Książka Alice, zatytułowana ”Today I'm Alice” (”Dzisiaj jestem Alice”

, to fascynująca relacja na temat wykorzystywanych przez autorkę w ciągu ponad dwóch dekad strategii przetrwania potwornej przemocy seksualnej, fizycznej i emocjonalnej. Nie jest to przyjemna lektura, ale daje wgląd w formę choroby psychicznej bardziej powszechnej, niż się sądzi. Kwestia jest aktualna w świetle debaty nad wykrywaniem przypadków maltretowania dzieci, która jest prowadzona wśród lekarzy i pracowników opieki społecznej. Szacuje się, że dziewięcioro na dziesięcioro maltretowanych i molestowanych dzieci nigdy nie ujawnia swoich doświadczeń, nawet w wieku dorosłym.
Alice dorastała z rodzicami w dużym domu na przedmieściach. Jej ojciec był szanowanym specjalistą i graczem w golfa, miała też starszego brata, lecz w rodzinie brakowało wzajemnego kontaktu. Ojciec zaczął ją molestować, kiedy miała 6 miesięcy. Przez całe dzieciństwo, dorastanie i młodość była gwałcona setki razy. ”Nie było perwersji, której nie poddałby mnie mój ojciec”, pisze.
zdrowie.onet.pl/1557839,2041,0,1,,dobrze_miec_alternatywna_osobowosc,psychologia.html