12.08.09, 08:50
HERBATA - Herbata biała powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem – ma to zapobiec wykształceniu się chlorofilu. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasnosłomkowy. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty.[/img]
Obserwuj wątek
    • tropem_misia1 właściwośći 12.08.09, 08:53

* Ma najsilniejsze właściwości antymutogenne ze wszystkich herbat (trzykrotnie większe niż zielona herbata), dzięki czemu zapobiega rakowi. Dlatego też jest szczególnie polecana osobom o genetycznym obciążeniu chorobami nowotworowymi.
      * Obniża poziom złego cholesterolu.
      * Dzięki zawartej w niej teinie wspomaga koncentracją, pobudza i orzeźwia. Polecana jest szczególnie na lato oraz jako alternatywa dla kawy.
      * Poprawia krążenie krwi.
      * Zawiera aż 47% polifenoli (jedna filiżanka ma ich tyle co 12 szklanek soku pomarańczowego), dzięki czemu powstrzymuje procesy starzenia się. Zwana jest "eliksirem młodości". Wysusza wolne rodniki, które powodują zmarszczki. Ostatnio wzbudziła zainteresowanie koncernów farmaceutycznych i na rynku pojawiły się kosmetyki z jej zawartością. Oprócz zapobieganiu zmarszczkom, doskonale nawilża i rozświetla cerę.
      * Zawiera witaminę C.

ja nie próbowałam (:
      • jaga_22 Re: właściwośći 12.08.09, 09:45
        Piłam dość długo oryginalna czerwoną herbatę w kostkach.Też
        miała zbić cholesterol,a dalej muszę brać leki.Zielona mi nie smakuje,jakoś
        nie mogłam się do niej przyzwyczaić.Piję zwyczajną liptona,bo
        jeszcze ta ma jakiś smak,chociaż wydaje mi się,że kiedyś była
        bardziej smaczna.https://dodatki.xorg.pl/emotki/30.gif
        Białą kiedyś piłam i też jakoś mi nie przypasowała,może jeszcze
        raz wypróbować,jak taka dobra,póki zmarszczek nie ma.
        https://dodatki.xorg.pl/emotki/30.gif
        • tropem_misia1 Re: właściwośći 12.08.09, 10:20
          czy dobra nie mogę potwierdzić,nigdy nie próbowałam big_grin
          • jaga_22 Re: właściwośći 12.08.09, 10:44
            Dobra....w znaczeniu,bo jest dobra dla nas,dla naszego organizmu.
            Pamiętam,że była trochę cierpka,ale najbardziej to mi nie odpowiadał jej kolor
            słomkowy,to tak jak z żółtymi pomidorami.wink big_grin

" Poprawia krążenie krwi.
            * Zawiera aż 47% polifenoli (jedna filiżanka ma ich tyle co 12 szklanek soku
            pomarańczowego), dzięki czemu powstrzymuje procesy starzenia się. Zwana jest
            "eliksirem młodości". Wysusza wolne rodniki, które powodują zmarszczki. Ostatnio
            wzbudziła zainteresowanie koncernów farmaceutycznych i na rynku pojawiły się
            kosmetyki z jej zawartością. Oprócz zapobieganiu zmarszczkom, doskonale nawilża
            i rozświetla cerę.
            * Zawiera witaminę C."
            • waliakon2 Re: właściwośći 12.08.09, 11:20
              A ja napiłabym się zwykłej Ulung, Madras lub Ceylon, bo Lipton już nie ma
              takiego smaku jak kiedyś.
              • agat-a52 Re: właściwośći 12.08.09, 11:47
                Bardzo lubiałam aromat herbaty Ulung, a może też woda z kranów była inna, że można było wydobyć ten smak?
                Białą piłam i nie widzę różnicy smakowo od zielonej. Czerwona również ma dziwny aromat. Mam okresy, że piję naprzemiennie zieloną i czerwoną. Ale najczęściej parzę owocową.
                • misia007 Re: właściwośći 12.08.09, 13:36
                  Ja tez pije zieloną i czerwoną, biała tez próbowałam, smakowala.
                  • anerim Re: właściwośći 12.08.09, 15:38
                    Piję białą od niedawna, smakuje mi, bo jestem przyzwyczajona do
                    zielonej, a ta jest trochę podobna. Dwa dni temu piłam dość późno i
                    podobnie jak po kawie nie mogłam zasnąć.
                    • jaga_22 Re: właściwośći 12.08.09, 18:30
                      To znaczy,że nie powinnam pić białej herbaty,bo kawę też piję tylko jedną,czasem
                      dwie i to słabe.Masz rację Anerim,to dlatego mi nie smakowała,bo zielonej też
                      nie lubię, aha..big_grin
                      • anerim Re: właściwośći 12.08.09, 20:56
                        Ta moja wieczorna biała była dość mocna, może dlatego Jago, nie mogłam
                        spać.
                        • 52ania Re: właściwośći 12.08.09, 21:41
                          Jeszcze nigdy nie piłam białej herbaty.Lubię zieloną i owocowe.Czas
                          na zmianę.
      • krokodyl_13 Re: właściwośći 12.08.09, 21:57
        chciałam zapytać co to jest działanie antymutogenne bo to brzmi jak
        czarysmile
        zapobiega delecjom, substytucjom, dimeryzacjom, insercjom, inwersjom
        poliploidyzacji długo by wymieniać czy działa na wszytko hurtem?
        • dede43 Re: właściwośći 13.08.09, 08:19
          krokodyl_13 napisała:

> chciałam zapytać co to jest działanie antymutogenne bo to brzmi jak
          > czarysmile
          > zapobiega delecjom, substytucjom, dimeryzacjom, insercjom, inwersjom
          > poliploidyzacji
          długo by wymieniać czy działa na wszytko hurtem?

O qrcze, ale jestem tępak. Ani jednego określenia nie rozumiem!!
        • tropem_misia1 Re: właściwośći 13.08.09, 08:39
          mamrotali o nowotworach..to usunęłam tekst
          teksty typu - lecz nowotwór moczem usuwam...(dla bezpieczeństwa big_grin )
          • jaga_22 Re: właściwośći 13.08.09, 09:02
            Czyli to wszystko może być lipa. https://dodatki.xorg.pl/emotki/30.gif Potrzebny jest cały tekst,bo nic nie rozumiem.https://dodatki.xorg.pl/emotki/29.gif
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka