Dodaj do ulubionych

Tego się bałem

12.10.12, 17:38
kultura.gazeta.pl/kultura/1,114438,12653461,Wpadki_historyczne_i_efekty_jak_sprzed_10_lat_to_nie.html
Bardzo lubię batalistykę w kinie. I w ogóle filmy wojenne.
Po totalnym knocie jakim jest "Bitwa warszawska", mamy następna cegłę historyczną.
Jeszcze filmu nie widziałem, ale nawet w zwiastunach widzę lipę.
Jeżeli chodzi o szczegół, to w takich filmach jestem perfekcjonistą. Husaria nie miała skrzydeł przyczepionych do ramion, tylko do łęku siodła. Widzę wszystkie uchybienia w wyglądzie broni, stroju i barwy. Wkurza mnie jak widzę np gotyckie uzbrojenie u rycerzy okrągłego stołu.
Bardzo na ten film czekałem, a koprodukcja podsycała moje nadzieje.
Poza tym takie filmy w Polsce robi się na kolanach, arcy poprawnie politycznie.
"Szarża lekkiej brygady" nie miałaby szans powstać w Polsce.
Ciekawy jestem opinii największej ekspertki od kina na tym forum.
M.
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: Tego się bałem 15.10.12, 18:54
      A co z filmem o obronie Westerplatte?
      • magdolot Re: Tego się bałem 15.10.12, 23:43
        OOO, wreszcie kogoś wkurwia ta husaria ze pierzem na plerach jako mnie!
        Ale najbardziej husarzy spostponowali Ruscy, jak nakręcili szarżę husarii na... kładeczkę odpowiednią dla kozuchy kłamczuchy bez obiadu. W tym antypolskim filmie o dupie Maryny. Mniszchówny. I nawet Maryna się nie załapała tam!

Moda na knoty? Ostatnio przemęczyłam Barbarossę. Maszyny oblężnicze niczego sobie.
        A Troja? Moda już wieloletnia. Elf Legolas uczy się strzelać z łuku... Helena woli metroseksualnego... Mały Szatanek se z nuduf w kinie igrał badziewiem z MacDo aż do momentu, gdy Peter O'Toole przyszedł do Brata Pita po ciało synalka. Bo to była jedyna scena w tem filmie - zbolały dziad Priam.
        Oj, moda stuletnia chyba. Gladiator? Dwie sceny tam są, bitwa z barbarzyńcyma i wywracanie rydwanu na arenie. Ale kino omal nie ukamienowało mnie, jak w scenie finałowej chlipnęłam: Janek Wiśniewski padł" widząc zwłoki naszego bohatera na drzwiach obnoszone.

Stawiam odważną tezę, że już od wielu lat nie da się kochać batalistyki, bo to nie batalistyka, ino kit typu: "tanio i przyjemnie odpierdzielimy za ciebie historię, analfabeto. Młotkiem, żebyś ZRO-ZU-MIAŁ." Tabloidyzacja i debilizacja.

Latego zdecydowanie wolę produkcje w stylu "300", bo przynajmniej nie udają, ha.

A Szatanek z ferajną lubi takie pod popcorn, to jest cała seria, widziałam jednego, jak skądś spada Tor i nie wie kim jes, a potem już wie i spada mu młot i pierdu pierdu na stacji benzynowej i musi uratować świat, albo coś równie gupiego. Ja tego nie mogę.

Ostatnia porządna batalistyka, Szanowny Scoutku? W tym li stuleciu była jakakolwiek?
        • ave.duce A Scoutek milczy jak zaklęta machina obl... 19.10.12, 09:57
          ...egana przez bandę trojga ;)

magdolot napisała:

>
          > Ostatnia porządna batalistyka, Szanowny Scoutku? W tym li stuleciu była jakakol
          > wiek?
          • magdolot Re: A Scoutek milczy jak zaklęta machina obl... 19.10.12, 11:33
            Nio, znikąd fachowej opinii, buuu!
            • ploniekocica Re: A Scoutek milczy jak zaklęta machina obl.. 19.10.12, 12:10
              Scoutek jest pasjonatką filmu, jak się domyślam, także dlatego, że nie musi. Nie musi oglądać tego, czego nie chce oglądać. Oraz wydawać ciężko zarobionych pieniędzy na bilety kinowe na film/gatunek filmowy, co to według jej personalnego gustu jej nie rokuje.
              Mnie osobiście kuńmi by do kina nie zaciungli na film batalistyczny szczególnie w wydaniu historycznym/ horror typu gore albo slasher/większość amerykańskich oraz polskich komedii szczególnie tych z toposem srania/ większość sci-fi i wg komiksów itd.
              Tego typu filmy oglądam ewentualnie dużo później podczas prasowania, szycia, malowania, klejenia, okręcania, wyszywania itd. chętnie z lektorem, bo łapy i oczy mam zajęte. I to tylko pod warunkiem, że gatunek mnie zmylił i film jest warty obejrzenia albo wprost przeciwnie jest takim dnem, że rokuje prześmiewczo.

Ale może się mylę, Scoutku, i lada chwila dasz głos w tym temacie?
        • zbigniew_clapton Re: Tego się bałem 19.10.12, 12:12
          Z ostatnich lat to jedynie "Królestwo niebieskie" (też z Legolasem), reszta to kompjuterowy chłam i kpiny z widowni.
          • ewa9717 Re: Tego się bałem 19.10.12, 16:12
            Idę o zakład, że frekwentację będzie miał ze ho,ho, bo się szkoły zmusi do patrioidiotycznego zaliczenia chłamu. Nie wiem, jak to działa, ale na "Ogniem i z Mieciem" z magistatu przyszło, ze szkoła ma iść i pipidówkowe gimnazjum karnie trzy seanse wykupiło ( to wiem na pewno,a inne szkoły, przypuszczam, pewnie też).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka