agat-a52 12.08.09, 15:28 www.polityka.pl/marchewka-na-dachu/Lead30,936,287644,18/ Już widziałam takie projekty domów. Nawet często myślę o tym, że na dachu mojego wielorodzinnego domu mogłyby powstać takie zielone ogrody. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_22 Re: Marchewka na dachu 12.08.09, 15:44 Takie ogrody mogą powstać już z wcześniejszego założenia,bo przecież to musi być bardzo dobra izolacja ,no i fundamenty mocniejsze. Przypomniało mi się jak swego czasu brat posadził pomidory na własnym budynku.Dużo pracy go kosztowało,ale pomidory obrodziły. no i była ciekawostka dla tubylców. Odpowiedz Link
agat-a52 Re: Marchewka na dachu 12.08.09, 16:05 Moja siostra mieszka w centrum, bo wykupiła mieszkanie po naszych rodzicach. Jej okna i balkon obrastają wiecznie zielone pędy bluszczowate i w skrzynkach zamiast kwiatów ma miniaturowe [półmetrowe] tuje. Wygląda to fantastycznie. Zatrzymują kurz, cały rok zielone i działają jakoś kojąco. Też to zrobię u siebie. Bo tuje i bluszcz należy sadzić wczesną jesienią. Już mam zamówione w ogrodzie botanicznym razem z odpowiednim podłożem. Odpowiedz Link
iryska2604 Re: Marchewka na dachu 12.08.09, 16:34 Bluszcz czy winorośl-wystarczy wsadzić gałazkę w podłoże i ci się przyjmie to wyrosło z trzech gałązek gdzies tam skubniętych a druga częsc domu juz jest cała zarosnięta.Mam jeszcze bluszcz,ten mi sie juz wspina po drzewach i tez tak wetknełam gałązke do ziemi i rosnie jak złe zielsko.Teraz trzeba przycinać. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Marchewka na dachu 12.08.09, 16:53 To dzikie wino ma 3 lata,po prostu idąc urwałam gałązkę Będę musiała już go odmłodzić. To ma dopiero 2 lata. a to zeszłoroczne i są szczepkami tego pierwszego.Już zerwałam kilka młodych pędów i ukorzeniam w wodzie,potem do doniczek małych i jak się ukorzenią, dam dla syna,bo też tak chce.Mam niedobrze,bo mój balkon nie ma boków,ale jakoś sobie radzi,a ja mam przytulnie. Odpowiedz Link
misia007 Re: Marchewka na dachu 12.08.09, 16:49 taki cudny ogród jest w Warszawie na dachu BUWu Odpowiedz Link
agat-a52 Re: Marchewka na dachu 12.08.09, 17:14 Och Misiu, o czymś takim myślałam. Widziałam też prospekt z takimi domami, gdzie ludzie na dachach w centrum miasta mają swoje ogrody. Ten prospekt był z Paryża. A te, które pokazałaś w Warszawie są godne naśladownictwa. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: Marchewka na dachu 12.08.09, 19:31 ogrody.gazetadom.pl/ogrody/1,72156,6822855,Balkon___mini_las___drzewa_i_krzewy_na_balkon.html Odpowiedz Link