Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Powrót do zawodu inżyniera

16.12.06, 01:04
    Witam.
    Studia na Politechnice Wrocławskiej skończyłem w 1984 roku (mgr inż. budownictwa
    lądowego) i następnie przez ok. 5 lat pracowałem w firmie budowlanej.
    Niestety nie zdobyłem uprawnień budowlanych.
    Przez następne lata nie pracowałem w branży budowlanej.
    Czy teraz mam jakieś szanse powrotu do zawodu? ( w kraju lub za granicą ).
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • axx611 Re: Powrót do zawodu inżyniera 16.12.06, 18:56
        Oczywiscie ze masz. Tylko ten okres poza budownictwem to chyba musisz jakos
        inaczej nazwac lub moze byles poza Polska. Szanse sa ale w biurze projektow lub
        nadzorze. Aby byc inspektorem nadzoru nie potrzeba miec uprawnien ale nie w
        Polsce.
      • feiran Re: Powrót do zawodu inżyniera 17.12.06, 13:21
        Rozumiem, że mogę się "spokojnie" ubiegać o stanowisko np majstra budowy?
        • axx611 Re: Powrót do zawodu inżyniera 17.12.06, 15:05
          Majstra budowy powiadasz. Prawdopodobnie nie jezeli nigdy tego nie robiles.
          Majster to najwazniejsza osoba na budowie.A Ty chyba nie wiesz tak naprawde
          jak to sie robi. Jako inzynier to musisz pracowac powiedzmy jako inspektor
          nadzoru(poza Polska) czy w jakis dzialach jak przygotowanie produkcji czy
          projektowanie. Chyba ze zataisz fakt ukonczenia studiow i zostaniesz zwyklym
          murarzem. Wtedy pod okiem wlasnie majstra nauczysz sie ukladac cegly czy
          zbrojenie i po pewnym czasie zostaniesz majstrem. Jako majster masz prawo
          budowac jako firma. A jako inzynier nie. Inzynier jest przypisany do biurka.
          • f_16 Re: Powrót do zawodu inżyniera 20.12.06, 14:03
            axx611 ty jestes jakis z kosmosu chyba że budowałeś domki z pisaku, bo ja byłem
            przy wielkich budowach i inżynier budowy z uprawnieniami to najważniejsza
            funkcja. Majster jest od zaganiania ludzi do roboty i to najgorsza rola mieć do
            czynienia z robotnikami. Inżynier zajmuje się zamawianiem materiałów
            przeprowadzaniem obmiarów kosztorysami, sprawozdaniami przed inspektorem i
            negocjacjami z kontrachentami. Majster bez studjów nie ma prawa do ubiegania
            się o uprawnienia bez ograniczeń więc nie może budować wszystkiego.
          • maxim30w Re: Powrót do zawodu inżyniera 20.12.06, 22:17
            To nie jest tak. W prawie budowlanym nie ma pojęcia majstra. Majster na budowie
            nie pełni żadnej samodzielnej funkcji technicznej na budowie (wg ustawy. Tym
            bardziej dziwię się, że piszecie o tym że majster ma prawo budować jako firma.
            Przecież to może każdy, ale pod warunkiem że wykonuje to pod nadzorem osoby z
            uprawnieniami budowlanymi. A co do przypisania do biurka - pozwólcie że zostawię
            to bez komentarza! Kto jest odpowiedzialny za całą budowę wg prawa? Majster czy
            kierownik budowy (tylko inzynier może nim zostać)??? Proponuję najpierw poczytać
            przepisy a potem odpisywać innym. Zainteresowanych odsyłam na www.piib.org.pl
            • axx611 Re: Powrót do zawodu inżyniera 23.12.06, 23:08
              Majster budowlany niestety istnieje i ma sie dobrze. Powiem wiecej bedzie
              istnial tak dlugo jak budownictwo bedzie istnialo. To ze przepisy nie
              przewiduja tej funkcji to wina przepisow.Ale to sie zmieni. Oczywistym jest ze
              zaden inzynier nie wybuduje domu bo sie na tym nie zna. Inzynier oczywiscie
              jest przygotowany do innego rodzaju pracy. Napisze wiecej. Kazdy kierownik
              budowy majac do do wyboru majstra czy inzyniera zawsze wybierze dobrego
              majstra.Sprawa ta nie zostala definitywnie rozstrzygnieta w prawie. Nie pracuje
              w Polsce w tej chwili i dokladnie nie sledze postanowien ale zainteresowanych
              odsylam do www.polskiinstalator.com.pl A tak w ogole to prosze nie
              przywiazywac duzej uwagi do tych uprawnien. To tylko w Polsce jest taki
              podzial,natomiast w wielu krajach swiata o znacznie wyzszym poziomie budowlanym
              jak USA czy Anglia uprawnienia tak naprawde nie sa potrzebne. To naprawde jest
              wymysl biurokratow a zwlaszcza ta otoczka z egzaminami. Ja np. otrzymalem
              uprawnienia w Polsce nie zdajac zadnych egzaminow w 1972 r.
              • maxim30w Re: Powrót do zawodu inżyniera 27.12.06, 09:27
                Niestety nie do końca się z tym zgodzę. Z tego co napisałeś to majster jest
                najważniejszy co wg mnie jest nieporozumieniem. Jest on oczywiście ważną osobą,
                ale nie zastąpi doświadczonego inżyniera budowy. Nie ma sensu wchodzić w
                szczegóły - osoby z branży doskonale znają ten problem. Uogólniając to wszystko,
                to po co byłby potrzebny kierownik budowy, inspektor nadzoru, uprawniony
                projektant skoro majster wie wszystko??? Natomiast co do uprawnień to w pełni
                się nie zgodzę. Bardzo dobrze, że jest jakikolwiek system weryfikacji wiedzy i
                zdobytej praktyki. System, aczkolwiek nie jest idealny, jakoś się sprawdza i po
                ostatnich zmianach idzie wg mnie ku dobremu. Osobiście uważam, że uprawnienie
                nadane "tzw. z urzędu", tj. przed 1994r powinny być zweryfikowane poprzez zdanie
                egzaminu. Znam wiele osób które mają te uprawnienia a z budownictwem mają do
                czynienia tyle co nic. Wg mnie dobrze się stało też, że technicy stracili prawo
                do zdobycia tych uprawnień. Na zachodzie też istnieje system weryfikacji wiedzy
                inżynierów (np. mgr inż. zawsze będzie miał większy zakres "uprawnień" niż
                inż.)-robią to stowarzyszenia zawodowe, obojętnie czy jest to USA (tam wiem, że
                udzielane są licencje obowiązujące tylko w danym stanie) czy UK gdzie robi to np
                ICE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka