mr.mud 05.06.13, 23:26 tu jest definicja: pl.wikipedia.org/wiki/Naukowiec mam pytanie w ilu przypadkach na 100 definicja opisuje rzeczywistość? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
charioteer1 Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 00:14 Ale o ktora definicje ci chodzi? Doroszewski jest bliski rzeczywistosci - naukowiec to pracownik nauki. Masz etat naukowo-dydaktyczny, to jestes pracownikiem nauki. Odpowiedz Link
niewyspany77 Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 05:01 > Masz etat naukowo-dydaktyczny, to jestes pracownikiem > nauki. Pracownikiem uczelni, nie nauki. Przekonanie, że etacik na uczelni robi z kogoś naukowca (człowieka/obywatela/pracownika nauki) to jest bzdura. Odpowiedz Link
pfg Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 08:52 Zapewne jedyną spójną definicją naukowca byłaby definicja rekursywna, utworzona na wzór znanej definicji matematyka: 1. Gauss był matematykiem. 2. Każda osoba, którą inny matematyk uzna za matematyka, jest matematykiem. Odpowiedz Link
sendivigius Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 08:58 pfg napisał: > Zapewne jedyną spójną definicją naukowca byłaby definicja rekursywna, utworzona > na wzór znanej definicji matematyka: > > 1. Gauss był matematykiem. > 2. Każda osoba, którą inny matematyk uzna za matematyka, jest matematykiem. Sprawy sie komplikuja. Punkt 2 nalezy ujac: Kazda osoba ktora przynajmnije jeden matematyk uzna za matematyka jest matematykiem. Hm, W zasadzie ta definicja funkcjonuje. Jezeli ja sformulujemy Kazda osoba ktora przynajmniej 4 matematykow (tworzacych CK) uzna za matematyka jest matematykiem. Odpowiedz Link
mr.mud Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 12:08 ok osoba czytająca z uśmiechem na ustach Twojego posta z pewnością jest :) Odpowiedz Link
dobrycy Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 16:07 no można na to spojrzeć w kontekscie liczby Erdosa mr.mud napisał: > ok osoba czytająca z uśmiechem na ustach Twojego posta z pewnością jest :) Odpowiedz Link
mr.mud Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 16:55 tzn. kto z naukowcem ten naukowiec? czy w funkcji drzewa powiązań z Gaussem ? lol Odpowiedz Link