donia.jimmy 18.09.06, 18:31 rozpaczliwie poszukuję podręcznika do PPAC (diagram mam). z góry dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
venilia Re: PAC GUNZBURGA 20.09.06, 23:21 A jakiego przedmiotu to dotyczy? Proszę o umieszczenie prośby w wątku dotyczącym tego przedmiotu, gdyż ten wątek usunę - robi się bałagan! Odpowiedz Link
venla Re: PAC GUNZBURGA 22.09.06, 22:39 Dotyczy to pedagogiki specjalnej, diagnozy pedagogicznej dziecka upośledzonego umysłowo, nie ma tu takiego działu. Może warto utworzyć? Mam to, na jaki adres wysłać? Napisz na priva Odpowiedz Link
venilia Re: PAC GUNZBURGA 22.09.06, 23:45 Nie ma sprawy, sami możecie tworzyć działy jakie są Wam potrzebne, ja je tylko uporządkuję i przykleję na górze, żeby było łatwiej znaleźć. Nie jestem w stanie przewidzieć wszystkich specjalności, które na tym forum mają swoich przedstawicieli :) Odpowiedz Link
venla Re: PAC GUNZBURGA 28.09.06, 15:47 Jeżeli ktos miałby diagramy Gunzburga i ich opisy w formie elektronicznej, to proszę, prześlijcie mi na gazetowy. Ja mam zwykłe, na papierze, ale wolałabym mieć w komputerze. Z góry dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link
konkie76 Re: PAC GUNZBURGA 25.09.06, 19:13 ja równiez potrzebuję podręcznika i diagramy, jeżeli któraś z Was ma to proszę mi wysłać na mail gazetowy. Szukam tego od pocz. września, ale na moim zadupiu nie mam szans na zakup, a w szkole mnie za braki chyba zabiją. Odpowiedz Link
kasia026 Re: PAC GUNZBURGA 25.09.06, 19:31 czego dokładnie potrzebujecie polecenia do diagramu mam w kompie trochę skrócone , ale jakbyście nie wiedziały o co chodzi to pamiętam większość i dopisze chyba że nie na już to załatwię całość aha i to co napisałam dotyczy P - PAC i PAC - 1 PAC - 2 pożyczony Odpowiedz Link
venla Re: PAC GUNZBURGA 25.09.06, 21:03 Świetnym narzędziem do diagnozy jest "Profil osiągnięć ucznia"-przewodnik dla nauczycieli i terapeutów z placówek specjalnych - Jacka Kielina, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne. Można zamówić na stronie www.gwp.pl Odpowiedz Link
rita78 Re: PAC GUNZBURGA 26.09.06, 22:35 jesli mozna podpowiedzcie ktory z nich jest dla lekkiego? Odpowiedz Link
rita78 Re: PAC GUNZBURGA 27.09.06, 20:16 to jakby ktoś miał PAC 2 to ja się pięknie uśmiecham. Mogę udostępnić inne przydatne narzędzia diagnostyczne Odpowiedz Link
kasia026 Re: PAC GUNZBURGA 28.09.06, 19:01 popytam, a co dokładnie chcesz diagramy, instrukcje czy to i to ? mam na pewno w biurku, tylko jak Ci to przesłać , zeskanować czy co ? Odpowiedz Link
rita78 Re: PAC GUNZBURGA 28.09.06, 22:51 helo- diagramy niby mam wiec raczej chodzi mi o instrukcje (ale milo by bylo calosc). Jesli mozesz zeskanowac byloby bosko, jesli nie to moze da rade jakies ksero ( pokryje koszty oczywiscie) ale wtedy to juz raczej na privie adres itp. wielkie dzieki Odpowiedz Link
venilia Re: PAC GUNZBURGA 29.09.06, 09:42 Widzę,że wątek się rozwija, przykleję go w "kółkach przedmiotowych", podpowiedzcie tylko jak go zatytułować? "Pedagogika specjalna" będzie dobrze? Odpowiedz Link
kasia026 rita78 29.09.06, 12:28 załatwię i Ci zeskanuję , zobaczymy jakiej wyjdzie jakości, postaram się na poniedziałek, wtorek może być ? Odpowiedz Link
rita78 Re: rita78 29.09.06, 15:40 bylabym zobowiazana:))) a do adminki to uwazam ze dzial pedagodzy specjalni albo pedagogika specjalna bedzie wielce ok:) Odpowiedz Link
venla Do Kasi026 29.09.06, 20:18 Czy mogłabyś mi też wysłać diagramy i opisy w formie elektronicznej? Będę bardzo wdzięczna, pozdrawiam Odpowiedz Link
kasia026 Re: Do venli 30.09.06, 07:26 ok w poniedziałek koleżanka mi odda to zeskanuję i wysyłam :) Odpowiedz Link
radekzbroda Re: Do venli 30.09.06, 15:12 Jakbym ja się załapał an to wysyłanie to byłbym wdzięczny :) Na adres gazetowy :) Odpowiedz Link
kasia026 wysle wszystkim chetym :) 30.09.06, 18:25 a teraz z ciekawosci : po co WAM to ? Odpowiedz Link
rita78 Re: wysle wszystkim chetym :) 30.09.06, 20:53 pracuje w klasie integracyjnej jako pedagog specjalny i od tego roku mam chlopca z uposledzeniem w stopniu lekkim. inwentarz stosowalam w poprzedniej pracy ( z dz z uposledzeniem glebokim) i bardzo sobie chwalilam to narzedzie. nie mialam potrzeby korzystania z pac 2 a teraz mam i dlatego chialabym go miec. czy uzasadnienie wystarczajace jest?:) Odpowiedz Link
kasia026 jasne :-) 01.10.06, 10:03 nie sądziłam tylko , że jest tu aż tylu pedagogów specjalnych Odpowiedz Link
konkie76 Re: wysle wszystkim chetym :) 30.09.06, 22:04 mam zajęcia rewalidacyjne z dziećmi o upośledzeniu lekkim i umiarkowanym. Odpowiedz Link
venilia Re: wysle wszystkim chetym :) 02.10.06, 20:38 proszę o pomoc!!!!!! donia.jimmy 02.10.06, 17:06 + odpowiedz mam problem, jestem zatrudniona jako nauczyciel terapeuta w OREW (to taki ośrodek zajmujący się dziećmi upośledzonymi) mam pod "opieką" 4 dzieci. każde z nich jest inne, ma inne schorzenia ale wszystkie są uposledzone w stopniu umiarkowanym. mój problem polega na tym, że w grupie tej mam 2 chłopców (jeden ma zaspół Downa), który są po prostu nieżnośni! najgorsze jest to, że są jak "bliźniacy". co robi jeden, robi też drugi! cały czas naśladują siebie wzajemnie i to szczególnie w złym zachowaniu! chłopcy nie zwracają w ogóle uwagi na moje polecenia, bardzo brzydko się odzywają, robią co chcą, uciekają, biją, krzyczą, atakują mnie, ale też pozostałe dzieci z grupy. i tu moje pytanie: jak temu zaradzić? jakie metody wychowawcze zastosować, żeby mnie słuchali??? (napiszę tylko, że kary w stylu siedzienie w określonym miejscu czy zakaz robienia czegoś nie skutkują!!!)prosze o pomoc bo zwariuję!!! dodam, że jest to moja pierwsza praca i nie mam za bardzo doświadczenia. • Re: proszę o pomoc!!!!!! kasia026 02.10.06, 18:45 + odpowiedz każde > z nich jest inne, ma inne schorzenia ale wszystkie są uposledzone w stopniu > umiarkowanym. to i tak masz szczęście ja miałam w tamtym roku 6 dzieciaków: 2 z niepełnosprawnością umiarkowaną i 2 ze znaczną , 2 ze sprzężoną :)) > (jeden ma zaspół Downa), który są po prostu nieżnośni! dzieci z zespołem Downa są na ogół uparte co robi jeden, robi też drugi! cały czas naśladują siebie > wzajemnie i to szczególnie w złym zachowaniu! wykorzystaj to, wzmacniaj pozytywna zachowania, najlepiej pochwałą ( przy tym stopniu niepełnosprawności powinno zadziałać), a nawet nagrodami w stylu chrupki, cukierki (uważaj na uczulenia) (napiszę tylko, że kary w stylu siedzienie w określonym > miejscu czy zakaz robienia czegoś nie skutkują!!!) i raczej nie zaskutkują, jak pisałam , nie karaj w ten sposób (raczej w sposób werbalny) i nagradzaj i nie zwariujesz. pamiętaj o stanowczym tonie i do dzieła :))) Scaliłam wątki, myślę, że tutaj możecie dzielić się wszystkim radościami i smutkami zawodu pedagoga specjalnego. Cały czas próbuję przykleić ten wątek na górze, ale nie udaje się, są jakieś problemy techniczne, ale proszę o trochę cierpliwości, staram się cały czas! Odpowiedz Link
donia.jimmy Re: wysle wszystkim chetym :) 06.10.06, 18:31 fajnie...tylko szkoda, że mnie jako twórcy tematu o tym nie powiadomiłaś. strasznie długo mi zajęło szukanie tego co tu napisałam. Odpowiedz Link
kasia026 poszło 03.10.06, 17:59 na razie połowa zobaczcie czy się doczytacie bo wersja taka sobie później reszta Odpowiedz Link
rita78 Re: poszło 03.10.06, 18:29 uuu a ja nic nie dostałam...poproszę na gazetową poczte:) Odpowiedz Link
kasia026 Re: nie poszło ??? 04.10.06, 06:36 chyba coś z pocztą , bo do Ciebie na pewno wysyłałam. spróbuje jeszcze raz po powrocie z pracy :0 Odpowiedz Link
rita78 Re: nie poszło ??? 04.10.06, 08:30 sprobuj na koncowke maila poczta.onet.pl login taki sam jak na gazetowej Odpowiedz Link
kasia026 KTO MA PROFIL OSIĄGNIĘĆ ??? 02.10.06, 20:42 czy istnieje jakaś wersja programu na kompa czy trzeba wszystko robić ręcznie ??? ps. bo ja leniwa jestem :) Odpowiedz Link
konkie76 Re: PAC GUNZBURGA 05.10.06, 20:22 Wszystko doszło, piękne dzięki, jestem Twoja dłużniczką :D Ignacy (28.02.2005) Odpowiedz Link
kasia026 JESZCZE NIE WSZYSTKO !!! 05.10.06, 20:25 WSZYSTKO BĘDZIE ZA PARĘ MINUT !!! ps. lutówka 2005 to Ty ??? Odpowiedz Link
ola312 Re: JESZCZE NIE WSZYSTKO !!! 05.10.06, 21:10 Witajcie kochani! Z wielu wzgledów baaaardzo długo tutaj nie byłam. Cieszę się, że natrafiłam na sprawy , które mnie interesują. Jestem pedagogiem specjalnym. PAC używam do pisania indywidualnych planów pracy z moimi dziećmi ( 8 upośledzonych umiarkowanie chłopców). Mam wersję ksero, mogę odbić, choć słaba kopia. Wersja elektroniczna jest dla mnie bardzo łakomym kąskiem. PROSZĘ! Od tego roku mam takżę zajęcia rewalidacyjne z upośledzoną głęboko dziewczynką, Interesuje mnie zatem profil osiągnięć ucznia ,trafiłam na podręcznik, ale chwilowo nakład wyczerpany. Nie ukrywam, żę ewentualność wersji elektronicznej będzie prezentem życia. Jeśli ktoś z Was ma również proszę. Tak po prawdzie to ja dopiero zaczynam i interesuje mnie wszystko co w mojej długiej drodze pedagoga może się przydać. Za wszystko bardzo, bardzo dziękuję. Odpowiedz Link
rita78 Re: JESZCZE NIE WSZYSTKO !!! 05.10.06, 21:51 poniewaz jakos nadeslanych materialow jest dosc kiepska postanowilam je przepisac cudnie na kompie...jak tylko to zrobie ( a zajmie mi to pewnie troszke czasu) pozrozsylam:). mam za to bardzo porzadna wersje diagramu jesli ktos chce oraz posiadam PPAC ale w wersji papierowej wiec jesli ktos zainteresowany jest moge sie takze wysilic i na skan to wrzucic,,,jeszcze raz dzieki za wielka prace i kwestionariusz:) Odpowiedz Link
kasia026 mam profil osiągnięc 06.10.06, 12:11 tylko tego jest 50 stron diagnozy jestem ampitna i postanowiłam to trochę skróci (w wersji oryginalnej tabelka zajmująca 1/4 strony jest na tej str. sama, coz za brak oszczedności papieru), i zrobic tak aby mozna jednym zestawem diagnozowac 3 lata (a da sie na 100%) jak zrobie dam znac Odpowiedz Link
rita78 propozycja 05.10.06, 22:01 tak sobie patrze po forach gw i nie ma takiego dla pedagogow specjalnych...dziewczyny a moze tak osobne specjalistyczne forum...oczywiscie venilia jesli sie nie obrazisz... Odpowiedz Link
radekzbroda Re: propozycja 06.10.06, 09:46 rita78 napisała: >dziewczyny a moze tak osobne specjalistyczne forum Kurcze całkiem jak u mnie w pracy, całkowicie pomijacie męską cześc personelu :D Ale to z specjalistycznym forum to nie jest zły pomysł, bo w jednym wątku to troche się tematyka może poplątać... Odpowiedz Link
venla Forum dla pedagogów specjalnych 06.10.06, 14:55 Macie rację, uważam to za bardzo dobry pomysł, jest tyle tamatów do poruszenia w tym zakresie. Może Ty Venilia mogłabyś takie miejsce założyć na Gazecie? Odpowiedz Link
donia.jimmy Re: Forum dla pedagogów specjalnych 06.10.06, 18:28 hmmmm troszkę to dziwne że ja stworzyłam temat a teraz chcecie go gdzieś przenosić. ja tam wolę, żeby o tej tamatyce można było tu rozmawiać. forum tylko o specjalnej jest nie potrzebne. Odpowiedz Link
rita78 Re: Forum dla pedagogów specjalnych 06.10.06, 19:36 nie chodzi o przenoszenie tematu a forum pedagogow specjalnych...nie sadzilam za nas tu tyle:) a tematyka bardzo opasła jak na jeden watek. ps. RADEK wielkie sorki za feminizacje,....ja jeszcze nie trafilam w swojej karierze na kolege po fzchu...a szkoda bo mezczyzni sobie swietnie radza w tym zawodzie:) Odpowiedz Link
rita78 przejdzmy do czynów- zapraszam 06.10.06, 19:45 Venilia mam nadzieje ze nie bedziesz miala za zle. Zapraszam pedagogow specjalnych na forum dla nich. forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=43610 Mam nadzieje jednak ze nikt nas stad nie wywali i nadal bedzie mozna po rade wpadać:) Pzdr Odpowiedz Link
venilia Re: przejdzmy do czynów- zapraszam 23.10.06, 13:12 denison! prosze o pomoc donia.jimmy 22.10.06, 16:22 + odpowiedz znajoma powiedziała mi, że skąś w necie można ściągnąć "klocki Denisona". podobno ze strony jakiejś fundacji. czy ktoś z was wie coś może na ten temat? Odpowiedz Link
venilia Re: przejdzmy do czynów- zapraszam 23.10.06, 13:13 Co do osobnego forum, to oczywiście że nie mam nic przeciwko :) A tu zawsze wpadajcie jak tylko macie ochotę. Odpowiedz Link
kasia026 wpadam często z wielką przyjemnościa :) 23.10.06, 20:29 i dzieki za takie fajne forum :D Odpowiedz Link
venilia Re: wpadam często z wielką przyjemnościa :) 29.10.06, 09:14 • co sądzicie o metodzie domana? donia.jimmy 28.10.06, 15:42 + odpowiedz za tydzień mam mieć szkolenie z "Domana". przed nim jednak chciałabym się dowiedzieć coś więcej o samej metodzie. może ktoś z was może mi pomóc acha, dodam, że pracuję z dziećmi upośledzonymi umysłowo. • Re: co sądzicie o metodzie domana? kasia026 28.10.06, 18:13 + odpowiedz matoda fajna, ale zależy z dzieciakami niepełnosprawnymi w jakim stopniu pracujesz, bo do głębokich się nie nadaje :) Mam prośbę do donia.jimmy. Czy mogłabyś pytania związane z Waszym fachem zamieszczać w tym wątku? Dokłada mi to pracy, kiedy muszę przenosić, a właśnie w tym celu potworzone są wątki tematyczne, żeby trafiać od razu do zainteresowanych. Poza tym na stronie głównej forum robi się lekki bałagan, zaczyna dominować Wasza tematyka, a na forum są różne profesje. Dzięki! Odpowiedz Link