Dodaj do ulubionych

obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji

29.12.06, 13:35
Serdecznie zapraszam Państwa do dyskusji na temat rozbudowy bazy sportowej w
Złotowie - co i w jakiej kolejności Państwa zdaniem powinno być w tej sprawie
zrobione: hala sportowa, przebudowa stadionu (którego?), modernizacja boisk
szkolnych, lodowisko? Na stronie miejskiej www.zlotow.eu pojawiła się nowa
sonda dotycząca tego tematu, zachęcam do oddawania swoich głosów również tam.
Obserwuj wątek
    • radamiastazlotow Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 29.12.06, 15:44
      Serdecznie zapraszam Państwa do dyskusji na temat budowy lodowiska krytego do
      siatkówki i piłki nożnej na lodzie.
      Naszym celem jest spełnienie fanaberii Naszego zasłużonego radnego, aby
      mieszkańcy ze swoimi przyziemnymi problemami zostali na lodzie.
      Prosimy też odwiedzić stronę: www.nabici w butelkę. eu i tam przyłączyć się do
      merytorycznej dyskusji.
      Z poważaniem
      rmz
    • galicjanka1 rozbudowa bazy sportowej 29.12.06, 17:44
      Podaję bezpośredni adres do ankiety www.zlotow.eu/ankieta/index.php
      Basen już mamy, dlatego moim zdaniem pierwszeństwo dla hali
      widowiskowo-sportowej. Równolegle można modernizować stadion przy Wioślarskiej,
      który powinien mieć tartanową bieżnię. Jestem za modernizacją boisk szkolnych,
      tak by powstała baza treningowa dla piłki nożnej /i nie tylko/, która jest
      najpopularniejszą dyscypliną sportową w mieście. Na lodowisko przyjdzie czas po
      zapewnieniu dobrych dróg, czyli w następnych kadencjach rady.
      • radamiastazlotow To my decydujemy. 29.12.06, 19:38
      • krzysiekzelba Re: rozbudowa bazy sportowej 29.12.06, 21:18
        Oczywiscie modernizacja boisk szkolych musi byc przeprowadzona mam nadzieje ,że
        nie zostanie pominięta największa szkoła w mieście czyli ZSS Nr1.Jako radny
        miejski z tego okręgu będę zabiegał o to,żeby boisko wielofunkcyjne powstało
        przy popularnej "trójce".
        • larwa72 Panie Krzysztofie. 30.12.06, 16:02
          O czym pan opowiada? O nadziei owszem, zgadzam się, ale o zabieganiu jako radny?
          Pan w tej kadencji jest w formacji statystów-obserwatorów. Zostaje tylko
          nadzieja, że nie zostanie pominięty ZSS nr1. Zabiegać Pan miał szansę w zeszłej
          kadencji.
    • legalna-blondynka Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 30.12.06, 11:58
      Odpowiem egoistycznie-ja chcę lodowiska. Stadion -ten za rzeką(piękne położenie)
      Boiska przy każdej szkole- bo to żaden luksus tylko norma.
      • ehoffmann Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 30.12.06, 19:02
        Tu powinien się liczyć przede wszystkim interes młodych ludzi, a nie starych
        capów, którym coś tam się marzy...
        • legalna-blondynka Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 30.12.06, 19:21
          ADRESATAMI TEJ ANKIETY powinni być uczniowie, wystarczy przeprowadzić badanie w
          każdej ze szkół. Dzieci wiedzą lepiej, co jest im potrzebne najbardziej.
          Dlaczego dorośli mają decydować o obiektach przeznaczonych dla nich?
          • radiomarian1 Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 30.12.06, 23:34
            Tak to już jest,że dorośli decydują o losach młodych a nawet dorosłych.
            • legalna-blondynka Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 31.12.06, 11:44
              Kilka lat temu liczna grupa dorosłych wrzeszczała ,ze nie chce basenu. Dzieci
              oczywiście nikt nie raczył zapytać, czy chcą pływać. Na szczęście basen jest i
              chyba wszyscy jesteśmy z tego bardzo zadowoleni. Oczywiście,że większość decyzji
              podejmują dorośli, ale w przypadku tych obiektów sportowych zdanie dzieci
              powinno się liczyć.Wielofunkcyjne boiska należą się im bez łaski(glosowanie tu
              jest wręcz śmieszne). Jeśli ankieta wykazałaby,ze chcą lodowiska- to ma być
              lodowisko! Jeśli hala sportowa- budować halę! Przy zakupie np.prezentów pytacie
              chyba własne dzieci,czy wolą rower czy deskorolkę... Mnie zawsze rodzice pytali
              i ja pytałam.
              • galicjanka1 Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 31.12.06, 13:18
                "Jaka powinna być według Ciebie kolejność realizacji
                obiektów sportowych w Złotowie?". Tak brzmi pytanie w ankiecie. Czyli nie co
                budować, tylko w jakiej kolejności.
                • obserwator16 Re: głos w dyskusji 02.01.07, 22:38
                  Proponuję jako pierwszą halę widowiskowo-sportową, jeśli by było za co, to
                  chociaż jedno boisko wielofunkcyjne. W przyszłym roku stadion, a lodowisko
                  zrobić na Sparcie jak będzie mróz.
    • elmek Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 03.01.07, 10:35
      Ja mam wątpliwości co do celowości remontu stadionu przy ul. Wioślarskiej. W tym
      wypadku zapytałbym "czy", a nie "kiedy".
      • ten_po_prawej Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 03.01.07, 15:59
        Jasne zaorać...przecież wg twojej filozofii Złotów musi wyglądać ładnie tylko tam gdzie bywają goście z miast partnerskich.Zlikwidowano plaże to i można zlikwidować tereny przeznaczone pod sport i rekreację.
        To ciekawe czemu burmistrz ostro walczył aby plan zagospodarowania tego terenu był pod sport i rekreację,a potem zaczął wymyślać inne miejsca pod takie inwestycje?
        • legalna-blondynka Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 03.01.07, 22:40
          PACANOWO ( czy Pacanów?) -dostało z UE kasę na realizację super projektu-
          Centrum Bajek....urocza promocja miasta. My jesteśmy skansenem komunizmu- może
          dadzą nam coś na budowę MUZEUM FIGUR NAJPASKUDNIEJSZYCH POSTACI PRL (będą się do
          nas zjeżdżać ludzie z całego świata).Przy okazji (może) dostaniemy kasę na nowy
          stadion, bo gdzieś te tłumy turystów trzeba będzie posadzić....:)Zastrzegam
          sobie honorarium autorskie za koncepcję.
          • radiomarian1 Legalna ma rację 03.01.07, 23:41
            To jest dobry pomysł. Legal Bi nie ironizuję, naprawdę myślę ,że ten pomysł jest
            genialny.
            To pomysł warty patentu.
            Pozdrawiam Ciebię.
            Myślami już jestem w muzeum.
            • elmek Re: Legalna ma rację 04.01.07, 08:37
              Miało być o obiektach sportowych a Wy jak zwykle o d... Mariana, tzn. Maryny! ;-P
            • legalna-blondynka Re: Legalna ma rację 04.01.07, 15:31
              RADIOMARIANIE...pewnie tylko TY i ja...uważamy ten pomysł za świetny. Pacanów ma
              EUROPEJSKIE CENTRUM BAJEK...tam ludzie z fantazją wykorzystali humorystyczne
              skojarzenia . Elmek tego typu pomysły nazywa gadaniem o d...M.
              W tym naszym grajdole wszystko, co nowe i trochę kontrowersyjne skazane jest z
              góry na niepowodzenie...ZłOTOW to nie PACANOW....:)

• elmek Re: Legalna ma rację 04.01.07, 17:41
                Po prostu muzeum ma mało wspólnego ze sportem i rekreacją. No chyba, że to
                muzeum sportu ;-P
        • elmek Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 04.01.07, 08:36
          Według czyjej filozofii? Czy ja gdzieś coś takiego powiedziałem? Lecz się
          człowieku. Orać to możesz swoje pole, jeśli nie masz nic ciekawszego do roboty.
          Uważam, że zanim się wyłoży pieniądze na stadion przy ul. Wioślarskiej, można by
          się zastanowić czy nie lepiej przeznaczyć je na modernizację stadionu "Sparty".
          • bufetowy2 Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 04.01.07, 10:49
            Ostatnie sesja Rady Miasta pokazała porażający ogrom głupoty, buty i
            niekompetencji obecnej większości. Podejmując jakąkolwiek dyskusję i akcję
            przeciwko burmistrzowi trzeba mieć na tyle inteligencji i przewidywalności żeby
            wiedzieć, że po tylko latach rządzenia jest on pod względem prawno-formalnym
            przygotowany jak nikt w tej radzie więc podejmując akcję wypadałoby aby mieć
            chociaż minimum wiedzy co do komtetencji jakie ustawodawca przewidział dla rady
            a jakie dla burmistrza ........... to tyle jeśli chodzi błazeństwo jakie
            oglądaliśmy na ostatniej sesji, a teraz meritum :
            "zaorać" i to jak najszybciej to trzeba obiekty przy Mickiewicza czyli
            popularną SPARTĘ. Dlaczego??? otóż odpowiedź jest bardzo prosta : remont tych
            obiektóe polegałby na tym że i tak trzeba wszystko zrobić od zera co nie ma
            uzasadnienia ekonomicznego!!! Oki zaorać i co dalej??? : podzieć na cholernie
            drogie działki budowlane pod zabudowę jednorodzinną (chętnych będzie aż nadto),
            a całą kasę wpompować na wiślarską. Po dodaniu do tego kasy która była
            przeznaczona na modernizację SPARTY robi się super sumka. Jak do tego dodamy
            jeszczy fakt iż w końcu Złotów miałby z tego pomysł na duży projekt na
            dofinansowanie unijne .......... bo nie oszukujmy się duży i sensowny projekt
            ma znacznie większe szanse na realizację niż 5 mniejszych, a wiedzą o tym
            wszyscy świadomi samorządowcy!!!
            Nadzór właścicielski (bo gadać łatwo a o tak istotnych szczegółach to jakoś
            nikt nie myśli) : miasto ma do odebrania od komornika kupę kasy (chyba około
            40%) za Zacisze więc zamiast czekać na kolejną licytację trzeba należy dołożyć
            komornikowi brakujące 60% i przejąc Zaczisze we władanie miasta. Następnie
            zrobić spółkę gdzie miasto będzie miało 51% udziałów i sprzedać w cholerę
            podpisując jednocześnie z inwestorem umowę, że dokłada kasę do budowy
            PRAWDZIWYCH OBIEKTÓW SPORTOWYCH przy ulicy Wioślarskiej!!!!! i tym sposobem
            Złotów może mieć ośrodek sportowo-rekreacyjny z prawdziwego zdarzenia, a tylko
            pod takim warunkiem warto taką inwestycję wcielać w życie. Ten ośrodek musi
            tętnić życiem przez cały rok, a zapewni to tylko prawdziwa baza, tzn.
            podgrzewana murawa, profesjonalna odnowa biologiczna, hala gdzie widowania
            będzie liczć nie 600 miejsc a 2500-3000 bo inaczej zbudujemy kolejną SPARTĘ a
            nie ośrodek na najbluiższe 50 czy 80 lat!!!! Podobnie jak ośrodek w Wałczu
            (choć mam świadomość że jest on finansowany z innego źródła).

Tyle na temat wizji rozwoju bo jak do tej pory wygląda na to że takowej nie
            posiada rządząca w mieście większość (można wydrukować i przekazać pani
            Chorabik tak aby jej ludzie się więcej nie kompromitowali) a burmistrz choć
            taką wizję ma to miom zdaniem ułomną i krótkowzoczną (jemu też można wydrukować
            i przekazać).
            • legalna-blondynka Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 04.01.07, 15:40
              Bufetowy ma rację....PRAWDZIWY-LUKSUSOWY KOMPLEKS SPORTOWY z piękną plażą
              ....może powstać tylko na Wioślarskiej( tam znajdzie się również miejsce na
              "moje muzeum paskud PRL").
            • legalna-blondynka Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 04.01.07, 17:39
              Sprecyzuję....Bufetowy ma rację (jedynie) odnośnie lokalizacji kompleksu.
              Obejrzałam Kurier Złotowski i jakoś nie zauważyłam tej porażającej głupoty.
              Owszem radni się troszeczkę pogubili,ale Pani Chorabik zareagowała z klasą.
              Burmistrz na sam koniec przyznał,ze jednak RM..ma coś do powiedzenia. Radni mogą
              zdecydować o zmianie lokalizacji obiektów.
              • bufetowy2 Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 04.01.07, 18:10
                > Obejrzałam Kurier Złotowski i jakoś nie zauważyłam tej porażającej głupoty.
                obejrzyj w necie powtórkę :))

ale Pani Chorabik zareagowała z klasą. - sama pani Chorabik rzeczywiście ma
                klasę i mam nadzieję nie da sobie "w kaszę dmuchać". Natomiast co do jej reakcji
                to nie przesadzaj - najzwyczajniej w świecie się pogubiła i straciła panowanie
                nad obradami (głównie przez nieprzygotowanie i niewiedzę radnych koalicji
                rządzącej) i zrobiła to co się zwyczajowo w takiej sytuacji robi, czyli ogłosiła
                przerwę.

Czy ktoś na tym forum zna wizję rozwoju odnośnie budowy obiektów sportowych
                reprezentowaną przez PiS i tzw. niezależnych ???? czy sesyjna wojenka była tylko
                wojenką dla zasady??? i żeby było jasne : wełniakowska wizja zupełnie mi
                nieodpowiada tyle tylko, że burmistrz takową wizję posiada i konsekwentnie jej
                broni.
              • ehoffmann Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 04.01.07, 18:16
                Jak tam dyskusja?
                • ellewoods1 Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 05.01.07, 19:30
                  głowa rozbolała, po dyskusji 04.01.2007, nie do pomyślenia, jaki to wierny
                  elektorat Wełniaka - jak pies, takie klakierstwo, że głowa do dzisiaj boli -
                  migrena!!!!
            • ellewoods1 Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 05.01.07, 07:26
              "chociaż minimum wiedzy co do komtetencji jakie ustawodawca przewidział dla rady
              a jakie dla burmistrza" Myślę, że każdy z RAdnych to minimum wiedzy ma i gdyby
              nie ostatnia sesja nie byłoby spotkania ze środowiskiem sportowców w dniu 04.01
              07, przecież sprawa hali była już przesądzona, gdzie ma powstać, a tu teraz
              nagle spotkania, konsultacje społeczne, poszukiwania zwolenników lokalizacji na
              Westerplatte. Brawo RAdni, gdyby nie Wy, nie byłoby już wogóle dyskusji, mówiąc
              krótko byłoby "pozamiatane"
              Myślę, że o tym na co i gdzie wydać 5-6 mln złotych decyduje RAda MIejska, a nie
              pan Burmistrz, który zapewne by chciał o tym decydować. Tylko po co wtedy byłaby RM?
    • ellewoods1 Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 05.01.07, 09:16
      Pytanie jest błędnie sformułowane, no bo jak przy takim pytaniu i mozliwości
      odpowiedzi typować kolejność.
      Moim zdaniem powinno brzmieć co należy wykonać w pierwszej kolejności?
      A ponadto wynik z godziny 9 nie mieści sie w 100 %Wyniki ankiety:

Hala widowiskowo - sportowa
      71%

134
      Stadion lekkoatletyczny
      z boiskiem piłkarskim
      12%

22
      Boiska wielofunkcyjne ze sztuczną nawierzchnią przy szkołach
      12%

23
      Sztuczne lodowisko
      6%

11
      Ogołem oddano głosów:
      190
      Proszę popracować nad pytaniem i analizą wyników.
      należy pochwalić za pomysł tylko tyle, że adres do ankiety powinien być rozdany
      dzieciom we wszystkich szkołach, a nie na dyskusji w dniu 04.01.2006, ale tego
      chyba władze miasta się boją!
      • ehoffmann Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 05.01.07, 18:12
        ellewoods - z jakiej choinki tyś się urwał...
        • tanges1 Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 05.01.07, 18:26
          Z galicyjskiej.
          • ehoffmann Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 05.01.07, 18:41
            Upadek (na głowę) był pewnie wielki.
            • ellewoods1 Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 05.01.07, 19:25
              Choinki królewsko polskiej, bo na pewno nie z germańskiej
              • ehoffmann Burmistrz się boi 05.01.07, 22:36
                Burmistrz St. Wełniak boi się przeprowadzić ankietę wśród uczniów złotowskich
                szkół w sprawie obiektów sportowych. Powód - obawia się kompromitacji sporej
                grupy radnych miejskich... Może się okazać, że dzieci będą dużo mądrzejsze...
                • tanges1 o co chodzi? 06.01.07, 14:11
                  Projektem lokalizacji usytuowania hali sportowej zajmuje się prywatna firma na
                  zlecenie miasta. Jaka to firma każdy wie jeśli nie, wystarczyło iść na zebranie
                  w sprawie hali i przekonać się osobiście.
                  Pytanie nasuwa się zatem oczywiste: Co jest z utrzymywanym za nasze pieniądze
                  architektem miejskim.
                  Miasto zleca za niemałe pieniądze opracowania zagospodarowania przestrzennego
                  firmie mając swojego architekta.
                  Odpowiedź jest prosta. Architekt miejski nie ma uprawnień! Został zatrudniony
                  nie na podstawie kwalifikacji zawodowych tylko innych okoliczności
                  praktykowanych przez nasze władze.
                  Mój znajomy mimo starań nie został brany pod uwagę jako kandydat mimo ,że ma
                  uprawnienia w pełnym zakresie architektonicznym bez ograniczeń. Teraz pracuje w
                  szkole za 1200 i uczy dzieci rysunku technicznego.
                  Taki jest właśnie nasz tani óżont.
                  Zacytuję na koniec pewnego polityka. ,,Oni coś tam pier…..ą o moralności….”

• larwa72 Re: o co chodzi? 06.01.07, 14:32
                    To raczej niemożliwe. Prasa lokalna dawno o tym by trąbiła.
                    Zapytam o to zakładce-pytania do radnych.
                    • ehoffmann Re: o co chodzi? 06.01.07, 20:18
                      Podejrzewam, że architekt miejski ma zupełnie inne zadania, niż architekt
                      projektujący duże obiekty.
                      Do zadań i kompetencji Biura Architekta Miejskiego należy prowadzenie spraw
                      związanych z zagospodarowaniem przestrzennym Miasta oraz współdziałanie z
                      administracją rządową w zakresie nadzoru urbanistycznego architektonicznego i
                      budowlanego.
                      o zakresu działania Biura Architekta Miejskiego należy w szczególności:

1. opracowanie i aktualizacja studium uwarunkowań i kierunków
                      zagospodarowania przestrzennego gminy oraz miejscowych planów zagospodarowania
                      przestrzennego, a następnie przedstawianie ich Gminnej Komisji Urbanistyczno -
                      Architektonicznej,
                      2. analiza złożonych wniosków o zmianę przeznaczenia w planie nieruchomości
                      oraz wyznaczanie obszarów, dla których konieczne jest opracowanie planów
                      miejscowych ze względu na istniejące uwarunkowania,
                      3. udostępnianie studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania
                      przestrzennego oraz miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego,
                      wykonywanie wypisów i wyrysów oraz przygotowywanie opinii wynikających z ustaleń
                      planów i studium,
                      4. przygotowywanie projektów decyzji o ustaleniu warunków zabudowy i
                      zagospodarowaniu terenu oraz decyzji o wstrzymaniu użytkowania terenu i decyzji
                      o przywróceniu poprzedniego sposobu użytkowania,
                      5. przeprowadzanie postępowania w sprawie oceny oddziaływania na środowisko
                      projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego,
                      6. dokonywanie oceny zmian w zagospodarowaniu przestrzennym gminy,
                      7. opiniowanie projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego
                      gmin sąsiednich oraz opracowań planistycznych regionalnych,
                      8. analiza obszarów gminy na których przewiduje się zadania dla realizacji
                      lokalnych celów publicznych w celu zapewnienia ich zgodności z planem miejscowym,
                      9. opiniowanie lokalizacji obiektów tymczasowych,
                      10. opiniowanie zbycia nieruchomości gminnych,
                      11. opiniowanie wstępnych projektów podziałów nieruchomości w zakresie ich
                      zgodności z ustaleniami miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz
                      decyzjami o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu i przepisami odrębnymi,
                      12. udział w pracach związanych z uzgadnianiem dokumentacji, np. z gminami
                      sąsiednimi,
                      13. udział w ustalaniu opłaty z tytułu wzrostu wartości nieruchomości w
                      związku z uchwaleniem lub zmianą miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego,
                      14. opiniowanie spraw dotyczących obniżenia wartości nieruchomości,
                      15. sporządzanie i opiniowanie projektów aktów prawnych Rady oraz Burmistrza w
                      ramach realizowanych zadań,
                      16. przygotowywanie materiałów i opinii dla Rady oraz Burmistrza niezbędnych
                      dla podejmowania decyzji z zakresu architektury i planowania przestrzennego,
                      17. przygotowywanie informacji niezbędnych do wydawania decyzji środowiskowych,
                      18. nadzór w zakresie zachowania walorów estetycznych, plastycznych i
                      funkcjonalnych miasta i gminy,
                      19. prowadzenie spraw związanych z rekultywacją terenu w świetle ustawy o
                      ochronie gruntów rolnych i leśnych,
                      20. opiniowanie projektów tablic i szyldów reklamowych,
                      21. opracowywanie planów rekultywacji terenów rolnych,
                      22. nadzór nad wykonywaniem inwentaryzacji komunalnych terenów zielonych i parków,
                      23. współudział w opracowywaniu koncepcji i projektów dotyczących nasadzeń
                      zieleni na terenie miasta i gminy i nadzór nad ich realizacją,
                      24. nadzór nad zagospodarowaniem i utrzymaniem parków,
                      25. prowadzenie rejestru planów miejscowych oraz wniosków o ich sporządzanie
                      lub zmianę,
                      26. wydawanie zaświadczeń o zgodności zmiany sposobu użytkowania obiektów z
                      planem zagospodarowania przestrzennego,
                      27. realizowanie zadań wynikających z przepisów o dostępie do informacji
                      publicznej, w tym aktualizowanie gminnego Biuletynu Informacji Publicznej w
                      zakresie prowadzonych spraw,
                      28. przygotowywanie wniosków i projektów dotyczących pozyskiwania środków
                      finansowych na realizację zadań z zakresu gospodarki przestrzennej.
      • galicjanka1 Re: obiekty sportowe - zaproszenie do dyskusji 06.01.07, 13:39
        Wylicz wyniki ankiety z dokładnością do dziesięciu miejsc po przecinku i
        następnie dodaj, pewnie też nie będzie 100 %, bo wyniki są zaokrąglane. W
        spotkaniu 4.01, wg moich znajomych, wzięło udział około 80 osób, w ankiecie
        ponad 200, czyli głosuje kto chce, również dzieci, bo to one najczęściej
        korzystają z komputera.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka