Dodaj do ulubionych

Czasopisma i dyscypliny

01.11.18, 15:32
Zauważyłem na blogu zmihor.blogspot.com/ wpis dotyczący przypisania dyscyplin poszczególnym czasopismom:
www.gov.pl/web/nauka/przypisanie-dyscyplin-do-czasopism-zaczynamy-konsultacje
Z mojego punktu widzenia wygląda to pozytywnie, bo dyscypliny są przypisywane dość szeroko. Obawiałem się, że będzie to jedno czasopismo = jedna dyscyplina a jest zwykle kilka dyscyplin.

Obserwuj wątek
    • p-tau Re: Czasopisma i dyscypliny 02.11.18, 18:29
      To może lepiej byłoby nie dyscypliny a dziedziny wpisać?
    • safan.dula Re: Czasopisma i dyscypliny 06.11.18, 12:40
      A ja mam pytanie odnośnie punktacji. O ile dobrze zrozumiałam (i jeśli to się jeszcze nie zmieniło), punkty danego czasopisma miały zależeć od tego, w którym centylu/kwartylu SNIPowym znajduje się pismo w danej dyscyplinie, co można sprawdzić w Scopusie. I co jeśli wg. podanej przez MNiSW tabelki czasopismo X jest w dyscyplinie Y, a wg. Scopusa już nie. Mam liczyć nowy ranking na podstawie podziału ministerialnego?
      • bob-budowniczy Re: Czasopisma i dyscypliny 06.11.18, 20:43
        Sądząc z tego komunikatu: konstytucjadlanauki.gov.pl/przypisanie-dyscyplin-do-czasopism-zaczynamy-konsultacje Web of Science wraca do gry i to będzie jakoś ujednolicone między dwoma bazami....
      • safan.dula Re: Czasopisma i dyscypliny 13.11.18, 11:26
        Czy dobrze interpretuję rozporządzenie
        konstytucjadlanauki.gov.pl/content/uploads/2018/11/rozporzadzenie-w-sprawie-sporzdzania-wykazw-wydawnictw-monografii-naukowych-oraz-czasopism-naukowych-i-recenzowanych-materiaw.pdf
        że w takiej sytuacji z automatu będzie 20 pkt?
      • forrest_h Re: Czasopisma i dyscypliny 03.12.18, 15:35
        safan.dula napisał(a):

> . O ile dobrze zrozumiałam (i jeśli to się j
        > eszcze nie zmieniło), punkty danego czasopisma miały zależeć od tego, w którym
        > centylu/kwartylu SNIPowym znajduje się pismo w danej dyscyplinie, co można spra
        > wdzić w Scopusie. I co jeśli wg. podanej przez MNiSW tabelki czasopismo X jest
        > w dyscyplinie Y, a wg.

Punktacja za monografie powinna być uzależniona od indeksu H, z odcięciem na poziomie 10. Publikowanie monografii (dla punktozy) bez silnej pozycji na liści F jest nieporozumieniem.
        • bob-budowniczy Re: Czasopisma i dyscypliny 03.12.18, 21:34
          Czyjego indeksu H? Publikującego?
          • kragon Re: Czasopisma i dyscypliny 04.12.18, 18:43
            Lepiej h czytelnika
            • bob-budowniczy Re: Czasopisma i dyscypliny 04.12.18, 22:24
              No to tak ma właśnie być - będzie jakaś komisja osób z odpowiednim H, którzy przeczytają i stwierdzą czy dzieło jest wystarczająco doniosłe. Będą mieli co czytać, oj będą mieli.....
    • henboot Re: Czasopisma i dyscypliny 06.12.18, 07:40
      Ile razy i jak długo można publikować autoplagiat w 90% ?
      • rudamaruda1949 Re: Czasopisma i dyscypliny 06.12.18, 10:10
        Nie ma czegoś takiego jak "autoplagiat".