Dodaj do ulubionych

a ja wciaz swoje

05.06.13, 23:26
tu jest definicja:
pl.wikipedia.org/wiki/Naukowiec
mam pytanie w ilu przypadkach na 100 definicja opisuje rzeczywistość?
Obserwuj wątek
    • charioteer1 Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 00:14
      Ale o ktora definicje ci chodzi? Doroszewski jest bliski rzeczywistosci - naukowiec to pracownik nauki. Masz etat naukowo-dydaktyczny, to jestes pracownikiem nauki.
      • niewyspany77 Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 05:01
        > Masz etat naukowo-dydaktyczny, to jestes pracownikiem
        > nauki.

Pracownikiem uczelni, nie nauki. Przekonanie, że etacik na uczelni robi z kogoś naukowca (człowieka/obywatela/pracownika nauki) to jest bzdura.
    • pfg Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 08:52
      Zapewne jedyną spójną definicją naukowca byłaby definicja rekursywna, utworzona na wzór znanej definicji matematyka:

1. Gauss był matematykiem.
      2. Każda osoba, którą inny matematyk uzna za matematyka, jest matematykiem.
      • sendivigius Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 08:58
        pfg napisał:

> Zapewne jedyną spójną definicją naukowca byłaby definicja rekursywna, utworzona
        > na wzór znanej definicji matematyka:
        >
        > 1. Gauss był matematykiem.
        > 2. Każda osoba, którą inny matematyk uzna za matematyka, jest matematykiem.

Sprawy sie komplikuja. Punkt 2 nalezy ujac:

Kazda osoba ktora przynajmnije jeden matematyk uzna za matematyka jest matematykiem.

Hm, W zasadzie ta definicja funkcjonuje. Jezeli ja sformulujemy

Kazda osoba ktora przynajmniej 4 matematykow (tworzacych CK) uzna za matematyka jest matematykiem.
      • mr.mud Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 12:08
        ok osoba czytająca z uśmiechem na ustach Twojego posta z pewnością jest :)
        • dobrycy Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 16:07
          no można na to spojrzeć w kontekscie liczby Erdosa
          mr.mud napisał:

> ok osoba czytająca z uśmiechem na ustach Twojego posta z pewnością jest :)
          • mr.mud Re: a ja wciaz swoje 06.06.13, 16:55
            tzn. kto z naukowcem ten naukowiec? czy w funkcji drzewa powiązań z Gaussem ?
            lol
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka