pia.ed 09.02.12, 19:24 Wlasnie takimi rytmicznymi piosenkami mniejsze Koscioly zdobywaja zwolennikow .... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,11114662,Alleluja_i_do_przodu__Piosenka_Roku_Radia_Maryja__wideo_.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mattos Re: Alleluja i do przodu! 09.02.12, 19:32 Wyglada tak jak by Wyborcza pojednala się z O. Rydzykiem Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 01:27 Co szczegolnie zwrocilo moja uwage, to te panie, prawie wszystkie w moherowych beretach. Czy to taka teraz nowa moda w Polsce? Odpowiedz Link
mattos Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 07:00 A kto to pierwszy zauważył te mocherowe berety powiedźcie mi? Od tamtego momentu nastała moda na mocherowe berety i nawet ładne piosenki powstały o mocherowych beretach. Moherowe Berety Odpowiedz Link
pia.ed Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 09:02 > A kto to pierwszy zauważył te moherowe berety powiedźcie mi? Nie wiem ... czekam na odpowiedz. Odpowiedz Link
super.222 Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 09:15 W artykule dziennikarki Mai Narbutt pojawił się tytuł "Labirynty księdza prałata", w którym pierwszy raz pojawiło się określenie *moherowe berety*. Był rok 2004. Znaczenie wyrazu pejoratywne ... i nie powinno kojarzyć się z RM i o. Rydzykiem ... ale przyjęło się jako określenie członków i sympatyków tego Radia i o.Założyciela. A może ktoś zna inny *rodowód* ? Odpowiedz Link
mattos Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 18:05 W dyskursie politycznym termin moherowa koalicja został użyty przez posła Donalda Tuska podczas debaty sejmowej nad exposé Prezesa Rady Ministrów Marcinkiewicza 10 listopada 2005 Czytaj dalej.......... A my kochamy moherowe berety, Te nasze mamy niech pięknie wyglądają. To dumne damy i mądre kobiety, Co swą rodzinę i swój polski dom kochają. My uwielbiamy berety moherowe, Za ich odwagę i życie dla Kościoła. I całujemy z szacunkiem siwą głowę, Bo moherowy beret serce ma anioła. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 18:52 Kiedys nosilam kolorowe berety z filcu, ale kiedy po raz pierwszy zobaczylam na Youtube zaciete i przeklinajace starsze panie w moherach , to wyrzucilam nawet moje sportowe berety, bo z tymi paniami nie chce miec nic wspolnego ... PS. Moja mama nie nosila moherowego beretu Odpowiedz Link
super.222 Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 19:07 W kraju gdzie obecnie mieszkasz także byś nie mogła nosić? A wiesz, że na pogrzebie Wisławy Szymborskiej w Krakowie, poseł Palikot pojawił się w białym berecie na głowie ? Beret był filcowy, bardzo ładnie umieszczony na głowie ... lekko na bok. Kurczę - pomyślałam - ten Palikot coś kombinuje. To może wrócimy do beretów filcowych, co? Pozbieraj na wszelki wypadek gdyby Ci się jakieś jeszcze ostały. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 23:03 Oczywiscie ze moglabym nosic, bo tu nie jest znane pojecie mohery , dzis nawet jeden bezowy przymierzalam, ale jeszcze szybciej zdjelam, bo przypomnialo mi sie to zdjecie z 1992 roku. Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 20:39 mattos napisał: > W dyskursie politycznym termin moherowa koalicja (...) Mattos racje ma Super. Dziennikarka Mai Narbutt uzyla tego okreslenia wczesniej niz Donald Tusk. "Po raz pierwszy określenie to zostało użyte w 2004 w odniesieniu do osób uczęszczających regularnie na gdańskie msze odprawiane przez ks. prałata Henryka Jankowskiego w kościele świętej Brygidy w Gdańsku i występujących w demonstracjach w jego obronie po odwołaniu go z funkcji proboszcza." (...) "W prasie ogólnopolskiej prawdopodobnie pierwszym tekstem, w którym użyto tego określenia, był artykuł Mai Narbutt Labirynty księdza prałata w dzienniku „Rzeczpospolita” z 23 października 2004 r." (...) Zrodlo: Wikipedia, na ktora sie powolujesz Odpowiedz Link
mattos Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 20:50 Historia historią nie chodziło mnie o pierwszą datę użycia nazwy moherowe berety a o rozsławienie tej nazwy. Odpowiedz Link
super.222 Re: Alleluja i do przodu! 11.02.12, 07:58 Chris.w2 napisał: Matos racje ma Super< - dziękuję Chris. Niestety ... Matos zadał pytanie do wszystkich, ale na to pytanie odpowiedział sobie sam i z godnym lepszej sprawy uporem bronił swojego stanowiska. To jest nie feer Matosku. Bo w przyszłości już nie zachęcisz mnie do penetrowania źródeł wiedzy netowej. W swoim dzisiejszym poście wkleiłeś zdjęcie, które w tym wątku umieściła Pia kilka godzin wcześniej. Jestem zniesmaczona, bo zamiast mi podziękować za włączenie się do dyskusji, po prostu mnie nie zauważyłeś, a jako założyciel wątku - powinieneś. Smutno mi ... Odpowiedz Link
super.222 Re: Alleluja i do przodu! 11.02.12, 08:01 Założycielką wątku jest Pia a nie jak napisałam Mattos. Obydwoje serdecznie przepraszam. Superka. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Alleluja i do przodu! 11.02.12, 10:40 super.222 napisała: Matos zadał pytanie do wszystkich, ale na to pytanie odpowiedział sobie sam i z godnym lepszej sprawy uporem bronił swojego stanowiska. ... Jak mattos moze, to ja tez moge Nie zamiescilam tych najciekawszych, by nie obrazac ucha forumowiczow nieodpowiednim dla wieku dyskutantow slownictwa ... Wszystko mozna w imie obrony wiary? www.youtube.com/watch?v=5p2MAdD64bg www.youtube.com/watch?NR=1&v=sLrEw2w_pJ8&feature=endscreen www.youtube.com/watch?v=zKxt6QhTwXw&feature=related Odpowiedz Link
czuk1 Re: Alleluja i do przodu! 11.02.12, 11:24 Mattosie. Sam piszesz, że się nie dogadamy. Po prostu (w tej sytuacji, podziału Polaków na moherów i nie moherów, na przykład) nie warto być orędownikiem i propagatorem zwolenników o.Rydzyka. Choćby dlatego, że o.Rydzyk nie jest wzorem dla katolików. Nie trzeba wiele szukać, by znaleźć na to moc przykładów. Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 21:21 mattos napisał: > A kto to pierwszy zauważył te mocherowe berety powiedźcie mi? (...) mattos napisal: > ...nie chodziło mnie o pierwszą datę użycia nazwy moherowe berety a o rozsławienie > tej nazwy. Mattos, cos krecisz. Zdecyduj sie o co pytasz: kto zauwazyl?, czy kto rozslawil? Uzycie tego okreslenia w prasie ogolnopolskiej to chyba tez rozslawienie. Odpowiedz Link
mattos Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 21:36 Zapytaj chris moherowych beretów kto pierwszy ich zauważył i kto ich rozsławił? A może nie wiesz gdzie są moherowe berety i gdzie ich szukać? Odpowiedz Link
mattos Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 21:55 Moherowe berety - to określenie, które na stałe przylgnęło do słuchaczek Radia Maryja. Nawiązuje do popularnego wśród starszych kobiet nakrycia głowy - włóczkowy, wydziergany własnoręcznie beret. ?Moherową koalicją? Donald Tusk określił porozumienie między PiS, LPR i Samoobroną. Tekst z Gazety Wyborczej................... Kapela znad Baryczy Ref. A my kochamy MOHEROWE BERETY Te nasze mamy w nich pięknie wyglądają, To dumne damy i mądre kobiety, Co swą rodzinę i swój polski dom kochają! My uwielbiamy BERETY MOHEROWE Za ich odwagę i życie dla Kościoła, I całujemy z szacunkiem siwą głowę, Bo MOHEROWY BERET serce ma ANIOŁA! Nie mogą patrzeć na Was pewne środowiska, I coś ich gryzie i szamocą się jak w matni, Drwiące uśmiechy i ta złość aż w oczach błyska, lecz ten się śmieje, kto śmieje się ostatni! Oni nie wiedzą, kim była moja matka, I ile dzieci w swym życiu wychowała, Dla nich Ojczyzna to jest „tania jatka”, A główka z mózgiem pod BERET jest za mała! Nie ma szacunku dziś dla siwej głowy, Można ją opluć przy byle okazji, Bo człowiek ma być młody, piękny, zdrowy, A starszą generację poddać eutanazji! Lecz ja na szczęście inaczej trochę myślę, Żyję dla Boga, dla ludzi bez defektu, A tych „życzliwych” to w takie miejsce wyślę, Gdzie z głowy wyparuje nadmiar intelektu! Ja dziś dziękuję moja Mamo Ci za wszystko, Za Twoje serce, za Twą miłość, Twoją WIARĘ, Bo Twoje serce biło dla mnie zawsze blisko, Całuję ręce Twoje mocno spracowane. Ty do Maryi się modliłaś najgoręcej, Mówiłaś BÓG jest najważniejszy na tym świecie, Dziś Mamo kocham Ciebie jeszcze więcej, Za to, że chodzisz w MOHEROWYM BERECIE! Moherowe Berety Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Alleluja i do przodu! 10.02.12, 22:02 mattos napisał: > Zapytaj chris moherowych beretów (...) Przeciez to Ty pytales, ja Tobie odpowiedzialem. Odpowiedz Link
mattos Re: Alleluja i do przodu! 11.02.12, 07:30 Do tego zdjęcia pasuje ta zwrotka piosenki: Nie mogą patrzeć na Was pewne środowiska, I coś ich gryzie i szamocą się jak w matni, Drwiące uśmiechy i ta złość aż w oczach błyska, lecz ten się śmieje, kto śmieje się ostatni! Oni nie wiedzą, kim była moja matka, I ile dzieci w swym życiu wychowała, Dla nich Ojczyzna to jest tania jatka, A główka z mózgiem pod BERET jest za mała! Odpowiedz Link
czuk1 nie da się ukryć 11.02.12, 07:44 Przecież opinie o moherowych beretach biorą się - nie z cech pozytywnych tego środowiska, które słusznie pokazujesz w wierszach - ale z przywiązania tych Pań do o.Rydzyka, jego nieuczciwego biznesu niepotrzebnego w strukturze Kościoła, do o.Rydzyka nie stosującego się do polskiego prawa, łamania przez niego zasad wiary, do osoby wykorzystującej środowisko swoich wyznawców do udziału w życiu politycznym kraju, do prezentowania idei i zasad nie tolerowanych przez większość społeczeństwa, w tym katolików. W działaniach o.Rydzyka przeważają działania świeckie, a Matka Boska wykorzystywana jest instrumentalnie do prowadzenia biznesu. Moherowe Panie widzą w o.Rydzyku duchowego przywódcę, zapominając przez to nieraz o Bogu. Przecież to o to chodzi. To jest mój pogląd. Być może jest to opinia odosobniona ? Odpowiedz Link
mattos Re: nie da się ukryć 11.02.12, 08:49 Ja uważam, że takich O. Rydzyków powinno być 10 albo i więcej taki jest mój pogląd. Czuk1 w tej dziedzinie nic się z tobą nie zgadzam, jeśli się stawia jakieś zarzuty to przede wszystkim powinno się udokumentować przykładem. Piszesz, że O Rydzyk łamie prawo a czy nie łamią prawa u nas prawnicy ci, co nie powinni? Po co nas sadzą sądy zagraniczne np. w Strasburgu i zapadają wyroki, że prawo u nas zostało złamane? Temat o O. Rydzyku jest taki, że my go byśmy nigdy nie zakończyli lepiej się ograniczmy, bo i szkoda żebyśmy miedzy sobą potem krzywo na siebie patrzeli. Często przypominam sobie tą właśnie zwrotkę piosenki, która jest taka prawdziwa i na czasie. Nie mogą patrzeć na Was pewne środowiska, I coś ich gryzie i szamocą się jak w matni, Drwiące uśmiechy i ta złość aż w oczach błyska, lecz ten się śmieje, kto śmieje się ostatni! Oni nie wiedzą, kim była moja matka, I ile dzieci w swym życiu wychowała, Dla nich Ojczyzna to jest tania jatka, A główka z mózgiem pod BERET jest za mała! Odpowiedz Link
chris.w2 Re: nie da się ukryć 14.02.12, 19:18 czuk1 napisał: > (...) W działaniach o.Rydzyka przeważają działania świeckie, (...) Maybach ojca Tadeusza Rydzyka to temat zakazany? (...) > Chodzi o poniedziałkowy (z 13.02.) wpis Olszewskiego na Twitterze: "Pan Dyrektor Rydzyk jest wg Brudzińskiego ubogim zakonnikiem! Dlatego jeździ Maybach'em w wersji podstawowej!". < (...) Najtanszy Maybach model 57, na dzien dzisiejszy, kosztuje w Niemczech 405,7tys. €. Musi on dobrze zarabiac, skoro stac jego na taki samochod. Odpowiedz Link
super.222 Re: nie da się ukryć 14.02.12, 19:26 Na zdjęciu w tym wątku mamy cały rój pszczółek robotnic, które dbają żeby o.dyrektor miał się świetnie. A czy wiesz, że w rozmowie bezpośredniej jedna z tych robotnic powiedziała: o.Rydzyk nie jest byle kimś i musi godnie się reprezentować. Rozmowa dotyczyła nie tylko samochodów, ale również wystawnych przyjęć i rautów. Chris...to aż boli ...wierz mi. Odpowiedz Link
mattos Slyszałem że ma odrzutowiec do dyspozycji 14.02.12, 20:25 Co to jest Maybach? Slyszałem że ma odrzutowiec do dyspozycji. Aj, jaj, jaj, a z biednymi się nie podzieli aj, jaj, jaj. Nie mogą patrzeć na Was pewne środowiska, I coś ich gryzie i szamocą się jak w matni, Drwiące uśmiechy i ta złość aż w oczach błyska, lecz ten się śmieje, kto śmieje się ostatni! Oni nie wiedzą, kim była moja matka, I ile dzieci w swym życiu wychowała, Dla nich Ojczyzna to jest tania jatka, A główka z mózgiem pod BERET jest za mała! Odpowiedz Link
mattos Re: Kłamstwo dot. maybacha!!! 15.02.12, 07:57 - Każdemu kto chce wiedzieć mówię: zapraszam do Torunia, zobaczcie państwo jak my żyjemy. Do klasztoru nie wpuszczamy, bo to jest klauzura. Ale może jakaś osoba przyjść, poproszę przełożonego, żeby zaświadczył, co my mamy. My nie mamy żadnej pensji, my nie mamy niczego, służymy ludziom, a tu takie opluwanie. Przykre to jest, że są tacy ludzie - mówił zakonnik. W niedawnym wywiadzie dla "Uważam Rze" w kontekście zarzutów dot. maybacha Rydzyk mówił, że nigdy nawet takim samochodem nie jechał, "ale dziennikarze napisali i poszło". Zaznaczył też, że jeden z księży zadzwonił w tej sprawie do "Gazety Pomorskiej" z pytaniem, "czy przeproszą, skoro napisali nieprawdę". - Usłyszał, że nie, bo choć to nieprawda, to jest to już fakt medialny. Już jest i koniec - dodał Rydzyk. Czytaj dalej.............. (Wiem tylko jedno że tą piosenkę trzeba często przypominać.) Nie mogą patrzeć na Was pewne środowiska, I coś ich gryzie i szamocą się jak w matni, Drwiące uśmiechy i ta złość aż w oczach błyska, lecz ten się śmieje, kto śmieje się ostatni! Oni nie wiedzą, kim była moja matka, I ile dzieci w swym życiu wychowała, Dla nich Ojczyzna to jest tania jatka, A główka z mózgiem pod BERET jest za mała! Odpowiedz Link
czuk1 Re: Kłamstwo dot. maybacha!!! 15.02.12, 09:59 Dlatego trzeba mieć informacje z kilku źródeł. Media są super władzą. Mogą bezpodstawnie człowieka oskarżyć i zniszczyć. To nie jest normalna sytuacja mediów w państwie prawa. Że też politycy i rządzący tego nie chcą zmienić ? przecież sami ciągle są ofiarami tej super władzy. Odpowiedz Link
mattos Re: Kłamstwo dot. maybacha!!! 15.02.12, 10:28 To Mojsiek Olszewski wpis na Twitterze umieścił a za nim Gazeta Pomorska i inni. Odpowiedz Link
skuter44 Re: Kłamstwo dot. maybacha!!! 15.02.12, 21:14 JA DOCHODZĘ DO WNIOSKU, ŻE o. RYDZYK NIE MA MAYBACHA. BYŁY TO POMÓWIENIA. ALE ŻEBY POSEŁ BRUDZIŃSKI O TYM NIE WIEDZIAŁ ? Odpowiedz Link
mattos Re: Kłamstwo dot. maybacha!!! 15.02.12, 22:19 W "Kropce nad i" Brudziński powiedział: "Ojciec Tadeusz Rydzyk jest ubogim zakonnikiem i nie posiada nic własnego. Wszystko co posiada jest własnością Zgromadzenia Ojców Redemptorystów". To właśnie te słowa Brudzińskiego, na twitterze, ironicznie komentował Olszewski wspominając o luksusowej limuzynie, którą założyciel Radia Maryja miał podróżować po Polsce na spotkania ze słuchaczami. " Źródło................ Odpowiedz Link
czuk1 Re: Kłamstwo dot. maybacha!!! 15.02.12, 22:47 Widzisz ?! A ja inaczej zrozumiałem. Odpowiedz Link
czuk1 Re: Kłamstwo dot. maybacha!!! 15.02.12, 22:55 Faktycznie. Insynuacja o Maybachu pochodzi wprost od posła PO a poseł Brudziński nie mówił nic o Maybachu . Poczytałem. Wiem. Przepraszam Cię Mattosie. Pozdrawiam. Dobrej nocy. wiadomosci.onet.pl/kraj/pawel-olszewski-dlaczego-rydzyk-jezdzi-maybachem,1,5025907,wiadomosc.html Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kłamstwo dot. maybacha!!! 16.02.12, 00:13 mattos napisał: "Ojciec Tadeusz Rydzyk jest ubogim zakonnikiem i nie posiada nic własnego. Wszystko co posiada jest własnością Zgromadzenia Ojców Redemptorystów". To ja w takim razie napisze: Ingwar Kamprad, zalozyciel koncernu IKEA jest ubogim czlowiekem i nie posiada nic wlasnego. Wszystkie sklepy IKEA na calym swiecie sa wlasnoscia spolki akcyjnej Odpowiedz Link
mattos Re: Kłamstwo dot. maybacha!!! 16.02.12, 08:27 Niestety pia.ed musisz się z tym pogodzić bo jak się nie pogodzisz to będę przypominal znaną zwrotkę piosenki. Odpowiedz Link
marii51 Re: Radio Maryja 01.04.12, 12:09 będą walczyć o tv trwam ,oto postanowienia: m.gadu-gadu.pl//tv-trwam-znika-z-ekranow-o-rydzyk-zalamany?utm_source=gg&utm_medium=main Odpowiedz Link
skuter44 Radio Maryja 01.04.12, 15:39 Niechby to Radio i TV były nadal. Nieraz tam wpadam. Odpowiedz Link