Dodaj do ulubionych

Beall is down

31.01.17, 18:34
Jednych to zmartwi
academia.stackexchange.com/questions/83764/with-bealls-list-gone-how-can-i-tell-if-a-journal-is-spam

innych ucieszy
scholarlyoa.net/

ale sławna/niesławna lista Bealla zakończyła żywot
scholarlyoa.com/

Ja sam miałem na jej temat bardzo mieszane odczucia. Wk***** mnie osoba samozwańczego stróża moralności akademickiej widzącego źdźbło w oku bliźniego a nie belki na własnym podwórku. Jak również strażnika status quo czasopism które juz obsiadły prestiżowe acz mętnie działające serwisy indeksujące.
Niemniej wpienia mnie też spam rozsyłany zapraszający do publikowania w 'Wadagugu prestigious journal of everything science' (nie żeby u nas nie było logistyk itd) i dobrze że różne takie one czuły sie na cenzurowanym
Obserwuj wątek
    • darek12345 Re: Beall is down 01.02.17, 15:48
      Nie znałem tego serwisu.
      Rozróżnienie czasopism na predatory i nie predatory jest w wielu przypadkach bardzo trudne. Przypomina to sytuację z "Folwarku zwierzęcego" Orwella, czyli: "Zwierzęta w ogrodzie patrzyły to na świnię, to na człowieka, potem znów na świnię i na człowieka, ale nikt już nie mógł się połapać, kto jest kim."
      Być może Beall zlikwidował swoją listę, bo też nie wiedział, co jest czym.
      To nie jest rozróżnienie typu: czarne lub białe.
      • kardla Re: Beall is down 01.02.17, 16:30
        Naprawdę rozpoznanie predatorów jest trudne? Czemu?
        Myślałam że każdy z nas po prostu zna "rynek" i wie gdzie warto, a gdzie nie warto publikować.
        • darek12345 Re: Beall is down 01.02.17, 16:48

> Naprawdę rozpoznanie predatorów jest trudne?

Jakie kryteria stosujesz dla rozróżnienia?

Czy według Ciebie czasopisma PLOS lub MDPI są predatory, czy nie?

• kardla Re: Beall is down 01.02.17, 17:42
            Ja mam tylko jedno kryterium: Czasopismo jest bezpieczne jeżeli są tam regularnie publikowane artykuły które czytam i uważam za dobre.
    • adam_beast Re: Beall is down 01.02.17, 18:02
      Dla mnie kryterium determinującym zawsze jest "Czy ma dodatni impact factor". Dość skutecznie odsiewa predatorów.
      • dobrycy Re: Beall is down 01.02.17, 22:11
        Już jakiś czas temu proponowaliśmy tu impakt faktor będący liczbą zespoloną. W sumie punkty ministerialne też powinny być zespolone, wtedy nie dałoby sie wprowadzić relacji liniowego porządku i wszyscy byliby zadowoleni!
        • adam_beast Re: Beall is down 02.02.17, 08:17
          Dwie uwagi:
          1. Zawsze można sortować po module.
          2. Jaka jest interpretacja opublikowania w dwóch czasopismach, których punktacje są sprzężone?
          • pfg Re: Beall is down 02.02.17, 12:43
            adam_beast napisał(a):

> 2. Jaka jest interpretacja opublikowania w dwóch czasopismach, których punktacje
            > są sprzężone?

Elementarne, Watsonie: Fakty i fakty alternatywne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka