Dodaj do ulubionych

Terminowość wypłat pensji

01.02.13, 21:16
Takie małe pytanko... Mój pracodawca - państwowy, lecz spoza pierwszej ligi - opóźnia się z wypłatą pensji. Podobno tonie w długach... Czy miewacie podobne problemy? Czy jest to raczej wyjątkowe, czy częste? Jest sens z tym walczyć? Jeśli tak, to jak?
Obserwuj wątek
    • assembea Re: Terminowość wypłat pensji 02.02.13, 14:44
      To co, nikt nie odpowie? (I nie pocieszy młodego pracownika nauki, który swoją pracą musi finansować pracodawcę; pracodawcę, który łamie podpisaną umowę o pracę?) Na zachętę dodam, że chodzi o pracodawcę popularnej ostatnio (również tu) dr hab. Pawłowicz...
      • chilly Re: Terminowość wypłat pensji 02.02.13, 15:31
        U mnie wciąż jeszcze terminowo. Jednak... Jeszcze kilka lat temu pensje wypłacano nie tylko terminowo, ale - jeśli pierwszy wypadał w sobotę lub niedzielę - nawet przed czasem (w piątek). Dziś w takim przypadku pensja znajdzie się na koncie dopiero w poniedziałek. Ot, takie groszowe oszczędności.
        • assembea Re: Terminowość wypłat pensji 02.02.13, 15:43
          > U mnie wciąż jeszcze terminowo. Jednak... Jeszcze kilka lat temu pensje wypłaca
          > no nie tylko terminowo, ale - jeśli pierwszy wypadał w sobotę lub niedzielę -
          > nawet przed czasem (w piątek).

Żeby było śmieszniej, w mojej umowie jest zapis o takim właśnie wypłacaniu pensji. Jednak aż tak dobrze to mi nigdy nie było. Ale do tej pory wypłacali terminowo - pensja przychodziła zawsze pierwszą sesją elixir. Obsuwa była po raz pierwszy miesiąc temu: pensja przyszła drugą sesją elixir. Jednocześnie pojawiła się plotka, że miała być podwyżka, jednak została wstrzymana (z powodu dramatycznie złej sytuacji pracodawcy). W tym miesiącu po raz pierwszy nie wypłacili pensji w terminie. Zbóje.

> Ot, takie groszowe oszczędności.

Jestem zwolennikiem oszczędzania - grosz do grosza będzie kokosza. Nie podoba mi się, że pracodawca okrada mnie z tych groszaków.
      • flamengista a to mnie zaskoczyłaś... 02.02.13, 19:35
        UKSW zalega z wypłatami? To jednak spore zaskoczenie. Może napiszesz coś więcej? Chodzi o normalną pensję? A może o $ za godziny zlecone zewnętrznemu wykładowcy?

Bo jeśli o to drugie, to zwyczajowo płaci się po zakończeniu semestru.

U nas na razie wszystko ok.
        • adept44_ltd Re: a to mnie zaskoczyłaś... 02.02.13, 19:38
          pani prof. Pawłowicz pracuje w Ostrołęce..., a co do przesunięć wypłaty, przez weekend np. to normalne i to nie są groszowe oszczędności...
          • flamengista owszem 02.02.13, 20:46
            ale Ostrołęka to uczelnia prywatna. Tu chodziło o publiczną.
        • assembea Re: a to mnie zaskoczyłaś... 02.02.13, 19:58
          Nie -łaś, a -łeś. I nie chodzi o Ostrołękę, za to istotnie chodzi o pensję... Bo to, że godziny zlecone, których branie wymuszają na nas, płacone są czasami po roku od ich przeprowadzenia, to nie dziwota w tym kraju - to wiem. Ale właśnie dowiedziałem się, że być może winna jest awaria systemu elixir w NBP-ie. Okaże się w poniedziałek - w samo południe zobaczymy, czy pensja zostanie zaksięgowana na koncie...

Ale to, że przestali przysyłać pierwszą sesją elixir, to niestety fakt.
          • flamengista wina forum 02.02.13, 20:49
            odpowiadając na posta, widziałem komunikat: "assembea napisała". Przepraszam:)

Może jednak trochę przesadzasz - akurat macie w Mazowieckim ferie, pewnie dział finansowy pracuje na pół gwizdka z uwagi na urlopy i nie wyrobili się na czas. U nas pensja wpływa na ogół 2go, a tu mnie zaskoczyli na plus - dostałem w piątek. Ale liczyłem się z tym, że będzie w poniedziałek:)
    • capo.di.tutti_capi Re: Terminowość wypłat pensji 03.02.13, 02:23
      zainspirowany indywiduum Pawłowicz sprawdziłem kogo się zatrudnia w UKSW w okolicach mojej dziedziny,
      i co ? widzę jako profesora człowieka, który ostatnią pracę opublikował ponad 10 lat temu,
      dziwi mnie taka sytuacja, może problemy z pensją wynikają z marności UKSW, może ministerstwo przestało dawać kasę...
      • assembea Re: Terminowość wypłat pensji 03.02.13, 11:11
        Amen. I dopóki nie będzie motywacyjnego systemu płacowego, nie będzie zmian na lepsze. Czego i Tobie, capo.di.tutti_capi życzę :D

capo.di.tutti_capi, sprawdzając publikacje habilitowanych sprawdź również, czy aby nie są już na emeryturze... W mojej dziedzinie większość habilitowanych zatrudnionych na UKSW przekroczyła wiek emerytalny. Co więcej, szkoła wprowadza regulacje promujące emerytowanych habilitowanych. Nie ma się co dziwić - w senacie emeryci stanowią większość.

A u kogoś z Was jest coś takiego, jak motywacyjny system płac? Tj. że pensja zależy od publikowania?
        • flamengista jest 03.02.13, 11:15
          "A u kogoś z Was jest coś takiego, jak motywacyjny system płac? Tj. że pensja zależy od publikowania?"

Jest. W tym sensie, że jeśli nie napiszesz habilitacji, to pensja spada do zera:)
          • chilly Re: jest 03.02.13, 14:16
            flamengista napisał:
            > "A u kogoś z Was jest coś takiego, jak motywacyjny system płac? Tj. że pensja z
            > ależy od publikowania?"
            >
            > Jest. W tym sensie, że jeśli nie napiszesz habilitacji, to pensja spada do zera :)

No, ale jeśli wcześniej musiałeś dokładać do swej pracy naukowej (sytuacja nierzadka), to w skrajnym przypadku może się okazać, że dostałeś podwyżkę :)
        • prawnikpos Re: Terminowość wypłat pensji 03.02.13, 11:21
          u mnie jest - ale ogólnie wysokość tego motywacyjnego systemu sięga do ok. 5% wynagrodzenia zasadniczego
        • capo.di.tutti_capi Re: Terminowość wypłat pensji 03.02.13, 18:10
          > A u kogoś z Was jest coś takiego, jak motywacyjny system płac? Tj. że pensja za
          > leży od publikowania?

w paru jednostkach są dodatki do pensji w zależności od jakości czasopism w których się publikuje,
          ja myślę że zawsze pensja i samopoczucie zależy od publikacji, jesli masz dobre publikacje, dostajesz granty, jeździsz na konferencje, wygłaszasz referaty, współpracujesz z ludźmi, piszesz jeszcze lepsze prace....

> capo.di.tutti_capi, sprawdzając publikacje habilitowanych sprawdź również, czy
          > aby nie są już na emeryturze...

ta osoba osiągnęła już wiek emerytalny i wydaje mi się, że została tam zatrudniona, po to aby jednostka miała uprawnienia, bo z żadną nauką już wiele wspólnego ta osoba już nie ma,
          a może oni tam chcą móc doktoryzować i się rozrastać? to byłoby wbrew naturze, bo większość już dawno po wieku rozrodczym
          • assembea Re: Terminowość wypłat pensji 03.02.13, 20:04
            > ja myślę że zawsze pensja i samopoczucie zależy od publikacji, jesli masz dobre
            > publikacje, dostajesz granty, jeździsz na konferencje, wygłaszasz referaty, ws
            > półpracujesz z ludźmi, piszesz jeszcze lepsze prace....

Ja jestem z tej grupy o której pisze chilly - na konferencje jeżdzę za własną kasiorkę, a w zasadzie kasiorkę żonki :) więc im mniej jeżdżę, tym więcej zarabiam.
    • hyris Re: Terminowość wypłat pensji 03.02.13, 23:56
      sprawdzałam na kilku wydziałach - nikt nie dostał przelewu
      o wyrównaniu do ustawowego minimum też nic nie słychać

zainteresowałam sprawą związki zawodowe - tak dla zasady, bo mi się przypomniała wielka afera na gazecie.pl, gdy się w jednej gminie spóźniono z pensjami nauczycielskimi o 2 czy 3 dni

ja mam większe problemy, bo uczelnia zalega z wypłatami za granty (po kilka miesięcy czekam na zwrot za wyjazdy na konferencje), a przepisów na to brak
      • assembea Re: Terminowość wypłat pensji 06.02.13, 10:15
        W międzyczasie dowiedziałem się kilku detali o sytuacji finansowej u nas... Napisałem na maila gazetowego hyris@gazeta.pl: proszę o odpowiedź!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka