pia.ed 25.11.11, 20:01 Juz w sobote powinnismy poczuc mocne powiewy wiatru i opady, a w niedziela rozpeta sie pieklo ... Tak ma byc w poludniowej Szwecji, ale przeciez ze Szwecji do Polski to tylko "rzut kamieniem" ... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Kwitnace okolice Malmö ... 26.11.11, 16:58 A tak wyglada od paru dni pole znajdujace sie 20 km na polnoc od Malmö ... Tam normalnie rosnie rzepak , ale po jego zbiorze ze wzgledow ekologicznych sieje sie gorczyce, ktora pochlania azot z gleby i w ten sposob zapobiega aby ten szkodliwy pierwiastek dostawal sie do zbiornikow wodnych, zakwaszajac je ... www.sydsvenskan.se/lund/article1581130/Nu-blommar-det.html Odpowiedz Link
marii51 Re: Kwitnace okolice Malmö ... 26.11.11, 20:02 pia.ed na ministra środowiska w Polsce -- wzywam ciebie Odpowiedz Link
marii51 Re: Kwitnace okolice Malmö ... 26.11.11, 20:05 cudne te kwitnące roślinki W okolicach Malmo Odpowiedz Link
marii51 Re: jednak sztorm z nad Atlantyku 26.11.11, 21:19 dąży w naszym kierunku wiadomosci.wp.pl/title,Synoptycy-ostrzegaja-do-Polski-nadciagaja-silne-wichury,wid,14024844,wiadomosc.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kwitnace okolice Malmö ... 26.11.11, 21:25 Tak, to blisko Malmö, bo w uniwersyteckim miescie Lund. Zalaczam link z Wikipedii, w ktorym nie masz czytac wszystkiego, bo po co Zjedz tylko dolu i zobacz tysiacletnia katedre , a takze MAPE SZWECJI, zeby zobaczyc gdzie ja mieszkam. Jestem pewna ze w Malmö sa tez takie kwitnace ogrody przy willach ... W ogrodku roze caly czas wypuszczaja nowe paczki, a tydzien temu widzialam u nas kwitnace krzaki ozdobnych owocow, przypominajacych cytryny. pl.wikipedia.org/wiki/Lund_(miasto) Odpowiedz Link
marii51 Re: Kwitnace okolice Malmö ... 28.11.11, 15:03 pia.ed w nocy twoje miasteczko pooglądałam . bo obudził mnie- (nas) wiatr huczący niesamowicie .. Piękne to twoje miasto ,ale sobie pospacerowałam.. pozwiedzałam.. Odpowiedz Link
pia.ed Lund 01.12.11, 11:35 Wielu z tych obiektow nigdy nie widzialam, bo gdy jestem w Lund to obracam sie wylacznie w okolicach Starego Miasta ktore jest cudowne ... i wlasnie tam znajduja sie wszystkie uniwersytety, niektore majace po 500 lat ... Postaram sie znalezc zdjecia ze starej czesci Lundu. A teraz na temat pogody ... Zauwazylam, ze dzisiaj wieje, a kiedy zajrzalam do gazety na necie to okazalo sie, ze nad Norwegia jest nowy huragan nazwany mlodsza siostra Berit. Pewnie przejdzie tez nad Szwecja ... no i Malmö, bo ode mnie do granicy z Norwegia jest chyba nie wiecej niz 400 km. www.aftonbladet.se/nyheter/article14014505.ab Odpowiedz Link
mattos Re: Lund 01.12.11, 14:31 Nie zapowiada się, że prędko nadejdzie zima, bo w takich miastach, które znajdują się na północy to zimy jeszcze nie widać. Murmańsk temperatura od -1C do +2C. Nordkapp temperatura od +1C do +2C. Odpowiedz Link