Dodaj do ulubionych

demontaż kaloryfera

28.03.07, 11:37
Czy spółdzielnia mieszkaniowa może nie wyraźić zgody na demontaż kaloryfera w
łazience w mieszkaniu, którego jestem właścicielką, mimo że od 1999 roku na
podzielniku ciepła zamontowanym na tym kaloryferze jest zerowe wskazanie
zużycie ciepła?
Obserwuj wątek
    • izba.notarialna Re: demontaż kaloryfera 01.04.07, 12:00
      Szanowna Pani,

na wstępie zacznę od tego, iż nie jest to jedno z pytań, z którymi notariusz ma
      na co dzień do czynienia. Wydaje mi się, iż lepszym adresatem tego pytania
      byłby adwokat albo radca prawny. Tym niemniej, żeby spróbować odpowiedzieć na
      to pytanie, potrzeba więcej szczegółów, tzn. jak zaczął się ten spór, jakie
      pisma Pani napisała, jak zachowuje się spółdzielnia (w szczególności, na jaką
      podstawę prawną powołuje się w odmowach) itp.
      • malpkafikimiki Re: demontaż kaloryfera 01.04.07, 17:35
        Dziękuję za odpowiedź
        Niestety nigdzie w portalu gazeta.pl nie mogłam znaleźć porad adwokatów czy
        radców prawnych.
        Spróbuję więc nakreślić mój problem, a mianowicie kilka tygodni temu
        (20.02.2007) wystosowałam pismo do SM z zapytaniem czy w związku z planowanym
        przeze mnie remontem łazienki możliwy jest demontaż znajdującego się tam
        grzejnika i w jakim trybie postępowania. Po miesiącu otrzymałam pismo
        następującej treśi:
        "SM ... informuje, że nie wyraża zgody na demontaż grzejników w mieszkaniu.
        Dobór grzejników w bloku został wykonany w ramach projektu technicznego na
        podstawie obliczonego zapotrzebowania ciepła i dla zapewnienia odpowiednich
        temperatur w mieszkaniu jak i całym bloku".
        Pismo podpisał zastepca kierownika technicznego
        Nawiasem mówiąc to nie wiem skąd ta liczba mnoga, bo mi chodzi o jeden grzejnik.
        Udałam się więc do SM osobiście i zapytałam ustnie o jakie zapotrzebowanie na
        ciepło chodzi SM skoro od 1999 roku na mierniku zamontowanym na grzejniku w
        łazience, wskazującym zużycie ciepła jest zero.
        Usłyszałam odpowiedź, że SM nie wydaje nikomu zgody: nie i już, zapytałam więc
        co jest podstawą prawną tych decyzji i niestety nie doczekałam się odpowiedzi.
        Proszę o pomoc, bo mam wrażenie że SM nie do końca jest uczciwa.
        Pozdrawiam
        • ochats Re: demontaż kaloryfera 02.04.07, 20:15
          Spółdzielnia ma rację. Proszę zapoznać się z uchwałą Sądu Najwyższego z
          28.08.1997r III CZP 36/97 ,,właściciel lokalu nie może bez zgody właścicieli
          odłączyć swojego lokalu mieszkalnego od zainstalowanej w budynku sieci c.o. i
          przy jej wykorzystaniu zastosować inny rodzaj ogrzewania" Ciekawe uzasadnienie
          wyroku. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka