marii51 29.06.11, 09:24 trwają zbiory leśnych jagód--warto wiedzieć ich wartość ... Czarne-jagody-poprawiaja-wzrok Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marii51 Re: czarne jagody 29.06.11, 09:40 ach te moje ciągotki do ciekawostek ... czarne jagódki cd... OWOC: ŚWIEŻY - Zjadać dużą miskę świeżych owoców ( można dodać mleko lub śmietanę) na zatwardzenia. SOK - Niesłodzony sok jest najbardziej efektywny na rozwolnienia: brać w 10ml dawkach. ODWAR - Pić 1 szklankę dziennie na chroniczne rozwolnienia. PŁUKANKA DO UST - Używać rozcieńczonego soku na wrzody i zapalenia dziąseł. LOTION - Rozcieńczyć sok w równej ilości z leszczyną do zrobienia chłodzącego lotionu na poparzenia słoneczne oraz problemy skórne. ((((( PUDER - Dla niemowląt oraz dzieci z rozwolnieniem: wmiksować 75mg pudru na każde 0.5kg wagi ciała w butelkę dziecka.)))) tu nie rozumiem.. LIŚCIE: NAPAR - Używać jako diety w stanach przedcukrzycowych. PŁUKANKA DO UST/GARDŁA - Używać na wrzody oraz płukać w czasie zapalenia gardła. Odpowiedz Link
marii51 Re: czarne jagody 29.06.11, 09:48 to takie z niej ziółko.... zielnik.herbs2000.com/ziola/czarna_jagoda.htm Odpowiedz Link
pia.ed Re: czarne jagody 29.06.11, 10:35 Niesłodzony sok jest najbardziej efektywny na rozwolnienia Owoc jest dobry na zatwardzenia Biore od dwoch lat Blue eye z ekstraktem z czarnych jagod i luteina z "ringblomma" - (nie wiem co to jest za ziolko)na oczy, ale czy pomaga nie wiem ... Raczej nie, bo w ostatnim roku wzrok mi sie bardzo pogorszyl ... wlasnie czekam na nowe okulary. Odpowiedz Link