Dodaj do ulubionych

Uwłaszczają nas!

07.12.14, 11:03
Z "Biuletynu...":
MNiSW organizuje Webinarium dotyczące przepisów o uwłaszczeniu naukowców.
Czy tu chodzi o drobny udział w zyskach uczelni z patentów? Bo ja byłbym bardziej radykalny: sprzedać teren, budynki i aparaturę, a pieniądze rozdać (w odpowiednich proporcjach) pracownikom uczelni. Ale może ja myślę partykularnie, bo to do emerytury już niedaleko?
Obserwuj wątek
    • piotrek-256 Re: Uwłaszczają nas! 07.12.14, 11:45
      Matematycy i Filozofowie są za uwłaszczeniem nauk przyrodniczych :)
    • dobrycy Re: Uwłaszczają nas! 07.12.14, 11:54
      Ale te unijne budynki chyba nie mogą być od razu sprzedane ?
    • usunieta Re: Uwłaszczają nas! 07.12.14, 16:37
      Uwłaszczenie to dobry kierunek - sprzedać całość i podzielić między samodzielnych pracowników naukowych uczelni.
      Udziały liczyć tak:
      liczba lat przepracowanych w jednostce na pierwszym etacie od uzyskania tytułu [dodać] liczba lat przepracowanych w jednostce na pierwszym etacie od uzyskania stopnia dr hab.
      Majątek podzielić przez lczbę wszystkich udziałów - i dać każdemu według udziałów.
      • chilly Re: Uwłaszczają nas! 07.12.14, 17:32
        usunieta napisała:
        > Uwłaszczenie to dobry kierunek - sprzedać całość i podzielić między samodzielnych pracowników naukowych uczelni.
        > Udziały liczyć tak:
        > liczba lat przepracowanych w jednostce na pierwszym etacie od uzyskania tytułu
        > [dodać] liczba lat przepracowanych w jednostce na pierwszym etacie od uzyskania
        > stopnia dr hab.
        > Majątek podzielić przez lczbę wszystkich udziałów - i dać każdemu według udziałów.
        Należałoby jednak ustalić godziwą stawke minimalna. Gdyby nie została osiągnieta, nałożyć na "niesamodzielnych' obowiązek dofinansowania.
      • piotrek-256 Re: Uwłaszczają nas! 07.12.14, 18:18
        Czemu tylko samodzielni? A administracja? Chyba się w tych Paniskich głowach poprzewracało od czytania tych uczony ksiąg.
      • felisdomestica Re: Uwłaszczają nas! 07.12.14, 18:25
        Chwila moment, a dlaczego tort tylko dla samodzielnych? Ja bym postulowała, żeby dać tylko tym na stałych etatach :-).
        • czlowiek.z.makulatury Re: Uwłaszczają nas! 07.12.14, 19:56
          Profesorom, tylko profesorom!
          • chilly Re: Uwłaszczają nas! 08.12.14, 22:04
            czlowiek.z.makulatury napisał(a):
            > Profesorom, tylko profesorom!
            Przy tym wyłącznie blondynom! Wariant II - mających co najmniej 100 wpisów na forum DNU w ciagu ostatnich trzech lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka