Dodaj do ulubionych

klej do decoupage

25.06.13, 10:53
Witajcie!
W "zabawie z decoupage" korzystałam dotychczas z kleju Heritage Satin Modge Podge. Jest rewelacyjny, ale nie najtańszy. Zgodnie z wypowiedziami na forach, próbuję zastąpić go innym klejem na bazie vikolu (oczywiście mieszam z wodą). Niestety (mimo kilku prób, na kilku klejach) efekty są mizerne - serwetki marszczą się i bardzo szybko drą. Moje pracy są teraz znacznie bardziej "pomarszczone". Może to brak wprawy? Proszę o radę, gdzie popełniam błąd?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: klej do decoupage 25.06.13, 22:17
      Kleję wikolem, lekko rozwodnionym, ale serwetkę kładę na podeschnięty odrobine klej. Mam klej do decu, klej/lakier, ale mimo, że dobrze klei, to paskudnie lepi skórę i trudno to uczucie lepiących się palców, usunąć.
      Wolę wikol, bo tańszy.
      • achiles6 Re: klej do decoupage 25.06.13, 22:46
        Dziękuję serdecznie za radę, spróbuję na lekko podeschnięty klei. Pozdrawiam.
        • wadera3 Re: klej do decoupage 27.06.13, 11:47
          Na plaskich przedmiotach dobra jest metoda "na zelazko". Poszperaj w sieci na pewno znajdziesz.
          • achiles6 Re: klej do decoupage 28.06.13, 20:34
            Spróbuję, dziękuję bardzo.
    • Gość: sto Re: klej do decoupage IP: *.man.poznan.pl 04.11.13, 11:44
      Nasze klientki bardzo sobie chwalą do klejenia serwetek klej Daily Art (dawniej Perfetto) - polecam wypróbować :)

• nedzik1 Re: klej do decoupage 29.11.13, 23:18
      Cześć, ja tez próbowałam wikolu, ale w sumie to on nadaje się bardzo dobrze do samego czystego drewna, z serwetkami to tak rożnie, zależy jaka. Jak troszeczkę grubsza to już nie spełnia swojego zadania tak jak bym chciała. Ja po testach kilku różnych klejów wybrałam ten z linka pod spodem www.4handmade.pl/pl/p/Klej-wodny-do-decoupage/242 z tego co pamiętam tym sklepie chyba nawet jest najniższa cena tak jak szukałam.
      Pozdrawiam.
      Ania
    • annu_uszka Re: klej do decoupage 03.01.14, 14:03
      Ja teraz właśnie Mode Podge używam i mimo wyższej niż standardowa ceny uważam, że jest świetny - oczywiście w połączeniu z szerokim pędzlem ;) A wcześniej miałam klej z Renesansu i nie wspominam go za dobrze. Sam w sobie jest gęsty, do klejenia serwetek trzeba go rozwodnić. Mi niestety zawsze wychodził za rzadki, nawet jak dałam tylko troszkę wody, przez co serwetki sie strasznie marszczyły - klejenie w ten sposób nie było zbyt wygodne...
      • matisson Re: klej do decoupage 07.01.14, 16:06
        Też mogę polecić tą firmę - ich klej jak to mówią... "robi robotę"! :)
    • Gość: Zośka Samośka Re: klej do decoupage IP: *.icpnet.pl 20.02.14, 09:28
      Polecam wyprobowac klej na bazie maczki ziemniaczanej Dali. Ma swietna konsystencje, mozna przesuwac serwetke zaraz po jej nalozeniu, albo lekko podniesc. Nawet dzieciaki sobie z nim radza. Np taki: www.craftart.com.pl/pl/p/Klej-do-decoupage-PODGE-125-ml-Dala/7494

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka