Gość: Gość
IP: *.cpe.net.cable.rogers.com
15.12.10, 00:12
Mam pytanie do fachowców od okien. Mój problem polega na tym, że jak jest bardzo zimno to moje okna się rozszczelniają. Mieszkam w Kanadzie, więc potrafi tutaj być dosyć zimno. Jak do tego dodać silny, północny wiatr to temperatura odczuwalna jest dużo poniżej -20 C. Oryginalnie w moim domu były okna suwane, bardzo prymitywne. Niemniej jednak nigdy od nich nie wiało, bez względu na temperaturę. Kilka lat temu zdecydowałem się wymienić okna na "europejskie", czyli otwierane do wewnątrz. Nie jest to takie proste bo 99% okien w Ameryce Północnej wygląda tak jak tu (www.pella.com/windows/explore-window-styles/default.aspx). W końcu znalazłem firmę niemiecką oferującą okna w oparciu o profile Rehau. Szybko załatwiłem z nimi sprawę i pod koniec Października miałem nowe okna. Zaraz na początku musiałem wołać serwis, bo nie były dobrze uregulowane. Przyszedł fachowiec i podregulował je trochę i wszystko wyglądało OK. Potem jak zrobiło się zimniej znowu zaczęło wiać. Znowu przyszedł fachowiec i podregulował okna i przestało. Zaznaczył przy tym, że wszystko jest już podregulowane na maks i więcej się nie da. Jak przyszły duże mrozy i silne wiatry to jak przyłożyłem rękę do okna wyraźnie czułem zimny powiew. Co ciekawe to tylko okna od strony północnej mają ten problem. Okna od południa (mieszkam w szeregowcu) są OK. Moja teoria jest taka, że metalowy szkielet ram okiennych lekko się wygina pod wpływem temperatury. Jak na zewnątrz jest -25 a wewnątrz +20 to (przynajmniej teoretycznie) rama okienna będzie lekko wybrzuszona. To prawdopodobnie wystarcza, aby uszczelki nie miały pełnego docisku. Nie mówiąc już o tym, że same uszczelki przy tych temperaturach są dosyć twarde. Teraz dokleiłem dodatkowe uszczelki z pianki o zamkniętych komórkach w miejscach styku z oryginalnymi uszczelkami i wygląda na to, że po problemie. Ciekawi mnie czy ludzie w Polsce mają podobne problemy z tego typu oknami? Niestety, ale w Kanadzie nie znam nikogo, kto by miał takie okna, więc trudno mi sprawdzić czy to problem tego typu okien czy po prostu mój wytwórca „dał ciała”. Teraz zaczynam żałować, że powinienem zainstalować typowe okna kanadyjskie i zaoszczędzić 30% kosztów.
Pozdrawiam….