Dodaj do ulubionych

Prywata do marii51

15.11.23, 18:05
Hej, widzę, że zaglądasz na wisłe, więc pewnie widziałaś, że obecnie trwają 2 referenda:
czy wisłę otworzyć?
czy powołać niezależene ukryte forum?

Czy mogę prosić o konkretny głos - za/przeciw lub zaliczyć oba jako wstrzymujący się?

Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Prywata do marii51 16.11.23, 16:43
      zbiorkuliterek wiem,że mam czas do 27 grudniasmile

a to dzień rozpoczęcia istnienia mojego forum wiele lat już minęło ....
      ---------------pozdrawiam wraz z jesiennym deszczem
      • marii51 Re: Prywata do marii51 07.01.24, 17:32
        i niestety
        czas w tym roku świąteczny noworoczny dla mnie bardzo niepokojący
        .............wnuk kolejny raz pod ogromną aparaturą .a zaczęło się od covida ... brak słów
        .== nie miałam głowy do glosowania
        • mr.elliot.jones Re: Prywata do marii51 08.01.24, 14:10
          Te głosowania dawno unieważniłem.
          Co u wnuka?
          • marii51 Re: Prywata do marii51 08.01.24, 20:57
            mr.elliot.jones napisał:

> Te głosowania dawno unieważniłem. ach dlatego nie mogłam znaleźć wątku głosowania / ok
            ~~~~~~~~~~~~~~~~
            > Co u wnuka?
            ````````````````````
            7 tyg usypiany, wiec nauczuć się chodzic pobudzić mięśnie
            wkracza powolutku do akyuwności
            -
            • pia.ed Prywata do marii51 09.01.24, 00:39
              Marysiu, napisz konkretnie co jest wnukowi... teraz kiedy
              masz czas smile Dlaczego byl uspiony przez 7 tygodni???
              Przeciez bez jakiejs ciezkiej choroby nikogo nie usypiaja! Ile lat
              ma Twoj wnuk?
              Nie wchodzilam ostatnio na konwersator, bo to nie jest tak
              proste jak ze Skype gdzie bylam zawsze zalogowana.
              Moze tam mi odpisalas?

7 tyg usypiany, wiec nauczuć się chodzic pobudzić mięśnie !
              wkracza powolutku do akyuwności
              rodzice mowią mi że zabiorą go do domu a może mnie tylko pocieszają

• pia.ed Prywata do marii51 08.01.24, 21:17
            mr.elliot.jones napisał:
            > Te głosowania dawno unieważniłem.

Uzylam Twojego wpisu, aby moc nawiazac kontakt z marii, bo nie odpowiadala na komunikatorze ani na przeslane wczesniej maile. Zaraz po jej pojawieniu sie tu, napisalam mail na obie poczty, pytajac o wnuka, o "wielka maszyne" i co spowodowalo jej uzycie. Odpowiedzi nie otrzymalam... Weszlam takze na FB, ale tam ostatni wpis byl na poczatku grudnia, czyli dalej niewiele wiemy.

Przy okazji chcialam zapytac, gdzie mozna pisac do Ciebie na priv, jakiego nicka uzywac? wink Znalazlam rewelacyjny artykul o przygotowywaniu zydowskiej mlodziezy, w okresie miedzywojennym, do czasowego wyjazdu na teren Palestyny i

• pia.ed Prywata do marii51 08.01.24, 21:51

No i sie samo wyslalo...
              Znalazlam rewelacyjny artykul, ktorego fragment zalaczam:

W Polsce słowa "hachszara" i "kibuc" były używane wymiennie. Nazywano tak miejsca, w których młodzież żydowska przygotowywała się praktycznie do emigracji do Palestyny. Różnica pomiędzy kibucami polskimi i palestyńskimi była taka, że pierwsze były przejściowe i szkoleniowe, a drugie były docelowymi osadami.
              Żeby trafić do hachszary, trzeba było należeć do organizacji młodzieżowej. W Polsce w owym czasie funkcjonowało ich kilkadziesiąt; wiele było syjonistycznych, czyli stawiających sobie za cel zbudowanie państwa żydowskiego

weekend.gazeta.pl/weekend/7,177333,30548538,o-kibucach-w-polsce-malo-kto-wie-a-bylo-ich-200-najwiekszy.html

• mr.elliot.jones Re: Prywata do marii51 09.01.24, 11:47
                Bardzo ciekawy artykuł. Miło widzieć, że gazeta ciągle coś wartościowego publikuje.

Co do mojego maila - na gazetowe to zaglądam prawie wcale, mam tez taki "śmieciowy" na gmailu - ale ostatnio też nie. Więc najlepiej i tak zawsze na forum dać znać.

konto24816@gmail.com
                • pia.ed Prywata do marii51 12.01.24, 20:32
                  mr.elliot.jones napisał:
                  mam tez taki "śmieciowy" na gmailu
                  - najlepiej i tak zawsze na forum dać znać.
                  konto24816@gmail.com

Moze jednak bede musiala kiedys napisac wink to dam najpierw znac... Obecnie mam troche klopotow z nowym komunikatorem, wlasciwie z powodu mojej znajomej Szwedki, bo kiedys napisala, by kilnac w symbol Microsoft. Odpisalam zgodnie z prawda, ze nie wiem jak taki symbol wyglada i sie zaczelo... wink
                  Opisala mi jak ten symbol wyglada, ale nic takiego na stronie komunikatora nie znalazlam, moze jest w innym miejscu?
                  Wysylam, aby mi nie zniknelo sad
                  • pia.ed Prywata do marii51 12.01.24, 21:37
                    Nic z tego nie moge znalezc na stronie Meesenger,
                    moze mam jakis inny system?
                    Nie znalazlam tez kosza na smieci, ktory
                    tez mial sie znajdowac na tej stronie wink

1 = kółko z przerywanym kwadratem
                    2 = Messenger !!!!!!!!!!
                    3 = kółko z dzwonkiem = powiadomienia
                    4 = Mniszek lekarski, czyli Twoje zdjęcie profilowe

Numerowane od lewej do prawej w prawym górnym rogu!

PS. Dyskusja na stronie iryski zostala przerwana,
                    ale pojawila sie nowa dyskusja na temat prezydenta Dudy
                    i tych dwoch "wiezniow politycznych".
                    Inicjatorka jest pani z USA, ktora byla od zawsze zwolenniczka PiS wink

• pia.ed Prywata do marii51 12.01.24, 21:48
                      Pojawila sie nowa dyskusja na temat Dudy i ulaskawienia na
                      Forum emerytow i rencistow.... Inicjatorka to goraca
                      zwolenniczka PiS-u z USA, stamtad pochodzi takze pan Engine
                      o identycznych pogladach wink

• pia.ed Prywata do marii51 12.01.24, 21:57

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,127561,30586443,niemiecka-prasa-o-aresztowaniu-kaminskiego-i-wasika-skandal.html#s=BoxMMtCzol3

Między parodią a skandalem" - tak zatytułowany jest komentarz w dzienniku "Sueddeutsche Zeitung".
                        "Oczywiście wszystko to jest wielką prowokacją: prezydent zaprasza na wydarzenie w swojej rezydencji dwóch skazanych. Obaj politycy PiS, poszukiwani listami gończymi, deklarują jeszcze przed kamerami telewizyjnymi, że chcą zostać u prezydenta‚ aż zło przegra'.
                        Pozwolili, by do tego doszło. Mogli też pójść na najbliższy komisariat i stawić czoła prawomocnemu
                        wyrokowi. Ale to nie nadaje się na wielką opowieść spiskową" - komentuje Viktoria Grossmann w "SZ".
                        • mr.elliot.jones Re: Prywata do marii51 13.01.24, 13:10
                          Jak dla mnie to by trzeba zacząć od dyskusji - na co w ogóle jest prawo łaski prezydenta? Kompletnie abstrahując od obecnej sytuacji - i tych poprzednich choćby z Kwaśniewskim.
                          W demokracji mamy trójpodział władzy, władza sądowa ma co najmniej 3 instancje, gdzie każda kolejna sprawdza prawidłowość postępowiania poprzedniej - i ostatecznie kogoś skazuje.
                          A potem mamy człowieka, który mówi - a ja delikwenta ułaskawiam bo tak mi się podoba!
                          • marii51 Re: Prywata do marii51 13.01.24, 15:05
                            O TUTAJ ? o prezydencie.. ? a mi pasowało najbardziej w
                            wątku
                            .??.przemyślenia""ale ok
                            pia przecież jest ok .. z pisaniem na mesendrzerze
                            a awet dzwoniłaś do mnie,

sorrki naprawdę nie słyszałam ale usłyszę to porozmawiamy zamiast klikać
                            • pia.ed Prywata do marii51... 13.01.24, 23:48
                              marii51 napisała:
                              pia przecież jest ok ... z pisaniem na messengerze nawet dzwoniłaś do mnie,
                              sorrki naprawdę nie słyszałam, ale usłyszę to porozmawiamy zamiast klikać
                              tylko porozmawiamy jesli połączenie będzie dobre... bez kamerki

Rzeczywiscie z pisaniem nie ma problemu. To o koszu napisala mi Szwedka,
                              chociaz jej wcale o to nie pytalam! Nacisnelam na "Zadzwon" tylko po to,
                              zeby zobaczyc czy dziala, ale wcale nie bylam przygotowana na rozmowe,
                              bo uzywam sluchawek z mikrofonem, wiec wczesniej musialabym je zalozyc!
                              Gdybysmy chcialy porozmawiac, to musialybysmy sie najpierw na jakas
                              okreslona godzine umowic bo ja zakladam sluchawki tylko wtedy
                              kiedy musze... bo mnie cisna. Poza tym meczy mnie dluzsza rozmowa
                              i robi mi sie sucho w gardle sad
                              Zauwazylam, ze Messenger wyglada niemal identycznie jak Skype!

• marii51 Re: Prywata do marii51... 14.01.24, 15:45
                                pia.ed
                                jest sposób ..że możemy w razie potrzeby porozumieć sie klikając
                                i to nam wystarczy
                                • pia.ed Prywata do marii51... 31.01.24, 19:37
                                  Probowalam Ci wyjasnic, o co chodzi z apelem tych 37 sedziow....
                                  ale nie udalo mi sie przeczytac artykulu do konca sad
                                  bo mnie stale wyrzuca...

Oni chca, aby sedziowie na wysokich stanowiskach dobrowolnie
                                  zrzekli sie swoich miejsc!
                                  Moze chodzi o to, ze rzad Tuska wyznaczyl juz nowych sedziow, a ci dawni
                                  nie chca ich wpuscic?

Niedawno mial miejsce przypadek, ze kiedy rzad chcial umiescic nowego
                                  sedziego w pustwj kancelarii, bo sedzia ktory tam powinien pracowac,
                                  jest w "stanie spoczynku" czyli na emeryturze, to bedacy w budynku pisowcy,
                                  bronili kancelarii wlasnymi cialami!
                                  • marii51 Re: Prywata do marii51... 31.01.24, 22:21
                                    pia
                                    tak właśnie tak się dzieję ,uęc i ja i ty ,tak to rozumiemy
                                    wiemy o co chodzi
                                    warunki trzeba spełnić zalezne od prezydenta
                                    Poprzedni rząd PARTIA pis tak ustawy pozapisywał żeby ich WYBRANI. byli niezmienni
                                    i wiadomo cieszą się że obeci wybrani mają duże problemy w zarządzaniu w Państwie

dzis Franciszek wzywa POLAKÓW DO ZGODY DO WYBACZANIA .
                                    . Świat wie dokładnie co TU w POLSCE SIĘ DzIEJE

Po pierwsze SZCZEGOLNIE chrześcijanie tak nie powinni postępować
                                    a wiernI WYBORCY == pisowi trwaja w swojej obłudzie

JAK MOGĄ NA TO PATREĆ RODZICE REZYDENTA ?
                                    GDY ON 9 rok w okowach realizacii życzeń dla jednego JK?
                                    • marii51 Re: Prywata do marii51... 31.01.24, 22:36
                                      I TAKI dialog dla POZORU JEDNAK .. POKAZUJE WSPÓŁPRACĘ Z MINISTRAMI.
                                      .A LISTY DO PREMIERA TWORZY .........
                                      ZAPEWNE PRZY POMOCY SWOICH DORADCÓW na wieel stron!!!
                                      Prezydent Andrzej Duda wystosował pismo do premiera Donalda Tuska. Poruszył w nim kwestię zmian w Prokuraturze Krajowej. Jego słowa wywołały wysyp komentarzy dziennikarzy i polityków.
                                      • marii51 Re: Prywata do marii51... 31.01.24, 22:39
                                        www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/9416624,duda-wystosowal-pismo-do-tuska-chodzi-o-zmiany-w-prokuraturze-krajowe.html
                                      • marii51 Re: Prywata do marii51... 31.01.24, 22:47
                                        NIE PODPISANY BUDŻET
                                        ODESŁANY do TRYBUNAŁU KONSTYT
                                        .. W trybunale sedziowie niewłasciwi i to jest włąsnie POLSKA TO NASZ kraj
                                        !~~~~~~~~~~~~~W WIELKIJ BRYTANII np PTRMIER owszm zawiadamia KRÓŁA ZDAJERELACJE ALE parlament większosci decyduje A U NAS.. Przeszkody jak największe i tak to wygląda
                                        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30653832,prezydent-skierowal-podpisany-budzet-do-trybunalu-politolozka.html#s=BoxMMtCzol1
                                        • marii51 Re: Prywata do marii51... 31.01.24, 22:53
                                          I ZACZĘŁO SIĘ.. bo PREMIER POWIEDZIAŁ.........
                                          Podczas wtorkowej konferencji premier Donald Tusk mówił o niełatwej współpracy z prezydentem Andrzejem Dudą. W pewnej chwili wręcz zagroził, że jeśli głowa państwa będzie blokować pracę rządu, to sam zdecyduje się na skrócenie kadencji Sejmu. Na te słowa szybko zareagowała prawa ręka prezydenta, czyli jego doradca Marcin Mastalerek. a spoko na jutro zostawię
                                          • marii51 Re: Prywata do marii51... 31.01.24, 22:55
                                            www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/po-s%C5%82owach-tuska-o-przyspieszonych-wyborach-zawrza%C5%82o-pa%C5%82ac-reaguje/ar-BB1hwVSH?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=c5d8e5e6755d4e2bcecc3f420083d161&ei=6
                                            • marii51 Re: Prywata do marii51... 31.01.24, 23:13
                                              ale warunki ..
                                              budżet nie ważny bo KAMIŃSKI I wĄSIK

Cwww.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/nie-mamy-prezydenta-andrzej-abdykowa%C5%82-fala-komentarzy-po-decyzji-dudy/ar-BB1hyO87?rc=1&ocid=winp1taskbar&cvid=f3c7da9facc049798fdec173603da863&ei=23YRK !!!
                                              • marii51 Re: Prywata do marii51... 31.01.24, 23:18
                                                rolą Marszałka jest korygowć błędne postepowanie nawet PADAanatemat.pl/539726,holownia-odpowiada-na-grozby-dudy-padala-wymowna-deklaracja
                    • mr.elliot.jones Re: Prywata do marii51 13.01.24, 13:00
                      pia.ed napisała:

> Nic z tego nie moge znalezc na stronie Meesenger,

No z Messengerm to ja nie pomogę.
                      • pia.ed Prywata do marii51... mr.elliot.jones 02.02.24, 15:36
                        Czesc!
                        Kiedy pisze na Gazeta.pl ciagle wlacza mi sie jakas " zatroskana buzka"
                        na szarym ekranie
                        i musze przerwac wpis! Radza, abym zeskanowala ekran i przeslala do nich...
                        Czy slyszales o podobnym problemie?

Gdzie indziej z kolei, przy dlugim czekaniu na wyswietlenie, dostalam rade,
                        aby zlikwidowac cokies, a ja nie mam pojecia jak to sie robi...
                        • marii51 Re: Prywata do marii51... mr.elliot.jones 02.02.24, 22:31
                          nadal jestem na przeglądarce firefoks
                          pia
                          nie mam takich sytuacjii jak opisałaś
                          może jakieś narawy trwają na gazecie pl
                          • pia.ed Prywata do marii51... mr.elliot.jones 02.02.24, 23:25
                            marii51 napisała:
                            nadal jestem na przeglądarce firefoks
                            może jakieś naprawy trwają na gazecie pl

Masz przegladarke Firefox??? Ja, nie pamietam dlaczego,
                            bylam z niej niezadowolona I dawno temu przeszlam na CHROME.
                            A mr.elliot.jones NIE ODZYWA SIE i bede zmuszona
                            poprosic o rade eksperta na forum "KOMPUTERY".
                            • marii51 Re: Prywata do marii51... mr.elliot.jones 03.02.24, 13:01
                              teraz włączyłam komputer i nadal z chrome nie mam dostępu
                              • pia.ed Prywata do marii51... mr.elliot.jones 03.02.24, 16:43
                                marii51 napisała:
                                teraz włączyłam komputer i nadal z Chrome nie mam dostępu
                                strona nie działa ... napisane.

Wlasnie wczoraj pomyslalam, ze moze ta "smutna buzka" pokazuje sie tylko na Chrome?
                                Sprawdze inne mozliwosci,

• mobic Re: Prywata do marii51... mr.elliot.jones 02.02.24, 23:57
                            wyrzuć firefoksa, ja dawno wyrzuciłem go. Chrome zainstaluj.
                        • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prywata do marii51... mr.elliot.jones 03.02.24, 08:45
                          pia.ed napisała:

> Czesc!
                          > Kiedy pisze na Gazeta.pl ciagle wlacza mi sie jakas " zatroskana buzka"
                          > na szarym ekranie
                          > i musze przerwac wpis!

A co jest napisane przy tej "zatroskanej buźce"?

> Gdzie indziej z kolei, przy dlugim czekaniu na wyswietlenie, dostalam rade,
                          > aby zlikwidowac cokies, a ja nie mam pojecia jak to sie robi...

Brzmi to jak standardowa odpowiedź tutejszej administracji...

• pia.ed Prywata do marii51... mr.elliot.jones 03.02.24, 09:21
                            asdzxcvfsrggxdfsd napisał:

> pia.ed napisała:
                            Kiedy pisze na Gazeta.pl ciagle wlacza mi sie jakas " zatroskana buzka"
                            na szarym ekranie

A co jest napisane przy tej "zatroskanej buźce"?
                            Nic nie jest napisane! Ale jak dobrze poszukac, to jest malenki znak,
                            w ktory mozna kliknac i wtedyy pokazuje si bardzo dluga instrukcja,
                            po szwedzku, ale moglaby byc nawet po chinsku bo i tak z niej
                            nic nie rozumiem!

A jak "zlikwidowac cockies"?
                            > > Gdzie indziej z kolei, przy dlugim czekaniu na wyswietlenie, dostalam
                            > rade,
                            > > aby zlikwidowac cokies, a ja nie mam pojecia jak to sie robi...
                            >
                            > Brzmi to jak standardowa odpowiedź tutejszej administracji...
                            >
                            >
                            • asdzxcvfsrggxdfsd Re: Prywata do marii51... mr.elliot.jones 03.02.24, 10:04
                              pia.ed napisała:

> A co jest napisane przy tej "zatroskanej buźce"?
                              > Nic nie jest napisane! Ale jak dobrze poszukac, to jest malenki znak,
                              > w ktory mozna kliknac i wtedyy pokazuje si bardzo dluga instrukcja,
                              > po szwedzku, ale moglaby byc nawet po chinsku bo i tak z niej
                              > nic nie rozumiem!

Dziwne, nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Są różne komunikaty z różnymi obrazkami, ale przynajmniej jest jakiś tam konkretny komunikat; np:

https://wykop.pl/cdn/c3201142/f22466330e6b25207afbd7c16019ee95a1a3c982cada3f8da36a415831fd1fc3.jpg

Spróbuj zrobić jakieś zrzuty ekranu - choćby w postaci fotografii komórką - albo chociaż skopiuj ten tekst po szwedzku; to się da wrzucić potem do tlanslatora i cośkolwiek będzie można zrozumieć.

> A jak "zlikwidowac cockies"?

Wpisz w googla "usuwanie ciasteczek" i dostaniesz mnóstwo porad.
                              ALE
                              PRZESTRZEGAM
                              - nie rób tego na początek, nie wiedząc w ogóle o co chodzi tej "zatroskanej buźce".

"Ciasteczko" to kawałek informacji, który na Twoim urządzeniu zapisała sobie konkretna strona/portal. Bo widocznie do czegoś jej potrzebuje.
                              Jeśli usuniesz ciasteczka z przeglądarki - globalnie - a nie tylko z forum gazety (a skoro nie wiesz jak to zrobić to właśnie tak się może stać...) to WSZYSTKIE strony z których korzystasz utracą te informacje.
    • pia.ed Prywata do marii51 07.01.24, 15:26
      asdzxcvfsrggxdfsd napisał:
      > Czy mogę prosić o konkretny głos - za/przeciw lub zaliczyć oba
      jako wstrzymujący się?

Nie wiedzialam, ze w ogole trafiles na to forum... wink Tam od lat regularnie
      wpisywaly sie 4 uczestniczki: dwie siostry blizniaczki ze Szwecji
      + dwie panie z Polski.
      Juz 2 lata temu zastanawialy sie nad zamknietym forum, aby
      nikt inny nie dowiedzial sie o ich prywatnych sprawach, wiec
      jesli nie masz zadnego zdania na podany temat, to nie wpisuj sie,
      chyba ze chodzi o reklame... big_grin big_grin big_grin

• marii51 Re: Prywata do marii51 07.01.24, 17:35
        pia ,eD
        czy NAPISAŁAŚ w/w ? o forum KENDO?
        • pia.ed Prywata do marii51 07.01.24, 22:00
          marii51 napisała:
          pia.ed czy NAPISAŁAŚ w/w ? o forum KENDO?

Oj... pomyłka!!! Myslalam, ze chodzilo o Vistula,
          bo to przeciez to samo co Wisła wink i tez byla mowa
          o utworzeniu zamknietego forum.
          Troche bylam jednak zdziwiona, ze istnieje tam glosowanie ... <<<<<.<<<<<<<<<<<<<<d

asdzxcvfsrggxdfsd
          Hej, widzę, że zaglądasz na wisłe, więc pewnie widziałaś, że obecnie trwają 2 referenda:
          czy wisłę otworzyć? czy powołać niezależene ukryte forum?
          Czy mogę prosić o konkretny głos - za/przeciw lub zaliczyć oba jako wstrzymujący się?

• mr.elliot.jones Re: Prywata do marii51 08.01.24, 14:12
            No to chodziło o moje.
            Potem zmieniło nazwę a i ja nicka.
            Wszystko płynie, jak... Wisła smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka