Dodaj do ulubionych

Droga rowerowa Piła- Płotki

05.10.14, 19:39
Witam
Wie ktoś może kto projektował droge rowerową Piła Płotki , chodzi mi szczególnie o jej początkową cześć od strony obwodnicy, o której ostrzega nawet Wikipedia ( o czym dowiedziałem sie po fakcie).
pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Acie%C5%BCki_rowerowe_w_Pile
Jadąc od strony Płotek albo wyjeżdzając z Rebajły a nie jeżdżąc wcześniej tam rowerem chyba nikt nie jest w stanie przewidzieć tak " sprytnego " rozwiązania " które w tym rejonie zastosowano.
Właśnie w tym rejonie testowałem cudzą , markową , prawie nową kolarzówke.
Ten test przez " inteligencje" projektanta drogi omal nie zakończył sie utratą przednich zebów, połamanień lewej dłoni i nadgarstka i kasacją roweru.
Ostatecznie cudzy rower ( a kolarzówki nie są tanie) został nieco przerysowany, ja przebiłem sobie zebami górną warge , oraz mocno obiłem sobie lewą dłoń która mi nieźle spuchła. Oraz oczywiście straty finansowe związane z uszkodzeniem cudzego roweru
NIe rozumiem jak można przy uskoku drogi na jakieś 2 m w bok pod kątem 30% , ograniczyć ją nagle do ok 50-70 cm i dać wokół niej kraweżniki. Co ciekawe , rowerzysta widzi tą pułapke 2-4m przed nią , co przy np 40km/h jest zdecydowanie za późno. To chyba jedyna na Świecie tak " mądre" rozwiązanie.
Kierujący góralem może pojechać na skos po kraweżnikach, ale dla kogoś na kolarzówce może to zakończyć sie naprawde tragicznie.
Prosze o informacje bo moim zdaniem nadaje sie to do zgłoszenia na policje
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka