Dodaj do ulubionych

Spadek/darowizna

29.12.08, 14:31
Witam,

otrzymałem w spadku łącznie z moją siostrą nieruchomośc(był to testament działowy;ja dostałem 90% nieruchomości; sąd wydał prawomocne orzeczenie). Chciałbym dokonac darowizny cześci przysługującej mi nieruchomości. Jakie potrzebuje dokumenty do notariusza? Czy konieczne jest uprzednie sporządzenie umowy o dział spadku z moją siostrą?

Z góry dziękuje za odpowiedź
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • maryko.m Re: Spadek/darowizna 30.12.08, 23:21
      Co do potrzebnych dokumentów - naprawdę - najlepiej zadzwonić do wybranej
      kancelarii - pani w sekretariacie wszystko punkt po punkcie powie...

Cóż, na miejscu obdarowanej wolałabym otrzymać udział w nieruchomości już po
      dokonanym dziale spadku...

Skoro i tak wybieracie się do notariusza, a w skład masy spadkowej wchodzi tylko
      nieruchomość, zabierzcie Pana siostrę i załatwcie sprawę do końca - dział spadku
      przy zgodzie wszystkich współspadkobierców to formalność - prosta umowa zawarta
      w formie aktu notarialnego. Nie musicie od razu dzielić nieruchomości na części
      - po prostu udziały w masie spadkowej zamienią się w udziały w częściach ułamkowych.

Masa spadkowa to, co zasady stan przejściowy, chociaż może trwać latami. Nie ma
      problemu, jeśli w skład takiej masy wchodzi jedna nieruchomość,
      współspadkobiercy są zgodni co do ewentualnego podziału, lubią siebie nawzajem,
      i... nie ma żadnych długów. Wtedy sytuacja obdarowanego udziałem w masie
      spadkowej niewiele się będzie różnić od sytuacji obdarowanego udziałami w
      nieruchomości...Tyle, że takie udziały w masie nie wchodzą do majątku odrębnego
      obdarowanego - cały czas stanowią część odrębnej masy spadkowej.

A przecież zawsze może się pojawić problem jakiegoś niespłaconego wierzyciela.
      Jeśli za rok pojawi się wierzyciel (np. jakiś Bank Spółdzielczy z nakazem
      zapłaty na kwotę 20 000 plus 85 000 odsetek -bywa, bywa ), to obdarowany będzie
      miał spory problem!

Tymczasem w świadomości społecznej przyjęte jest, że darowizna to taki miły,
      raczej bezproblemowy prezent ze strony krewnego, więc.. sam Pan rozumie....

• milton6 Re: Spadek/darowizna 30.12.08, 23:30
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka