Dodaj do ulubionych

Strach się bać:

07.09.09, 23:08
JEST WIELKOŚCI DUŻEGO KOTA

https://m.onet.pl/_m/f0f0be4b6958c094e45b6990955c0c4e,14,1.jpg

Obserwuj wątek
    • tropem_misia1 Mam 07.09.09, 23:10
      ambiwalentny stosunek do gryzoni.
      Wprawdzie Ryjek miał myszkę imieniem Maciek,a potem kilka chomików mandżurskich heroicznie ocalonych przed laboratoryjna śmiercią,ale
      SZCZURY....
      • tropem_misia1 Re: Mam 07.09.09, 23:12
        Szczur (Rattus) - rodzaj gryzonia z rodziny myszowatych obejmujący około 50 gatunków. Do najbardziej znanych należą, występujące również w Polsce, szczur śniady i szczur wędrowny.

Potocznie mianem szczura określa się również inne taksony, np. szczurem wodnym bywa nazywany karczownik, rzeczywiście do szczura bardzo podobny, albo bandikot indyjski, zwany czasem szczurem indyjskim. Popularny szczur laboratoryjny, charakteryzujący się śnieżnobiałą barwą i udowodnioną naukowo inteligencją, to albinotyczna forma szczura wędrownego. Szczury hodowlane żyją do 40 miesięcy, zazwyczaj dożywają ok. dwóch lat
        • tropem_misia1 wIZERUNEK: 07.09.09, 23:13
          Szczur od czasów masowych pomorów panujących w Europie, a w szczególności
          Wielkiej Zarazy Londyńskiej, kiedy to podejrzewano go o roznoszenie dżumy i
          innych plag (były to słuszne podejrzenia, gdyż jest on żywicielem pcheł, które
          bezpośrednio roznoszą tę chorobę, jak i inne) cieszy się bardzo złą opinią w
          kulturze europejskiej. Niezaprzeczalnie jest on szkodnikiem niszczącym żywność i
          zbiory rolne, szkodnikiem charakteryzującym się wielką ekspansywnością i
          łatwością adaptacyjną, obdarzonym swoistą inteligencją i zwinnością. Toteż przez
          wieki człowiek zmuszony był do walki z nim, niejednokrotnie była to walka o
          przetrwanie jednostek na danym terenie.

Zgoła inaczej jest on postrzegany w części Indii czy Chin, gdzie uważa się go za
          zwierzę inteligentne, przynoszące mieszkańcom szczęście i sukces na niwie
          zawodowej czy towarzyskiej.
          • marii51 Re: wIZERUNEK: 07.09.09, 23:20
            ufff- "przejstraszyłam się"mało brakowało a wskoczyłabym na fotel-
            wyżej--odruchowo----boję sie..
            • koniczynka777 Re: wIZERUNEK: 08.09.09, 09:41
              Nie lubie szczurow,nawet inteligentnych
              • tropem_misia1 Re: wIZERUNEK: 08.09.09, 09:42
                brzydko nam sie kojarzą

Często teraz staja sie pupilami zamiast chomika,myszki,czy świnki morskiej
                • marii51 Re: wIZERUNEK: 08.09.09, 10:40
                  "Bojacą się"ja...-
                  miałam pod opieką ,gdy syn wyjechał na obóz-
                  wiecie, że
                  polubiłam tego szczurka?
                  Ogonek taki miał długaśny-tak ślicznie
                  oczka..-merdsał wąsikami- stawał na tylnych łapach prosząc o
                  jedzonko--
                  z niedowierzaniem do dziś sama sobie nie wierzę- ale tak było--
                  • koniczynka777 Re: wIZERUNEK: 08.09.09, 11:13
                    gdyby nie mialy tego strasznego ogona brrrrrrr bylyby calkiem ladne..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka