Dodaj do ulubionych

PAC GUNZBURGA

18.09.06, 18:31
rozpaczliwie poszukuję podręcznika do PPAC (diagram mam). z góry dziękuję za
pomoc :)
Obserwuj wątek
    • venilia Re: PAC GUNZBURGA 20.09.06, 23:21
      A jakiego przedmiotu to dotyczy? Proszę o umieszczenie prośby w wątku
      dotyczącym tego przedmiotu, gdyż ten wątek usunę - robi się bałagan!
      • venla Re: PAC GUNZBURGA 22.09.06, 22:39
        Dotyczy to pedagogiki specjalnej, diagnozy pedagogicznej dziecka upośledzonego
        umysłowo, nie ma tu takiego działu. Może warto utworzyć?
        Mam to, na jaki adres wysłać? Napisz na priva
        • venilia Re: PAC GUNZBURGA 22.09.06, 23:45
          Nie ma sprawy, sami możecie tworzyć działy jakie są Wam potrzebne, ja je tylko
          uporządkuję i przykleję na górze, żeby było łatwiej znaleźć. Nie jestem w
          stanie przewidzieć wszystkich specjalności, które na tym forum mają swoich
          przedstawicieli :)
          • venla Re: PAC GUNZBURGA 28.09.06, 15:47
            Jeżeli ktos miałby diagramy Gunzburga i ich opisy w formie elektronicznej, to
            proszę, prześlijcie mi na gazetowy. Ja mam zwykłe, na papierze, ale wolałabym
            mieć w komputerze. Z góry dziękuję i pozdrawiam
    • konkie76 Re: PAC GUNZBURGA 25.09.06, 19:13
      ja równiez potrzebuję podręcznika i diagramy, jeżeli któraś z Was ma to proszę
      mi wysłać na mail gazetowy. Szukam tego od pocz. września, ale na moim zadupiu
      nie mam szans na zakup, a w szkole mnie za braki chyba zabiją.
    • kasia026 Re: PAC GUNZBURGA 25.09.06, 19:31
      czego dokładnie potrzebujecie
      polecenia do diagramu mam w kompie
      trochę skrócone , ale jakbyście nie wiedziały o co chodzi to pamiętam większość
      i dopisze
      chyba że nie na już to załatwię całość
      aha i to co napisałam dotyczy P - PAC i PAC - 1
      PAC - 2 pożyczony
      • venla Re: PAC GUNZBURGA 25.09.06, 21:03
        Świetnym narzędziem do diagnozy jest "Profil osiągnięć ucznia"-przewodnik dla
        nauczycieli i terapeutów z placówek specjalnych - Jacka Kielina, Gdańskie
        Wydawnictwo Psychologiczne. Można zamówić na stronie www.gwp.pl
      • konkie76 Re: PAC GUNZBURGA 26.09.06, 12:42
        diagramy oczywiście :D
        • donia.jimmy Re: PAC GUNZBURGA 26.09.06, 19:56
          dziękuję :)
    • rita78 Re: PAC GUNZBURGA 26.09.06, 22:35
      jesli mozna podpowiedzcie ktory z nich jest dla lekkiego?
      • donia.jimmy Re: PAC GUNZBURGA 27.09.06, 17:13
        do "lekkiego" jest na 100% PAC2
        • kasia026 Re: PAC GUNZBURGA 27.09.06, 19:59
          pac 1 dla młodszych dzieci
        • rita78 Re: PAC GUNZBURGA 27.09.06, 20:16
          to jakby ktoś miał PAC 2 to ja się pięknie uśmiecham. Mogę udostępnić inne
          przydatne narzędzia diagnostyczne
          • kasia026 Re: PAC GUNZBURGA 28.09.06, 19:01
            popytam, a co dokładnie chcesz
            diagramy, instrukcje czy to i to ?
            mam na pewno w biurku, tylko jak Ci to przesłać , zeskanować czy co ?
            • rita78 Re: PAC GUNZBURGA 28.09.06, 22:51
              helo- diagramy niby mam wiec raczej chodzi mi o instrukcje (ale milo by bylo
              calosc). Jesli mozesz zeskanowac byloby bosko, jesli nie to moze da rade jakies
              ksero ( pokryje koszty oczywiscie) ale wtedy to juz raczej na privie adres itp.
              wielkie dzieki
              • venilia Re: PAC GUNZBURGA 29.09.06, 09:42
                Widzę,że wątek się rozwija, przykleję go w "kółkach przedmiotowych",
                podpowiedzcie tylko jak go zatytułować? "Pedagogika specjalna" będzie dobrze?
                • kasia026 Re: PAC GUNZBURGA 29.09.06, 12:27
                  pedagogika specjalna będzie ok
              • kasia026 rita78 29.09.06, 12:28
                załatwię i Ci zeskanuję , zobaczymy jakiej wyjdzie jakości, postaram się na
                poniedziałek, wtorek
                może być ?
                • rita78 Re: rita78 29.09.06, 15:40
                  bylabym zobowiazana:)))
                  a do adminki to uwazam ze dzial pedagodzy specjalni albo pedagogika specjalna
                  bedzie wielce ok:)
                  • venla Do Kasi026 29.09.06, 20:18
                    Czy mogłabyś mi też wysłać diagramy i opisy w formie elektronicznej? Będę
                    bardzo wdzięczna, pozdrawiam
                    • kasia026 Re: Do venli 30.09.06, 07:26
                      ok w poniedziałek koleżanka mi odda to zeskanuję i wysyłam :)
                      • radekzbroda Re: Do venli 30.09.06, 15:12
                        Jakbym ja się załapał an to wysyłanie to byłbym wdzięczny :) Na adres
                        gazetowy :)
                      • kasia026 wysle wszystkim chetym :) 30.09.06, 18:25
                        a teraz z ciekawosci :
                        po co WAM to ?
                        • rita78 Re: wysle wszystkim chetym :) 30.09.06, 20:53
                          pracuje w klasie integracyjnej jako pedagog specjalny i od tego roku mam
                          chlopca z uposledzeniem w stopniu lekkim. inwentarz stosowalam w poprzedniej
                          pracy ( z dz z uposledzeniem glebokim) i bardzo sobie chwalilam to narzedzie.
                          nie mialam potrzeby korzystania z pac 2 a teraz mam i dlatego chialabym go miec.
                          czy uzasadnienie wystarczajace jest?:)
                          • kasia026 jasne :-) 01.10.06, 10:03
                            nie sądziłam tylko , że jest tu aż tylu pedagogów specjalnych
                        • konkie76 Re: wysle wszystkim chetym :) 30.09.06, 22:04
                          mam zajęcia rewalidacyjne z dziećmi o upośledzeniu lekkim i umiarkowanym.
                          • venilia Re: wysle wszystkim chetym :) 02.10.06, 20:38
                            proszę o pomoc!!!!!!
                            donia.jimmy 02.10.06, 17:06 + odpowiedz

mam problem, jestem zatrudniona jako nauczyciel terapeuta w OREW (to taki
                            ośrodek zajmujący się dziećmi upośledzonymi) mam pod "opieką" 4 dzieci. każde
                            z nich jest inne, ma inne schorzenia ale wszystkie są uposledzone w stopniu
                            umiarkowanym. mój problem polega na tym, że w grupie tej mam 2 chłopców
                            (jeden ma zaspół Downa), który są po prostu nieżnośni! najgorsze jest to, że
                            są jak "bliźniacy". co robi jeden, robi też drugi! cały czas naśladują siebie
                            wzajemnie i to szczególnie w złym zachowaniu! chłopcy nie zwracają w ogóle
                            uwagi na moje polecenia, bardzo brzydko się odzywają, robią co chcą,
                            uciekają, biją, krzyczą, atakują mnie, ale też pozostałe dzieci z grupy. i tu
                            moje pytanie: jak temu zaradzić? jakie metody wychowawcze zastosować, żeby
                            mnie słuchali??? (napiszę tylko, że kary w stylu siedzienie w określonym
                            miejscu czy zakaz robienia czegoś nie skutkują!!!)prosze o pomoc bo
                            zwariuję!!!
                            dodam, że jest to moja pierwsza praca i nie mam za bardzo doświadczenia.

• Re: proszę o pomoc!!!!!!
                            kasia026 02.10.06, 18:45 + odpowiedz

każde
                            > z nich jest inne, ma inne schorzenia ale wszystkie są uposledzone w stopniu
                            > umiarkowanym.

to i tak masz szczęście ja miałam w tamtym roku 6 dzieciaków: 2 z
                            niepełnosprawnością umiarkowaną i 2 ze znaczną , 2 ze sprzężoną :))

> (jeden ma zaspół Downa), który są po prostu nieżnośni!
                            dzieci z zespołem Downa są na ogół uparte

co robi jeden, robi też drugi! cały czas naśladują siebie
                            > wzajemnie i to szczególnie w złym zachowaniu!

wykorzystaj to, wzmacniaj pozytywna zachowania, najlepiej pochwałą ( przy tym
                            stopniu niepełnosprawności powinno zadziałać), a nawet nagrodami w stylu
                            chrupki, cukierki (uważaj na uczulenia)

(napiszę tylko, że kary w stylu siedzienie w określonym
                            > miejscu czy zakaz robienia czegoś nie skutkują!!!)

i raczej nie zaskutkują, jak pisałam , nie karaj w ten sposób (raczej w sposób
                            werbalny) i nagradzaj

i nie zwariujesz. pamiętaj o stanowczym tonie i do dzieła :)))

Scaliłam wątki, myślę, że tutaj możecie dzielić się wszystkim radościami i
                            smutkami zawodu pedagoga specjalnego. Cały czas próbuję przykleić ten wątek na
                            górze, ale nie udaje się, są jakieś problemy techniczne, ale proszę o trochę
                            cierpliwości, staram się cały czas!
                            • donia.jimmy Re: wysle wszystkim chetym :) 06.10.06, 18:31
                              fajnie...tylko szkoda, że mnie jako twórcy tematu o tym nie powiadomiłaś.
                              strasznie długo mi zajęło szukanie tego co tu napisałam.
                          • kasia026 poszło 03.10.06, 17:59
                            na razie połowa
                            zobaczcie czy się doczytacie bo wersja taka sobie
                            później reszta
                            • rita78 Re: poszło 03.10.06, 18:29
                              uuu a ja nic nie dostałam...poproszę na gazetową poczte:)
                              • kasia026 Re: nie poszło ??? 04.10.06, 06:36
                                chyba coś z pocztą , bo do Ciebie na pewno wysyłałam.
                                spróbuje jeszcze raz po powrocie z pracy :0
                                • rita78 Re: nie poszło ??? 04.10.06, 08:30
                                  sprobuj na koncowke maila poczta.onet.pl login taki sam jak na gazetowej
                                  • rita78 Re: nie poszło ??? 04.10.06, 19:28
                                    doszlo ale tylko diagram
                                    • kasia026 idzie reszta 04.10.06, 20:19
                                      w kawałkach
                                      czego nie wyślę dziś to jutro :)))
    • kasia026 KTO MA PROFIL OSIĄGNIĘĆ ??? 02.10.06, 20:42
      czy istnieje jakaś wersja programu na kompa czy trzeba wszystko robić
      ręcznie ???

ps. bo ja leniwa jestem :)

• rita78 Re: KTO MA PROFIL OSIĄGNIĘĆ ??? 05.10.06, 09:33
        dziekuje pieknie
    • konkie76 Re: PAC GUNZBURGA 05.10.06, 20:22
      Wszystko doszło, piękne dzięki, jestem Twoja dłużniczką :D
      Ignacy (28.02.2005)
      • kasia026 JESZCZE NIE WSZYSTKO !!! 05.10.06, 20:25
        WSZYSTKO BĘDZIE ZA PARĘ MINUT !!!
        ps. lutówka 2005 to Ty ???
        • ola312 Re: JESZCZE NIE WSZYSTKO !!! 05.10.06, 21:10
          Witajcie kochani! Z wielu wzgledów baaaardzo długo tutaj nie byłam. Cieszę się,
          że natrafiłam na sprawy , które mnie interesują. Jestem pedagogiem specjalnym.
          PAC używam do pisania indywidualnych planów pracy z moimi dziećmi ( 8
          upośledzonych umiarkowanie chłopców). Mam wersję ksero, mogę odbić, choć słaba
          kopia. Wersja elektroniczna jest dla mnie bardzo łakomym kąskiem. PROSZĘ! Od
          tego roku mam takżę zajęcia rewalidacyjne z upośledzoną głęboko dziewczynką,
          Interesuje mnie zatem profil osiągnięć ucznia ,trafiłam na podręcznik, ale
          chwilowo nakład wyczerpany. Nie ukrywam, żę ewentualność wersji elektronicznej
          będzie prezentem życia. Jeśli ktoś z Was ma również proszę. Tak po prawdzie to
          ja dopiero zaczynam i interesuje mnie wszystko co w mojej długiej drodze
          pedagoga może się przydać. Za wszystko bardzo, bardzo dziękuję.
          • rita78 Re: JESZCZE NIE WSZYSTKO !!! 05.10.06, 21:51
            poniewaz jakos nadeslanych materialow jest dosc kiepska postanowilam je
            przepisac cudnie na kompie...jak tylko to zrobie ( a zajmie mi to pewnie
            troszke czasu) pozrozsylam:). mam za to bardzo porzadna wersje diagramu jesli
            ktos chce oraz posiadam PPAC ale w wersji papierowej wiec jesli ktos
            zainteresowany jest moge sie takze wysilic i na skan to wrzucic,,,jeszcze raz
            dzieki za wielka prace i kwestionariusz:)
          • kasia026 mam profil osiągnięc 06.10.06, 12:11
            tylko tego jest 50 stron diagnozy
            jestem ampitna i postanowiłam to trochę skróci (w wersji oryginalnej tabelka
            zajmująca 1/4 strony jest na tej str. sama, coz za brak oszczedności papieru),
            i zrobic tak aby mozna jednym zestawem diagnozowac 3 lata (a da sie na 100%)
            jak zrobie dam znac
    • rita78 propozycja 05.10.06, 22:01
      tak sobie patrze po forach gw i nie ma takiego dla pedagogow
      specjalnych...dziewczyny a moze tak osobne specjalistyczne forum...oczywiscie
      venilia jesli sie nie obrazisz...
      • radekzbroda Re: propozycja 06.10.06, 09:46
        rita78 napisała:

>dziewczyny a moze tak osobne specjalistyczne forum
        Kurcze całkiem jak u mnie w pracy, całkowicie pomijacie męską cześc personelu :D
        Ale to z specjalistycznym forum to nie jest zły pomysł, bo w jednym wątku to
        troche się tematyka może poplątać...
        • venla Forum dla pedagogów specjalnych 06.10.06, 14:55
          Macie rację, uważam to za bardzo dobry pomysł, jest tyle tamatów do poruszenia
          w tym zakresie. Może Ty Venilia mogłabyś takie miejsce założyć na Gazecie?
          • donia.jimmy Re: Forum dla pedagogów specjalnych 06.10.06, 18:28
            hmmmm
            troszkę to dziwne że ja stworzyłam temat a teraz chcecie go gdzieś przenosić.
            ja tam wolę, żeby o tej tamatyce można było tu rozmawiać. forum tylko o
            specjalnej jest nie potrzebne.
            • rita78 Re: Forum dla pedagogów specjalnych 06.10.06, 19:36
              nie chodzi o przenoszenie tematu a forum pedagogow specjalnych...nie sadzilam
              za nas tu tyle:) a tematyka bardzo opasła jak na jeden watek.
              ps. RADEK wielkie sorki za feminizacje,....ja jeszcze nie trafilam w swojej
              karierze na kolege po fzchu...a szkoda bo mezczyzni sobie swietnie radza w tym
              zawodzie:)
              • rita78 przejdzmy do czynów- zapraszam 06.10.06, 19:45
                Venilia mam nadzieje ze nie bedziesz miala za zle. Zapraszam pedagogow
                specjalnych na forum dla nich.
                forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=43610
                Mam nadzieje jednak ze nikt nas stad nie wywali i nadal bedzie mozna po rade
                wpadać:)
                Pzdr
                • venilia Re: przejdzmy do czynów- zapraszam 23.10.06, 13:12
                  denison! prosze o pomoc
                  donia.jimmy 22.10.06, 16:22 + odpowiedz

znajoma powiedziała mi, że skąś w necie można ściągnąć "klocki Denisona".
                  podobno ze strony jakiejś fundacji. czy ktoś z was wie coś może na ten temat?
                • venilia Re: przejdzmy do czynów- zapraszam 23.10.06, 13:13
                  Co do osobnego forum, to oczywiście że nie mam nic przeciwko :)
                  A tu zawsze wpadajcie jak tylko macie ochotę.
                  • kasia026 wpadam często z wielką przyjemnościa :) 23.10.06, 20:29
                    i dzieki za takie fajne forum :D
                    • venilia Re: wpadam często z wielką przyjemnościa :) 29.10.06, 09:14

• co sądzicie o metodzie domana?
                      donia.jimmy 28.10.06, 15:42 + odpowiedz

za tydzień mam mieć szkolenie z "Domana". przed nim jednak chciałabym się
                      dowiedzieć coś więcej o samej metodzie. może ktoś z was może mi pomóc
                      acha, dodam, że pracuję z dziećmi upośledzonymi umysłowo.

• Re: co sądzicie o metodzie domana?
                      kasia026 28.10.06, 18:13 + odpowiedz

matoda fajna, ale zależy z dzieciakami niepełnosprawnymi w jakim stopniu
                      pracujesz, bo do głębokich się nie nadaje :)

Mam prośbę do donia.jimmy. Czy mogłabyś pytania związane z Waszym fachem
                      zamieszczać w tym wątku? Dokłada mi to pracy, kiedy muszę przenosić, a właśnie
                      w tym celu potworzone są wątki tematyczne, żeby trafiać od razu do
                      zainteresowanych. Poza tym na stronie głównej forum robi się lekki bałagan,
                      zaczyna dominować Wasza tematyka, a na forum są różne profesje. Dzięki!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka