Dodaj do ulubionych

Wina w Australii

25.10.10, 12:48
Przy okazji rozmowy na temat alkoholu, ktorego nie podaja na pokladzie Royal Brunei przyszla mi do glowy mysl aby zapytac sie Was czy i jezeli to jakie wina pijecie tutaj w Australii?
Macie jakies ulubione? Lubie wino i co i rusz to probuje tego i owego ale jakos ostatnio coraz mniej mi smakuja. Mysle o rodzimych australijskich winach. Co prawda posrod importowanych rowniez nielatwo znalezc cos smacznego. Wiekszosc chyba nadaje sie chyba tylko do gotowania! Chodzi mi glownie o czerwone wina bo juz pogodzilam sie z mysla, ze dobre biale bedzie mi bardzo trudno znalezc ale na szczescie jest import z NZ smile Nie interesuja mnie jakies okazy za niebotyczna cene ale chetna bylabym od czasu do czasu nawet zaplacic $ 30-40 za cos dobrego. Bede wdzieczna za Wasze sugestie.
Obserwuj wątek
    • ja.gunther Re: Wina w Australii 25.10.10, 22:41
      Siemankosmile no nie,dziewczyno czy wina moga coraz mniej smakowac ?szczegolnie tubylcze ktore nie ustepuja klasa frnacuskim?wina sa jak kobiety im dojrzalsze tym ciekawsze w smakusmileczy moze wiesz ze Australia wygrywa konkursy i wina australijskie sa bardzo cenione na swiecie? jesli lubisz biale polecam winiarnie z Hunter Valley w okolicach Syndey jak tam mieszkalem to np.moje ulubione Tyrrells Wines no ale tez duzo innych winiarni.maja swoja stronke.polecam sie tam wybrac na przejazdzke piekne okolice i atmosfera,. albo pobrobuj traminers,rieslings beda najlepsze z Tassie albo z Victoria bo te gatunki lubia zimniejszy klimat.czerwone wina kochanenka jak najbardziejsmileaz zal dodawac do gotowania chociaz i ja nieraz chlupne conieco do mojego ulubionego hungarian gulaszwinkpare lat temu przenioslem sie w strony cieplejsze na Gold Coast i tutaj w winiarnie jest ubogo ale bottle shops zaopatrzone jak sie patrzy.powiem ci ze wyznaje zasade jak sie na czyms nie znam to polegam na opinii specow i tak np jak oddaje swoj automobil do warsztatu,tak samo poslucham specow od wina przy wyborze win.w ciemno czasem tez kupie buteleczke czerwonego i jak smakuje mozna znow skoczyc po kolejnawinkno ale szczegolnie jak jakas imprezka sie szykuje to lepiej kupic cos wyprobowanego.powodzenia w probowaniusmile))
      • docsq Re: Wina w Australii 26.10.10, 00:15
        A ja nie polecam Hunter Valley, nie tylko ze wzgledu na bliskosc brudnego przemyslu, w tym szczegolnie szkodliwych elektrowni na wegiel. Lepiej wybierz cos z estetyczna etykietka z "niemieckiego" regionu Barossa Valley (zwlaszcza Eden Valley), albo regionu Margaret River w Zach Australii, albo (rowniez "niemieckiego") regionu Marlborough w NZ.
        • iza42 Re: Wina w Australii 26.10.10, 04:10
          Dzieki, lubie biale wina z Malborough, szczegolnie Sauvignon Blanc, z winami z Barossa Valley jestem zaznajomiona, czy masz jakis szczegolny rodzaj do polecenia? Zgadzam sie, ze sa to jedne z najlepszych win w Australii. Wina z QLD sa niesmaczne wiec ich nie pije.
          Co do innych odmian - traminer za slodki dla mnie, a riesling to zalezy. Dobry riesling z pewnoscia tak, ale gdzie go kupic ? I jak sie nazywa? Kiedys pilam dobry riesling w Niemczech ale od tego czasu chyba juz nie.
          • kan_z_oz Re: Wina w Australii 26.10.10, 10:14
            iza42 napisała:

czy masz jakis szczegolny rodzaj do polecenia?

W SA masz do wyboru z ustalonej listy reputowanych takich jak; Henchke, Grant Burge, Penfolds...ktory z nich? uff, zalezy ile Twoje kubeczki smakowe sa w stanie rozroznic...

Moje sa przecietne. Ostatnio smakuje mi na Trojce swieta - 2005. Jest dostepny ogolnie w sprzedazy. Starsze chyba raczej na zamowienie - mnie wystarcza, 2005.
            www.winelistaustralia.com.au/wineShow.php?pid=2343
            Henchke - po probowaniu kilku, jakos w pamieci pozostaje mi przewaznie tylko jeden - kilkuletni Henry's Seven.

I jak mam kase na zbyciu lub szczegolna okazje to z Penfolds - Shiraz St Henri.

Hunter Valley mialo onegdaj smacznego Tempusa - nie pilam od kilku lat.

Kan
          • docsq Re: Wina w Australii 26.10.10, 11:40
            out of touch dzis jestem, juz od kilku lat, kiedy lekarz polecil mi koniaki zamiast win albo piw ze wzgledu na moje problemy zoladkowe takie jak nadkwasota, a byc moze i wrzody zoladka. Silny alkohol zabija te bakterie a slaby, taki jak wino, tylko je raduje. Moge jedynie polecic wina z tego co sobie zapamietalem jakies 10-15 lat temu. Wtedy lubilem popijac do obiadow wina biale takie jak Mountadam Chardonnay z SA albo Cloudy Bay Sauvignon Blanc z NZ. Wtedy byly one po nieco powyzej $30, a dzis pewnie sa po >>$50. Luiza z pewnoscia poleci ci Petaluma Chardonnay, produkowany na eksport do USA, ktorego ja nigdy nie skosztowalem ze wzgledu na nieciekawa etykietke.
            • iza42 Re: Wina w Australii 26.10.10, 12:29
              Kan, dzieki, Grant Burge jest mi znajomy, pilam jakiegos Merlota ale Swietej Trojcy nie znam i chetnie sprobuje. Ten Penfolds, ktory polecasz jest okropnie drogi, kolo stowy za butelke wiec raczej nie skorzystam, chyba ze trafi sie dobra przecena. Gdzie kupujesz wina, w sklepach, czy na internecie? Tutaj w Australii jest wogole dziwnie, ze win nie kupuje sie w supermarkecie, trzeba osobno jezdzic do monopolowego i dodatkowo tracic czas.
              Docsq, musze przyznac, ze zadziwily mnie zalecenia Twojego lekarza. Na Twoim miejscu bym ich tak latwo nie przyjela! A Cloudy Bay jest rzeczywiscie bardzo dobrym winem ale nie wiem czy jest latwo dostepne w tej chwili.
              • docsq za jedyne 14 australskich zlociszy 28.10.10, 22:42
                trafilem na lagodne czerwone wino, na moj zoladek:
                Taylors Cabernet Sauvignon 2008 z Clare Valley, SA.
                No i po wypiciu calej butelki, na drugi dzien nie bolala glowa.

o to, o pospolitej etykiecie:
                www.winestar.com.au/prod1223.htm
              • kan_z_oz Re: Wina w Australii 02.11.10, 06:59
                Przepraszam Izo, ale nie zauwazylam Twojego pytania;
                Booz kupuje glownie w Murphym. Skrzynke itp., bo tez mi sie nie chce jedzic po butelke czy dwie.

Zamawialam onegdaj z winiarnii w Mudgee ale wino sie zbiesilo i przestalam.

Interenet jest dobrym miejscem - sama poszukuje...musze sprawdzic ze znajomym, ktory dostaje co jakis czas dostawy roznych win z Barossa...sa pyszne.
                Dam znac jak sie dowiem - to chyba jakis 'klub' winiarzy...hihihi

Pozdrawiam
                Kan
    • starypierdola Cos mi ta dyskusja wyglada .... 30.10.10, 10:18
      ... na prowadzona w mysl zasdy: "mierz sily na zamiary" i zamierzona jako podbudowa swego ego.

Z tego co czytam to widze ze jestescie na etapie wprowadzajacym .... a na to zeby sie znac trzeba lat praktyki ....

Przy okazji donosze ze wina francuskie, z ktorych wiele jest dobrych, nie sa az tak rewelacyjne i gdyby nie miliony wydawne na ich promocje i snobizm niektorych osb, to wiekszosc z nich skonczylya by najprawdopodobniej w rynszoku....

smakosz win SP

• docsq Re: Cos mi ta dyskusja wyglada .... 31.10.10, 03:54
        mnie na VB nie namowisz
        • yvona73pol Re: Cos mi ta dyskusja wyglada .... 05.11.10, 05:56
          bym powiedziala Lindeman, ale dla ciebie za slodkie wink
          do nazw win tutejszych pamieci nie mam, poznaje po etykiecie
          no i Tyrrel faktycznie fajny
          • docsq Re: Cos mi ta dyskusja wyglada .... 06.11.10, 10:03
            napisz do mnie chociaz krotki list
            • starypierdola Lindeman? 06.11.10, 15:39
              Uprzejmie informuje ze Lindeman, zdaniem duzej wiekszosci znawcow win Australijskich, to najwiekszy crap jaki ten kraj produkuje.

Cena odzwierciedla to dosc dokladnie. Chyba tylko Jacobs Creek jest gorszy (moze z wyjatkiem niektorych Chardonays).

Smakosz win Au
              SP

• docsq Re: Lindemans? 07.11.10, 00:11
                co nie znaczy ze Iwona nie jest dobra w lozku O)
                • yvona73pol Re: Lindemans? 07.11.10, 00:44
                  wy to jestescie big_grin

a znacie to? "de gustibus...." tongue_out
                  • starypierdola .... de gustibus ...? 07.11.10, 03:03
                    W sprawie wina czy lozka??

Zaciekawiony SP
                  • docsq Re: Lindemans? 07.11.10, 10:27
                    ja swietnie znam to z jezyczkiem tongue_out

napisz prosze
              • luiza-w-ogrodzie Lindeman Bin 50 shiraz 08.11.10, 00:55
                Lubie shirazy a Lindeman Bin 50 (2004) mial bardzo dobre notowania wg magazynu konsumenckiego "Choice", razem z dziesieciokrotnie drozszymi shirazami. Jest to jedno z zaledwie kilku czerwonych win, ktore moge pic bez bolu glowy.

https://farm2.static.flickr.com/1404/1176859382_a84c6af43c.jpg?v=0

Jak juz docsq podpowiedzial, z bialych win lubie Petaluma Piccadilly Valley Chardonnay
                https://winelibrary.com/images/32542.jpg

Luiza-w-Ogrodzie
                Pour vivre heureux vivons cachés - By żyć szczęśliwie, żyjmy w ukryciu.
                • starypierdola Re: Lindeman Bin 50 shiraz 08.11.10, 05:58
                  Zgadzam sie, czesciowo.

Mianowicie Shiraz to jedyny znosny gatunek win Au. Reszta to .... szkoda slow sad

O Bin 50 z 2004 nie slyszalem. Pewnie nasypali don duzo sody i przez to nie ma tyle kwasu smile
                  A moze pieczony krolik ten kwas neutralizuje?

Bo u nas, w Kalgoorlie ...

Zreszta pytaj Kan, ona wyglada na obeznana. Bo Docq wyglada jakos tak blado....

No to chlup.
                  SP
                • dicksmith Luizo, 12.01.12, 08:14
                  gdzie sie podzialo twoje FORUM??
                  • luiza-w-ogrodzie Gdzie sie podzialo moje forum? 12.01.12, 12:44
                    dicksmith napisał:

> gdzie sie podzialo twoje FORUM??

Jesli chodzi Tobie o forum Australia, uwazasz ze jest moje? Zalozylam je i tyle. Jest gdzie bylo bo przeciez na nim piszesz.

Luiza-w-Ogrodzie
                    Forum AUSTRALIA
    • luiza-w-ogrodzie Good Wine Guide 2011 winners 09.11.10, 03:45
      Wlasnie opublikowano liste najlepszych win australijskich Good Wine Guide 2011:

:: Winery of the year: Henschke, Barossa Valley, South Australia.
      :: Best new winery: Eden Road Wines, Canberra District.
      :: Wine of the year and best shiraz: 2008 Mount Langi Ghiran Langi Shiraz, Grampians, Victoria. $85/98 points.
      :: Best vintage sparkling wine: 2002 Ashton Hills Sparkling Shiraz, Clare Valley, South Australia. $40/96 points.
      :: Best value sparkling wine: NV Dal Zotto Pucino Prosecco, King Valley, Victoria. $18.50/91 points.
      :: Best value white wine: 2010 Fraser Gallop Estate Semillon Sauvignon Blanc, Margaret River, Western Australia. $19/93 points.
      :: Best value red wine: 2009 Teusner The Independent Shiraz Mataro, Barossa Valley, South Australia. $19/94 points.
      :: Best semillon: 2006 Thomas wine Cellar Reserve Braemore Semillon, Hunter Valley, NSW.
      $45/96 points.
      :: Best chardonnay: 2009 Oakridge 864 Chardonnay Van der Meulen, Yarra Valley, Victoria.
      $70/96 points.
      :: Best sauvignon blanc: 2010 Cherubino Sauvignon Blanc, Pemberton, Western Australia. $35/96 points.
      :: Best pinot noir: 2009 Bindi Original Vineyard Pinot Noir, Macedon, Victoria. $80/97 points.
      :: Best cabernet sauvignon: 2007 Cape Mentelle Cabernet Sauvignon, Margaret River, Western Australia. $85/97 points.
      :: Best merlot: 2006 Tapanappa Whalebone Vineyard Merlot, Wrattonbully, South Australia. $70/94 points.
      :: Best sweet wine: 2009 Capital wines Treasury Late Picked Riesling, Canberra District. $25/94 points.

Luiza-w-Ogrodzie
      .¸¸><crying(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><crying(((º>¸¸.
      Jak gadać z królikami
      • starypierdola No to widze ze .... 09.11.10, 05:23
        ... punkt ciezkosci przenosi sie do WA??!!

Faktem jest ze wina z rejonu Margaret River mi bardzo podchodza. Prawie kazdy Shiraz jest co najmniej dobry (jak juz pisalem) ale tez cabernet smile)

Co do bolu glowy: nie zmuszaj sie do picia wina zeby zaimponowac znajomym / domownikom jak Cie po tym boli glowa (.... na zlosc mamie odmroze sobie uszy...). Po prostu ogranicz sie do malego kieliszka i to do posilku. Jesli nawet po tym boli Cie glowa to przezuc sie na: (1) piwo, (b) wode mineralna, z babelkami lub bez (c) soczek owocowy czy z marchewki ...... (x) liker ziolowy czy inny lub 'nalwka domowa' z jakiegos chwastu (y) koniak / brandy, (z) wodke

Nie wszyscy zostali stworzeni wedlug tego zamego standartu. I dla tego wymyslono tyle roznych napitkow.

No to cyk (gam-bei)
        SP

NB. W Clare Valley (u ujscia Murray) produkuja tez kilka rodzajow miodu pitnego. To Ci moze podejsc, boc to prawdziwie polski napitek smile) Gdzie indziej moze tez go produkuja, ale tam akurat pilem i mi smakowal.
        • luiza-w-ogrodzie Re: No to widze ze .... 09.11.10, 05:36
          SP, nikomu z moich znajomych nie imponuje ilosc alkoholu, jaka mozna w siebie wlac. Mnie glowa boli po jednym kieliszku wiekszosci czerwoncow, zas tych, ktore mi nie szkodza moge wypic i butelke i nic.

Poza winem lubie piwa ale tylko pszenne, szczegolnie Mudgee Brewing Co Wheat oraz Mildura Honey Wheat. No ale watek byl o winach, wiec juz cicho siedze...

Luiza-w-Ogrodzie
          Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród...
        • besir1 Re: No to widze ze .... 16.11.11, 10:34
          Czy Clare Valley przeniesiono do ujscia Murray tylko na czas remontu? Czy tez moze ma juz tam zostac na stale? Nie wiem czy mam juz kupowac nowe mapy, czy tez te, ktore mam za jakis czas beda znowu aktualne smile
          • starypierdola Sugestia: 16.11.11, 21:14
            W poznaniu geografii Australii moga Ci pomoc 'Google Maps'

Doradca
            SP
            • besir1 Re: Sugestia: 17.11.11, 00:45
              jakby to powiedzic?...wychodze przed dom, patrze, i czym bardziej patrze, tym bardziej ujscia Murray R tam nie ma smile To takie drobne 350 km smile To niemal tak, jakbys napisal, ze Warszawa lezy u ujscia Wisly smile Mc Laren Valley faktycznie jest stosunkowo blisko tego ujscia, ale w zadnym wypadku Clare.
              • starypierdola Sugestia #2 17.11.11, 01:56
                Probuj okulary albo lornetke smile)

Faktycznie piszac to jakis czas temu mialem na myslo McLaren, bo pilem akurat wysnienity ..... miod pitny rodem stamtad. A nie jakiegos tam australijskiego cienkusza. Radze Ci: sprobuj!

Doradca SP

PS. To ty mieszkasz na takim zadupiu??
                • dicksmith Re: Sugestia #2 18.11.11, 10:59
                  z tym Clare Valley to dales popalic, Stary.

ale rozumiem cie, pomyliles z Hamiltonem z McLaren, czy cos w tym rodzaju.

Podobno angielscy futbolisci zamieszkaja na euro2012 w Krakowie w Hotelu Stary. Wiesz cos o tym, byles tam?
                  • starypierdola "...dales popalic, Stary. ..." 22.11.11, 14:59
                    No coz, starosc to nie radosc. A opilstwo jeszcze gorszesmile

O hotelu nie mam zadnych informacji, wiec jestes zdany na los szczescia..... Chyba ze ktos z jakiegos forum hotelowego CI poradzi? Z info na Internecie badz ostrozny bo ta czesto reprezentuje adolnosci 'website builder' raczej niz jakosc hotelu, szczegolnie w PL.

Niedoinformowany SP

PS. Ale ale, jesienia jedziesz do PL? Toz to zupelne dno. No chyba ze ten grzany pitny miod Ci pomoze przezyc kilka dni?
      • iza42 Re: Good Wine Guide 2011 winners 09.11.10, 05:37
        Dzieki Luizo za obszerna liste oraz za nalepki, zawsze to latwiej skojarzyc. Lindemana uzywalam glownie do gotowania choc czasem mi smakowal nie gorzej niz drogie wina, wiec jak zobacze ten Bin 50 to chetnie sprobuje. Ostatnino czerwone wina jakos mi kwasem podjezdzaja wiec marzy mi sie cos dobrego, choc wydawac fortuny nie mam ochoty, zbyt praktyczna jestem na to.
        • yvona73pol Re: Good Wine Guide 2011 winners 11.11.10, 02:30
          jakos wole biale.... wina tongue_out

a gustibusy, jak wiadomo, kazdy miewa rozne big_grin big_grin big_grin
        • docsq "...wiec marzy mi sie cos dobrego" 11.11.10, 11:09
          Wiec czas na zmiane. Proponuje slodkie wina wyrabiane z bialych winogron zaatakowanych grzybem botrytis, sprzedawane w malych butelkach pod nazwami chardonnay botrytis, semillon botrytis, etc. To prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Do tej rodziny zaliczaja sie tez wegierskie tokaje - im wiecej putonow, tym wiecej botrytis. Na australijskim rynku najtansze w tej chwili wino tego typu to De Bortoli Botrytis Semillon - $11 za 375 ml.
          • kan_z_oz Re: "...wiec marzy mi sie cos dobrego" 11.11.10, 13:29
            Izo - przetrawione po konsultacji:

"I tak moje ulubione wino Gibson Reserve Shiraz 2006 zamawiam u Nicks Wines, przesylka powyzej $200 jest bezplatna i przysylaja wina w ciagu 2-3 dni, lepiej rozmawiac z nimi przez telefon, bo mozna czasami jeszcze cos utargowac. www.nicks.com.au/Product/View/2006-Gibson-Barossa-Reserve-Shiraz/482510
            Oni sa bardzo dobrzy i ich ceny sa konkurencyjne.
            Inne wino Terroirs of the Barossa 2006 Greenock Shiraz znalazlem u Kemenys. Oni sa na Bondi i ja tam czesto jestem w poblizu wiec kupuje w sklepie ale mozna zamawiac przez internet www.kemenys.com.au/onlineSpecial.html
            Poza tym mam pare win, ktore kupuje w Don Murphy jak Mount Pleasant Rosehill Shiraz czy Punters Corner Coonawarra Cab Sav 2006. Dobry tez jest Nugan Estate Mc Laren Shiraz 2008 i ma atrakcyjna cena bo tylko jakies $20.
            Niektorzy kupuja na aukcjach jak Grays www.graysonline.com/?email=wine_edm21october10&link=graysonlinelogonsw
            Jest duzo innych stron jak np. www.discountwines.com/ ale trzeba wiedziec czego sie szuka."

Kan
            • docsq Re: "...wiec marzy mi sie cos dobrego" 11.11.10, 13:56
              Witaj mezu naszej Kanowej. Jak do ciebie mowic?
              • iza42 Zakupy w Dan Murphy 13.11.10, 10:18
                Dzis wreszcie wybralam sie na zakupy do pobliskiego Dan Murphy aby nabyc pare z poleconych przez Was win i nawet mi sie to po czesci udalo. I tak kupilam Swieta Trojce rocznik 2006 , z radoscia zlapalam polecany przez Luize Lindeman Bin 50 dziwiac sie ze taka tania cena , kosztowal tylko $10.0 za butelke, tyle tylko, ze niedopatrzylam, ze to rocznik 2010 co coz , trudnosmile, zdecydowalam sie tez na mala butelke polecanego przez Doscq Botrydis Semillon rocznik 2007. W zakupach pomagal mi dzielnie pracownik sklepu, pewien uprzejmy Kiwi, ktory najpierw zapytal sie, czy chce wino do wypicia zaraz czy do skladowania w piwnicy. Zaklopotana wytlumaczylam mu, ze nie mam piwnicy ale wypic wszystkiego od razu tez nie dam rady smile , wiec czy bedzie w porzadku jezeli te wina poczekaja w kredensie jakies pare miesiecy. Zapewnil mnie, ze jak najbardziej po czym jak dowiedzial sie, ze szukam Mount Pleasant prawie ze oszalal z radosci twierdzac, ze to wspaniale wino, sprzedal mi nagrodzony zlotym medalem Rosehill rocznik 2005 po czym porwal kartke wydrukowanego postu od Kan i polecial szukac dalszych win, Gibsona nie udalo mu sie niestety znalezc ale za
                to namowil mnie do skosztowania Tatachilla Reserve Mclaren Vale Shiraz 2008 - bylo na special, ( zna ktos?) wiec kupilam,jak rowniez pare znanych mi z NZ Sauvignon Blanc.
                Tak wiec w ten sposob poglebilam dzis dzieki tym zakupom swoja wiedze o winach, na razie teoretyczna. Pozdrawiam wszystkich . Dalsza czesc napisze po degustacji.
                • docsq a znasz Garry McDonaldsa? 16.11.10, 07:33
                  Nasza australijska gwiazda Garry McDonalds, niegdys Norman Gunston, zrobil wielka reklame nie australijskim winom, tylko srubokretowi. Mick Jagger to pijal, jak widac, i to w czasach kiedy Polska byla najwiekszym dostawca srubokretow na swiecie

www.youtube.com/watch?v=69zoOUUxbJI&feature=related

• kan_z_oz Re: "...wiec marzy mi sie cos dobrego" 18.11.10, 12:10
                Maz beztrunkowy. Lista od kumpla...haha
                Spozywa wino, ktore mi wyjatkowo smakuje i nie powoduje bolu glowy - enjoy.

Kan
                • docsq Re: "...wiec marzy mi sie cos dobrego" 18.11.10, 20:14
                  > Maz beztrunkowy

skad wy takich pantoflarzy wytrzasnelyscie - ty i i_bella ?
                  • iza42 Re: Penfolds Bin 28 22.05.11, 09:55
                    Wydaje mi sie, ze nareszcie po kilku miesiacach udalo mi sie znalezc naprawde dobre australijskie wino. Jest nim Penfolds Bin 28, shiraz. Rocznika nie pamietam bo butelke oddalam sasiadce, ktorej tak smakowalo, ze wziela ja ze soba aby kupic to samo.
                    Po raz pierwszy dlugiego czasu nie czulam cierpkiego smaku ani goryczy, rewelacja!
                    Polecam wszystkim, ktorzy lubia wino.
                    • docsq inaczej Kalimna 24.05.11, 10:59
                      to bylo moje ulubione wino kiedy przylecialem do australii, z tym ze wtedy kosztowalo $7 za butelke, a w PRL byl stan wojenny
                      • iza42 Re: inaczej Kalimna 24.05.11, 11:37
                        A teraz ile kosztuje? Podpowiedz to poszukam i kupie jezeli nie za drogie bo nie lubie przeplacac smile
                        Mnie zadne wino nie kojarzy sie ze stanem wojennym w Polsce, moze dlatego ze w tamych czasach nie byly one osiagalne no i nie glowie bylo mi sie wtedy tym interesowac.
                        • docsq Re: inaczej Kalimna 29.05.11, 03:28
                          u nas w Blue Mountains jest po 30
                  • i_bella Re: "...wiec marzy mi sie cos dobrego" 25.05.11, 22:25
                    docsq napisał:

> > Maz beztrunkowy
                    >
                    > skad wy takich pantoflarzy wytrzasnelyscie - ty i i_bella ?

He? Poczulam sie wywolana do tablicy......A co Ty wiesz o moim? Ze niby z postow? Gatuluje wiedzy. Pantoflarz ze w Europie siedzi? Kase zarabia i dobrze mu tu. Proste. I zone ma cudna, zapomnialabym smile
                    A wino pijemy bardzo. Wlasnie koncza nam sie oszczedzane bardzo cud zapasy przywiezione z osatniej podrozy. Dzieki Bogu w Londynie zaopatrzenie nienajgorsze a i w Lomiankach coraz lepsze smile Zaczynamy miec tu wiecej sklepow z winami niz aptek wink
                    • janek_z_sydney Re: "...wiec marzy mi sie cos dobrego" 26.05.11, 08:29
                      Ha, ha, ha
                      i_bella, ale się uśmiałem.
                      Niektórym jaruzelski życie uratował wprowadzając stan wojenny.
                      Gdyby nie... stan wojenny nadal by siedzieli w "swoich Łomiankach" i klepali biedę.
                      Ty: wina pijesz. Inni: tylko piszą o nch.
                      Ty: podróżujesz po świecie. Inni: wszystko o nim wiedzą. I w związku z tym wydaje im się że: znają się na WSZYSTKIM !
                      • starypierdola Swieta prawda, Janek :) 26.05.11, 08:33
                        Mnie sie wydaje, a raczej jestem zupelnie pewien, ze znam sie na WSZYSTKIM, wina wlaczajac.

Potwierdzam wiec ze Penfolds ma na ogol dobre shirazy, tyle ze musza troche odlezec smile

Specjalista od wszystkiego
                        SP
                        • janek_z_sydney Re: Swieta prawda, Janek :) 26.05.11, 08:37
                          Ha, ha, ha
                          Tak trzymac !
                          SoP (Specialista od powrotów)
                          • iza42 Re: Swieta prawda, Janek :) 26.05.11, 22:08
                            janek_z_sydney napisał:

> Ha, ha, ha
                            > Tak trzymac !
                            > SoP (Specialista od powrotów)

Janku, szykujesz sie do nas z powrotem?
                        • bogo2 podobnie, jak ty.... 18.11.11, 15:28
                          jak juz odlezysz swoje , to daj znac... smile
                          zamienie cie na dobrego shiraza z penfoldsa...smile

starypierdola napisał:
                          >
                          > Potwierdzam wiec ze Penfolds ma na ogol dobre shirazy, tyle ze musza troche odlezec smile
                          (...)
    • bogo2 Re: Wina w Australii 25.05.11, 18:56
      www.graysonline.com/wine
      www.getwinesdirect.com/

iza42 napisała: (...)
      > Nie interesuja mnie jakies okazy za niebotyczna cene ale chetna bylabym od czasu do czasu >nawet zaplacic $ 30-40 za cos dobrego. Bede wdzieczna za Wasze sugestie.
      • iza42 Re: Wina w Australii 26.05.11, 22:07
        Dzieki za link, znalazlam duzo dobrych ofert, co prawda jeszcze nie kupowalam wina na aukcji ale moze sie kiedys odwaze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka