Dodaj do ulubionych

Emerytury dla księży katechetów !

22.06.05, 19:38
ZUS zabiera renty górnikom aby mieć na emerytury dla księży ! skandal !!!
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=25221576
Obserwuj wątek
    • basia931 górnicy nadal głodują, a był u nich jakiś ksiądz ? 23.06.05, 13:44
      proponujący pomoc, chociazby duchową ?
    • Gość: frank Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 23.06.05, 14:28
      nie spamuj chlopcze
      • koza16 Re: Emerytury dla księży katechetów ! 23.06.05, 18:20
        To nie jest spam, ten temat porusza bardzo wazny problem!
        • Gość: dzidek Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 19:15
          A pamiętam,jak "walczono" o wprowadzenie religii do szkół."Nauka" religii miała
          być prowadzona bezpłatnie,i istotnie,przez krótki okres
          była.Zresztą,wprowadzenie religii do szkół jest niezgodne z Konstytucją jako
          naruszające podstawowe prawa obywateli.
          • koza16 Re: Emerytury dla księży katechetów ! 23.06.05, 20:03
            Slusznie rzeczesz dzidek! Nie wspominajac o krzyzach w szkolach czy szpitalach.
            A w szpitalu nie widzialem jeszcze godla...
          • Gość: ja Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.06.05, 07:53
            jeśli chodzi o krzyże np. w szpitalach to nie mam nic przeciwko, natomiast mimo
            że chodzę do kościoła to jestem uczulona na księży,na ich tupet
            • Gość: ja3- Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 24.06.05, 13:07
              tupet to za mało, to jest bezczelnosc
            • Gość: Pawel Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.06.05, 14:35
              Tak, tak, szczegolnie taki ksiadz Jan Pawel II, to mial tupet, prawda?

Krzywdzace uogolnienie. Zgadzam sie, ale co do moze 60-70% ksiezy.
            • koza16 Re: Emerytury dla księży katechetów ! 25.06.05, 11:30
              Ja tez nie mialbym gdyby wisialy inne symbole religijne i przede wszystkim
              godlo! Nie zapominajmy kto finansuje szpitale!
          • Gość: Pawel Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.06.05, 14:41
            No bez przesady. Jakiez to podstawowe prawa narusza religia w szkole?
            • Gość: ja Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.05, 15:06
              może rzeczywiście nie wszyscy, zwracam honor
            • Gość: dzidek Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.05, 18:28
              Do Pawła. Religia w szkole narusza wolność wyznaniową,narzucając JEDYNIE
              SŁUSZNĄ religię.A jeżeli tak nie jest,to dlaczego nie ma w szkołach
              popów,mułłów,anabaptystów i przedstawicieli innych wyznań (a jest ich wiele).
              • Gość: * Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.06.05, 18:50
                A tak niedawno pokazywaluiśmy jak kochamy Ojca Świętego (był najlepszym na
                świecie katechetą), widać że lubimy pokazówki.
                ===========
                Gość portalu: dzidek napisał(a):
                Religia w szkole narusza wolność wyznaniową,narzucając JEDYNIE
                > SŁUSZNĄ religię.A jeżeli tak nie jest,to dlaczego nie ma w szkołach
                > popów,mułłów,anabaptystów i przedstawicieli innych wyznań (a jest ich wiele).
                =========
                Zapomniałeś dopisać ''dzidek'',że religia nie jest obowiązkowa(tym samym nie
                jest narzucana), poza tytm chyba o niczym złym na niej nie uczą?
                A inne wyznania widać nie umieją korzystać z możliwości nauczania w
                szkole ,pewnie frekfencja byłaby zapewne ''0"

• Gość: dzidek Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.05, 00:25
                  Do * Religia nie jest obowiązkowa??? Chyba żartujesz.Spróbuj nie posłać dziecka
                  na religię! Ci rodzice którzy chcą posyłać dziecko na religię powinni pisać
                  stosowne oświadczenia,a nie odwrotnie!!A tak na marginesie - lekcje religii
                  miały być na początku,bądź na końcu zajęć szkolnych,a jak jest?
                  • Gość: gosc Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.05, 11:37
                    Polska to dziwny kraj a na temat kosciola jak sie zaczyna mowic to
                    tak jakby wsadzic kija w gniazdo szerszeni i to jest wlasnie chore
                  • Gość: Pawel Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.06.05, 20:45
                    Dzidek, Ty nie wiesz o czym piszesz. Byles kiedys w szkole na lekcji religii?
                    Jeszcze nie slyszalem zeby ktos mial problem z tego powodu, ze nie chodzi na
                    religie.

Natomiast na religie to moze i wiekszosc mlodziezy chodzi, ale spora czesc po
                    to, zeby odpisac zadanie z matmy albo ponabijac sie z ksiedza/katechety. Raczej
                    trudniej jest byc zainteresowanym religia, bo to "wstyd", niz na nia nie chodzic.

Tak na marginesie, to mam wrazenie, ze Kosciol raczej stracil na wprowadzeniu
                    religi do szkol, niz zyskal.
                    • Gość: Szpilka Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 29.06.05, 14:36
                      A powiedz skąd takie wrażenie, ze katecheci mają gorzej? Z tego co piszesz
                      wynika coś przeciwnego. Jeśli oni nic nie robią na zajęciach (jak suponujesz),
                      tylko przyglądają się jak uczniowie odrabiają inne lekcje i jeszcze za to biorą
                      pieniadze z kasy państwowej, to tylko pozazdrościć. Dajcie mi taką pracę.
                      • koza16 Re: Emerytury dla księży katechetów ! 29.06.05, 16:18
                        A trzeba wspomniec ze katecheci i ksieza sa z urzedu nauczycielami mianowanymi
                        (3 stopien wtajemniczenia;)) a dyrekcja szkoly nie ma wplywu na obsade tego
                        stanowiska tylko parafia. Paranoja. A dzieci w gimnazjum maja 1 godz w tygodniu
                        historii, biologiii, fizyki, chemii, geografii, ale 2 religii!!!!
                        • Gość: * Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.06.05, 17:51
                          koza16 napisał:

> historii, biologiii, fizyki, chemii, geografii, ale 2 religii
                          =======
                          Przepraszam, może mnie coś omineło.... i nie nadążam
                          Czy na religii uczą kraść? Wole 2 godz religii i naukę o wartościach, niż 2
                          godz geografii i naukę o księżycach Marsa...Młody człowiek powiniwn dostawać
                          wiuęcej informacji o wartrościach życia niż encyklopedycznych informacji, które
                          nie zawsze są przydatne(po co komu w wieku 13 latwiedz na temat ilości planet
                          na orbicie)
                          • koza16 Re: Emerytury dla księży katechetów ! 29.06.05, 19:08
                            Ja wole zeby dziecko wiedzialo ile jest ksiezycow saturna niz slyszalo bzdury o
                            tym ze wirus HIV jest w stanie przeniknac przez prezerwatywe i temu podobne
                            bzdury. Poza tym chodzi o neutralnosc swiatopogladowa panstwa, ktorej tu nie
                            widac. A od przekazywania "informacji o wartosciach zycia" sa chyba rodzice? A
                            pozniej dziwimy sie ze 70% spoleczenstwa nie rozumie wiadomosci. Jasne ze nie
                            jak wiekszosc czasu uczy sie religii;)
                            • Gość: Pawel Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 30.06.05, 15:17
                              1. Wiedza o ilosci ksiezycow Saturna wykuta na pamiec nie pomaga w zrozumieniu
                              wiadomosci. Raczej potrzebne jest zwrocenie uwagi na nauczanie matematyki i
                              wyksztalcenie zwiazanej z nia umiejetnosci logicznego wnioskowania.

2. Twierdzenie, ze religia jakos wplywa na stan wiedzy z innych przedmiotow jest
                              zdecydowana bzdura. Az trudno ja komentowac.

3. Nie znasz programu religii i nie wiesz czego na niej ucza. Nie ucza o HIV,
                              moze wspominaja jedynie. Radze zapoznac sie z programem nauczania zanim
                              zaczniesz sie wypowiadac na ten temat.

4. A masz jakies namiary na wyniki badan na temat (nie)przenikalnosci HIV przez
                              prezerwatywy? Chetnie sie zapoznam z takimi wynikami.

• koza16 Re: Emerytury dla księży katechetów ! 30.06.05, 15:50
                                Oczywiscie ze mam. Robiono takich badan wiele. Wyniki sa jednoznaczne. I nie
                                pisz mi prosze o porach w prezerwatywach.
                                Jasne ze ta wiedza czasem nie pomaga w zrozumieniu swiata ale jest mniej
                                szkodliwa niz to co mowia czasem na religii. Co do matematyki w 100 % sie z
                                Toba zgadzam.
                                Chodzilo mi o to ze sporo subwencji oswiatowej idzie na pensje katechetow i
                                ksiezy miast na inne przedmioty badz pomoce naukowe. I w ten sposob religia
                                wplywa na nauczanie innych przedmiotow.
                                Program religii znam niestety doskonale, wiem o czym sie na tych zajeciach
                                wspomina. Jasne ze nie ucza o HIV ale mowia o antykoncepcji i przy okazji
                                wciskaja takie brednie.
                                Pozdrawiam
                                • Gość: Pawel Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.07.05, 16:13
                                  To, co mowia na religii nie jest szkodliwe. W kazdym razie nie podales zadnych
                                  stosownych przykladow.

Oczywiscie oprocz tych prezerwatyw. Ale to akurat nie jest szkodliwe. Wrecz
                                  przeciwnie, szkodliwe jest mowienie mlodziezy, ze moze uprawiac seks, byle tylko
                                  zabezpieczyla sie prezerwatywa. Jest tak, bo przede wszystkim do mlodziezy
                                  dociera glownie ta pierwsza czesc zdania, druga moze sie przejmie moze nie. A
                                  nawet jesli sie zabezpiecza, to w koncu nie ma 100% gwarancji, ze prezerwatywa
                                  ich uchroni. I nawet nie chodzi mi tu o to, czy HIV przenika, czy nie, (choc nie
                                  wydaje mi sie to takie jasne), tylko o to chociazby, ze nie ma towarow
                                  bezawaryjnych i po prostu co ktoras prezerwatywa moze byc niesprawna.

Kosciol stawia sprawe uczciwie i jasno - jedyny 100% srodek przeciw HIV to
                                  powstrzymanie sie od wspolzycia. Twierdzenie, ze ta postawa jest szkodliwa to
                                  jest dopiero bzdura.
                                  • koza16 Re: Emerytury dla księży katechetów ! 01.07.05, 19:52
                                    Jasne ze to jedyny 100% skuteczny srodek, ale trzeba wziac pod uwage nature
                                    ludzka, a zwlaszcza mlodych ludzi kiedy hormony buzuja.
                                    A czemu nie ustosunkujesz sie do innych argumentow?
                                    • Gość: Pawel Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.07.05, 21:54
                                      Jakich innych argumentow? O "szkodliwosci" tego co sie mowi na religii podales
                                      tylko ten jeden przyklad.

No chyba, ze chodzi o wczesniejsza dyskusje. Czesciowo odpowiadali juz inni: nie
                                      ma przymusu, inne wyznania tez moga (chociaz raczej nie korzystaja).

Natomiast jesli chodzi o pieniadze, to sumy wydawane na pensje dla katechetow
                                      nie sa w stanie wplynac na poziom nauczania, nie sa tak duze. Czy powinno sie im
                                      placic? Biora udzial w wychowaniu dzieci, wiec mysle, ze tak.

Natomiast zgadzam sie, ze dwie godziny to duzo, wystarczy jedna.
                                    • Gość: Pasterka Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.gnuconsulting.com 02.07.05, 17:38
                                      Meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Tryknęłam w kozę tam był mój cel !
                      • Gość: Pawel Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.06.05, 18:15
                        Niektorym trudno jest zrozumiec czytany tekst, wiec moze objasnie dokladniej.

Nie pisalem, ze katecheci nic nie robia na lekcjach (chociaz i tacy pewnie sie
                        znajda gdyby poszukac) ani tego nie sugerowalem. Pisalem, ze mlodziez generalnie
                        "olewa" religie. Wyobraz sobie teraz, ze idziesz do klasy, w ktorej chce z Toba
                        rozmawiac gora kilka osob (jak masz szczescie), a reszta ew. sie z Toba czasem
                        pokloci albo kompletnie zignoruje. A Ty im masz mowic o waznych rzeczach i
                        czegos waznego uczyc. Chcesz tak pracowac? Zazdroscisz?
                        • Gość: * Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.06.05, 18:28
                          Gość portalu: Pawel napisał(a):

> Niektorym trudno jest zrozumiec czytany tekst, wiec moze objasnie dokladniej.
                          ======
                          Byl to tekst raczej do kozy.....

Wyobraz sobie teraz, ze idziesz do klasy, w ktorej chce z Toba
                          > rozmawiac gora kilka osob (jak masz szczescie), a reszta ew. sie z Toba czasem
                          > pokloci albo kompletnie zignoruje.

No to dupa z Ciebie a nie nauczyciel i czeka Cie los tego nauczyciela ktoremu
                          kosz na glowe wsadzono
                          • Gość: Pawel Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.06.05, 18:43
                            1. Wypraszam sobie. Szczesliwie osobiscie nie ucze w szkole, temat znam z rozmow
                            ze znajomymi katechetami oraz z mldzieza no i pamietam cos jeszcze ze swoich lekcji.

2. Czy ja pisze, ze wszyscy sobie nie radza? Niektorzy sobie radza calkiem
                            niezle mimo niechetnej postawy mlodziezy. Ja tylko podkreslam fakt, ze jest to
                            bardzo trudna praca.

3. Przypomne, ze wlasciwie chodzilo mi o to, ze latwiej jest obecnie nie uczyc
                            sie religii niz uczyc.
                          • Gość: Pawel Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.06.05, 18:44
                            > > Niektorym trudno jest zrozumiec czytany tekst, wiec moze objasnie dokladn
                            > iej.
                            > ======
                            > Byl to tekst raczej do kozy.....

Do Szpilki przede wszystkim, jej odpowiedzialem.
                            • Gość: Szpilka Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 30.06.05, 16:07
                              Co do twojej uwagi to cytuję twój post: "Natomiast na religie to moze i
                              wiekszosc mlodziezy chodzi, ale spora czesc po
                              to, zeby odpisac zadanie z matmy albo ponabijac sie z ksiedza/katechety. "
                              Moze to ty nie rozumiesz co czytasz?
                              • Gość: Pawel Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 01.07.05, 16:02
                                Mlodziez sie nabija i nie slucha lekcji (poza chlubnymi wyjatkami) nie
                                ksiadz/katecheta. Czy to tak trudno zrozumiec?

Dobrze, nastepnym razem napisze duzymi literami i dwa razy.
              • Gość: magda Re: Emerytury dla księży katechetów ! IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 24.06.05, 19:23
                :)oprocz religii jest tez w szkole etyka, kazdy ma prawo wyboru
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka