Dodaj do ulubionych

kłopoty z picasa

30.08.09, 20:39
Hej! Wróciłam właśnie z urlopu, chciałam wrzucić zdjęcia na picasę i co się okazało? Moje zdjęcia zostały usunięte z powodu złamania regulaminu(???) Dostałam co prawda jakiegoś maila, ale całego po angielsku i każą mi w nim pisać do USA koniecznie pocztą albo faksem, nie mailem, bo podobno złamałam ich prawa autorskie(???) Jedyne co tam miałam to wzory haftów i dwa albumy ze zdjęciami, ale prywatne. O co chodzi? Zdarzyło się Wam coś takiego? Nie wolno udostępniać wzorów???
Obserwuj wątek
    • kinioslawa Re: kłopoty z picasa 31.08.09, 08:08
      agnzimka napisała:

> bo podobno złamałam ich prawa autorskie(???) Jedyne co tam miałam to wzory
      haftów i dwa albumy ze zdjęciami, ale prywatne.

O te wzory zapewne chodzi. Zgodnie z prawem nie wolno udostępniać wzorów, bo
      ktoś je może nielegalnie ściągnąć i wykorzystać (bez płacenia za nie).
    • jahreshka Re: kłopoty z picasa 31.08.09, 15:10
      Wolno udostępniać, ale tylko swoje, przez siebie wymyślone i zaprojektowane. Jeśli udostępniasz nie swoje wzory, łamiesz prawo.
      A na maila możesz nie reagować. No, chyba, że udostępniałaś wyłącznie swoje prace i możesz to udowodnić - wtedy warto się odwołać.
      Widziałam już kilka albumów, których właścicielki obchodziły te zakazy. Udostępniały wyłącznie zdjęcie gotowej pracy, a po wzór trzeba się do nich zwrócić w mailu. Też o tym myślałam, ale powiem szczerze - już mi się odechciało. Mi też skasowali całą wielką kolekcję sad Część z tych wzorów bezmyślnie skasowałam z twardego dysku wierząc, że na picasie będą "bezpieczne". A tu klops sad
      Może kiedyś...
      • agnzimka Re: kłopoty z picasa 31.08.09, 16:48
        No to klops... Na szczęście miałam je również na twardym dysku. Żałuję tylko
        albumów ze zdjęciami prywatnymi, kiedy urodził mi się syn, założyłam mu album,
        żeby rodzina mogła popatrzeć, bo daleko mieszkają. A tu zablokowali mi wszystko
        i będę musiała gdzie indziej założyćsad
        Dzięki za wyjaśnienie. Pozdrawiam
        • hobby-stka Re: kłopoty z picasa 31.08.09, 22:22
          Narazie bez problemów jest "fotosik"
          • malelka2 Re: kłopoty z picasa 01.09.09, 15:42
            Mi jakiś czas temu skasowali foldery z wzorami na chomiku, ale inne foldery
            zostawili. W mailu który dostałam było jasno powiedziane że chodzi o wzory Megat
            (czyli Hafty Polskie) - pewnie ktoś z tej firmy buszował po internecie i
            zgłaszał przypadki łamania praw autorskich bo wtedy wiele osób miało ten sam
            problem. Poza tym zagrożono mi że jeśli jeszcze raz sytuacja się powtórzy to
            skasuję mi całego chomika sad
            • agnzimka Re: kłopoty z picasa 01.09.09, 19:11
              Niestety, ja mam całe konto zablokowane...
              Może właśnie chodziło o HP albo "Kram z robótkami", bo reszta wzorów była z
              darmowych stron.
              • sylwia611 Re: kłopoty z picasa 02.09.09, 08:20
                Ja mam konto na chomiku i w ślad za innymi na stronie głównej
                zamieściłam tekst: Zgodnie z polskim prawem ściągnięte pliki
                posiadające prawa autorskie można przechowywać na dysku przez 24h.
                Właściciel tego chomika nie odpowiada za znajdujące się tu pliki.
                Jeśli chcesz pobrać takie pliki musisz po 24h (od momentu pobrania
                ich na dysk) skasować je ze swojego komputera.; i odpukać jeszcze mi
                nikt nic nie skasowałwink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka