waga30 22.01.07, 23:24 pytanie może infantylnie proste ale nie znam na nie odpowiedzi zatem pytam tutaj:)-czy powierzchnię dekorowanego przedmiotu w który wtarliśmy wosk zabezpieczamy jeszcze jakimś lakierem?? pozdrawiam ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
narendil Re: wosk a lakiery 23.01.07, 09:47 Moja wiedza opiera się tylko na meblach, więc mogę się mylić... Ale wosk twardnieje i powinien dobrze zabezpieczać. Przy woskowaniu mebli nakładamy wosk co najmniej dwukrotnie, aż do całkowitego wypełnienia porów drewna, za każdym razem polerujemy szczotką z naturalnych włókiem. Na koniec polerujemy szmatką. Ani słowa o lakierowaniu. Mam nadzieję, że pomogłam :) Odpowiedz Link Zgłoś
jadwiszka Re: wosk a lakiery 23.01.07, 10:38 Ajniu to co napisałas tez wiem, ale mam np wosk przyciemniający, po wtarciu szmatka, mozna wycierac w bezkonczonosc i nadal brudzi, nie wyobrazam sobie zawoskowania nim np stolika i polozenia na takim białej serwetki........ Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: wosk a lakiery 24.01.07, 09:57 Wosku nie dasz rady zalakierowac. Lakier zlezie. Albo wosk, albo lakier. Jezeli zawoskujesz np stol kuchenny, to co jakis czas dobrze jest go woskiem poprawic, w zaleznosci od potrzeb. Jezeli polakierujesz, to jak sie lakier uszkodzi czy wytrze, to tylko scoierac i lakierowac od nowa. Gdybys chciala polakierowac cos, co wczesniej woskowalas, to wosk musisz dokladnie usunac, sa do tego specjalne prepartaty. Kumpela sobie zalatwila stol, bo sadzila, ze jak przytrze szlifierka, to wystarczy, w ciagu kilku tygodni stol byl do remontu, bo poodpryskiwaly jej wszedzie kawalki lakieru. Odpowiedz Link Zgłoś
waga30 Re: wosk a lakiery 26.01.07, 13:24 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi:) Pisząc o wosku miałam głównie na myśli wykończenia małych prac decoupage'owych-skrzyneczek,deseczek itp. Teraz już mam jasność w tym temacie-dzięki ewa Odpowiedz Link Zgłoś