19.10.08, 00:01
Witam
Podpisałam umowę przedwstępną sprzedaży mieszkania bez udziału notariusza.
Zadatek ma zostać przelany na moje konto do 20.10.2008(pn).
W piśmie jest zapisane że strony poddają się rygorom z art .394.
Czy jeśli bank nie przyzna kredytu osobie starającej się o niego, strona sprzedająca (ja) będzie musiała zwrócić zadatek? czy winą kupującego jest fakt że bank odmówi finansowania?
Jak to się ma do tego , że czekam na decyzję banku kupującej osoby, która potrwa co najmniej miesiąc?
W tym czasie mogłaby znależć się osoba chetna kupić mieszkanie, jednak muszę odmawiać spotkań.
Ponadto ustalono, że na poczet ustalonej ceny strona Kupująca zobowiązuje się wpłacić stronie Sprzedającej zadatek w kwocie 10.000 zł najpóźniej do dnia 20.10.2008r. Czy jeśli pieniądze wpłyną na moje konto 21.10 - mogę zrezygnować ze sprzedaży? ( 1 dzień zwłoki)
Proszę o odpowiedź
Z wyrazami szacunku
Lidia
Obserwuj wątek
    • decort Re: Art 394 24.10.08, 19:22
      w tej sytuacji, jeśli do umowy końcowej nie dojdzie, będzie Pan zobowiązany
      zwrócić zadatek. Nie z powodu nie otrzymania kredytu przez osobę kupującą, a
      dlatego, że zadatek nie został "dany przy zawarciu umowy" - więc suma jaką
      otrzyma Pan na konto to nie będzie zadatek, a zaliczka - i nie ma znaczenia, że
      Państwo w umowie nazwaliście tę sumę zadatkiem. Gdyby zadatek był zadatkiem nie
      musiałby Pan go zwracać, jeśli umowa nie była warunkowa (że do umowy końcowej
      dojdzie pod warunkiem, że kupujący otrzyma zadatek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka