dthchc
13.08.12, 23:18
Witam!
Mam kilka pytań odnośnie kupna garażu.
Sąsiad chce sprzedać mi pomieszczenie gospodarcze, problem w tym, że pomieszczenie w akcie notarialnym stanowi metrażową całość z mieszkaniem i piwnicą sąsiada, a był to kiedyś garaż. Wiem, że należy w przypadku chęci kupna tego pomieszczenia rozdzielić je, aby posiadało osobny, samodzielny akt własności. Problem w tym, że nie wiem do kogo się zwrócić, kto by mógł coś takiego zrobić. Byłem u Notariuszki, która zbyła mnie mówiąc że muszę znaleźć kogoś kto może to zrobić. I przy okazji prośba... Jaki specjalista się zajmuje takimi rzeczami? Przewertowałem stosy stron z google, ale nic prócz przepisów nie znalazłem. Co jeszcze muszę wiedzieć jeśli chodzi o kupno takiej nieruchomości? I trzecie, czy jest możliwość zmiany statusu pomieszczenia gospodarczego na garaż? Tak jak pisałem powyżej o tym pomieszczeniu, nadmienię, że było kiedyś garażem, a zapis w księgach jest, że jest pomieszczeniem gospodarczym i jako takowe jest wykorzystywane przez sąsiada. Ja jednak chciał bym wrócić, do oryginału, czyli do garażu.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą pomoc.