Gość: malaszzz IP: *.aster.pl 01.11.06, 14:24 jaka farbe polecacie? malowanie nowych wnetrz-pokoje, kuchnia i czesciowo lazienka? dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość1313 Re: malowanie wnetrz IP: *.75.54.242.debica54.ptc.pl 03.11.06, 14:20 polecam Magnata. Odpowiedz Link Zgłoś
kriku Re: malowanie wnetrz 04.11.06, 10:16 jarecki_2 napisał: > Każdą byle nie DULUX hehehe, a taka dobra na spotach... Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: malowanie wnetrz 04.11.06, 11:16 A możesz coś napisać odnośnie dulux'a, dlaczego go odradzasz? Pomalowałem sobie pokój u rodziców w kolor "piasek z wyspy Bali" i jestem zadowolony. Ale może ja się nie znam ... Odpowiedz Link Zgłoś
kawasi Re: malowanie wnetrz 04.11.06, 17:36 Ja uzywalem glownie Duluxa, ale zdarzyly sie tez Dekoral i Nobiles. Przyznam, ze nie wybierlem po markach, wogole nie wybieralem, robila to zona na podstawie koloru m.in piasek z wysp bali, pastelowo jasmin i inne wykombinowane nazwy kolorow. Nie jestem ekspertem, patrzac na sciany po prostu stwierdzam, ze jest ladnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: malowanie wnetrz 05.11.06, 14:12 Już sporo na ten temat się wypowiadałem, przejrzyj moje posty, tam wszystko wyjaśniam. Raczej sporo w życiu już pomalowałem i z doświadczenia wiem że Dulux jest straszna lipa. Beckers, Tikurilla nawet Polifarb jest lepszy, Durup (doskonała farba), Dekoral, no takich farb ze średniej półki jest sporo, większość jest znacznie tańsza od duluxa i znacznie lepsza gatunkowo. Ostatnio pojawiła się nawet bezpośrednia konkurencja Beckersa (nie pamiętam nazwy, ale świetna farba, białe opakowania z żółtym napisem chyba na "S") która jest znacznie tańsza od Beckersa a tak samo dobra i podobno ma tę zaletę, że w przeciwieństwie do Beckersa nie wchodzi w reakcję z farbami innymi do czego Beckers jest zdolny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmarusia Re: malowanie wnetrz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.06, 11:17 Ja polecam Tikkurila kuchenno-lazienkowa do kuchni i lazienek :) oraz "zwykla" Tikkurila do pozostalych wnetrz.Cala paleta barw z mieszalnika,farba swietnie kryje,nie odpryskuje,po prostu rewelacja ! Odpowiedz Link Zgłoś
artur.palasz Re: malowanie wnetrz 11.11.06, 13:11 Drodzy forumowicze. Chciałbym zwrócić uwagę wszystkich na pewien parajmetr farb dyspersyjnych (emulsyjnych), który został niestety nie wprowadzony do Polskich Norm, a ma ogromne znaczenie ze względu na użytkowanie farby. Farby dyspersyjne w swoim składzie zawierają pewnego rodzaju związki, które mają zadanie: 1) obniżyć temperaturę tworzenia powłoki 2) pomóc w "ułożeniu" się powłoki podczas wysychania Związki te spowalniają parowanie wody z powłoki malarskiej oraz, jak udowodniliśmy w badaniach, są emitowane do pomieszczeń w czasie ich użytkowania. Związki te są oleistymi wolno parującymi (a więc wysoko wrzącymi) substancjami organicznymi, które nazwaliśmy LZO UPEP (Lotne Związki Organiczne Uwalniane Podczas Eksploatacji Powłok). Przeprowadzone przez nas badania wykazały, iż niektóre farby, kleje oraz wyprawy tynkarskie zawierają od 1 do 10 g/litr LZO UPEP. Niektóre z tych związków są na tyle wolno parujące, że do całkowitego uwolnienia się z powłoki ( przy ilości 10 g/l ) potrzebują od kilku miesięcy do nawet kilku lat. Wyniki te świadczą o tym, że przez pewien okres czasu mieszkania w pomieszczeniu pomalowanego farbą zawierającą LZO UPEP, człowiek jest narażony na wdychanie tego typu oleistych związków, które nie wpływają korzystnie na zdrowie człowieka. Nasz ośrodek zabiega o wprowadzaenie wymagań dotyczących ograniczeń w stosowaniu tych związków w farbach wewnętrznych, jednakże jestnostki Państwowe odpowiedzialne za wydawanie norm nie są tym zainteresowane. Również Państwowy Zakład Higieny w Warszawie powinien takie wymaganie wprowadzić w procedurach wydawania atestów higienicznych, gdyż naszym zdaniem farby zawierające aż tak duże ilości LZO UPEP nie powinny otrzymywać świadectw higienicznych. Wszystkich zainteresowanych tematyką farb i lakierów zapraszamy do naszego laboratorium. Z poważaniem Artur Pałasz Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Chemii Budowlanej POLARIS sp. z o.o. www.republika.pl/obrchb; e-mail: obrchb@onet.eu, artur@obrchb.pl tel. kontaktowe 015/8463085, faks. 015/8463084 Adres: 39-460 Nowa Dęba ul. Zacisze 1 Odpowiedz Link Zgłoś
mj.agh Re: malowanie wnetrz 22.07.07, 10:31 Gość portalu: malaszzz napisał(a): > jaka farbe polecacie? malowanie nowych wnetrz-pokoje, kuchnia i czesciowo > lazienka? dziekuje Malowałem Dekoralem lateksowym i bardzo sobie chwale. Farba ma trwały kolor i nie ściera przy czyszczeniu tak jak to było po pomalowaniu tańszą farbą. Niedawno rodzice odebrali nowe mieszkanie i za moją namową też wszystko malowali Dekoralem. Z tego co pamiętam do kuchni i do łazienki była jakaś specjalna farba. Są równeiż zadowoleni. Odpowiedz Link Zgłoś