Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    01.06.06, 22:57
    Witam, mam dwa pytania:
    1) Czy konieczne jest podawanie daty urodzenia (wieku) w CV, zwłaszcza jeżeli
    dane w moim curriculum (studia i dosw zawod) wyraźnie sugerują określony
    przedział wiekowy
    2) Czy fakt ze jestem 32-letnią kobietą o "nieustabilizowanej" sytuacji
    rodzinnej świadczy w procesie rekrutacji na moją niekorzyść? Tu bardzo proszę
    o szczerą odpowiedź, nie dyplomatyczną formułkę, o tym jak to jesteśmy dla
    potencjalnego pracodawcy cenne.
    Z góry dziękuję, pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • dagmara.matysiak Re: wiek w CV 02.06.06, 09:35
        Podawanie wieku w cv nie jest konieczne, ale też nie wydaje mi się, że w Pani
        wieku (32 lata) ma Pani co ukrywać. Jest Pani jeszcze młodą osobą i ma Pani
        prawo mieć "nieustabilizowaną" sytuację rodzinną. Jeśli tylko fakt ten nie ma
        wpływu na Pani życie zawodowe, nie ma zbyt długich przerw w cv, które mogą
        budzić wątpliwości to nie obawiałabym się tego.
        • dobranoc74 Re: wiek w CV 03.06.06, 00:31
          wobec tego jeszcze jedno pytanie: "zbyt dlugie przerwy" w CV to (wg standardów
          rekrutacyjnych) jakie? wiem że to zależy od okoliczności ale...3-miesęczne, 5-
          miesięczne czy np roczne?
        • szukam_pracy8 Re: Dagmara Matysiak 03.06.06, 00:48
          Witam Pani Dagmaro,

A co w sytuacji, kiedy mam 5-letnie dziecko, 24 lata, w tym 4 lata
          doświadczenia zawodowego, czy wszystkie liczby są na +, czy też coś należałoby
          ukryć?
          (Osobiście jestem za jasnością sytuacji:)
          pozdrawiam.
          • dagmara.matysiak Re: Dagmara Matysiak 08.06.06, 13:38
            Witam serdecznie, ja także jestem za jasnością sytuacji. Dlatego niczego bym
            nie ukrywała, bo i po co?
            Kandydaci przede wszystkim wyglądają na mało wiarygodnych, kiedy próbują coś
            ukryć. A w trakcie dłuższej rozmowy często sami mylą fakty i wtedy bardzo to
            niekorzystnie wygląda.
            Zyczę powodzenia w szukaniu pracy!
        • r.richelieu Re: wiek w CV 07.06.06, 14:11
          Pani jeszcze młodą osobą i ma Pani
          > prawo mieć "nieustabilizowaną" sytuację rodzinną.

Człowiek ma prawo w każdym wieku mieć nieustabilizowaną sytuację zawodową, a
          pracodawcy nic do tego. I to "jeszcze".. Bez przesady w tym "robieniu" za
          tykający zegar biologiczny.

• annajustyna Z wlasnego doswiadczenie... 08.06.06, 14:18
            Najgorzej jest byc kolo trzydziestki i miec ustabilizowana sytuacje zyciowa,
            tzn. byc mezatka i NIE MIEC dzieci...Zero szans na rynku pracy...
            • r.richelieu Re: Z wlasnego doswiadczenie... 08.06.06, 15:29
              Najgorzej jest być kobietą po pokwitaniu, a przed menopauzą. Po menopauzie
              zresztą też.
              ;)
              I będzie zaraz zwalniania kobiet po powrocie z macierzyńskiego. Super. Teraz
              już będzie różowo, a kobiety będą chętnie przyjmowane, hehe
              • annajustyna Re: Z wlasnego doswiadczenie... 08.06.06, 17:10
                Myslalam, ze jestes facetem (sugerowalam sie pseudonimem:))), w koncu znani
                ksiazeta de Richelieu to jednak faceci:)))).
                • r.richelieu Re: Z wlasnego doswiadczenie... 08.06.06, 17:25
                  a księżne de Richelieu to też faceci? ;)
                  a co z okrętem wojennym lub haftem, mają płeć? ;)
                  • annajustyna Re: Z wlasnego doswiadczenie... 08.06.06, 18:22
                    No ten najbardziej znany ksiaze kardynal, to jednak ksieznej nie mial;))). Tzn.
                    nie mial oficjalnej ksieznej;))))), bo ze wymienie tylko niejaka pania Concini
                    czy sama krolowe Anna Austriaczke:)))). Pzdr!
      • gryka1 Re: wiek w CV 14.06.06, 11:02
        Ja niestety mam bardzo złe doświadczenia jeśli chodzi o wiek. Zawsze pada to
        pytanie i potem nie mam już szans.Mam 51 lat.Mimo dobrego wykształcenia,
        studiów podyplomowych, języka i rozpoczętych ACCA. Dla rekruterów jestem nie
        wartym uwagi śmieciem, który ma czelność mieć aspiracje.
        • annajustyna Re: wiek w CV 14.06.06, 11:13
          Moja Mama ma ten sam problem - ma 57 lat (wyglada gora na 49, ale nie o to
          chodzi)...Podobno pracodawcy sie boja, ze taka osoba szybciej odejdzie na
          emeryture. Co za bzdura! Jesli ja mam 30, to tylko idiota moglby sadzic, ze
          przesiedze u niego 35!!!
      • lunar79 Re: wiek w CV 14.06.06, 13:28
        A ja mam lat 27. Od trzech lat jestem osobą bezrobotną. Dowiedziałam się, że
        jestem osobą za starą (?!), niepewną, bo zaraz zajdę w ciażę ( nie wazne ,że nie
        mam mężą, chłopaka ). Mam już dosyć szukania pracy.
        • gryka1 Re: wiek w CV 14.06.06, 17:57
          Z tego co piszesz pracodawca poszukuje niewolnika a nie pracownika.Wiek to
          najbardziej wredny i ukrywany przed pracodawców sposób dyskryminacji.
          Politycznie niepoprawny, ale szeroko stosowany. A brak reakcji ze strony
          rekruterów świadczy tylko o tym ,że mam rację. Niestety...
      • wredny_misiek Re: wiek w CV 23.06.06, 11:14
        z przykrością muszę stwierdzić że wiek gra rolę, część firm dla których
        rekrutowałem ludzi ustawia widełki na programistów, kogoś w okolicach
        trzydziestki określa się tam jako "za starego"
        • annajustyna Re: wiek w CV 23.06.06, 11:16
          To jakies debilne te Twoje firmy. Moj T. jest programista w jednej z najbardziej
          znanych firm na swiecie. Idealny kandydat to facet kolo 35 (minimum) z
          doswiadczeniem 10 lat...A moze te firmy myla programiste z technikiem
          informatykiem??? Specjalista od zablokowanych klawiszy w klawiaturze???;)))).
          • wredny_misiek Re: wiek w CV 23.06.06, 11:17
            to duża międzynarodowa firma biorąca ludzi na wyszkolenie ich sobie, ja też
            byłem zaskoczony tym ich śmiesznym wymogiem
            • annajustyna Re: wiek w CV 23.06.06, 11:31
              Aaaaa. bo oni de facto szukali tzw. trainee. To troche ich rozumiem, bo wiadomo,
              ze latwiej uksztaltowac mniej doswiadczonego...
            • dobranoc74 Re: wiek w CV 27.06.06, 00:25
              wredny, a jak wg ciebie wyglada to w przypadku rekrutowanych kobiet? czy rodzaj
              stanowiska, stan cywilny ma jakieś znaczenie?
              • r.richelieu Re: wiek w CV 27.06.06, 12:49
                Wg miśka kobiet się nie powinno zatrudniać, bo jeśli młoda, to zaraz będzie w
                ciąży, a jeśli stara, to nie ma na czym oka zawiesić. Podejrzewam, że misiek to
                Korwin-Mikke.
                • wredny_misiek Re: wiek w CV 27.06.06, 12:57
                  prawie trafiłaś :)
                  Wredny_Misiek to UPR-owiec

Jest tu jeden problem o którym chyba już pisałem, jak się nie pozwoli kobiecie
                  mieć dzieci to kobieta chcąc pracować zrezygnuje/odwlecze posiadanie dzieci,
                  efekt będzie taki że mnożyć się będą wyborcy LePpeRów, kaczek, komuchów i
                  frankensteinów, czyli wszystko ale nie inteligencja, a to spowoduje że za jakiś
                  czas będziemy mieli społeczeństwo populistów. Wolę żeby mi pracownice zachodziły
                  w ciąże, żebym nie miał na czym oka zawiesić (wolę to robić w domu) niż mieć w
                  kraju rząd jeszcze bardziej populistyczno/komuszy od aktualnego.
                  • r.richelieu Re: wiek w CV 29.06.06, 16:03
                    Widać, słychać i czuć Twoją opcję, misiak ;)
                    Jedno tylko, jeśliśmy się już tak dobrali, dwoje czepialskich. Populizm
                    naturalnie jest do dupy, ale nie można tak kategorycznie zakładać, że wszyscy,
                    którzy nie są z LPR, PISu i Samoobrony, to inteligenci. Inteligencja to między
                    innymi szerokie horyzonty, otwarcie się na każdy punkt widzenia (w tym na
                    populistyczne rodzynki w postaci przebłysków zdrowego rozsądku). Opcja UPRowska
                    jest naturalnie zupełnie inna niż obecnie nam, khekhe, panująca, ale też jest
                    radykalna.
              • wredny_misiek Re: wiek w CV 27.06.06, 13:01
                Zależy od stanowisk, jeśli masz ponad 50 lat to nie wezmę CIę do mieszania
                betonu czy montowania deskowań na budowie. Mi stan cywilny zwisa, możesz być
                nawet żonata. Mnie interesuje tylko tyle czy dobrze wykonujesz swoją robotę i
                czy wkładasz w nią serce. Jeśli tak, to możesz mieć 60 lat i 190 kg, krzywy nos
                i dwa zęby, chodzić w habicie i latać na miotle.
                • r.richelieu Re: wiek w CV 29.06.06, 15:58
                  Mięśnie najbardziej rozwinięte są u 40-latka, nie widzę więc powodów dla
                  którego 50-latek nie mógłby mieszać betonu, zwłaszcza, że zwykłe kopanie rowów
                  jest cięższe. Duże ilości betonu miesza mieszalnik, małe, w taczce, są
                  stosunkowo łatwe do pomieszania, tym bardziej, im więcej wody będzie dodawał
                  młody, leniwy patyrach.
                  i taki gul, jak mówią mieszający beton
                  ;)
                  • domko1 Re: wiek w CV 01.07.06, 10:32
                    Zastanawiam się czy nalezy pisac w CV o dzieciach (mam dwojkę w wieku szkoły
                    podstawowej, to atut czy wada. Moim zdaniem zaleta dzieci sa odchowane, ale
                    moze się mylę?
                    • sirtalent Re: wiek w CV 01.07.06, 11:43
                      domko1 napisał:

> Zastanawiam się czy nalezy pisac w CV o dzieciach (mam dwojkę w wieku szkoły
                      > podstawowej, to atut czy wada. Moim zdaniem zaleta dzieci sa odchowane, ale
                      > moze się mylę?

ja osobiście jestem zdania, żeby nie podawać żadnych informacji, ponad
                      niezbędne minimum. standardem powinny być Imię, Nazwisko, data urodzenia,
                      adres, kontakt a cała reszta to informacje o wykształceniu, doświadczeniu,
                      umiejętnościach, osiągnięciach i zainteresowaniach. tyle w cv., choć oczywiście
                      na rozmowie z pewnością pytania dotyczące sytuacji rodzinnej padną, ale to już
                      insza inszosć bo wtedy masz większy wpływ na to jak ją zaprezentować.

co do poprzednich postów, to największym chyba wrogiem rzeczowej dyskusji jest
                      generalizacja. to oczywiste, że w każdej normalnej firmie jest jakaś polityka
                      kadrowa a zwykle opis stanowiska zawiera jakieś widełki wiekowe. na jednym
                      stanowisku atutem może być młody wiek, na innym wiek dojrzały a na jeszcze
                      innym wiek może nie mieć znaczenia. sztuka polega na tym, żeby dopasować się i
                      szukać pracy zgodnej ze swoim przedziałem wiekowym. ja w wieku 24 lat byłem
                      przedstawicielem ale dziś mam 35 i chyba oczywiste, że nie szukam pracy w tym
                      zawodzie. nie robię z tego tragedii bo to nie jest praca na miarę mojego
                      doświadczenia. jeśli ktoś ma poukładaną ścieżkę kariery, to wie do czego dąży i
                      jaki sobie wyznacza cel zawodowy. jesli nie wie i szuka byle gdzieś się
                      zaczepić to musi brać pod uwagę kryterium wieku, takie są realia.

• patrycja.zasieczna Re: wiek w CV 05.07.06, 13:24
        Podanie wieku nie jest obowiązkowe, ale jego niepodanie może budzić
        zastanowienie dlaczego kandydat nie chce ujawnić ile ma lat.
        Nie wydaje mi się, żeby na podstawie wieku mozna było decydować o tym czy dana
        osba ma "nieustabilizowaną" sytuację rodzinną. Jeśli Pani nie chce proszę nie
        pisać ile ma Pani lat.
        • gryka1 Re: wiek w CV 07.07.06, 10:33
          Podanie wieku to wyrok. Ja do niektórych agencji wogóle nie wysyłam aplikacji
          bo wiem , że tam działa machina odrzucania wszystkich aplikacji powyżej
          określonego wieku i nigdy nie dostaję żadnej odpowiedzi nawet wtedy gdy moje
          kwalifikację odpowiadają dokładnie wymaganiom. Nie chodzi o nieustabilizowaną'
          sytuację rodzinną ale o o myślenie schematami i dyskryminacja z powodu wieku.
          • leetka Re: wiek w CV 08.07.06, 00:31
            "powyżej określonego wieku" to powyżej jakiego?
            • annajustyna Re: wiek w CV 08.07.06, 10:00
              Pewnie 25 lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka