foczka76 09.07.09, 16:26 muzyka.onet.pl/10173,2005529,newsy.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foczka76 Re: Kronos Quartet dziś w Polsce 10.07.09, 12:04 Wikipedia donosi: Kronos Quartet – kwartet smyczkowy założony w 1973 przez Davida Harringtona. Zespół charakteryzuje się stabilnym składem personalnym i otwartym podejściem do repertuaru. Kronos Quartet obok prekursorów muzyki współczesnej, takich jak Bela Bartok, Dymitr Szostakowicz, Alban Berg, Anton Webern oraz współczesnych kompozytorów takich jak Philip Glass, Steve Reich, Sofia Gubaidulina, Arvo Pärt, Alfred Sznitke, a także Henryk Górecki i Witold Lutosławski, gra także adaptacje muzyki jazzowej oraz rockowej. Przykładami tych nietypowych realizacji są nagrania kompozycji jazzmanów Ornette'a Colemana, Billa Evansa, Charlesa Mingusa, Theloniousa Monka oraz Jimiego Hendriksa. Kwartet występował także wspólnie z wieloma gwiazdami muzyki popularnej, jazzu i folku, takimi jak Allen Ginsberg, Tom Waits, David Bowie, Dave Matthews i Nelly Furtado. Zespół znany jest także ze swych międzykulturowych inspiracji, będąc aktywnym w dziedzinie World Music. Jedną z najciekawszych realizacji zespołu w tym zakresie była płyta Pieces of Africa z nagraniami mało znanych kompozycji współczesnych kompozytorów afrykańskich, którzy w swych utworach inspiracje czerpali z tradycyjnej muzyki afrykańskiej. Kronos Quartet jest szeroko znany i ceniony za muzykę do filmów Darrena Aronofsky'ego: "Pi", "Requiem dla snu" oraz "Źródło". Obecny skład * David Harrington – skrzypce * John Sherba – skrzypce * Hank Dutt – altówka * Jeffrey Zeigler - wiolonczela +++++++++++++++++++++++ Ciekawa jestem, co grali w Szczecinie? Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Kronos Quartet i Gorecki 10.07.09, 14:20 Fragment artykulu Natalii Budzynskiej "Piesni spiewaja ..." z "Przewodnika Katolickiego": Górecki dla Kronos Współpraca światowej sławy zespołu Kronos Quartet z Kalifornii z polskim kompozytorem sięga roku 1988. Górecki napisał dla Davida Harringtona i jego muzyków już dwa kwartety: I Kwartet „Już się zmierzcha" trwa około 15 minut, a jego inspiracją była XVI-wieczna pieśń Wacława z Szamotuł. II Kwartet „Quasi una fantasia" (1991) trwa już 40 minut i brzmią w nim cytaty z kolędy „Cicha noc". III Kwartet został zamówiony w 1991 roku. Cztery lata później Kronos Quartet, dla którego piszą kompozytorzy z całego świata, a do dziś powstało specjalnie dla nich około 500 kompozycji, dostał odpowiedź od Góreckiego, że obiecany utwór jest wprawdzie gotowy, ale... nie nadaje się jeszcze do zagrania. Czekali więc cierpliwie. O tym, że było warto, przekonała się publiczność w Bielsku-Białej, gdzie w 2005 roku miało miejsce światowe prawykonanie utworu. „Bez wątpienia «Pieśni śpiewają...» jest dla mnie najbardziej lirycznym, przejmującym i najgłębiej rezonującym dziełem, jakie kiedykolwiek napisano na kwartet smyczkowy spośród tych, które są mi znane. Ta muzyka pociesza, zderzając się - nie bez trudności - z najgłębszymi aspektami życia. Jest to muzyka tak osobista, że podczas jej wykonania możesz poczuć, że publiczność wsłuchuje się w twoją duszę i twoje życie" - mówi o muzyce Góreckiego David Harrington z Kronos Quartet. Dopiero teraz możemy podziwiać kunszt kompozytora i wykonawców na płycie. III Kwartet „Pieśni śpiewają..." to niemal godzinna modlitwa. Zawdzięcza wiele twórczości Szymanowskiego, a jego pozamuzyczną inspiracją jest wiersz rosyjskiego poety Wielimira Chlebnikowa z 1911 roku: „Gdy umierają rumaki - dyszą, Gdy umierają zioła - schną, Gdy umierają słońca - nagle gasną, Gdy umierają ludzie - śpiewają pieśni". W jednym z niewielu wywiadów Górecki powiedział: „...) dla mnie muzyka jest rezultatem religijnej koncentracji i medytacji. Zobaczyć czystą wodę, zieloną trawę, zdrowe lasy, odetchnąć czystym powietrzem. Widzieć Stwórcę wszystkiego - i dla Niego pisać". Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Kronos Quartet i Gorecki 10.07.09, 14:26 Poniewaz poczatek cytatu Goreckiego, zaklocil chochlik, powtorzmy go (mam nadzieje, ze bez udzialu chochlika): W jednym z niewielu wywiadów Górecki powiedział: "... dla mnie muzyka jest rezultatem religijnej koncentracji i medytacji. Zobaczyć czystą wodę, zieloną trawę, zdrowe lasy, odetchnąć czystym powietrzem. Widzieć Stwórcę wszystkiego - i dla Niego pisać". Odpowiedz Link Zgłoś
piscina Re: Kronos Quartet i Gorecki 10.07.09, 16:38 > "Gdy umierają rumaki - dyszą, > Gdy umierają zioła - schną, > Gdy umierają słońca - nagle gasną, > Gdy umierają ludzie - śpiewają pieśni". Ciekawa rzecz, ile poecie wolno, a ludzie to przyjmą. Nawet powiedzieć, że człowiek umierający zawsze/często/zwykle śpiewa pieśń. Ja o takim wypadku nie słyszałam. No może młodziankowie w piecu ognistym. Odpowiedz Link Zgłoś
piscina Re: Kronos Quartet i Gorecki 10.07.09, 16:50 Przeczytałam, co napisałam, i przeraziłam się, że wyszło to jak przytyk do Forumowicza. Absolutnie nie!!! Jeśli już, to może do autorki wklejonego artykułu, ale też nie! Tylko tak mi przyszło do głowy przy czytaniu, ot takie spostrzeżenie. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Kronos Quartet i Gorecki 10.07.09, 19:25 piscina napisała: > > "Gdy umierają rumaki - dyszą, > > Gdy umierają zioła - schną, > > Gdy umierają słońca - nagle gasną, > > Gdy umierają ludzie - śpiewają pieśni". > > Ciekawa rzecz, ile poecie wolno, a ludzie to przyjmą. Nawet powiedzieć, że czło > wiek umierający zawsze/często/zwykle śpiewa pieśń. Ja o takim wypadku nie słysz > ałam. No może młodziankowie w piecu ognistym. Ten post dowodzi, ze piscina czyta posty dokladnie, ze zrozumieniem. Cecha chwalebna Rzeczywiscie, ostatni wers zacytowanej poezji jest dziwny. Wpisalem go w google i dostalem kilka innych tekstow, gdzie ten tekst jest cytowany. Np. "Tytuł dzieła "Pieśni śpiewają" pochodzi z ostatniego wersu czterowiersza rosyjskiego futurysty Wielimira Chlebnikowa: "Gdy umierają rumaki - dyszą, gdy umierają zioła - schną, gdy umierają słońca - nagle gasną, gdy umierają ludzie - śpiewają pieśni"." (z artykulu ks. A. Jedrasika w ...) I nawet informacja ze ten poeta byl futurysta, niewiele pomaga Mysle, ze trzeba by sie zapytac samego Goreckiego, dlaczego ten tekst tak nim wstrzasnal, ze stanowi inspiracje dla jego kwartetu oraz dlaczego fragment ostatniego, dziwnego wersu wybral za tytul kwartetu. Z inspiracjami w sztuce bywa roznie. Bywa i tak, ze inspiracja pozbawiona wiekszego sensu prowadzi do arcydziela ... Pozdr. O. Odpowiedz Link Zgłoś
aaneta Re: Kronos Quartet i Gorecki 12.07.09, 12:19 piscina napisała: > > Gdy umierają ludzie - śpiewają pieśni". > Ciekawa rzecz, ile poecie wolno, a ludzie to przyjmą. Nawet powiedzieć, że czło > wiek umierający zawsze/często/zwykle śpiewa pieśń. Może to skrót myślowy? Poeci tak mają Śpiewa niekoniecznie ten umierający, a inni z tego powodu, że ktoś umiera. Odpowiedz Link Zgłoś
piscina Re: Kronos Quartet i Gorecki 12.07.09, 22:17 aaneta napisała: > Może to skrót myślowy? Poeci tak mają Śpiewa niekoniecznie ten > umierający, a inni z tego powodu, że ktoś umiera. Chodzi Ci o to, że gdy umierają ludzie, śpiewa się pieśni po nich albo o nich? W takim razie Chlebnikow wyraził to nieudolnie albo raczej to błąd tłumacza, co jest bardziej prawdopodobne. Trzeba by zajrzeć do oryginału. Masz rację, że często "poeci tak mają". Ale chyba tylko ci gorsi Odpowiedz Link Zgłoś
foczka76 Re: Kronos Quartet dziś w Polsce 13.07.09, 16:02 Oto sprawozdanie z koncertu w Szczecinie: www.kultura.wszczecinie.pl/egipskie_tango_na_dworze_kronosa_ostatni_koncert_szczecin_music_fest,16061,muzyka_powazna,0,0 Odpowiedz Link Zgłoś
foczka76 Re: Kronos Quartet dziś w Polsce 14.07.09, 15:32 (...) Nie mógł tez pominąć wątku polskiego w dyskografii Kwartetu. Panowie grają przecież utwory takich naszych kompozytorów jak Lutosławski, Górecki czy Penderecki. Tym razem wybrali jednak dzieło Hanny Kulenty „String Quartet No. 4 (A Cradle Song)”. (...) O Pani Hannie Kulenty kilka słów za Wiki: W latach 1980-86 studiowała kompozycję pod kierunkiem Włodzimierza Kotońskiego w Akademii Muzycznej im. F. Chopina w Warszawie. W latach 1986-88 kontynuowała studia kompozytorskie u Louisa Andriessena w Królewskim Konserwatorium Muzycznym w Hadze. Od 1989 r. pracuje jako wolny kompozytor, realizując liczne zamówienia i korzystając ze stypendiów twórczych. Daje również wykłady w różnych instytucjach muzycznych, konserwatoriach i na kursach. W 1990 r. przez rok była guest composer Deutscher Akademischer Austauschdienst (DAAD) w Berlinie. W 1998 r. została zaproszona jako gościnny wykładowca na trzy uniwersytety w Los Angeles. W latach 1999/2000 pełniła funkcję composer-in-residence przy Het Gelders Orkest w Holandii. W listopadzie 2000 r. Radio Niemieckie w Kolonii zorganizowało jej koncert monograficzny (wydany na CD "Arcs & Circles"). W 2004 r. była wykładowcą podczas festiwalu Other Minds 10 w San Francisco. Brała udział w pracach jury podczas Münchener Biennale w 1995 r., Gaudeamus Music Week 2002 w Amsterdamie oraz IX Międzynarodowego Konkursu Kompozytorskiego im. Kazimierza Serockiego w Warszawie w 2004 r. Została również zaproszona do jury VI edycji International New Chamber Opera Competition "Orpheus-Luciano Berio 2003-04" w Spoleto. - więcej, patrz pl.wikipedia.org/wiki/Hanna_Kulenty Odpowiedz Link Zgłoś