Dodaj do ulubionych

klasyka dla niemelomanki

14.12.08, 17:34
Jakie utwory muzyki klasycznej polecacie do auta? jak do tej pory zawsze
jezdzilam z upiorem w operze, carmen, turandotem i piątą symfonia bethovena. Nie
jestem wielkim melomanem lubie klasyke z ,,pazurem"
Obserwuj wątek
    • 2_sara Re: klasyka dla niemelomanki 16.12.08, 14:03
      Tak na dobry humor,odprężenie w korkach itp?Jeśli ci o to chodzi jak dla mnie
      najlepszy jest Figaro Mozarta.Zawsze mnie godzi z najczarniejszą
      rzeczywistością.Don Giovanni też(Madamina!!),ale Figaro jest najlepszy.Fajnie mi
      się w takich sytuacjach też słucha np.Orlando furioso Vivaldiego.
      Pzdr-Sara
    • m2w7 Re: klasyka dla niemelomanki 18.12.08, 12:54
      przejrzyj ofertę "Classical Bytes' firmy Universal Music Group- przegląd różnych kompozytorów, wybrane 'przeboje' czy najlepsze fragmenty w naprawdę dobrych wykonaniach. A może śpiewaczki czy śpiewacy- np Pavarotti (ale niekoniecznie z serii "P. and friends" lecz koncerty na żywo- choćby Central Park), koncerty 3 tenorów, ich dobry następca Villazon (zwłaszcza "Viva Villazon" i "Gitano"), świetny mozartowski bas-baryton Terfel ("Tutto Mozart!") współczesne panie to np. Bartoli, Gheorghiu, Kozhena czy Netrebko (choć ta ostatnia, moim zdaniem, przereklamowana). Ja lubię zaglądać do recenzji w Gramophone (www.gramophone.co.uk/) czy BBC Music Magazine (www.bbcmusicmagazine.com/), sa pomocne. W niektórych miastach jest RMF Classic (a w internecie wszędzie)- rano nadają cykl "Śniadanie mistrzów", w niedzielne wieczory odtwarzają opery, w ciągu dnia różnie- jak ich najdzie, to trafi się sieczka filmowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka