pia.ed 05.06.12, 16:17 Pierwsi maturzysci wypuszczeni ze szkoly ... www.sydsvenskan.se/malmo/studentfirandet-bryter-ut Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Maturzysci wypuszczeni z innej szkoly ... 06.06.12, 12:12 NA MATURZYSTOW CZEKAJA RODZINY, ZE ZDJECIAMI NA KTORYCH MATURZYSCI BYLI JESZCZE DZIECMI ... www.sydsvenskan.se/malmo/utspark-fran-latinskolan Odpowiedz Link
marii51 Re: Maturzysci wypuszczeni z innej szkoly ... 06.06.12, 12:32 Dziewczyny ładne pulchniutkie ,wcale nie mają modelek ciałka Matury zaliczone w moim miasteczku identycznie Odpowiedz Link
marii51 Re: Maturzysci wypuszczeni z innej szkoly ... 06.06.12, 12:43 Tu gdzie mam pokoik komputerowy -dawniej pokój moich blizniaków- wsród plakatów wiszą dwie czapki czarne kwadratowe z żółtym frędzelkiem- nie mogę sama zdjęcia wam pokazać Odpowiedz Link
pia.ed Re: Maturzysci wypuszczeni... 06.06.12, 14:15 Czapki mozesz pokazac na SKYPE A z jakiej okazji te czapki? Ja nosilam czarna albo granatowa okragla czapke z daszkiem kiedy chodzilam do Liceum Ogolnoksztalcacego w Warszawie. Te biale czapki nosi sie jeszcze pare dni po maturze, a potem mozna nosic co roku kiedy jest matura, a takze przy wiekszych swietach, np panstwowych, az do konca zycia ... Kiedy dzieci robia mature, to rodzice przychodza na te uroczysta chwile ubrani w swoje maturalne czapki, czasem przychodzi takze dziadek i babcia w wyzolklych juz czapkach Odpowiedz Link
marii51 Re: Maturzysci wypuszczeni... 06.06.12, 14:24 o nie napisałam ? że z okazjii zakończenia szkoły średniej moich synow podczas wreczania dyplomow maturalnych Odpowiedz Link
chris.w2 Szkolne czapki 06.06.12, 14:39 pia.ed napisała: > ...Ja nosilam czarna albo granatowa okragla czapke z daszkiem > kiedy chodzilam do Liceum Ogolnoksztalcacego (...) Granatowe czapki nosili uczniowie liceow ogolnoksztalcacych. Ja, uczen technikum mechanicznego, nosilem czapke czarna. Natomiast studenci uniwersytetu nosili czapki biale. Tak bylo w moim miescie okolo 50-lat temu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szkolne czapki 06.06.12, 20:26 Chodzilam w Warszawie do Liceum Ogolnoksztalcacego nr 52 przy ul. Fitrowej, w centrum miasta, niedaleko Politechniki Warszawskiej. Moimi kolezankami, jedynymi ktore pamietam, byly corka prof. Roszkowskiego, znanego ginekologa, a druga to bratanica Siemiona ... Reszta tez byla bogata ... ciuchy z Peweksu kupione za dolary, pod szytymi na miare z dobrych materialow fartuszkami. Czulam sie zawsze jak ich uboga krewna, pamietam to do dzisiaj ... Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Szkolne czapki 06.06.12, 20:35 napisalem: > (...) Tak bylo w moim miescie okolo 50-lat temu Male uzupelnienie: nie ok. 50-lat temu, ponad 50-lat temu. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Szkolne czapki 06.06.12, 21:32 chris.w2 napisał: > Male uzupelnienie: nie ok. 50-lat temu, ponad 50-lat temu. Ja nawet nie probuje sobie przypominac, ile lat temu chodzilam do szkoly Odpowiedz Link
pia.ed Chcial zaimponowac kolegom i kolezankom 08.06.12, 22:38 Mlody chlopak w pozyczonym samochodzie uderzyl w ciezarowke na ktorej jezdzili po miescie maturzysci ... Swiezo zrobione prawo jazdy zostalo mu odebrane na miejscu jako kara za "nieodpowiedzialna jazde". www.expressen.se/kvp/ung-man-kraschade-rakt-in-i-studentflaket/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Chcial zaimponowac kolegom i kolezankom 08.06.12, 22:55 Jeszcze kilka zdjec z miejsca wypadku ... Bylam dzis w miescie i widzialam jak jezdzili studenci i ich rodziny w samochodach ... Nie przestrzegali zadnych zasad, trabili i wymuszali pierwszenstwo na zatloczonych ulicach w centrum. www.sydsvenskan.se/malmo/bil-och-studentflak-krockade Choc to jeszcze nic, w porownaniu z tym co dzialo sie w Sztokholmie w zeszlym roku o tej samej porze. Ulice byly calkowicie zakorkowane z powodu przejazdu studentow. Czegos takiego nigdy w zyciu nie widzialam! Odpowiedz Link
eri22 Re: Chcial zaimponowac kolegom i kolezankom 09.06.12, 07:05 Rok temu widziałam to w Nykoping. Fajnie Odpowiedz Link
marii51 Re: Chcial zaimponowac kolegom i kolezankom 09.06.12, 18:40 pia.ed czy takie harce samochodowe urządzają maturzyści czy studenci Odpowiedz Link
pia.ed Re: Maturzysci 2017 wypuszczeni ... 01.06.17, 12:58 W Göteborgu juz wczoraj czy przedwczoraj "wypuszczono maturzystow... Bylo wiele incydentow bo maturzysci nie przestrzegali przepisow drogowych i pojazdy ktorymi jechali zostaly zatrzymane przez policje, albo szofer pojazdu wzbranial sie jechac dalej ... www.expressen.se/gt/studentflak-fick-utrymmas-av-polis/ www.sydsvenskan.se/2012-06-05/utspark-fran-latinskolan . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Maturzysci 2017 wypuszczeni ... 01.06.17, 21:01 Wyjscie z technikum czy liceum w Szwecji nazywa sie zwyczajowo "ta studenten" ... nikt nie potrafil mi wytlumaczyc dlaczego ta nazwa ... wiec szwedzcy" maturzysci majacy 19 lat to "studenci" ... Faktycznie uczniow w w podstawowce nazywa sie tez "studenter" , bo "studiuja" ... Na wyzszej uczelni tez "studiuja studenci" ... wiecej wyjasnic nie potrafie ... Artykul ktory wkleilam jest z zakonczenia technikum, kierunek transportu. Wszyscy uczniowie juz maja prace, niektorzy pracowali majac 18 lat. Stalo sie tak, bo nowatorstwem w tym technikum jest to, ze jest scisle zwiazane z zakladami pracy, w ktorych maja juz zapewnionyi etat. www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/studenterna-med-jobb-p%C3%A5-m%C3%A5ndag-1.4326610 . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Maturzysci 2017 wypuszczeni ... 07.06.17, 16:24 Maturzystki z innej szkoly ...Za bardzo dobre wyniki w nauce zostaly nagrodzone stypendiami ... www.sydsvenskan.se/2017-06-05/sundsgymnasiets-studenter-prisades-med-stipendium . Odpowiedz Link
marii51 Re: Maturzysci 2017 wypuszczeni ... 07.06.17, 21:53 pia moja droga,,, znalazłasś aż od r 2012 // super poczytać ... najwcześniej maturzystę będę miała ... hmm teraz skończył gimnazjum mam nadzieję ze się doczekam,,, Odpowiedz Link
marii51 Re: Maturzysci 2017 wypuszczeni ... 07.06.17, 22:05 wiec szwedzcy" maturzysci majacy 19 lat to "studenci" ... to mój wnuk najstarszy też za trzy lata skończy liceum matura- Odpowiedz Link
pia.ed Re: Maturzysci 2017 wypuszczeni ... 07.06.17, 23:54 www.sydsvenskan.se/2017-06-07/ola-tedin-varningsflagg-for-flaggforbud . Odpowiedz Link
pia.ed Re: Matura w Malmö 06.06.12, 14:23 Wiele dziewczat jest pulchnych bo tak wygladaja nastolatki ktore sie nie glodza i nie jedza jednego listka salaty na obiad ... Przyjdzie czas kiedy zeszczupleja kiedy pojda "na swoje" na studiach ... Wiele dziewczat jest take pochodzenia poludniowo -amerykanskiego, czy pochodza z Afryki polnocnej... te sa z natury zaokraglone. Odpowiedz Link