Dodaj do ulubionych

Polski profesor

10.10.11, 01:44
Wystepuja tacy w telewizji jako panowie profesorowie i sypia swoimi madrosciami, a ludowi sie wydaje, ze oni uprawiaja nauke na swiatowym poziomie, no bo to przeciez _profesor_... Ale czasami okazuje sie, ze lepiej siedziec cicho:
www.youtube.com/watch?v=yyJo1cSCv3E
Obserwuj wątek
    • proon Re: Polski profesor 10.10.11, 07:55
      no jasne - dokopać profesorom, bo jeden nie zgadł wyniku wyborczego, ale gdyby był taki jasnowidzący to już dawno zgadłby 6 w totolotka, leżał bykiem na kanarach i przestał użerać się z różnymi takimi, którym wydaje się, że posiedli wszelkie mądrości i co im tam taki jakiś profesorek
      • zybben Re: Polski profesor 10.10.11, 11:35
        Ale to był chyba socjolog, a nie totolotkolog?
        • adept44_ltd Re: Polski profesor 10.10.11, 11:57
          zybben, ja na forum miałem swojego ulubionego trolla, który podobnie jak ty udawał naukowca, skończyło się to dla niego źle, gdyż w realu postępował podobnie; zdaje się teraz leczy się...; niestety pozostaję fanem tamtego i nie mam zamiaru zaszczycać cię rozmową, niemniej pisz, twoje brednie budzą uśmiech, nawet w jesienny dzień :)))) pozdrawiam!!!
          • adept44_ltd Re: Polski profesor 10.10.11, 12:23
            i jeszcze jedno, ostatnie, myślę, że takie prymitywne wrzuty lepiej jednak robić na forach niemoderowanych (pod nickiem zybben i innymi, zdaje się dwa już zostały zbanowane na tym forum, nie?), tam się bez problemu obraża innych, Bogu ducha winnych...;)

forum.gazeta.pl/forum/w,197,129415793,129544130,Re_Bialka_Tatrzanska_jak_tam_jest_jesienia_.html?wv.x=2

ale widzę, że ten nowy avatar próbował też na moderowanym... nieźle cię podsumowano....

forum.gazeta.pl/forum/w,32,127994927,129008134,Kobieto_jakas_ty_glupia.html?wv.x=2

merytoryczne, jak ty i twoje problemy...

zawsze możesz wrócić pod nowym nickiem, zdradzi cię jednak jedna rzecz, ta sama, co zwykle - nie masz nic do powiedzenia w danym wątku...

więc sio na forum wysokie obcasy, tam pokażesz, jaki jesteś wspaniały :))))
            • zybben Re: Polski profesor 10.10.11, 13:38
              Co, dalej leczymy frustrację, kolego adept? No cóż, poniedziałek, trzeba iść do znienawidzonej pracy, ukochana PiS-owska partia przegrała wybory, brzydka pogoda... Trudno się dziwić. Każdy rozsądny człowiek bez trudu zauważy, że to ty nie masz nic do powiedzenia, a braki nadrabiasz agresją i obraźliwymi inwektywami. Nie po raz pierwszy zresztą. Zmień się, adept, dobrze ci radzę - wyłącznie dla twojego dobra. Chyba że wolisz dalej szorować kible na uczelni i narzekać, że zarabiasz poniżej średniej krajowej. Co do linkowanych wątków, to nie cytuj czegoś, czego nie rozumiesz. Zrozumiano czy mam to powtórzyć inaczej?
      • rysiek_1 Re: Polski profesor 10.10.11, 19:18
        > no jasne - dokopać profesorom, bo jeden nie zgadł wyniku wyborczego, ale gdyby
        > był taki jasnowidzący to już dawno zgadłby 6 w totolotka, leżał bykiem na kanar
        > ach i przestał użerać się z różnymi takimi, którym wydaje się, że posiedli wsze
        > lkie mądrości i co im tam taki jakiś profesorek
        Ale tu w ogole nie chodzi w ogole o to, ze nie zgadl wyniku wyborczego. Posluchaj dokladnie do samego konca , co on mowi. Z wyzszoscia krytykuje wyniki sondazu firmy, mowiac, ze takie wyniki sugerujace, ze Palikot moze miec tak wysoki wynik jak SLD lub PSL, sa absurdalne, ze badanie nie bylo reprezentatywne, ze takie myslenie jest po prostu idiotyczne. No, rozumiem, ze socjolog nie jest wrozka, ale zeby az tak sie minac z nastrojami spolecznymi, i to z taka jeszcze pewnoscia, by nie powiedziec buta?

A ze polski, nie chodzi tu o narodowosc, ale o podejscie do profesury w Polsce, gdzie z profesorow robi sie niemal bostwa, gdzie tytul profesora daja licencje na gadanie o czymkolwiek w telewizji, nawet na rzeczach, na ktory delikwent sie wyraznie nie zna. W innych krajach profesor to po prostu zawod, taki sam jak hydraulik czy kierowca, bez tej polskiej celebry. Widac to m.in. w mediach, gdzie dziennikarzom nie przyszlo by do glowy zwracac sie do poslow czy innych politykow "panie profesorze" w kontekscie nie majacym zwiazku z ich praca akademicka, co jest w Polsce nagminne.
    • adept44_ltd Re: Polski profesor 10.10.11, 09:51
      a gdzie tu jest kwestia polskości? w tych warunkach każdy mógł się rąbnąć, widziałem sporo analiz, oficjalnych i nieoficjalnych, które pokazywały, że może stać się wszystko, no ale jak się z rana komuś przyłoży, zwłaszcza mądrzejszemu, to od razu chce się żyć, nie?
      • zybben Re: Polski profesor 10.10.11, 11:34
        Ale kto tu jest mądrzejszy? Chyba nie ten profesor, co nie zgadł wyniku wyborów?

No chyba, że u ciebie wszystko jest na odwrót, a mądrość mierzy się liczbą gaf i błędów (w zależności wprost proporcjonalnej). W takiej sytuacji nie dziwi fakt, dlaczego do tej pory nie nauczyłeś się, że zdania rozpoczyna się z dużej litery.

Ot, polska "profesura"...
      • dala.tata Re: Polski profesor 10.10.11, 13:37
        ja tez nie jestem pewien, gdzie tu polskosc, ale chlapnal niezle. i jako ze Krzeminski, ktorego dosc lubie zreszta sluchac, jest dosc zaangazowany politycznie, to taka krytyka nie przeszkadza mi. zasluzyl sobie.

adept44_ltd napisał:

> a gdzie tu jest kwestia polskości? w tych warunkach każdy mógł się rąbnąć, widz
        > iałem sporo analiz, oficjalnych i nieoficjalnych, które pokazywały, że może sta
        > ć się wszystko, no ale jak się z rana komuś przyłoży, zwłaszcza mądrzejszemu, t
        > o od razu chce się żyć, nie?
        • zybben Re: Polski profesor 10.10.11, 13:40
          Też tak myślę, aczkolwiek sądzę, że mimo wszystko nie należy jednak przesadzać z tą krytyką. Takie sprawy są raczej trudne do przewidzenia. Po prostu.
        • adept44_ltd Re: Polski profesor 10.10.11, 13:41
          w pełni się zgadzam, ale wrzucenie tego pod hasłem polski profesor pokazuje tylko ograniczenia wrzucającego...
          • zybben Re: Polski profesor 10.10.11, 13:47
            Mógłbyś rozwinąć tę myśl, na czym polega owo "ograniczenie"? Potrafisz przynajmniej to?
          • dala.tata Re: Polski profesor 10.10.11, 13:49
            musze powiedziec, ze trudno byloby znalezc brytyjskiego profesora, ktory by tak otwarcie podwazal wyniki sondazy. ale mysle ze to jest kwesita zaangazwoania politycznego, a nie polskosci jednak.

adept44_ltd napisał:

> w pełni się zgadzam, ale wrzucenie tego pod hasłem polski profesor pokazuje tyl
            > ko ograniczenia wrzucającego...
            • zybben Re: Polski profesor 10.10.11, 13:51
              A może zaangażowanie polityczne pewnej grupy profesorów jest właśnie kwestią polskości? Co o tym sądzisz?
            • adept44_ltd Re: Polski profesor 10.10.11, 14:04
              no to UK byłaby oazą, na kontynencie raczej można takich znaleźć, ale rzeczywiście w krajach postkolonialnych takie zjawisko jest częste.
            • pr0fes0r Re: Polski profesor 10.10.11, 14:49
              > musze powiedziec, ze trudno byloby znalezc brytyjskiego profesora, ktory by tak
              > otwarcie podwazal wyniki sondazy. ale mysle ze to jest kwesita zaangazwoania p
              > olitycznego, a nie polskosci jednak

A może raczej liczby wpadek, jakie zaliczały w przeszłości polskie sondażownie? Jak sytuacja wygląda w UK pod tym względem?
              • adept44_ltd Re: Polski profesor 10.10.11, 15:04
                tak swoją drogą, nie wiem, czy zwróciliście uwagę, że nie było już sondaży, a prognozy...; niemniej OBOP zrobił to świetnie.
                • zybben Re: Polski profesor 10.10.11, 15:08
                  Ja zwróciłem uwagę. Co masz konkretnie na myśli, pisząc "świetnie"? Potrafisz tym razem się wysłowić, czy też nie?
              • zybben Re: Polski profesor 10.10.11, 15:06
                Otóż to! Jeśli sondaże mówią jedno, to my mówmy co innego. Na pewno dobrze na tym wyjdziemy.

Nawet sprytny ten profesor!
                • pfg Re: Polski profesor 10.10.11, 15:10
                  Jakoś się, zybben, nieprzyjemnie czepiasz. Przestań.
                  • pfg Re: Polski profesor 10.10.11, 15:11
                    Eee, to nie w tej gałęzi miało pójść.
                    • zybben Re: Polski profesor 10.10.11, 15:23
                      A w której? Bo tak to nie bardzo wiem, czego się czepiam...
                  • adept44_ltd Re: Polski profesor 10.10.11, 15:20
                    pfg, zdarza ci się zadziwiać mnie :)
                    • zybben Re: Polski profesor 10.10.11, 15:25
                      I mnie!!! :)))

(A widzisz! Znowu się zgadzamy :))
              • dala.tata Re: Polski profesor 10.10.11, 15:52
                ale wpadki byly ze wzgledu na metode badan. OBOP robi exit polls i im wychodzi.

na co dzien nikt sie tu nie przejmuje sondazami, chyba ze sa szczegolne. jelsi idzie o exit polls, to o ile pamietam, nie bylo ostatnio zadnych wielkich wpadek, mniej wiecej to, co podaje BBC w swojej wyborczych programach sprawdza sie. jednak trzeba pamietac, ze u nas sa JOW wiec, wyniki procenotwe nie sa tak wazne (nawiasem mowiac, nie raz zdarzylo sie, ze partia z mneijszym udzialem glosow, miala wiecej meijsc w parlamencie).

co do profesorow, to oczywiscie tutaj sie tez znajduja tacy, ktorzy komentuja. jednak nie przypominam sobie takiego koemntarza jak Krzeminskiego. w noc wyborcza wystepuje najczesciej Anthony King i jego komentarzy warto sluchac.

ale warto tez powiedziec, ze elita dziennikarzy telewizji BBC: Paxman, Robinson, Vine, Dimbleby i paru innych to jest mistrzostwo swiata. ich umiejetnosc niezaangazowanego opowiadania jest godna wyielkiego podziwu, pomimo tego, ze znane sa preferencje polityczne niektorych. Robinson na przyklad jest Torysem. Polscy dziennikarze maja wiele wiele do nauczenia sie.

pr0fes0r napisał:

> A może raczej liczby wpadek, jakie zaliczały w przeszłości polskie sondażownie?
                > Jak sytuacja wygląda w UK pod tym względem?
                >
    • wycofany Re: Polski profesor 19.10.11, 17:47
      Na szczescie mlodzi zmadrzeli i takie kierunki jak socjologia traca studentow na rzecz bardziej konkretnych dziedzin. Obawiam sie tylko, ze gdy te gadajace glowy straca prace w szkolnictwie......pojda do polityki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka