Dodaj do ulubionych

pawel-adamowicz-dzgniety-nozem-na-scenie-podczas-f

13.01.19, 20:22
hPolicja usuwa ludzi z miejsca, gdzie odbywał się finał. Na miejscu jest bardzo dużo policji oraz innych służb. Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, prezydent był reanimowany.

Adamowicza zaatakował mężczyzna, który wbiegł na scenę podczas światełka do nieba.ttps://wiadomosci.onet.pl/kraj/pawel-adamowicz-dzgniety-nozem-na-scenie-podczas-finalu-wosp/cgyjrqs
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: pawel-adamowicz-dzgniety-nozem-na-scenie-podc 13.01.19, 20:23
      Według informacji przekazanych nam z gdyńskiego sztabu YMCA, Kradzieże puszek WOŚP miały miejsce dzisiaj w dwóch dzielnicach miasta - na Witominie i Redłowie. Z wstępnych informacji wynika, że za każdym razem sytuacja wyglądała podobnie - do kwestujących na ulicy wolontariuszy ktoś podbiegał, wyrywał im puszkę i uciekał.

Nie wiadomo jeszcze, czy oba zdarzenia są powiązane i czy kradzieży dokonał ten sam sprawca.

Gdyńscy policjanci potwierdzają w rozmowie z nami, że dostali już stosowne zgłoszenie. Funkcjonariusze rozpoczęli już swoje czynności.
    • marii51 Re: pawel-adamowicz-dzgniety-nozem-na-scenie-podc 13.01.19, 20:23
      wiadomosci.onet.pl/kraj/wosp-2019-gdynia-zlodzieje-ukradli-puszki-wosp/dehzlqq
      • marii51 Re: pawel-adamowicz-dzgniety-nozem-na-scenie-podc 13.01.19, 20:50
        dziennikbaltycki.pl/prezydent-gdanska-zaatakowany-przez-nozownika-ktos-z-publicznosci-wtargnal-na-scene-z-nozem-i-zaatakowal-prezydenta-gdanska/ar/13805303?fbclid=IwAR1trTEQWUJ0GcuGRp9J2HfPsgC_93HsSL3Hk7uaucO9zPcWgx8T_8_7TKE#aktualnosci
        • marii51 Re: pawel-adamowicz-dzgniety-nozem-na-scenie-podc 13.01.19, 22:40

Andrzej Duda
          @AndrzejDuda
          Otrzymałem informację, że Lekarzom udało się przywrócić akcję serca ciężko rannego Pana Prezydenta Pawła Adamowicza i jest nadzieja ale stan nadal jest bardzo trudny. Kto może, proszę o wsparcie dla Niego dobrą myślą, kto może modlitwą. Tyle możemy.

to już dobra wiadomość o Boże..
          • marii51 Re: pawel-adamowicz-dzgniety-nozem-na-scenie-podc 13.01.19, 22:49
            kim jest zbrodniarz
            jego wykrzykiwania to gniew na POPRZEDNIE WLADZE-
            OKONAŁ WILU RABUNKOW
            trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,24360322,atak-na-pawla-adamowicza-kim-jest-mezczyzna-ktory-dokonal.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_Trojmiasto_Wyborcza&fbclid=IwAR1A6l1TNdCej0OEQZsmVAuc4DEUSlMBT2ZEHHX7MF1YNuQV2dXZQSa_7Fo
            • pia.ed "Śledztwo wykaże, czy popełniono błędy" 14.01.19, 02:33

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24360606,pawel-adamowicz-zaatakowany-przez-nozownika-ekspert-moze-zastanawiac.html#s=BoxMMtCzol2

- Może nas trochę zastanawiać brak reakcji ze strony służb ochrony. To będzie jeden z podstawowych elementów śledztwa i czynności wyjaśniających - powiedział w rozmowie z TVN24 doktor Krzysztof Liedel, ekspert do spraw bezpieczeństwa...

.
              • mobic Re: "Śledztwo wykaże, czy popełniono błędy" 14.01.19, 08:13
                Gdzie była ochrona gdzie była policja że szybko nie zareagowali? Na nagraniach widać jak przebiega przez scenę, podbiega do prezydenta Gdańska i uderza go. Później, chodząc po scenie, podnosi w górę ręce w geście zwycięstwa, ponownie podchodzi do Adamowicza i zabiera mikrofon.
                Więcej: wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Lekarz-Prezydent-Gdanska-Pawel-Adamowicz-zyje-ale-jego-stan-jest-bardzo-ciezki
                • mobic Re: "Śledztwo wykaże, czy popełniono błędy 14.01.19, 09:34
                  Natomiast mnie cały czas stoi przed oczyma ten obraz triumfującego bandyty, który biega po scenie pełnej ludzi z 15-centymetrowym nożem w ręku i nikt nie reaguje. W każdym nikt, kto powinien reagować.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/wywiady/news-leszek-miller-mam-przed-oczyma-obraz-triumfujacego-bandyty,nId,2782486#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
                  • pia.ed Lekarz: Doszło do niedotlenienia ... 14.01.19, 13:05

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24361016,stan-pawla-adamowicza-bardzo-powazny-lekarz-sytuacja-nie-jest.html#s=BoxMMtImg2

- Niestety nie można jeszcze powiedzieć, że stan Pawła Adamowicza jest stabilny. Na to jeszcze za wcześnie, bo sytuacja jest bardzo poważna i nie jest jeszcze na tyle ustabilizowana, żeby mówić o dobrym rokowaniu - powiedział.

Po zone prezydenta wyslano do Londynu rzadowy samolot.
                    .
                    • pia.ed Serce i pluca nie pracuja samodzielnie ... 14.01.19, 13:57

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24361518,nowe-informacje-na-temat-stanu-zdrowia-pawla-adamowicza-rokowania.html#s=BoxMMtImg1

.
                      • pia.ed Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 14.01.19, 14:58

www.sydsvenskan.se/2019-01-14/knivskuren-polsk-borgmastare-dod

.
                        • czuk1 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 15.01.19, 06:48
                          Był wielkim Polakiem.
                          • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 15.01.19, 09:30
                          • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 15.01.19, 10:21
                            Za to że Adamowicz chciał przyjąć uchodźców w Gdańsku, Młodzież Wszechpolska wystawiła mu... akt zgonu.
                            A prokuratura Ziobry uznała że nie jest to namawiane do agresji i umorzyła postępowanie
                            scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/49937743_10205779433760964_3986473775246868480_n.jpg?_nc_cat=1&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=d7cfb0b13ab1aca94bb1f4ab9d455cab&oe=5CD27B51
                            • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 15.01.19, 10:43
                              Mariusz
                              śp Pawła ADAMOWICZA "
                              Wielkość" polegała na pochodzeniu z Litwy..jego rodziny-
                              Polaka ,ktoey urodził się w Gdańsku -
                              -Znal wszystkie ulice i uliczki, każdy kamyk..
                              jak wspominał jego troszkę starszy kolega Aleksander HALL
                              TO Prezydent Gdańska wraz z OCHOŃSKĄ i stworzoną ekipą
                              pojechał do okupowanej pod ostrzałem bomb Syrii ,
                              z darami od społeczności gdańskiej rownież
                              prostolinijnoosci, dobra do ludzi ,
                              wiary w budowania solidarności -już w Liceum wspołpracował
                              i przystapił z mlodzieżą z Liceum do strajku w stoczni
                              jako zwykły mieszkaniec -co czynią Gdańszczanie mogl kupić mieszkania .. procedury nie zabraniają obecnie posiadac kilku mieszkań--wielu politykow w kraju tak czyni.. ale
                              TYLKO PAWŁA Adamowicza zaczęłi ścigać WŁADZE Spraiedliwości
                              ps i już skończyły się jego ..już dadzą mu odpocząć .. ale kto wie? licho nie śpi!!

• marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 15.01.19, 11:42
                                WCZORAJ moja kolezanka miala wizytę o 14 stej u neurologa w szpitalu gdzie umierał
                                Prezydent
                                powiedziala że
                                wszyscy ,wszyscy na poczekalniach pacjenci .. calutki szpital ==
                                personel płakał na wiadomość o śmierci [*]
                                PrzebywaŁam caly dzień na SORZE - I też
                                część z nas modliśmyl się cochutko inni tylkko zasmuceni szeptali
                                • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 15.01.19, 11:46
                                  Piotr Borawski - Wiceprezydent Gdańska
                                  15 godz.
                                  Nie tak miał wyglądać ten dzień.... Mieliśmy się spotkać rano, potem chciałeś przedstawić mnie nowym współpracownikom a o 11:00 spotkać się z dziennikarzami, żeby zaprezentować nasze pełne plany współpracy.

Siedzę i patrzę na nominację, którą podpisałeś w zeszłym tygodniu i którą chciałeś mi dziś uroczyście wręczyć. Patrzę na dedykację Twojej książki "Gdańsk jako wspólnota" - "Mam wspólne życzenie, że będziemy współpracować dla dobra Gdańska i Pomorza. Wiele dobrego mamy do zrobienia."

Czytam i płaczę. Tak jak płacze dziś Gdańsk.

Żegnaj Prezydencie, żegnaj Pawle... Tak bardzo żałuję, że nie dane mi było pracować z Tobą dłużej...wiadomosci.onet.pl/kraj/pawel-adamowicz-nie-zyje-dedykacja-prezydenta-adamowicza/nhlhcg2
                              • czuk1 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 15.01.19, 15:27
                                ZNAŁAŚ GO LEPIEJ TO WIESZ .....CZY ZASŁUGIWAŁ NA ŚCIGANIE JAK ZWIERZYNA.
                                • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 15.01.19, 17:55
                                  JUŻ bez komentarza to pozostawię cichutko ... [*']
                                • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 15.01.19, 18:12
                                  przepraszam ,
                                  • pia.ed Pawel Adamowicz i kierownik sceny 15.01.19, 21:06

- Wyglądał, jakby po prostu cukier mu spadł, jakby mdlał. Zdążył spojrzeć na mnie i zaczął się osuwać - tak tragiczne wydarzenia z niedzieli wspomina Adam Ilczyszyn...

O wydarzeniach z niedzieli opowiedział kierownik sceny WOŚP w Gdańsku, który wchodził na scenę, gdy nożownik był pacyfikowany.

- Zacząłem mijać się z ludźmi, którzy schodzą i usłyszałem, że prezydent źle się poczuł.

I zobaczyłem go siedzącego na podeście gitarowym. Podszedłem, usiadłem koło niego, objąłem go ręką i zacząłem się go pytać, czy coś się stało...

Wyglądał, jakby po prostu cukier mu spadł, jakby mdlał. Zdążył spojrzeć na mnie i zaczął się osuwać.
                                    Zacząłem go masować kostkami po mostku, tak, żeby zobaczyć, czy jest jakaś reakcja. Reakcji niestety nie było.
                                    W tym momencie podbiegła sanitariuszka, zaczęliśmy go układać w pozycji bezpiecznej.

Wtedy ktoś krzyknął, że został dźgnięty nożem, bo ja w ogóle tego nie widziałem.

.
                                    • marii51 Re: Pawel Adamowicz i kierownik sceny 15.01.19, 21:36
                                      Lekarz określał co się dzieje z nagłym skaleczeniem ..
                                      szok, niedowierzanie , nie boli bo jeszcze hormony i adrenalina trzyma ster.
                                      a z minuty na minutę co raz horzej krew sączy się w ubranie nie widać- - kurtka zimowa .
                                      On stał i kolo niego ludzi kilkoro dorosłych
                                      W CZASIE PCHNIĘĆ NAGŁYCH tzry ciosy !..
                                      Miedzy innymi kobieta trzymająca mikofon
                                      ,NIE ZAUWAŻA REZYDENTA OSUWAJĄCEGO SIĘ NA NOGACH .
                                      ktorej nagle wyrywa napastnik .mikrofon. -chodzi i zwycięzkim tonem triumfuje bo zabił !!
                                      Kolejnośc właściwa mimo wielkiego opóżnienia ochrony-
                                      bo tego ,ktory ma nóż tzreba pierwszego obezwladnić,, żeby innych nie skaleczył-
                                      ~~~~~~~~~~~~~~~~-
                                      Wszystko to już nic- nie wroci nikt i nic ..życia czlowiekowi
                                      • marii51 Re: Pawel Adamowicz i kierownik sceny 15.01.19, 21:37
                                        smierc czlowieka .. smierć wartości
                                        DLACZEGO STOSUJE NÓŻ
                                        mmilczanowski.wordpress.com/2019/01/14/kiedy-zlo-uderza-nozem-prosto-w-serce-o-ciemnej-stronie-natury-ludzkiej/amp/?__twitter_impression=true&fbclid=IwAR2xdF9npDdwfosByJOVU4k5f4VyertcGG8H4Jsd7ZdYfWSO4bhSXgtGGxM
                                        wiesci24.pl/2019/01/15/mocny-apel-w-zwiazku-z-morderstwem-pawla-adamowicza-prawda-nie-lezy-posrodku/ AUTOREFLEKSJE
                                        • pia.ed Magdalena Adamowicz pisze list do meża... 15.01.19, 22:25

natemat.pl/260899,zona-pawla-adamowicza-publikuje-ostatnie-wspolne-zdjecie-z-mezem
                                          noownika na prezydenta Gdańska Magdalena Adamowicz

W dniu ataku nożownika na prezydenta Gdańska Magdalena Adamowicz była z córkami w USA, gdzie uczy się ich najstarsza córka.
                                          Gdy Paweł Adamowicz trafił do szpitala, wysłano po nią do Londynu rządowy samolot. Mimo starań, nie zdążyła jednak pożegnać się ze swoim mężem.

.
                                          • marii51 Re: Magdalena Adamowicz pisze list do meża... 15.01.19, 22:53
                                            JAK LEKARZE WALCZYLI..
                                        • marii51 Re: Pawel Adamowicz i kierownik sceny 16.01.19, 14:09
                                          podalam link-
                                          • marii51 Re: dramat tez matki aresztowanego 16.01.19, 17:38
                                            wice prezyd zaopiekował sie matka i jej najblizszymi
                                            zawiadamiała policje bo on w areszcie mowił o gniwie
                                            tekst...

fakty.interia.pl/raporty/raport-pawel-adamowicz-nie-zyje/aktualnosci/news-matka-stefana-w-ostrzegla-ze-syn-moze-byc-niebezpieczny,nId,2786374/?utm_medium=push&utm_source=pushpushgo&utm_campaign=CampaignName
                                            • marii51 Re: najmłodsza , jest w wieku mojej wnusi najmłoj 16.01.19, 17:58
                                              Córka Pawła Adamowicza poruszyła swoim gestem całą Polskę. Starsze dziecko zmarłego tragiczne prezydenta Gdańska na Facebooku w bardzo symboliczny sposób okazała swoją żałobę. Słowa wsparcia pod adresem 16-latki spływają właśnie ze wszystkich stron Polski.

Córka Pawła Adamowicza, jej młodsza siostra oraz matka są osobami szczególnie zranionymi gigantycznym dramatem, do którego doszło podczas 27. finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Gdańsku. Prezydent miasta został poważnie zraniony nożem przez zamachowca, Stefana W., który ma już za sobą przestępczą przeszłość.
                                              dzisiaj.net.pl/corka-pawla-adamowicza-poruszyla-swoim-gestem-cala-polske/?utm_source=phoenix
                                  • czuk1 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 16.01.19, 04:14
                                    .....CZY ZASŁUGIWAŁ NA ŚCIGANIE JAK "ZWIERZYNA."" ......słowa te to moje łowanie i przypomnienie,; nie trzeba jednego art. by tak stwierdzić. Wystarczy przypomnieć sobie śledztwa i włóczenie go po sądach przez 2-3 lata za błędy w oswiadczeniu majątkowym , o steku hejtów i gróźb. A że to ściganie nagłaśniane było , to wyglądało jak polowanie.
                                    Gdyby zakończyło się jak zostało podjęte i prowadzone .... jakimś ryrokiem sądowym - to bym tak nie napisał.

ps. z forum "Bez granic" zostałem wyrzucony, ze słowami - nie będziesz nam mówił o czym i jak mamy pisać na forum. Nic nie narzucałem. Zacytowałem i tam apel Prezydenta, bez komentarza. Treści jak niżej:
                                    „Apeluję o powstrzymanie się od daleko idących komentarzy” - powiedział Prezydent RP. .... na temat morderstwa Pawła Adamowicza.
                                    • czuk1 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 16.01.19, 04:17

Winno być:

.... słowa te to moje sformułowanie i przypomnienie,.....

ps.
                                      „Apeluję o powstrzymanie się od daleko idących komentarzy” - powiedział Prezydent RP. .... na temat morderstwa Pawła Adamowicza.
                                      • mobic Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 16.01.19, 10:59
                                        Dlatego nie powinniśmy upolityczniać tego mordu.
                                        Zastanawiam się tylko czy tak ciężko było zapewnić mu właściwą ochronę przed szaleńcem? Tak bo to był szaleniec który był leczony na psychiczne choroby to nie był mord polityczny.
                                        Osoby ważne w państwie które zajmują ważne urzędy powinni nosić kamizelki uniemożliwiające przebicie nożem, taka niby łatwa rzecz a okazała się nie do zdobycia.
                                        • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 16.01.19, 13:04
                                          „Apeluję o powstrzymanie się od daleko idących komentarzy” - powiedział Prez
                                          > ydent RP. .... na temat morderstwa Pawła Adamowicza.

> Dlatego nie powinniśmy upolityczniać tego mordu.
                                          > Zastanawiam się tylko czy tak ciężko było zapewnić mu właściwą ochronę przed sz
                                          > aleńcem? Tak bo to był szaleniec który był leczony na psychiczne choroby to
                                          > nie był mord polityczny
                                          .
                                          > Osoby ważne w państwie które zajmują ważne urzędy powinni nosić kamizelki uniem
                                          > ożliwiające przebicie nożem, taka niby łatwa rzecz a okazała się nie do zdobyci
                                          > a.

mobic
                                          naprawde uwaząsz ,że to nie zdarzenie na tle politycznym?
                                          kim i kto ci to mówi? ,
                                          Że nie polityczny mord!!
                                          !jak wyglądaly wybory samorzadowe .
                                          .samymi wyzwiskami i drwinami brzmaiły słowa prawicy--
                                          walka zacżęła się wcześniej --podali do sadu za w skarbowce cos cos--
                                          chcieli miec dowody jak na Zdanowska w ŁODZI
                                          • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 16.01.19, 18:35
                                            I JAKIE TO JEST OŚWIADCZENIE-
                                            MOWA TRIUMFALNA ZABOJCY,,,
                                            NIE JEST O POLITYCE W NASZYM KRAJU..

."Halo, halo! Nazywam się Stefan W****t.
                                            Siedziałem niewinny w więzieniu.
                                            Siedziałem niewinny w więzieniu.
                                            Platforma Obywatelska mnie torturowała.
                                            Dlatego właśnie zginął Adamowicz" -

Tak krzyczał ze sceny do tłumu młody człowiek, unosząc do góry rękę w geście triumfu. Rękę z długim, kilkunastocentymetrowym nożem, którym kilka chwil wcześniej parokrotni
                                            e ugodził prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza.

Czytaj więcej na:
                                            www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Stefan-Wilmont-Czlowiek-ktory-zaatakowal-prezydenta-n130917.html#tri
                                            • pia.ed Pawel Adamowicz nie zyje ... Stefan W. 17.01.19, 01:18

Normalna rodzina

Stefan W. ma siedmioro rodzeństwa. Jego ojciec zginął potrącony przez samochód.
                                              Matka, przedszkolanka, samotnie wychowywała dzieci.
                                              – Jako matka nie miała łatwo. Miała do wychowania ośmioro dzieci. Robiła wszystko,
                                              by zapewnić im normalny dom.

Rodzina 27-latka mieszkała w kamienicy w Gdańsku Oliwie. – Mieszkanie komunalne
                                              wcześniej zajmował mężczyzna nadużywający alkoholu, który w końcu został eksmitowany.

Dopiero teraz do mnie dochodzi, że W. mogli zawdzięczać przydzielenie lokalu
                                              prezydentowi Pawłowi Adamowiczowi – usłyszeli dziennikarze "Dziennika Bałtyckiego" od sąsiadów rodziny W.

Zszokowani sąsiedzi w rozmowie z dziennikarzami lokalnego serwisu podkreślili,
                                              że z rodziną W. nie było większych problemów.
                                              – Matka bardzo uprzejma. Inna osoba dodała, że "kiedy W. się wprowadzili, zaczęły się kradzieże w piwnicach".

.
                                              • pia.ed Pawel Adamowicz nie zyje ... Stefan W. 17.01.19, 01:30

PODAJE LINK ...

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/trojmiasto/gdansk-znajomi-i-sasiedzi-wypowiedzieli-sie-o-zabojcy-prezydenta-pawla-adamowicza/zqsh5nx
                                        • czuk1 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 22.01.19, 20:42
                                          mobic napisał:
                                          > Osoby ważne w państwie które zajmują ważne urzędy powinni nosić kamizelki uniemożliwiające przebicie nożem, taka niby łatwa rzecz a okazała się nie do zdobycia.

Podobmie dyskutowaliśmy w gronie rodzinnym. Ja dodaję:
                                          - wszyscy samorzadowcy którzy narażeni są ataki ludzi chorych ... powinni być szkoleni w zakresu
                                          obrony osobistej i wyposażeni w miotacze gazu,
                                          - po co jest straż miejska - przecież przy takim śp. Adamowiczu, powinno być zawsze 2-3
                                          ochroniarzy , ze SM, w cywilu.
                                          - w Gdańsku wokół tragicznego zgromadzenia było kilkuset policjantów, widzieli błędy w ochronie,
                                          na co czekali ? nie mogli włączyc sie do ochrony ? nie powinni dawno juz odebrać koncesję tak
                                          nieprofesjonalnej firmie ochroniarskiej ?
                                          - policja i zakład karny uprzedzane/informowane były przez matke mordercy o zamiarze jego -
                                          - nie zrobiły nic, aby temu zapobiec,
                                          - prawo karne w odcinku odbywania kazry więzienia prze zludzi chorych umysłowo jest dziarawe i
                                          ułomne -
                                          • pia.ed Pawel Adamowicz 22.01.19, 23:06

> Osoby ważne w państwie które zajmują ważne urzędy powinni nosić kamizelki uniemożliwiające przebicie nożem, taka niby łatwa rzecz a okazała się nie do zdobycia.

Podobnie dyskutowaliśmy w gronie rodzinnym.
                                            Ja dodaję:
                                            - wszyscy samorzadowcy którzy narażeni są ataki ludzi chorych ...
                                            powinni być szkoleni w zakresu
                                            obrony osobistej i wyposażeni w miotacze gazu

Czy slyszeliscie o jakims na swiecie, kraju ktory takie cos wprowadzil??? wink

.

• mobic Re: Pawel Adamowicz 22.01.19, 23:58
                                              Wszystkie kraje wprowadzili kamizelki kuloodporne a chyba i takich też nie przebije nożem.
                                              • pia.ed Re: Pawel Adamowicz 23.01.19, 00:20

mobic napisał:

> Wszystkie kraje wprowadzili kamizelki kuloodporne
                                                a chyba i takich też nie przebije nożem.

>

Kamizelki kuloodporne istnieja bez watpienia od wielu lat,
                                                tylko ze nigdzie nie nosza ich samorzadowcy
                                                ani osoby rzadzace krajem ... i wylacznie o to mi chodzilo.

Przy okazji wklejam link o przyznaniu "Nagrody Orła Jana Karskiego" bylemu burmistrzowi Gdanska...

fakty.interia.pl/raporty/raport-pawel-adamowicz-nie-zyje/aktualnosci/news-pawel-adamowicz-uhonorowany-nagroda-orla-jana-karskiego,nId,2793301#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
                                                • marii51 Re: Pawel Adamowicz a cp sadzo 23.01.19, 05:24
                                                  a jak to widzi wdowa po zamordowanym w bestialski sposób
                                                  niestety cały czas baa się o mężą

atali tak mocne , tak nieobliczalne przerażąły ją
                                                  bała się każdego poranka o szóstej
                                                  że wkroczy ekipa i na oczach dziewcynek położą go napodłogę i że wyptowadzą go
                                                  czy tak ma wyhląąć zycie w POLSCE ?JESTEM PREZRAŻONA
                                                  BO ZUPEŁNIE CO INNEGO .. JAK TREZBA ARESZYOWAŹ PRZESTĘPCE ARESZTANTA
                                                  ALE SAMORZADOWCA? bo urzad skarbowy się upomniał?
                                                  • marii51 Re: Pawel Adamowicz a cp sadzo 23.01.19, 05:28
                                                    "Słowo może zabić i słowa, które padały, które Pawła raniły, okazało się, że te słowa też go zabiły" - mówiła w TVN24 żona zamordowanego prezydenta Gdańska Magdalena Adamowicz. Paweł był grillowany żywcem; gdyby nie było tej nagonki, absurdalnych zarzutów, wierzę, że do tego by nie doszło - dodała.

Magdalena Adamowicz z córką / Adam Warżawa /PAP

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raporty/raport-pawel-adamowicz-nie-zyje/aktualnosci/news-magdalena-adamowicz-zabrala-glos-po-smierci-meza,nId,2796769#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
                                                  • marii51 Re: Pawel Adamowicz i atak po smierci 23.01.19, 08:49
                                                    Stanisław Janecki w wyjątkowo paskudny sposób skomentował ofiarność Polaków, którzy wzięli udział w zbiórce pieniędzy do "ostatniej puszki" Pawła Adamowicza". Gdy tysiące ludzi oddawało hołd pamięci Pawła Adamowicza i wspierało WOŚP, autorytet obozu "dobrej zmiany" napisał, że... "w trumnie jest już 11 mln".
                                                    Tekst linka

• pia.ed Re: Pawel Adamowicz a co ... 23.01.19, 10:57

Mario, to co mowi w tej chwili Magdalena Adamowicz jest pewnie skutkiem szoku
                                                    jaki przezyla po smierci meza i ten szok wychodzi na jaw!

Podczas pogrzebu brala srodki uspakajajace, a teraz dopiero nastepuje reakcja na tragedie ...
                                                    Widac ze jej wypowiedzi sa nieskladne, przesadzone, bo przeciez nikt kto na problemy z fikusem
                                                    nie potrzebuje sie bac ze o szostej rano wpadnie zamaskowana policja i skuje w kajdanki!

" atali tak mocne , tak nieobliczalne przerażąły ją bała się każdego poranka o szóstej
                                                    > że wkroczy ekipa i na oczach dziewcynek położą go napodłogę i że wyptowadzą go"
                                                  • czuk1 Re: Pawel Adamowicz a co ... 23.01.19, 11:01
                                                    I za przestępstwa podatkowe były takie najazdy domowe , kończone zabraniem podatnika.
                                                  • pia.ed Wiceprezydent pomaga rodzinie zabojcy 23.01.19, 11:13

natemat.pl/261693,kim-jest-p-kowalczuk-wiceprezydent-gdanska-pomaga-rodzinie-stefana-w

Jestem w ciągłym kontakcie z mamą Stefana W. oraz z pozostałymi członkami rodziny. Pomagamy im w takim zakresie w jakim możemy. Staramy się chronić ich przed mową nienawiści, hejtem, przemocą.

Mogą korzystać z pomocy psychologicznej, ale udzielamy także pomocy związanej z dalszym tokiem kształcenia rodzeństwa Stefana W. W taki sposób, by nie naruszać ich godności, ale żeby mogli realizować swoje plany dotyczące edukacji. Chodzi o studia jednej z córek pani Jolanty i liceum jednego z synów.

Było ich w domu ośmioro, 6 chłopaków i 2 dziewczyny. Matka zwróciła się do nas o pomoc dla dwójki rodzeństwa Stefana W. Staramy się podchodzić do tego z dużą delikatnością i wrażliwością. Na wszelkie prośby pani Jolanty, które leżą w zakresie naszych możliwości, staramy się odpowiadać. Chodzi głównie o pomoc w dostępie i składaniu różnych dokumentów, w dostępie do urzędu.

Pani Jolanta w sobotę przed tragedią na finale WOŚP wzięła ślub cywilny. Pomagaliśmy jej w załatwianiu formalności z tym związanych. Staramy się by pani Jolanta miała komfort psychiczny, by miała poczucie prywatności.

Policja dyskretnie chroni dom, w którym mieszka rodzeństwo Stefana W. Wystąpiliśmy o to po publikacji w mediach ich adresu. Bracia i siostry Stefana W. czuli się wtedy zagrożeni.
                                                    Matka nie mieszka z dziećmi. Mieszka w innym miejscu razem z nowym mężem.

• czuk1 Re: Pawel Adamowicz 23.01.19, 10:59
                                              pia.ed napisała:
                                              > Czy slyszeliscie o jakims na swiecie, kraju ktory takie cos wprowadzil??? ;

A jakie to znaczenie. Przecież tu chodzi o bezpieczeństwo osoby publicznej, z natury rzeczy zagrożonej atakami jakichś oszołomów czy "niezałatwionych interesantów". I nie chodzi o obowiązkowe opancerzanie tych osób. Chodzi o ofertę organów państwa dla nich - przeszkolenia, osobistego zabezpieczenia i zapewnienia ochrony osobistej (na życzenie).
                                              W obecnej sytuacji ... niejeden samorządowiec skorzystałby z takich możliwości - jestem pewny.
                                              I na marginesie. Czy w szkołach nie powinno być ćwiczeń z samoobrony. W świecie rozbojów, gwałtów, terrorystów można by uratować wiele istnień ludzkich i uniknąć ekstremalnych przeżyć , gdyby młodzież i dorośli potrafili się obronić przed prymitywnymi ale groźnymi napastnikami.

• marii51 Re: zorganizowany-? atak-hejtu-na-Pawla-Adamowicza 23.01.19, 11:11
                                                A TAK KTOŚ NAPISAŁ
                                                ??NIC DWA RAZY SIĘ NIE ZDARZA...
                                                Chyba nihdzie na świecie nie spotyka się takich po śmierci kogoś
                                                drwin pisania na ich temat
                                                przecież po smierci śp Lecha Kaczyńskiego
                                                NIE OMINĘŁY GO OPINIE NAJROZNEJSZE
                                                A TERAZ spotyka też NIEDAWNO ZMARŁEGO I ROWNIEŻ TRAGICZNIE
                                                SKĄD BIORĄ SIĘ LUDZIE ?
                                                potrzebują pisać rysować wystawiać swoje wymyslnoe nawet opinie ..
                                                --wciąz aktualna jest piosenka DZIWNY JEST TEN ŚWIAT

wiesci24.pl/2019/01/23/zorganizowany-atak-hejtu-na-pawla-adamowicza-wzmogl-sie-po-jego-smierci/
                                                • marii51 Re: zorganizowany-? atak-hejtu-na-Pawla-Adamowicz 23.01.19, 11:13
                                                  Trudno więc nie mieć wrażenia, że w Polsce prowadzona jest zorganizowana akcja, mając na celu osłabienie efektu mordu na Pawle Adamowiczu. Pokazuje to również, że sieci społecznościowe można wykorzystywać do celów manipulacji, propagandy, siania kłamstwa i zamętu – wszystko po to, by manipulować społeczeństwem oraz kompletny brak moralności osób, które stoją za tymi wszystkimi wpisami i akcją hejtu. Brak szacunku do zmarłego, kompletna znieczulica wobec tragicznego wydarzenia – a wszystko w imię polityki. To pokazuje również jak jakie brudne emocje i obrzydliwe zwyczaje wprowadza się do społecznego obiegu. Polska, zamiast skupiać się na rozwoju, budowie pozytywnych wartości, pogrąża się w kłótniach, jałowych sporach.

W tą ideologiczną wojnę na gruzach europejskiej cywilizacji nie chcemy być mieszani, nie możemy dopuścić do tego by Polska zamieniła się w dziki kraj, leżący poza europejskimi granicami.
                                              • czuk1 Re: Pawel Adamowicz 23.01.19, 11:38
                                                Jest jeszcze jedno totalne zaniedbanie samych osób które czują się zagrożone, widzą to w groźnych hejtach.
                                                Obowiązkiem ich powinno być zgłoszenie sytuacji do policji i poproszenie o ochronę.
                                                Zrobiła to ostatnio Pani Gronkiewicz-Watz.
                                                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24389685,dgp-hanna-gronkiewicz-waltz-zostala-objeta-ochrona-policji.html#a=66&c=154&s=BoxNewsImg1

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24389685,dgp-hanna-gronkiewicz-waltz-zostala-objeta-ochrona-policji.html#a=66&c=154&s=BoxNewsImg1
                                              • pia.ed Re: Pawel Adamowicz 23.01.19, 11:44
                                                czuk1 napisał:

... Tu chodzi o bezpieczeństwo osoby publicznej, z natury rzeczy zagrożonej atakami jakichś oszołomów czy "niezałatwionych interesantów". (...) Chodzi o ofertę organów państwa dla nich przeszkolenia, osobistego zabezpieczenia i zapewnienia i ochrony osobistej (na życzenie).

Osoby publiczne to takze czlonkowie Sejmu i Parlamentu, czesto starsi ludzie ....
                                                Ich tez bys wyslal na kursy samoobrony?

Czy w szkołach nie powinno być ćwiczeń z samoobrony. W świecie rozbojów, gwałtów, terrorystów ...

A jak sobie wyobrazasz samoobrone, kiedy spotkasz terroryste z ladunkiem wybuchowym u pasa?
                                                Najlepsza "samoobrona" sa wtedy szybkie nogi ...

.
                                                • marii51 Re: Pawel Adamowicz 26.01.19, 12:20
                                                  probował zastosować samoonronę,
                                                  brat w tvn24 mowił,że miał rany na rękach w dłoni i na ramieniu na szyii
                                                  oprocz tych w sece,pod sercem ,w przeponie i w jelitach
                                                  ~~~~~~~~~~~~~~~~
                                                  300polityka.pl/live/2019/01/26/prezydenci-miast-podpisali-apel-o-prawde-dla-pawla-adamowicza/
                                                  a Ziobro wczoraj u Premiera
                                                  najbardziej wslazywał na chorobę psychiczna bandyty
                                                  --
                                                  • marii51 Re: zabojca ma status POKRYWDZONEGO 13.02.19, 17:11
                                                    TO ZABOJCA Pawła ADAMOWICZA OTRZYMA ODSZKODOWANIE
                                                    !!!!
                                                    www.fakt.pl/wydarzenia/polska/trojmiasto/morderca-adamowicza-ma-status-pokrzywdzonego/lfkrdb8
                                                  • marii51 Re: ŚWIATEŁKO DO NIEBA DLA ŚP PAWŁA ADAMOWICZA 13.02.19, 23:26
                                                    DZIŚ O 20 STEJ Gdnslk nie zapomniał

fakty.interia.pl/raporty/raport-pawel-adamowicz-nie-zyje/aktualnosci/news-swiatelko-dla-prezydenta-w-gdansku-uczczono-pamiec-pawla-ada,nId,2834387?parametr=zobacz_takze
                                    • pia.ed Pawel Adamowicz nie zyje ... 16.01.19, 11:42

Czuk, gdybys zacytowal chociaz kilka slow z wypowiedzi Marii,
                                      to nieporozumienia by nie bylo... ja tez nie zrozumialam o co Ci chodzi ...

Marii52 napisala:

... jako zwykły mieszkaniec -co czynią Gdańszczanie mogl kupić mieszkania .. procedury nie zabraniają obecnie posiadac kilku mieszkań--wielu politykow w kraju tak czyni.. ale TYLKO PAWŁA Adamowicza zaczęłi ścigać WŁADZE Spraiedliwości ...

czuk1 napisał:

> ...CZY ZASŁUGIWAŁ NA ŚCIGANIE JAK "ZWIERZYNA."" ......słowa te to moje sformułowanie i przypomnienie,; nie trzeba jednego art. by tak stwierdzić. Wystarczy przypomnieć sobie śledztwa i włóczenie go po sądach przez 2-3 lata za błędy w oswiadczeniu majątkowym , o steku hejtów i gróźb. A że to ściganie nagłaśniane było, to wyglądało jak polowanie.

>

• pia.ed Pogrzeb Pawła Adamowicza... 16.01.19, 12:49

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24368719,pogrzeb-pawla-adamowicza-w-sobote-miasto-podalo-szczegoly.html#s=BoxMMtImg1

Od czwartku od godziny 17 w Europejskim Centrum Solidarności wystawiona będzie trumna z ciałem Pawła Adamowicza. Przez kolejne 24 godziny wszyscy będą mogli tam przyjść i pożegnać pana prezydenta. Będzie tam również wystawiona księga kondolencyjna.

W piątek o godz. 17 wyruszy pochód, który odprowadzi trumnę Adamowicza do bazyliki Mariackiej, a następnie odprawiona zostanie tam msza święta. Tam również mieszkańcy będą mieli możliwość pożegnania Adamowicza, do północy. 

Msza pogrzebowa odbędzie się w sobotę o godzinie 12 w Bazylice Mariackiej w Gdańsku. Od samego rana (od godz. 6) bazylika będzie otwarta, a prochy Pawła Adamowicza wystawione. 

.
                                        • marii51 Re: Pogrzeb Pawła Adamowicza... 16.01.19, 13:13
                                          NADAL NIE MA DECYZJII kto będzie mogł uczestniczyc
                                          bo bardzo dopytuja się, ciągle i ciągle..tacy chętni?
                                          Gdańszczanie wszyscy już wiedzą ..
                                          Nasz PREZYDENT I MY GO ŻEGNAMY !!!
                                          ps rodzina prosi o nei przynoszenie zniczy ani kwiatow..
                                          w calutkim Gdańsku w ostatnim marszu PREZYDENTA
                                          ~~~~~~~~~~~~
                                          żegnać będą wolnotariusze
                                          stojąc z pyszkami
                                          na fundacje Dudkiewicza -HOSPICJUM
                                          • marii51 Re: Pogrzeb śp Pawła Adamowicza... 16.01.19, 13:25
                                            Miejscem spoczynku
                                            Organizatorem pogrzebu Pawła Adamowicza będzie miasto Gdańsk przy udziale rodziny - poinformował gdański ratusz. Zamordowany prezydent Gdańska zostanie pochowany w Bazylice Mariackiej.
                                            ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
                                            Teraz udziela mi się po tej informacjii --spokój--
                                            --to miejsce na ktore zasłużył śp Paweł Adamowicz
                                            Cichutkie bezpieczne
                                            od gwizdow i buczenia i drwin i opluwań
                                    • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 16.01.19, 12:36
                                      Mariusz
                                      własnie brakowało mi dowodu na to
                                      • czuk1 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 17.01.19, 11:49
                                        Mariii ---> banik? powiadasz... smile ahoj!!

Tamże , gram im na nerwqach. nie poddaję się.... aż do zbanowania. Prowadzę nieskutecznie wizję nawracania "towarzystwa adoracji PiS". I cały czas dziwie sie..... jak oni tam mogą pokazywać innym swoją prawdę , mając bielmo na oczach ?
                                        • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 17.01.19, 12:39
                                          Mariii ---> banik? powiadasz... smile ahoj!!

Tamże , gram im na nerwqach. nie poddaję się.... aż do zbanowania. Prowadzę nieskutecznie wizję nawracania "towarzystwa adoracji PiS". I cały czas dziwie sie..... jak oni tam mogą pokazywać innym swoją prawdę , mając bielmo na oczach ?

Mariusz wczoraj dostałam bana
                                          a TY NADAL TAM MOŻESZ KLIKAĆ? TO WALCZ Z .skąd tam takie zacietrzewienie?
                                          jaki procent tak prawdziwie tak mysli jak oni?
                                          nie wiedziałam ani jednego więcej forum o takiej treści...
                                          fakt, nie mam za barzdo czasu aż tak sledzić...
                                          najważniejsze jest życie szczęsliwe na ziemi nie na wirtualiismile
                                          ~~~~~~~~~~~~~~
                                          Miąlm 19 lat i uczylam 14 letbich a jeden mial 17 lat
                                          • czuk1 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 17.01.19, 14:13
                                            Gratuluję bana. smile
                                            • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 17.01.19, 14:17
                                              ale swoje co miałam napisać to napisalam smile
                                              zapomnialam zapamietać ilośc postow..
                                              to wiedzialabym,czy skosowane są moje.. ale prawdy tam wpisalam ile tylko zdążylam
                                            • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 17.01.19, 14:35
                                              Mariusz
                                              a jednak
                                              odezwały się następneosoby
                                              """"marta90 17.01.19, 11:49

Ile by nie wydał- dla mnie liczą się efekty. Na oddziałach wspieranych przez WOŚP jest sprzęt, tam gdzie powinien o to zadbac szpital- są braki. Na odprawy kolejnych zmieniających sie prezesów/dyrektorów znajdują się pieniądze a rzeczywistość na oddziale jest taka, że brakuje pampersow. W wielu szpitalach nie ratowaliby skrajnych wcześniaków bo.nie mieliby czym ich ratowac. Taka jest prawda ale kto nie pozna tego na wlasnej skórze lub nie zobaczy jak to jest nie miec na czym pracować ten nie wie o czym mowi. Obys nie byla w sytuacji podbramkowej, gdy z powodu brakow w szpitalu ucierpi ktos z Twojego otoczenia.
                                              • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 17.01.19, 14:44
                                                Na kilka minut przed atakiej zabojcy
                                                https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/50418313_2239907549584696_332228575182716928_n.png?_nc_cat=103&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=a7005c2744fc66748b31f2b5f94a2533&oe=5CC7ECB0
                                              • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 17.01.19, 16:19
                                                Polko o wielkim znaczeniu wypowiedz .. znane wojskowego
                                                Dopełniliśmy wszystkich formalności – mówił na antenie TVN24 Łukasz Isenko, przedstawiciel firmy Tajfun i przekonywał, że plan ochrony został zrealizowany a bezpieczeństwa pilnowało 50 agentów ochrony, więcej niż wymagały tego przepisy o imprezach masowych, choć wciąż nie jest do końca jasne, czy została jako taka zgłoszona. Jednak trudno znaleźć dziś kogokolwiek, kto broniłby firmy ochroniarskiej odpowiadającej za bezpieczeństwo gdańskiego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Według naszych rozmówców ich zaniedbania są bezdyskusyjne.
                                                • marii51 Re: Pawel Adamowicz nie zyje ...mial 53 lata 17.01.19, 16:21
                                                  jeszxze link do ww
                                                  hnews.pl/index.php/2019/01/15/general-polko-wskazuje-winnych-tragedii-w-gdansku-nie-zostawia-na-nich-suchej-nitki/?fbclid=IwAR0AQDmOtUR9NCsqnlWgAuQIF7SnQAqS2WtSzLeL_SwHZYcQre4aa3Pdenk
                                                  • marii51 Re: reakcja Europy na śmieć przez zabojstwo 17.01.19, 16:23
                                                    Financial Times w komentarzu od redakcji (z 16 stycznia) pt. “Tragiczne morderstwo w Gdańsku to ostrzeżenie dla Europy” przypomina, że Gdańsk zawsze odgrywał kluczową rolę w historii Polski, wcześniej jako miejsce narodzin Solidarności, a ostatnio jako centrum opozycji dla ultrakonserwatywnego rządu Prawa i Sprawiedliwości.

- Teraz kolejna, tragiczna karta w historii polskiego narodu została zapisana w tym mieście. Morderstwo na jego prezydencie, Pawle Adamowiczu, uwypukla głębokie podziały i niezdrowy klimat polityczny, jaki PiS wprowadził w kraju - piszą komentatorzy FT. - A ponieważ Polska jest tylko jednym z przykładów ogólnoeuropejskiego rozszczepienia między tolerancyjnym liberalizmem a konserwatywnym nacjonalizmem, to morderstwo jest także znakiem ostrzegawczym dla całego kontynentu.
                                                    Tekst linka
                                                  • marii51 ależ to zabojca ,, 18.01.19, 00:10
                                                    Według Pawła, nie był to pierwszy raz, gdy Stefan użył noża. – Tylko do tej pory jeszcze nikogo nie zabił. Wiedział, że nóż z piłką dwustronną po wbiciu trzeba przekręcić i wyciągnąć, żeby uszkodzić narządy. Wiedział, jak zabijać. Kiedyś powiedział, że chciałby poczuć, jak to jest kogoś zabić. Jeżeli coś trzeba było załatwić siłą, to się zawsze wysyłało Stefana. Dlatego że było wiadomo, że pójdzie i zrobi to z przyjemnością. Wiedział jak bić, żeby zrobić krzywdę, żeby bardziej bolało. Jednej z pobitych osób na końcu wyłamał jeszcze trzy palce. Gdy padło pytanie: po co?, odpowiedział, że dla zabawy – dodał diler.Tekst linka
                                                  • marii51 Re: prezydencki marsz bez PO i TERAZ 18.01.19, 13:46

'''Spotkanie ma się odbyć o godz. 16. Prezydent zaprosił szefów parlamentarnych partii politycznych, by omówić inicjatywę zorganizowania jutro w Gdańsku wspólnego marszu przeciwko przemocy i nienawiści - informował wcześniej rzecznik Andrzeja Dudy Błażej Spychalski.

Udział w spotkaniu mają wziąć przedstawiciele wszystkich partii politycznych zasiadających w

~~~~~~~~~~~~~~~~~PRZECIEŻ MARSZE TO
                                                  • marii51 Re: ksiądz uważa że ,, zło trzeba inaczej 18.01.19, 14:16

pokonywać,,,,,
                                                    Duchowny był gościem audycji w lokalnym Radiu Em. Szkudło stwierdził, że słysząc apele o budowaniu jedności, każdy powinien zacząć od siebie. - Zadać sobie pytanie - co ja mogę zrobić, żeby coś zmieniło się w moim myśleniu - powiedział.

Biskup zaznaczył, że w obliczu zabójstwa Pawła Adamowicza łatwo jest wskazać palcem i rzucać oskarżenia. - Trzeba na siebie popatrzeć i powiedzieć: to również moja wina. Też funkcjonuję w tym środowisku - podkreślił.
                                                    Doświadczyliśmy wielkiego zła"

Szkudło stwierdził, że jako społeczność "doświadczyliśmy wielkiego zła", ponieważ "nasz brat został zabity". Zaapelował jednak, by nie szukać sprawiedliwości i nie obwiniać innych o to, co się stało. - Modlitwą i zrozumieniem trzeba otoczyć wszystkich - powiedział.
                                                    Tekst linka
                                                  • marii51 Re: Tak trudno żegnać Męża i Tatusia 18.01.19, 14:39
                                                    "Pawle, Pawliczku, Pawełku, żegnaj, mój najukochańszy mężu. Już dzisiaj jest nam bez Ciebie bardzo ciężko. Brakuje nam Twojej mądrości, rad, pomocy.
                                                    Chociaż byłam trochę zazdrosna o to, że więcej czasu poświęcasz dla Gdańska, to wiedziałam, że to Twoja wielka pasja, która daje Ci szczęście i siłę życiową. I że bez tej pracy dla gdańszczan nie byłbyś tym samym człowiekiem.

Wszędzie było Ciebie pełno. Teraz pozostanie pustka. Pamiętam, jak bardzo się cieszyłeś, gdy powołałeś stowarzyszenie „Wszystko dla Gdańska” jako prosamorządowe i proobywatelskie. Bardzo chciałeś je rozwijać i promować wśród mieszkańców, by w ten sposób zachęcić do aktywności. Po to wydałeś też swoją książkę „Gdańsk jako wspólnota”. Jestem przekonana, że ta książka i to stowarzyszenie są potwierdzeniem tego, że wszystko oddałeś dla Gdańska, nawet swoje życie.

Zawsze walczyłeś z przejawami przemocy, szerzeniem nienawiści. Byłeś za wolnością wyznania, tolerancją, otwartością. Nie mam w sobie uczucia nienawiści do zabójcy. Ale jest żal, że w ostatnich latach tak bardzo podsycano nienawiść, podziały w polskim społeczeństwie. Że tak bardzo Cię krzywdzono. Ale zisiaj nie chcę nikogo obwiniać. Staram się być silna, ale to zasługa Was, drodzy mieszkańcy, przyjaciele Pawła. Dajecie nam niesamowitą siłę. Dziękuję."

Magdalena Adamowicz

"Byłeś bardzo dobrym i kochanym Tatą. Będzie mi brakowało Twojego przytulania i gilgotania tą Twoją fajną brodą. Ale też będzie mi brakowało czytania bajek i opowiadania historyjek. Tatusiu, bardzo Cię kocham. Spoczywaj w pokoju."

Tereska

"Tatulku kochany, tatusiu mój. Ja się cieszę, że mam jeszcze tyle wspomnień z Tobą. Pamiętam, jak razem ratowaliśmy ślimaki, żeby nie zostały zadeptane. A jak już się zdarzyło, że któryś z nich zginął, to płakałeś razem ze mną.

Dziękuję Ci, że zawsze starałeś się znaleźć dla mnie trochę czasu. Nie denerwowałeś się, jak Ci trochę przeszkadzałam w pracy. Bardzo, bardzo żałuję, że już razem nie zatańczymy na mojej studniówce. Nie wytłumaczysz mi tylu rzeczy, które miałeś mi wytłumaczyć. Po prostu nie starczyło czasu.

Dziękuję za to, jakim byłeś - kochanym, dobrym i ciepłym tatą. Często, jak Ci mówiłam, że jesteś najlepszym tatą na świecie, to Ty żartobliwie odpowiadałeś, że ja nie mam żadnego porównania. Ja to po prostu wiem. Ja już tak bardzo za Tobą tęsknię.

Obiecuję Ci, że będę się opiekować mamą i Tereską. Nikt nam Ciebie nie zastąpi, ale mamy wsparcie tylu ludzi, którzy dają nam siłę. Mam nadzieję, że to wielkie wsparcie nie ustąpi z chwilą pogrzebu, tylko będzie trwać. Nadal będę się Ciebie radziła. Jak nie będę wiedziała, co zrobić, to pomyślę co zrobiłbyś Ty. Dzięki Oli wiem, że Twoje ukochane miasto Gdańsk zostaje też w dobrych rękach. I będziemy je pielęgnować."
                                                    Antonina
                                                  • marii51 Re: Tak trudno żegnać Męża i Tatusia 18.01.19, 15:04
                                                    Niech czuwają Anioły nad Wami Magdaleno Antonino Teresko
                                                    Anioł od mojej wnuczki Łucjii
                                                    https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-1/c53.0.780.780a/s320x320/50675736_888824484654590_7949779367322714112_n.jpg?_nc_cat=106&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=010e40937d6fd1e039f8453cdef47394&oe=5CCD8ECE
                                                  • mobic Re: Tak trudno żegnać Męża i Tatusia 18.01.19, 16:32
                                                    Nic nie piszą o rodzicach Pana Prezydenta a oni jeśli żyją to chyba najgorzej to przeżywają?
                                                  • mobic Dlaczego niektórzy nie widzą prawdy? 20.01.19, 12:24
                                                    Dlaczego niektórzy nie widzą prawdy w sprawie zabójstwa Pawła tylko wszystko przekręcają na swój sposób. Mówią o sprawach politycznych a prawda jest inna.
                                                    Pawła zabił moim zdaniem

1. Człowiek psychicznie chory, szalony.
                                                    2. Nie miał Paweł właściwej ochrony.
                                                    3. Służba więzienna wypuściła tego zbrodniaża pomimo że wiedziała że jest człowiekiem niebezpiecznym i może stanowić zagrożenie.

Zabójca Pawła Adamowicza miał schizofrenię paranoidalną, niedawno odstawił leki
                                                    Stefan W., który śmiertelnie ugodził nożem prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza był leczony psychiatrycznie w Poradni Zdrowia Psychicznego, miał rozpoznaną schizofrenię paranoidalną i przyjmował lekarstwa, które jakiś czas temu odstawił.
                                                    Czytaj wszystko....................

Więcej o mordercy Pawła Czytaj wszystko
                                                  • marii51 Re: Dlaczego niektórzy nie widzą prawdy? 20.01.19, 14:59
                                                    mobic napisał:

> Dlaczego niektórzy nie widzą prawdy w sprawie zabójstwa Pawła tylko wszystko pr
                                                    > zekręcają na swój sposób. Mówią o sprawach politycznych a prawda jest inna.
                                                    > Pawła zabił moim zdaniem
                                                    >
                                                    > 1. Człowiek psychicznie chory, szalony.
                                                    > 2. Nie miał Paweł właściwej ochrony.
                                                    > 3. Służba więzienna wypuściła tego zbrodniaża pomimo że wiedziała że jest człow
                                                    > iekiem niebezpiecznym i może stanowić zagrożenie.
                                                    on motywowował zaraz po okaleczniu
                                                    on wiedział dobrze, że nikt po takim uzyciu specjalnego noźa do zabijania ,
                                                    on użył noża bardzo ostrego z dwóch stron nóz miał piłę
                                                  • pia.ed Re: Tak trudno żegnać Męża i Tatusia 20.01.19, 12:29
                                                    mobic napisał:
                                                    > Nic nie piszą o rodzicach Pana Prezydenta a oni jeśli żyją to chyba najgorzej t
                                                    > o przeżywają?
                                                    >

Na pewno nie zyja, bo wszystkie kondolencje skladane byly zonie, corkom i bratu ...
                                                  • pia.ed Fotomontaż z Tuskiem podczas transmisji 20.01.19, 12:35

wiadomosci.onet.pl/kraj/donald-tusk-w-kadrze-wiadomosci-tvp-podczas-slow-o-jezyku-nienawisci/0wvkd9x

W materiale na początku słyszymy o "gdańskich przyjaciołach", którzy żegnali prezydenta.
                                                    Później, gdy w tle można usłyszeć słowa: "Człowiek budujący swoją karierę na kłamstwie
                                                    nie może pełnić wysokich funkcji w naszym kraju. I będziemy odtąd tego przestrzegać"
                                                    wypowiadane przez ojca Ludwika Wiśniewskiego widzimy na pierwszym planie Donalda Tuska.
                                                    W tle są m.in. Bronisław Komorowski czy Aleksander Kwaśniewski.

Po materiale rozgorzała dyskusja na Twitterze. Głos zabrało wielu publicystów.
                                                    "Chciałam tylko zwrócić uwagę, że w trakcie wystąpień w katedrze wszyscy siedzieli,
                                                    a Tusk stoi, więc nie jest to po prostu fragment transmisji tylko montaż.
                                                    A także 5 sekund to bardzo długie ujęcie. 3 to max jaki daje się obecnie w materiałach informacyjnych"
                                                    - napisała na Twitterze Dominika Długosz, do niedawna dziennikarka Polsat News.
                                                  • czuk1 Re: Fotomontaż z Tuskiem podczas transmisji 20.01.19, 14:41
                                                    pia.ed.
                                                    Widzisz jaka jest manipulacja. Zobacz ten sam moment w TVN24.... kamera nie pokazywała Tuska.
                                                    Nic nie dotarło do Kurskiego i jego ludzi,
                                                  • marii51 Re: Fotomontaż z Tuskiem podczas transmisji 20.01.19, 15:51
                                                    Mariusz to rozumiem to jest sygnaturka,,,
                                                    i można> tak swoją za życia wartość nosić
                                                    chyba też tak sobie będę doklejać... niech wszyscy reagują
                                                    ~~~~~~~~~~~~
                                                    Aby dłużej zastanawić się nad życiem,
                                                    przypomnieć atmosferę dni od 13 stycznia 2019 roku:www.youtube.com/watch?v=qWfF7oTZqe8
                                                    .... muzykę i słowa - po polsku: www.radiozet.pl/Muzyka/The-Sound-of-Silence-Disturbed-TEKST-i-tlumaczenie-PO-POLSKU
                                                    Pogrzeb - trojmiasto.tv/Pogrzeb-Pawla-Adamowicza-live-19-01-2018-31923.html

• marii51 Re: Tak trudno żegnać Męża i Tatusia 20.01.19, 13:32
                                                    Mobic

Żyyją rodzice !!!!! I PIATKOWA MSZA I SOBOTNIA
                                                    cała Polska i świat widziął Rodziców i księża
                                                    podchodzili do nich i calej rodziny do pojednania
                                                    przytulał ich sam Głódż
                                                    nie masz tv ? 24? ani transmisjii nie oglądałeś..
                                                    'wczoraj zamieścilam link do transmisjii są tam Rodzice

• marii51 Re: Tak trudno żegnać Męża i Tatusia 20.01.19, 14:38
                                                    pia... odpowiedzialam a nie zauważyłam że też napisalaś?
                                                    Na pewno nie zyja, bo wszystkie kondolencje skladane byly zonie, corkom i bratu ...
                                                    na forum pisaŁam
                                                  • mobic Re: Tak trudno żegnać Męża i Tatusia 20.01.19, 15:36
                                                    To co pisałem o rodzicach to było przed pogrzebem wtedy nikt o nich nie wspominał a na pogrzebie widziałem ich staruszkowie chyba po 90 the. U mnie nadawali 3 stacje telewizyjne i dobrze wszystko widziałem ż
                                                  • marii51 Re: Tak trudno żegnać Męża i Tatusia 20.01.19, 16:06
                                                    Mobic .. sorrki nie zerknęłam na datę.. jeszcze raz przepraszam
                                                    --wczoraj wracałam z wozkiem z zakupami
                                                  • pia.ed Tak trudno żegnać Męża i Tatusia 20.01.19, 17:55

mobic napisał:

> To co pisałem o rodzicach to było przed pogrzebem wtedy nikt o nich nie wspominał
                                                    a na pogrzebie widziałem ich staruszkowie chyba po 90 tce ...

>

Ja tez tych staruszkow widzialam, chyba na jakims zdjeciu czy krotkim fragmencie,
                                                    ale potem pomyslalam, ze skoro pisze sie tylko o zonie, corkach i bracie,
                                                    to widocznie cos mi sie przewidzialo ...

Marii, jag mam od Ciebie nagranie z katedry i obejrze je w wolnym czasie.

Mobic, Ty masz wszystkie programy, a jedna z forumowiczek z Polski
                                                    ma tylko kilka programow, i zaden z nich nie nadawal transmisji ...

Ja nigdy nie mialam polskiej telewizji i nie zamierzam zakladac!

.
                                                  • marii51 Re: Tak trudno zrozumieć dlaczego zabił... 21.01.19, 11:12
                                                    wahałam się, wkleić link? a może nie wklejać...
                                                    ale zostawie.. dużo sluchania...
                                                    www.youtube.com/watch?v=6Tn1Mqf8j0c
                                                  • mobic Re: Tak trudno zrozumieć dlaczego zabił... 14.02.19, 18:43
                                                    WIADOMOŚCI STEFAN W. MA STATUS POKRZYWDZONEGO I MOŻE UBIEGAĆ SIĘ O WYSOKIE ZADOŚĆUCZYNIENIE
                                                    dzisiaj.net.pl/stefan-w-ma-status-pokrzywdzonego-moze-ubiegac-sie-o-wysokie-zadoscuczynienie/?fbclid=IwAR2ZGYSKWWSsZNgGkKaley7RgwSx-jDC_fvFGrlUJLGR4XP9LD69Zrk5YV4&utm_source=gravitec&utm_medium=push&utm_campaign=Stefan%20W
                                                  • marii51 Re: Tak trudno zrozumieć dlaczego zabił... 14.02.19, 19:35
                                                    mobic umiescilam z inerii.ok a twoje są wiadomości z netu.pl
                                                    zna się nawet na odszkodowaniach ..i jak to jest?
                                                    nie raz zastanawialiśmy się...
                                                    sąd potrafi za grosze męczyc weznaimi wpisywaniem winy
                                                    a ZABÓJCA MA PRAWO DO ODSZKODOWANIA
                                                    NIEDAWNO BYŁY WIADOMOŚCI,ŻE ODSZUKANY ZABOJCA DZIEWCZYNKI ZA KTORĄ 19 LAT siedział niewinny Komenda,
                                                    a udowodniomu zabojcy pozwolili póki co... poki nie ma osążonej udowodnionej kary jest na wolności..
                                                    niepojęte niepojęte namcrying
                                                  • mobic Re: Tak trudno żegnać Męża i Tatusia 21.01.19, 11:22
                                                    Ja mam kablówke 140 programów.
                                                  • pia.ed Wpadka w tvp3 podczas transmisji pogrzebu ... 22.01.19, 18:22

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24386863,wpadka-tvp3-podczas-transmisji-pogrzebu-pawla-adamowicza-stado.html#s=BoxOpCzol5

.
                                                  • mobic Re: Wpadka w tvp3 podczas transmisji pogrzebu ... 22.01.19, 19:41
                                                    Najwyższe władze państwowe siedzą w czasie pogrzebu w kościele w 5 rzędzie a witane zostały jako pierwsze. Czy to tak pasowało?
                                                  • mobic Re: Wpadka w tvp3 podczas transmisji pogrzebu ... 23.01.19, 09:21
                                                    Oj chyba ciężki temat?
                                                  • mobic Re: ależ to zabojca ,, 05.03.19, 13:22
                                                    Reanimacja Adamowicza na scenie była szkodliwa dla niego. Serce przedziurawione uciekać to okropne na samym początku wiedziałem że źle robili.

Śmierć Pawła Adamowicza: Biegły sądowy ma wątpliwości co do akcji reanimacyjnej - Fakty w INTERIA.PL

fakty.interia.pl/raporty/raport-pawel-adamowicz-nie-zyje/aktualnosci/news-smierc-pawla-adamowicza-biegly-sadowy-ma-watpliwosci-co-do-a,nId,2868037

---
                                                    News Suite bit.ly/NewsSuite
                                                  • mobic Re: ależ to zabojca ,, 05.03.19, 13:24
                                                    Uciskać tak powinno być napisane
                                                  • marii51 Re: ależ to zabojca ,, 05.03.19, 15:01
                                                    mobic
                                                    dziś aż uciekłam z czytania tego artyk zaczęłam znow płakać wszystko wraca,
                                                    bo to stalo się gdy patrzylam w tv i gdy wszyscy słuchali piosenki i oczekiwali jak zawsze
                                                    ŚWIATELEK DO NIEBA ""
                                                    A ZABOJCA...
                                                    A ZAVOJCA ZOSTAŁ PRZEKAZANY
                                                    PRZEZ PROKURATOROW DO SZPITALA NA OBSERWACJE PSYCHIATRYCZNE.. I sobie wypoczywa ..
                                                    całkowicie akcja ratowania Prezydenta ugodzonego nożem byla absolutnie niewlaściwa-
                                                    natychmiast powinni pojawić się kardiolodzy juz tam na secenie
                                                    albo tak jak teraz biegli orzekają .. natychmiast wieżc do szpitala
                                                    ---wypompowali reanimując-
                                                  • pia.ed Ależ to zabojca ... 06.03.19, 10:58

... natychmiast powinni pojawić się kardiolodzy juz tam na scenie ...

Skad mieli sie wziac kardiolodzy??? Pomysl co piszesz ...
                                                    Przy Kaczynskim czy innej "szyszce" sa tez kardiolodzy kiedy przemawia?
                                                    A kto mogl pomyslec ze napastnik zachowa sie jak zawodowy zabojca
                                                    i przekreci noz w sercu prezydenta?
                                                    I ze w ogole bedzie napad???

.
                                                  • marii51 Re: Ależ to zabojca ... 06.03.19, 20:04
                                                    pia chyba mialam na mysli ratowników aleto i tak juz ...niepomoże..

"Przez te 40 minut dalej krew była wypompowywana z serca na obwód, czyli do worka sercowego, do jam opłucnowych" - tłumaczy specjalista i porównuje działania ratowników do pompowania przedziurawionej opony. "Opona samochodowa to jest pneumatyczny układ ciśnieniowy i jeżeli ja zadam trzy rany nożem w oponę, to niech mi pan znajdzie w kraju szaleńca, który będzie przez 40 minut uciskał oponę, żeby odtworzyć jej warunki ciśnieniowe. Tego się nie da zrobić. (...) Należy zakleić dziurę i uzupełnić powietrze. Uważam, że takie właśnie były warunki w przypadku pana prezydenta" - obrazuje.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raporty/raport-pawel-adamowicz-nie-zyje/aktualnosci/news-dr-leonard-gross-w-przypadku-reanimacji-pawla-adamowicza-pop,nId,2869891#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
                                                  • mobic Re: Ależ to zabojca ... 22.03.19, 14:55
                                                    www.fakt.pl/wydarzenia/polska/trojmiasto/zabojstwo-pawla-adamowicza-ekspert-oskarza-ratownikow/tw03yq2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
  • Kategorie
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej na tym forum
  • Tagi
  • Polecane
  • Powiązane tematy
  • Najciekawsze
  • Aktywne