jaga_22 06.06.09, 15:06 Miałam daturę,pięknie kwitła,a wieczorem.........cudowny zapach. Udało mi się ją przezimować,ale tylko raz.Czy ktoś ma daturę? jak ją przechować? dom.wp.pl/artykul/datury_krolowe_naszych_ogrodow,704.html?page=2& Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tropem_misia1 Re: Datura 06.06.09, 15:20 Nawet nigdzie nie spotkałam,a co dopiero powąchać te ogromne kwiaty Odpowiedz Link
an.ta Re: Datura 06.06.09, 19:46 Jesienią bardzo mocno daturę obcinam i wstawiam do piwnicy. Piwnica jest w miarę ciepła, w miarę wilgotna i dochodzi trochę światła dziennego. Robię tak od kilku lat i jak narazie co wiosnę wystawiam do ogródka już zazieleniony krzew. Tylko, że moja datura ma kwiaty białe i nie jest tak piękna jak była twoja. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Datura 06.06.09, 19:57 Miałam dwie białe i juz miały takie wielkie donice że ciężko było to taskać.Zimowały w garażu bo piwnicy nie mam i w ostatnim roku chyba miały za ciepło.Teraz mam żółtą ,na razie niewielką i przetrzymałam ją w domu .Ładnie mi sie rozrosła,stoi na tarasie a potem zobaczymy. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Datura 06.06.09, 20:27 An.ta,to nie moja datura,chociaż też zółta była.Ja miałam na balkonie,potem zimowała na korytarzu z oknem,ale chyba miała zbyt ciepło,bo centralne.Chciałabym jeszcze raz spróbować.Podobno nie wszystkie pachną. Odpowiedz Link