Dodaj do ulubionych

6 kudryków

18.02.14, 16:37
Linka.
To nie jest żart.
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: 6 kudryków 18.02.14, 16:46
      nadeslano: 08.12.2011 i zakwalifikowano juz: 27.12.2011. no bo jak tu recenzowac takie waznosci. a tyle to trwalo, bo redkatkor naczelny byl na nartach!

Nawiasem mowiac, takie badania moga miec sens, np. w zestawieniu z literatura, ze wskaowkami medycyny itd itd. Niestety, to co robia autorzy, nie ma zadnego sensu. to trudno nawet nazwac dziennikarstwem.
      • pfg Re: 6 kudryków 18.02.14, 16:55
        To nawet nie jest hagiografia. To jest pompowanie pozycji przy pomocy hagiografii.
        • trzy.14 Re: 6 kudryków 18.02.14, 17:36
          Eeee tam zaraz pompowanie, Ducha nie gaście!
          To jest przełomowa praca, która wyznacza nowy kierunek badań. Przełomowość łatwo poznać po liście referencji, w której nie ma ani jednego artykułu naukowego, ani jednej monografii. Czy to nie dziwne, że w kraju JPII nikt nie badał jego myśli higienicznej? Kto za tym stoi i komu to służy?
          Ale teraz drzwi zostały uchylone, postawiliśmy w nich naszą stopę i już się nie cofniemy, nikt nie będzie cenzurował tematyk badawczych, kolejni niepokorni badacze sześciopunktowi mają na co się powołać.
          Właśnie tak tworzy się nowa nauka! Czekamy na grant odtworzonego KBN, o ile tylko właściwi i niepokorni naukowcy odbiją z rąk uzurpatorów Ministerstwo Kłamstwa. Te granty, w ramach zadośćuczynienia, powinny być kierowane wyłącznie do badaczy niepokornych.
    • dobrycy Re: 6 kudryków 18.02.14, 17:14
      W takich sytuacjach rozumiem nastawienie Sendiego że polską
      naukę należy zaorać. Dla takich dzieł powinny być wprowadzone
      ujemne kudryki.

pfg napisał:

> Linka.
      > To nie jest żart.
      • sendivigius Re: 6 kudryków 18.02.14, 17:35
        dobrycy napisał:

> W takich sytuacjach rozumiem nastawienie Sendiego że polską
        > naukę należy zaorać. Dla takich dzieł powinny być wprowadzone
        > ujemne kudryki.

Nie Dobrycy, takich rzeczy nie mowilem.

Nauke w Polsce nalezy zostawic samej sobie (autonomizacja, prywatyzacja etc.) aby w spokoju znalazla swoje wlasne metody, w kazdej dziedzinie wlasciwe dla danej dziedziny. Dotyczy to metod oceny dorobku, awansow, rozdzialu czegokolwiek etc.. Mowilem tyle ze proby narzucenia centralnego uniformistycznego gorsetu na wszystkie dziedziny i na wszystkie rozdaje (ilosciowe i jakosciowe) szkol wyzszych i instytutow wszelakich prowadzi do wynaturzen. Nie ma takich butow co pasuja na wszysktie nogi - uczy o tym bajka o Kopciuszku. Najwiekszym wrogiem nauki w polsce jest MNiSW i pomysly jakie sie tam legna.
        • trzy.14 Re: 6 kudryków 18.02.14, 17:39
          Popieram, choć nie wiem, do czego realizacja tych pomysłów mogłaby doprowadzić. W krótkiej perspektywie do małej katastrofy, coś a la historia PGR-ów.
          • pfg Re: 6 kudryków 18.02.14, 17:46
            trzy.14 napisał:

> Popieram, choć nie wiem, do czego realizacja tych pomysłów mogłaby doprowadzić.
            > W krótkiej perspektywie do małej katastrofy, coś a la historia PGR-ów.

...gdyż dzieło zniszczenia w słusznej sprawie jest święte, jak dzieło stworzenia!
          • chilly Re: 6 kudryków 18.02.14, 20:04
            trzy.14 napisał:
            > Popieram, choć nie wiem, do czego realizacja tych pomysłów mogłaby doprowadzić.
            > W krótkiej perspektywie do małej katastrofy, coś a la historia PGR-ów.
            Może chociaż dadzą nam roczne odprawy i uwłaszczą na majątku uczelni?
        • dobrycy Re: 6 kudryków 18.02.14, 17:44
          sendivigius napisał:

>
          > Nauke w Polsce nalezy zostawic samej sobie (autonomizacja, prywatyzacja etc.) a
          > by w spokoju znalazla swoje wlasne metody, w kazdej dziedzinie wlasciwe dla dan
          > ej dziedziny. Dotyczy to metod oceny dorobku, awansow, rozdzialu czegokolwiek e
          > tc.. Mowilem tyle ze proby narzucenia centralnego uniformistycznego gorsetu na
          > wszystkie dziedziny i na wszystkie rozdaje (ilosciowe i jakosciowe) szkol wyzsz
          > ych i instytutow wszelakich prowadzi do wynaturzen. Nie ma takich butow co pasu
          > ja na wszysktie nogi - uczy o tym bajka o Kopciuszku. Najwiekszym wrogiem nauki
          > w polsce jest MNiSW i pomysly jakie sie tam legna.

No tak ale jak sie zlikwiduje MNiSW to kto nam będzie dawał pieniądze na etaty. Przemysł nie bo go nie ma. Studenci może dadzą trochę, ale tylko
          tym najgorszym uczelniom gdzie najłatwiej kupić dyplom. Ale studentów
          nie interesuje nauka (rozumiana jako badania naukowe) tylko kupienie papiera ktory zaświadcza ze student chodził czasami do budynku uczelni.
          Może troche da jakiś NCN czy inny NCBiR ale granty raz są a raz ich nie ma.
          Kto się zaopiekuje profesorami których wielka wartość nie jest mierzalne w sposób rynkowy. Tymi którzy potrzebują piastować, pełnić
          oraz wychowywać młody narybek, przeciez oni w zdecydowanej większości tak na prawde nie mają żadnych umiejętności za które rynek w Polsce byłby
          skłonny zapłacić więcej niż minimalna krajowa.

• komplexzbrojeniowy Re: 6 kudryków 18.02.14, 18:03
      Musialem za duzo ostatnio liznac filozofii bo co prawda nie mam zadnych odpowiedzi za to pytan bez liku. W tym przypadku, i paru podbnych watkow, pytanie jest na ile czeste jest takie podejscie? Czy jest to zupelna aberracja czy podobnie mysli duza czesc "polskiego srodowiska naukowego"?

Zeby ustalic poglady: uwazam ten artykul za swiadoma bezczelna manipulacje ktora malym wysilkiem osiaga formalne cele minsterstwa: publikacje i punkty. Ten przypadek jest byc moze wyjatkowy ale publikowanie w Zeszytach czy Pracach tez naleza do podobnej kategorii. Ostatnia dyskusja na temat jakie sa najnizsze kryteria na profesure tez nie odbiega.
    • refe.ree Re: 6 kudryków 18.02.14, 19:09
      ale chyba ktoś ten tekst recenzował?
      skoro to jest wycenione na sześć żetonów...
      • dala.tata Re: 6 kudryków 18.02.14, 19:20
        Tak, mieszy 8 a 27 grudnia :) w wigilie czytali z gego artykulu :)
      • trzy.14 Re: 6 kudryków 19.02.14, 00:56
        refe.ree napisał(a):

> ale chyba ktoś ten tekst recenzował?

Myślę, że nie.
      • pisiarz Re: 6 kudryków 19.02.14, 10:53
        A wysyłałeś kiedyś artykuł do polskiego, polskojęzycznego czasopisma w okolicach 6 punktów (nb. podoba mi się neologizm - "kudryki"; chyba zacznę używać...)?
        Jak wyślesz, to zobaczysz, jak wygląda tam recenzja, ile trwa i jaka jest wnikliwa. Oni w tym czasopiśmie podskoczyli z radości, że te sześć stron ktoś im podesłał, bo dzięki temu było jak zamknąć numer 1/2012.
        • trzy.14 Re: 6 kudryków 19.02.14, 12:20
          Redaktor przejrzał w 5 minut i to była cała recenzja.
        • podworkowy Re: 6 kudryków 19.02.14, 12:25
          co do zasady zgoda, ale unikałbym generalizacji. Są dobre polskie czasopisma niebawiące się w dmuchanie kudryków, wobec czego mają ich relatywnie niewiele
          • trzy.14 Re: 6 kudryków 19.02.14, 12:41
            To prawda
    • dobrycy Re: 6 kudryków 18.02.14, 19:33
      Warto zauważyć że specjaliści od JP2 są na KULu
      www.kul.pl/instytut-jana-pawla-ii,art_1606.html
      www.centrumjp2.pl/nauka/badania-badania/
    • fajnytoster Re: 6 kudryków 18.02.14, 19:47
      To odwdzięczę się lepszym. Tym razem za kudryków 8!

Tekst linka
      • chilly Re: 6 kudryków 18.02.14, 20:11
        fajnytoster napisał:
        > To odwdzięczę się lepszym. Tym razem za kudryków 8!
        > Tekst linka
        No, to wielka niesprawiedliwość! Mniej stron, bibliografii nie ma, a kudryków 8. A do tego nie o tym Ojcze Świętym!
      • trzy.14 Re: 6 kudryków 19.02.14, 01:47
        Jest już pierwsze cytowanie

Dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy:

1. Co może być celem artykułu naukowego?
        CytatCelem artykułu [naukowego] jest podjęcie dyskusji

2. Oryginalność pracy naukowej jest podzbiorem (ang. copy-and-paste) jej metodologii, chociaż sama metodologia nie jest oryginalna. Konkretnie oryginalność pracy zdefiniowano tak:

CytatOryginalność Prezentowane rozwiązania są poparte wieloletnią praktyką i doświadczeniem wyniesionym z pracy na różnych stanowiskach w przedsiębiorstwach przemysłowych.

3. Z kolei wnioski z badań to wyniki badań, natomiast wynikiem badań jest próba oceny...
        CytatWnioski Wynikiem badań jest próba oceny potencjału motywacyjnego [dalej niezrozumiale]

Jak widać, nauka niezłomna rozwija się może powoli, ale konsekwentnie, opanowując przyczółek za przyczółkiem. Przyczółek nauki habilitowanej zdobyto już dawno i solidnie umocniono, czas na ofensywę!
        • trzy.14 Re: 6 kudryków 19.02.14, 12:38
          Dodam, że pierwszy raz widzę pracę naukową, która we wstępie nie powołuje się na żadne inne prace naukowe. Znaczy się, autor coś sobie wymyślił gryząc pestki słonecznika i postanowił podzielić się tym odkryciem ze światem. I potem co niektórzy dziwią się, że społ-humy w niektórych kręgach są traktowane jak jakaś zaraza.

Przypomniało mi to bardzo emocjonalną i miejscami naiwną opinię pewnego p. profesora, przerysowaną zwłaszcza odnośnie jego własnego wydziału (stąd pomijam te wątki)

Cytat są Dwa Uniwersytety, zasadniczo różniące się standardami. Wasz, który Pan opisuje, skupiający większość (choć być może nie wszystkie, nie mam w tej sprawie pełnej wiedzy) kierunków społecznych i humanistycznych, gdzie żyje się z dwóch etatów i nadgodzin na zaocznych studiach. Z tysięcy godzin byle jakich zajęć. Prowadzonych przez uczonych, o których najczęściej nikt nie słyszał dalej od polskich granic niż na sławnym uniwersytecie w Rużomberku. I z których wielu nie miało w życiu propozycji lepszej niż praca w katedrze kierowanej przez wujka.
          [...]
          Myślę z zazdrością o upadku NRD
          [...]
          Jesteście dla nas garbem. Jesteście na UWr większością i uważamy was za obciążenie, by nie rzec przekleństwo. Psujecie nam reputację i wprowadzacie do uniwersyteckiej administracji swoje standardy nepotyzmu i niekompetencji. Nawet kiedy zaczynacie się biczować, to robicie to tak, że przy okazji my obrywamy.

Nie odpisujcie tu na powyższą wypowiedź, to nie jest moja opinia, ale tę opinię, jak i zalinkowane tu uczone prace, warto wziąć pod uwagę choćby w kontekście ostatnich apeli humanistów.

• dala.tata Re: 6 kudryków 19.02.14, 12:44
            Niestety, nie sposob sie nie zgodzic z trzy.14. Tyle ze takie artykuly to zaraza rowniez dla spol-humow (i jest ich znaaaacznie wiecej, choc ten jest blisko idealu durnosci). Wielu z nas naprawde zdaje sobie sprawy z tego, ze one nam przyprawiaja gebe.

trzy.14 napisał:

> Dodam, że pierwszy raz widzę pracę naukową, która we wstępie nie powołuje się n
            > a żadne inne prace naukowe. Znaczy się, autor coś sobie wymyślił gryząc pestki
            > słonecznika i postanowił podzielić się tym odkryciem ze światem. I potem co nie
            > którzy dziwią się, że społ-humy w niektórych kręgach są traktowane jak jakaś za
            > raza.
            >
            • komplexzbrojeniowy Re: 6 kudryków 19.02.14, 14:29
              dala.tata napisał:

> takie artykuly to zaraza rowniez dla spol-humow

Czy przypadkiem minsterialna lista czasopism nie powstala przy aktywnej wspolpracy przedstawicieli spol-humow? (nie krytykuje tu specjalnie spol-humow gdyz podobne "czasopisma" moga byc i na listach scislakow).
              • dala.tata Re: 6 kudryków 19.02.14, 14:40
                To pismo jest na liscie B, wiec tak naprawde i tak nie ma o czym mowic. I to nie czasopismo jest tu problemem.
                • komplexzbrojeniowy Re: 6 kudryków 19.02.14, 14:49
                  Wydaje mi sie ze jest odpowiedzialnoscia czasopisma zeby zapewnic odpowiedni poziom artykulow. Te ktore nie spelniaja kryteriow nie powinny byc przyjmowane do druku. A te czasopisma ktore nie maja odpowiednich kryteriow nie powinny byc uznawane za liczace sie.
                  • fajnytoster Re: 6 kudryków 19.02.14, 14:55
                    Kryteria w ocenie czasopism są w większości - o ile dobrze się orientuję - czysto formalne. Nie mają wiele wspólnego z jakością publikowanych tekstów.
                    Dobrze ogarnięty i umocowany w środowisku redaktor jest w stanie z dowolnego czasopisma zrobić 6-8 punktowca, niezależnie od tego jaki chłam się w nim publikuje.
                    Nie mówiąc już o tym, że punktacja jest przyznawana na podstawie ankiety, którą wypełnia sama redakcja czasopisma, więc jak ktoś "ma jaja" to może sobie wysłać do ministerstwa zupełnie zmyślone informacje i dostać punktów na max.
                    • komplexzbrojeniowy Re: 6 kudryków 19.02.14, 21:59
                      Gdziez czytalem ze liczbe kudrykow ustala wysoka komisja skladajaca sie z przedstawicieli srodowiska. czy sie zupelnie myle?
                      • fajnytoster Re: 6 kudryków 19.02.14, 23:07
                        Ustala, ale na podstawie dość sztywnych kryteriów formalnych, ocenianych na podstawie nadesłanej ankiety. Nie ma tu zbyt wielkiego pola do uznaniowości, zaś subiektywna ocena jakości publikowanych tekstów jest zasadniczo niemożliwa.
                        • komplexzbrojeniowy Re: 6 kudryków 20.02.14, 00:13
                          Dzieki, moglem cos takiego przypuszczac ale lepiej wiedziec.
          • pan.toranaga Społ-humy 19.02.14, 23:20
            Co Wy tu mi q... ze społ-humami. Przecież to jest NZ - medycyna, a nie żadne społ-humy.
            • fajnytoster Re: Społ-humy 19.02.14, 23:40
              pan.toranaga napisał:

> Co Wy tu mi q... ze społ-humami. Przecież to jest NZ - medycyna, a nie żadne sp
              > oł-humy.

Słuszna uwaga!

(nawet nie zwróciłem wcześniej uwagi na tytuł czasopisma czy afiliacje autorów)
    • nullified Re: 6 kudryków 18.02.14, 22:11
      a ja tylko "znacząco milczę" ;p

(znaczące milczenie)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka