby sobie przypomniec.
          > Pamietam, ze tam cala sekcja Coltranea, Elvin na pewno.

A i owszem Elvin Jones jest ale resztę sekcji dopełniają Herbie Hancock i Ron
          Carter a obok Shortera dmie w trąbkę Freddie Hubbard - niezły zestaw nieprawdaż?
          A w ogóle to polecam wszelkie płyty wydane w serii Rudy Van Gelter Edition -
          same cudne dźwięki.
          • baky Re: Wayne Shorter 27.08.03, 12:01
            Dzieki. Pomylilem z nagraniami Joe Hendersona - Tyner, Garrison (?), Jones. Ale
            lata te same, na Blue Note mniemam.
            • Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 27.08.03, 12:23
              baky napisał:

> Dzieki. Pomylilem z nagraniami Joe Hendersona - Tyner, Garrison (?), Jones.
              Ale
              >
              > lata te same, na Blue Note mniemam.

słuszne mniemanie - Blue Note i piękne lata 50te i 60te
              • baky Re: Wayne Shorter 27.08.03, 12:33
                Widze Panie Devil, zes Pan oblatany. Bylbym wdzieczny za podanie tytulu albumu
                prawdopodobnie M.Vitousa, na ktorym graja "Freedom Jazz Dance" (DeJohnette,
                Hancock, McLoughlin, Henderson}, rok chyba 69. A moze ma Pan te plyte?
                • Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 27.08.03, 13:06
                  baky napisał:

> Widze Panie Devil, zes Pan oblatany. Bylbym wdzieczny za podanie tytulu
                  albumu
                  > prawdopodobnie M.Vitousa, na ktorym graja "Freedom Jazz Dance" (DeJohnette,
                  > Hancock, McLoughlin, Henderson}, rok chyba 69. A moze ma Pan te plyte?

Tytuł: Infinite Search - płyty nie mam
                  • foxy21 Re: Wayne Shorter 27.08.03, 13:19
                    Vitousa to ostatnio slyszalam na najnowszej plycie
                    Corei "Rendezvous in NY"
                    pozdr,
                  • baky Re: Wayne Shorter 27.08.03, 13:20
                    Dzieki stokrotne. Wlasnie przed chwila wrocilem z CDNOW i tam jest ta plyta (CD)
                    o ktorej mowa. Inna estetyka, ale dzwieki, i ogien, polecam.
                    • Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 27.08.03, 13:36
                      teraz ja zapytam: co to jest cdnow - sklep płytowy?
                    • baky Re: Wayne Shorter 27.08.03, 13:37
                      Foxy21 - kim jestes???
                      • foxy21 Re: Wayne Shorter 27.08.03, 14:20
                        Jak juz jestesmy przy tych muzykach i tak dobrze nam sie gawedzi,
                        to powiem Wam, ze uwielbiam plyte
                        "In a silent way", na ktorej to grali z Davisem min. Zawinul i Shorter.
                        Obaj mieli glowy pelne muzykismile
                        • Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 27.08.03, 14:55
                          foxy21 napisała:

> Jak juz jestesmy przy tych muzykach i tak dobrze nam sie gawedzi,
                          > to powiem Wam, ze uwielbiam plyte
                          > "In a silent way", na ktorej to grali z Davisem min. Zawinul i Shorter.
                          > Obaj mieli glowy pelne muzykismile
                          >
                          A ja skręcę w stronę Coltrane'a - ostatnio zasłuchuje się po raz kolejny w Ole
                          Coltrane (posłuchajcie basów w Dahomey Dance!!!!) i Blue Train co wy na to
                          • foxy21 Re: Wayne Shorter 27.08.03, 16:25
                            Trane jest wielki.
                            Mam taka ciekawa plyte "Bags&Trane",
                            Coltrana z Miltem Jacksonem.
                          • foxy21 Re: Wayne Shorter 28.08.03, 15:02
                            Gość portalu: devil napisał(a):

A ja skręcę w stronę Coltrane'a - ostatnio zasłuchuje się po raz kolejny w Ole
                            > Coltrane (posłuchajcie basów w Dahomey Dance!!!!) i Blue Train co wy na to

To ja skrece w strone Zawinula.
                            Niestety ostatniej plyty nie znam, ale wspolpraca z Davisem,
                            a pozniej Weather Report to studnia pomyslow muzycznych.
                            Dlugo zreszta nie pogral z Davisem, chyba chcial robic cos innego,
                            poza tym nie wiem, czy nie chodzilo o "In a Silent Way", ktora zrobil Zawinul,
                            ale Davis troche zmienil aranze i podpisal jako swoja kompozycje?
                            Znacie szczegoly?
                            • Gość: Jacek Re: Wayne Shorter IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.03, 18:55
                              foxy21 napisała:

> nie wiem, czy nie chodzilo o "In a Silent Way", ktora zrobil Zawinul,
                              > ale Davis troche zmienil aranze i podpisal jako swoja kompozycje?
                              > Znacie szczegoly?<

Witam !
                              Na koncertowej płycie Weather Report (IMO znakomitej) 8:30 - In A Silent Way
                              podpisany jest nazwiskiem Zawinula, tak jest również na koncertowej M. Davisa
                              Live Around The World. Sądzę, że nie to było powodem jego odejścia.
                              Pzdr.

• Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 29.08.03, 09:31
      no to jeszcze jeden zakręt - Hank Mobley co o nim sądzicie - dla mnie to jeden
      z geniuszy saksofonu. Słuchałem ostatnio jego Soul Station i No Room for
      Squares - no piękna muzyka i tyle - i do tego składy: Wynton Kelly (solówki na
      Solu Station - bomba!), Paul Chambers, Lee Morgan, itp, itd.

Ps. Na stronie Diapazon.pl rozpisali głosowanie nt. najlepszego saksofonisty -
      zaproponowali do wyboru całkiem sporą grupę wspaniałych muzyków z Trane'm na
      czele - ale Mobley'a tam nie uświadczysz - wstyd!
      • foxy21 Re: Wayne Shorter 29.08.03, 12:23

> no to jeszcze jeden zakręt - Hank Mobley co o nim sądzicie - dla mnie to
        jeden
        > z geniuszy saksofonu. Słuchałem ostatnio jego Soul Station i No Room for
        > Squares - no piękna muzyka i tyle - i do tego składy: Wynton Kelly (solówki
        na
        > Solu Station - bomba!), Paul Chambers, Lee Morgan, itp, itd.
        >
        > Ps. Na stronie Diapazon.pl rozpisali głosowanie nt. najlepszego saksofonisty -

> zaproponowali do wyboru całkiem sporą grupę wspaniałych muzyków z Trane'm na
        > czele - ale Mobley'a tam nie uświadczysz - wstyd!

Przykro mi, ale chyba nie slyszalam jego muzyki,
        wiem, ze gral z Dizzym i Miles itd.
        Musze sie blizej zaopiekowacsmile
        Jest tych muzykow mnostwo,
        wczoraj posluchalam sobie znakomitego Hendersona.
        • Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 29.08.03, 13:05
          jeśli chodzi o Hendersona to polecam płytę gdzie gra muzykę Jobima - mocna
          rzecz
          a propos Hendersona - gdzie w Warszawie można dostać jego pierwsze jako
          frontmana dzieło "Page One"?
          A Mobley jest obowiązkowy! - proszę jak najszybciej odrobić zaległości
    • Gość: devil Re: Wayne Shorter IP: 212.160.117.* 29.08.03, 13:14
      z innej jazzowej (czytaj przepastnej)beczki:
      1-go dnia tegorocznego jamboree ma zagrać Jimmy Smith z zespołem - czy ktoś się
      orientuje kogo - oprócz oczywiście Hammonda smile) - ze sobą ten zacny dziadek
      przywiezie(bez obrazy: piszę: "zacny dziadek" myślę: living legend or a
      eyewitness of jazz history and jazz history himself!)
      • foxy21 Re: Wayne Shorter 29.08.03, 13:20

> z innej jazzowej (czytaj przepastnej)beczki:
        > 1-go dnia tegorocznego jamboree ma zagrać Jimmy Smith z zespołem - czy ktoś
        się
        >
        > orientuje kogo - oprócz oczywiście Hammonda smile) - ze sobą ten zacny dziadek
        > przywiezie(bez obrazy: piszę: "zacny dziadek" myślę: living legend or a
        > eyewitness of jazz history and jazz history himself!)

Jest info na stronie Adamiaka,
        a w przyszlym roku inny dziadek S.Rollinssmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka