mikakawa 05.02.09, 14:16 Co zrobić żeby pozostałe rodzeństwo zechciało czasem zastąpić mnie przy starej i chorej naszej matce.Matka mieszka ze mną i nikt nie chce mi pomagać, a ja już sama nie mam siły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
irma223 Re: pomocy! 05.02.09, 15:06 mikakawa napisała: > Co zrobić żeby pozostałe rodzeństwo zechciało czasem zastąpić mnie > przy starej i chorej naszej matce.Matka mieszka ze mną i nikt nie > chce mi pomagać, a ja już sama nie mam siły. 1. Zaapelować do sumienia. 2. Pogrozić wydziedziczeniem przez matkę. 3. Podrzucić mamę w dłuższe odwiedziny siostrze albo bratu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikakawa Re: pomocy! 05.02.09, 15:09 nic nie daje apel, drzwi są zamknięte jak idę i proszę o pomoc-może jakieś pismo oficjalne napisać-? Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 To może wcześniej zadzwoń i się umów? 05.02.09, 21:41 mikakawa napisała: > drzwi są zamknięte jak idę i proszę o pomoc To może wcześniej zadzwoń i się umów? > -może jakieś pismo oficjalne napisać-? Z Kodeksu Rodzinnego i opiekuńczego: "Rozdział II. Stosunki między rodzicami a dziećmi. Oddział 1. Przepisy ogólne. Art. 87. Rodzice i dzieci obowiązani są wspierać się wzajemnie. (...) DZIAŁ III OBOWIĄZEK ALIMENTACYJNY. Art. 128. Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) obciąża krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo. Art. 129. § 1. Obowiązek alimentacyjny obciąża zstępnych przed wstępnymi, a wstępnych przed rodzeństwem; jeżeli jest kilku zstępnych lub wstępnych - obciąża bliższych stopniem przed dalszymi. § 2. Krewnych w tym samym stopniu obciąża obowiązek alimentacyjny w częściach odpowiadających ich możliwościom zarobkowym i majątkowym. Art. 132. Obowiązek alimentacyjny zobowiązanego w dalszej kolejności powstaje dopiero wtedy, gdy nie ma osoby zobowiązanej w bliższej kolejności albo gdy osoba ta nie jest w stanie uczynić zadość swemu obowiązkowi lub gdy uzyskanie od niej na czas potrzebnych uprawnionemu środków utrzymania jest niemożliwe lub połączone z nadmiernymi trudnościami. Art. 134. W stosunku do rodzeństwa zobowiązany może uchylić się od świadczeń alimentacyjnych, jeżeli są one połączone z nadmiernym uszczerbkiem dla niego lub dla jego najbliższej rodziny." Ustawodawca pomyślał o obowiązku łożenia przez dzieci na starych rodziców, a także o żądaniu, by dorosłe dzieci opiekowały się starymi rodzicami, ale nie pomyślał o jasnej wykładni prawnej, które z dzieci, ile razy dziennie i w jakiej kolejności ma starą matkę karmić, myć, przewijać, podnosić na łóżku... Jeżeli sobie jednak nie radzisz możesz wystąpić do MOPSu o pomoc w formie opieki dochodzącej: "USTAWA z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z dnia 15 kwietnia 2004 r.) (...) Rozdział 1 Zasiłki i usługi Art. 17. 1. Do zadań własnych gminy o charakterze obowiązkowym należy: (...) 11) organizowanie i świadczenie usług opiekuńczych, w tym specjalistycznych, w miejscu zamieszkania, z wyłączeniem specjalistycznych usług opiekuńczych dla osób z zaburzeniami psychicznymi; (...) Dział II Świadczenia z pomocy społecznej (...) Art. 36. Świadczeniami z pomocy społecznej są: (....) 2) świadczenia niepieniężne: (...) l) usługi opiekuńcze w miejscu zamieszkania, w ośrodkach wsparcia oraz w rodzinnych domach pomocy, m) specjalistyczne usługi opiekuńcze w miejscu zamieszkania oraz w ośrodkach wsparcia, (...) Art. 50. 1. Osobie samotnej, która z powodu wieku, choroby lub innych przyczyn wymaga pomocy innych osób, a jest jej pozbawiona, przysługuje pomoc w formie usług opiekuńczych lub specjalistycznych usług opiekuńczych. 2. Usługi opiekuńcze lub specjalistyczne usługi opiekuńcze mogą być przyznane również osobie, która wymaga pomocy innych osób, a rodzina, a także wspólnie niezamieszkujący małżonek, wstępni, zstępni nie mogą takiej pomocy zapewnić. 3. Usługi opiekuńcze obejmują pomoc w zaspokajaniu codziennych potrzeb życiowych, opiekę higieniczną, zaleconą przez lekarza pielęgnację oraz, w miarę możliwości, zapewnienie kontaktów z otoczeniem. 4. Specjalistyczne usługi opiekuńcze są to usługi dostosowane do szczególnych potrzeb wynikających z rodzaju schorzenia lub niepełnosprawności, świadczone przez osoby ze specjalistycznym przygotowaniem zawodowym. 5. Ośrodek pomocy społecznej, przyznając usługi opiekuńcze, ustala ich zakres, okres i miejsce świadczenia. 6. Rada gminy określa, w drodze uchwały, szczegółowe warunki przyznawania i odpłatności za usługi opiekuńcze i specjalistyczne usługi opiekuńcze, z wyłączeniem specjalistycznych usług opiekuńczych dla osób z zaburzeniami psychicznymi, oraz szczegółowe warunki częściowego lub całkowitego zwolnienia od opłat, jak również tryb ich pobierania. 7. Minister właściwy do spraw zabezpieczenia społecznego w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw zdrowia określi, w drodze rozporządzenia, rodzaje specjalistycznych usług opiekuńczych i kwalifikacje osób świadczących te usługi oraz warunki i tryb ustalania i pobierania opłat za specjalistyczne usługi opiekuńcze świadczone osobom z zaburzeniami psychicznymi, jak również warunki częściowego lub całkowitego zwolnienia z tych opłat, ze względu na szczególne potrzeby osób korzystających z usług, uwzględniając sytuację materialną tych osób." Odpowiedz Link Zgłoś