Dodaj do ulubionych

gres w kuchni?

04.08.08, 17:57
witam, zakupiłam gres do kuchni, firmy Simply ceramic. w Obi na promocji za około 60 - 70 zł.
Osoba, która ma mi robić remont powiedziała, że to się nie nadaje do kuchni, bo cokolwiek skapnie na kafle, a najbardziej olej czy coś tłustego to nie zejdzie, mimo, że zaimpregnuje dwukrotnie. Już kładł nie raz takie coś i mówi, że w krótkim czasie będzie całe w kropki,
a poza tym, że jeśłi w markecie kupię gres z promocji to znaczy, że jest to drugiej klasy, z odpadu itp itd, i na pewno nie przyjmą reklamacji jak coś mi się nie będzie podobać.
a na opakowaniu wyraźnie jest napisane GRADE:A. czyli chyba ok.
Czy ma racje? :(
Poza tym na gresie są jakby ślady jakby było coś na płytkach nakładane i wyschło tak, że są ślady od wcierania tego czegoś są.
Umyłam nałożyłam impregnat, ale nie schodzi. czy można to zeszlifować delikatnym papierem ściernym. bo zauważyłam,że wtedy łądnie schodi i nie ma śladów.
Obserwuj wątek
    • malinowymis Re: gres w kuchni? 04.08.08, 18:16
      aha teraz doczyałam że jest to gres polerowany. myślałam, że nie , bo wygląda na półmat... są ciemne i nie jednolite całe pociapane w róńych kolorach, to chyba plam nie będzie widać??? ale fachowiec zdecydowanie przekonywał,że byle coś kapnie i po gresie.
      i doczytałam na pudełku, że po ułożeniu gresu, ale przed spoinowaniem, należy usunąć warstwe ochronną specjalnym zmywaczem... czyli to chyba to takie pomazane na płytkach z zaciekami,. szkoda tylko, że w sklepie nam tego nie powiedzieli, tylko to, żeby zaimpregnować a nie żeby usuwać zmywaczem impregnat :)
    • firma-projekt Re: gres w kuchni? 12.08.08, 21:50
      A jakiej firmy to jest?bo to ważne. jaki gres naturalny czy
      szkliwiony? Od tego zależy czyszczenie???/
      • malinowymis Re: gres w kuchni? 17.08.08, 21:54
        gres polerowany , simpli ceramic.
        • 4slawek Re: gres w kuchni? 29.08.08, 15:16
          Też się zastanawiam czy położyć w kuchni. W kotytażu wejściowym taki
          polerowany gres swietnie spelnia swoje zadanie. Na razie 1 płytkę
          50x50cm zabezpieczoną impregnatem położyłem dla testu koło kuchenki.
          Zobaczę jak to jest z tymi plamami - zejdą czy też nie (po
          smażeniach, gotowaniu itp.)po kilku dniach.
          • malinowymis Re: gres w kuchni? 02.09.08, 18:23
            zrobiłam test na oczyszczonym gresie i jescze niezabezpieczonym przez impregnat i plamy, które zostawiłam na dłużej (olej, wino) sie zmywały bez śladu. W kuchni położony gres na ścianach i podłodze.Ściany bezfugowo i póki co spisuje się ok. Nie ma problemu z plamami. Jedyny problem to był żeby wyczyścić go z tej warstwy zabezpieczającej czyli wosku czy czegoś podobnego.
            • 4slawek Re: gres w kuchni? 13.10.08, 21:12
              Test na oczyszczonym i zaimpregnowanym gresie w kuchni pod kuchenką
              gazową - gdzie kapało kipiało zakończony powodzeniem. Nie widzę
              przeszkód i będę zakładał gres w kuchni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka