Dodaj do ulubionych

Kupno garażu

13.08.12, 23:18
Witam!
Mam kilka pytań odnośnie kupna garażu.
Sąsiad chce sprzedać mi pomieszczenie gospodarcze, problem w tym, że pomieszczenie w akcie notarialnym stanowi metrażową całość z mieszkaniem i piwnicą sąsiada, a był to kiedyś garaż. Wiem, że należy w przypadku chęci kupna tego pomieszczenia rozdzielić je, aby posiadało osobny, samodzielny akt własności. Problem w tym, że nie wiem do kogo się zwrócić, kto by mógł coś takiego zrobić. Byłem u Notariuszki, która zbyła mnie mówiąc że muszę znaleźć kogoś kto może to zrobić. I przy okazji prośba... Jaki specjalista się zajmuje takimi rzeczami? Przewertowałem stosy stron z google, ale nic prócz przepisów nie znalazłem. Co jeszcze muszę wiedzieć jeśli chodzi o kupno takiej nieruchomości? I trzecie, czy jest możliwość zmiany statusu pomieszczenia gospodarczego na garaż? Tak jak pisałem powyżej o tym pomieszczeniu, nadmienię, że było kiedyś garażem, a zapis w księgach jest, że jest pomieszczeniem gospodarczym i jako takowe jest wykorzystywane przez sąsiada. Ja jednak chciał bym wrócić, do oryginału, czyli do garażu.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc.
Obserwuj wątek
    • bakali Re: Kupno garażu 14.08.12, 10:19
      Przede wszystkim musicie wyodrębnić pomieszczenie z całości istniejącego lokalu. Do tego potrzebujesz:
      1. geodety, który zrobi plan lokali, wydzieli nowe pomieszczenie itp.
      2. osoby z uprawieniami budowlanymi, która podpisze oświadczenie, że nowy lokal spełnia warunki samodzielności lokalu (zgodnie z art. 2 ust. 3 ustawy z dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali (Dz. U. Nr 80 z 2000 r. poz. 903 – tekst jednolity; z późn. zmianami)
      3. właściwego urzędu (prawdopodobnie Starostwo Powiatowe, wydział nieruchomości) - składasz tam wniosek o zaświadczenie o samodzielności lokalu z kompletem dokumentów (wniosek, oświadczenie o spełnianiu warunków samodzielności, rzut lokalu itp. - wszystko powiedzą Ci w urzędzie)

Jeśli urząd stwierdzi, że lokal jest samodzielny, dostaniesz zaświadczenie z którym możesz podpisać akt notarialny nabycia lokalu - i po sprawie.

Zastanawiam się tylko czy naprawdę potrzebujesz przekształcac lokal na garaż, nie może zostać pomieszczeniem gospodarczym? Przeciez to Twoja sprawa czy będziesz w nim trzymał samochód czy kosiarkę i narzędzia. Ale tak, da się przekształcić w garaż, o to tez spytaj w urzędzie.

Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka