dokein 09.03.07, 09:29 Tyle w ofertach róznych pedzli jesli chodzi o ich kształt: wachlarze, kocie języki, sztyletowe itp. Do czego ich używacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greglis Re: pedzle 12.03.07, 17:51 prosto zakończone do kleju i przyklejania, kocie języczki te mniejsze do nakładania preparatów te większe do lakieru, sztyleciki do domalowywania tła i drobnych elementów. Też warto mieś kilka rozmiarów. A cała reszta tzn wachlarzei inne ząbki do robienia efektów specjalnych w malowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: pedzle 16.03.07, 11:22 ja używam kilku typów pędzli do lakierowania - pędzel płaski z koziego włosia Kozłowski (miękki, nie zostawia śladów - rewelacyjny) www.pedzle.com.pl/products.php?PHPSESSID=030e37ff7c0d595100d499d669831ae3&pcid=1&ksztalt=1&wlosie=8&sercz.x=41& sercz.y=7 do malowania większych powieżchni - pędzel z koziego włosia do aklejania serwetek - pędzel płaski z pomarańczowego nylonu - miękki, ale bardzo elastyczny do domalowywania tła - płaski lub okrągły nylon pomarańczowy (lub biały, droższy) do nakładania kraków - płaski,sztywy np szczeciniak do nakładania farby na krak 1-składnikowy (tapowanie) - miękki, okrągły (do akwareli) do malowania detali - ciekie pędzelki nylonowe lub z wiewiórki mam nadzieję, że pomogłam Odpowiedz Link Zgłoś
maja71 Re: pedzle 18.03.07, 21:55 Witam, ja też zaopatrzyłam się w pędzle z koziego włosia-mam zarówno ten płski,z drewnianą rączką,jak i ten z bordową.Rzeczywiście,są bardzo miękkie i nie pozostawiają śladów podczas lakierowania,niestety,mnie jakoś nie lubią-niemalże od samego poczatku to kozie włosie kruszy mi się i jego odrobinki pozostają na lakierowanej pracy,czym zapewniam sobie dodatkowe,solidne szlifowania. Jak myslicie,co jest przyczyną kruszenia się pędzli??? Pozdrawiam,Maja Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: pedzle 18.03.07, 22:35 szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia :| ja się z moimi nie pieszczę - stoją w pojemniku z wodą i mokną (nie chce mi się ich myć po każdym lakierowaniu :O ) Odpowiedz Link Zgłoś
maja71 Re: pedzle 18.03.07, 22:50 Ha! Piszesz,że Twoje pędzle stoją w pojemniku z wodą-ja używam ich do poliuretanu,więc myję je w rozpuszczalniku.Po lakierowaniu wstawiam je do słoika z rozpuszczalnikiem i jak juz trochę się "pomoczą"-wycieram do sucha w papierowy ręcznik,a ściślej-tak długo "maluję" po tym ręczniku papierowym,aż pędzel jest suchy.Może takie "traktowanie" własnie je niszczy... Dziękuję za odzew i pozdrawiam serdecznie, Maja Odpowiedz Link Zgłoś
greglis Re: pedzle 19.03.07, 11:10 ojojjoj, to kiedyś się zemści :) wiem że się nie chce ale naprawdę proponuję mycie pędzli za każdym razem. Na nimytych pędzlach zbierają się resztki lakieru i innych preparatów. takie pędzle raz dwa się niszczą,nie mówiącjuż że możemy sobie pracę zapaskudzić starymi paprokami :))) Odpowiedz Link Zgłoś
greglis Re: pedzle 19.03.07, 11:07 Do lakierowania najlepiej używać pędzli z włosa syntetycznego, nic a nic nie wychodzi i nie kruszy się. Odpowiedz Link Zgłoś
dokein Re: pedzle 16.03.07, 16:52 Bardzo dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Mam jeszcze pytanie dodatkowe: jakie efekty specjane można uzyskać wachlarzykiem? Odpowiedz Link Zgłoś
jasmin62 Re: pedzle 19.03.07, 10:43 Wachlarzykiem można domalowywać różne elementy np.trawę Odpowiedz Link Zgłoś