quasthoff 19.03.09, 16:41 muzyka.onet.pl/10180,1937360,newsy.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalia_t Re: operowy temat? 23.03.09, 19:21 quasthoff napisał: > muzyka.onet.pl/10180,1937360,newsy.html Życie M.Monroe było ciekawsze i zdecydowanie bardziej nadowałoby się na operę. Odpowiedz Link Zgłoś
apple_girl Re: operowy temat? 14.03.10, 22:08 Po światowej prapremierze „opery” Rogera Watersa pt. Ca Ira, która miałam zaszczyt oglądać w Poznaniu kiedyś, to nic już mnie chyba nie zaskoczy w operze i "operze" Odpowiedz Link Zgłoś
ania_anialek36 Re: operowy temat? 22.09.10, 11:49 walewska.webnode.com zapraszam wszystkich fanów tej wspaniałej artystki Mnóstwo informacji, wywiadów, zdjęć, mp3, teledyski, filmiki z koncertów i o wiele więcej!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lornetkaoperowa Re: operowy temat? 09.04.11, 21:35 W czerwcu w English National Opera odbędzie się premiera "Two Boys" - opartej na wydarzeniach sprzed kilku lat historii dwóch nastolatków, którzy poznali się przez Internet i jeden z nich zabił drugiego. Czy to dobry temat na operę? Zobaczymy, ale dobrze, że coś się zaczęło dziać, a innowacje nie kończą się na scenografii i kostiumach do około 50 najpopularniejszych oper. Odpowiedz Link Zgłoś
vanekans Re: operowy temat? 21.07.11, 13:59 Według mnie temat cudowny - przerysowana postac, przerysowana biografia idelanie pasują do przerysowanej poetyki opery. Losy tej kobiety wpisują się w linię, tworzoną miedzy innyi przez Faworytę, Manon, Carmen, Violettę - popełnia nieuświadomione błędy, nie ma szansy na wyrzuty sumienia, bo dopada ją okrutny los. Na szczęście opery nie sa tylko o smutnych hrabinach, różowych króliczkach i wzdychających nimfacg, ale czasem też o życiu, czyli o niezaspokajanych emocjonalnie i fizycznie żonach ("Wesele Figara"), wyleniałych króliczkach (nie wiem jaki przykład), egocentrycznych zonach niszczących małżenskie szczęście ("Orfeusz i Eurydyka"). Choć może nie zawsze jest to widoczne na pierwszy rzut oka Odpowiedz Link Zgłoś
luckyme22 Re: operowy temat? 20.12.11, 19:59 serdecznie polecam opere "Halka" w Warszawie, naprawdę warto się wybrać www.culture.pl/pkpp-kalendarz-pl-teatr/-/eo_event_asset_publisher/U9eO/content/warszawska-premiera-opery-halka Odpowiedz Link Zgłoś