taziuta 20.02.11, 17:54 Dobre wyjaśnienie dlaczego gość wierzy w Boga - bo chory na umyśle. Ale nigdy chyba nie pojmę, dlaczego wierzą ponoć na myśle zdrowi. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9136650,Schizofrenik_ranil_kobiete___Bo_Bog_tak_chcial_.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jola.iza1 Re: "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 18:34 Moja cioteczna babcia, gdy jej mleko wykipiało. Moja babcia: " A trzeba było pilnować" ?? www.poomoc.pl/ Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 18:40 W lewicowe idee wierzą też zdrowi ludzie i równie trudno to pojąć Odpowiedz Link
bikej5 Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 19:12 wylogowany.pielegniarz napisał: > W lewicowe idee wierzą też zdrowi ludzie i równie trudno to pojąć jasne,łatwiej uwierzyć w boga,i to w dodatku miłosiernego.Być zdanym tyko na własny umysł, i nie wierzyć w te wasze koszałki opałki o życiu wiecznym,to cholernie trudne Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 19:36 bikej5 napisała: > jasne,łatwiej uwierzyć w boga,i to w dodatku miłosiernego.Być zdanym tyko na > własny umysł, > i nie wierzyć w te wasze koszałki opałki o życiu wiecznym,to cholernie trudne > Nie rozumiem kilku rzeczy: - co ma lewica wspólnego z rozumem - co to są koszałki opałki, w które miałbym wierzyć - kto są ci "wy", do których miałbym należeć Odpowiedz Link
remez2 Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 20:01 > Nie rozumiem kilku rzeczy: > - co ma lewica wspólnego z rozumem Może byś zrozumiał, gdybyś miał rozum. > - co to są koszałki opałki, w które miałbym wierzyć Takie kółko rybackie. > - kto są ci "wy", do których miałbym należeć Ci przyzwoici, dobrze wychowani, dowcipni. Elita ... pisowska. --------------- W życiu zawsze trzeba mieć jakiś cel - powiedział snajper do syna. Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 20:42 remez2 napisał: > > Nie rozumiem kilku rzeczy: > > - co ma lewica wspólnego z rozumem > Może byś zrozumiał, gdybyś miał rozum. Och > > - co to są koszałki opałki, w które miałbym wierzyć > Takie kółko rybackie. Ciekawe, bo ryby łowiłem raz, w wieku wczesnoszkolnym > > - kto są ci "wy", do których miałbym należeć > Ci przyzwoici, dobrze wychowani, dowcipni. Elita ... pisowska. Bez komentarza Odpowiedz Link
hummer Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 19:20 wylogowany.pielegniarz napisał: > W lewicowe idee wierzą też zdrowi ludzie i równie trudno to pojąć Co w tym dziwnego? "Jałmużna (زكاة, zakat) – określoną część swego majątku, nie dochodu (najczęściej 2,5%) muzułmanin ma obowiązek oddawać biednym. Uważana jest za jeden z pierwszych "nowoczesnych" podatków socjalnych, pobierany od określonego progu majątkowego." Sporo jest lewicowców Za wiki. pl.wikipedia.org/wiki/Zakat Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 19:43 hummer napisał: > wylogowany.pielegniarz napisał: > > > W lewicowe idee wierzą też zdrowi ludzie i równie trudno to pojąć > > Co w tym dziwnego? > "Jałmużna (زكاة, zakat) – określoną część swego m > ajątku, nie dochodu (najczęściej 2,5%) muzułmanin ma obowiązek oddawać biednym. > Uważana jest za jeden z pierwszych "nowoczesnych" podatków socjalnych, pobiera > ny od określonego progu majątkowego." > > Sporo jest lewicowców > Za wiki. > > pl.wikipedia.org/wiki/Zakat Fakt, nie brakuje lewicowców, którzy mi powiedzą, ile z tego, co sobie sam wypracowałem jest nadwyżką mojego indywidualnego majątku. Nie rozumiem, dlaczego popierasz okradanie w ramach prawa, a potępiasz zabijanie w ramach prawa Odpowiedz Link
hummer Kwestia imponderabiliów 20.02.11, 19:49 wylogowany.pielegniarz napisał: > Fakt, nie brakuje lewicowców, którzy mi powiedzą, ile z tego, co sobie sam wypr > acowałem jest nadwyżką mojego indywidualnego majątku. Nie rozumiem, dlac > zego popierasz okradanie w ramach prawa, a potępiasz zabijanie w ramach prawa "Okradanie w ramach prawa" ratuje życie. "Zabijanie w ramach prawa" też? Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Kwestia imponderabiliów 20.02.11, 19:54 Obie strony powołują się na konieczność sprawiedliwości To, ile trzeba ukraść, żeby uratować życie, a ile to już będzie coś więcej niż ratowanie życia? Odpowiedz Link
hummer Myślałem, że piszesz serio 20.02.11, 19:58 wylogowany.pielegniarz napisał: > Obie strony powołują się na konieczność sprawiedliwości > > To, ile trzeba ukraść, żeby uratować życie, a ile to już będzie coś więcej niż > ratowanie życia? Skąd więc te uśmieszki? Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Myślałem, że piszesz serio 20.02.11, 20:34 hummer napisał: > Skąd więc te uśmieszki? Bo tak mi się chce. Odpowiedz Link
hummer A nie, "bo Bóg tak chciał"? 20.02.11, 20:36 wylogowany.pielegniarz napisał: > hummer napisał: > > > > Skąd więc te uśmieszki? > > > Bo tak mi się chce. Ciekawe na ile ludzie są w stanie porównywać Swą świadomość, ze świadomością i wolą Boga. Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: A nie, "bo Bóg tak chciał"? 20.02.11, 20:37 Bóg mnie mało interesuje. Ciebie dużo bardziej Odpowiedz Link
hummer I znów brak argumentów, tylko slogan. 20.02.11, 20:40 wylogowany.pielegniarz napisał: > Bóg mnie mało interesuje. Ciebie dużo bardziej I śmiech. Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: I znów brak argumentów, tylko slogan. 20.02.11, 20:44 Skoro Bóg mnie mało interesuje, to chyba oczywiste, że takie rozważania także? Odpowiedz Link
hummer Mamona to też Bóg... 20.02.11, 20:46 wylogowany.pielegniarz napisał: > Skoro Bóg mnie mało interesuje, to chyba oczywiste, że takie rozważania także? > > Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Mamona to też Bóg... 20.02.11, 20:50 Sam przed chwilą pisałeś, że pieniądze ratują życie. Bóg też ratuje życie? Odpowiedz Link
hummer Re: Mamona to też Bóg... 20.02.11, 20:53 wylogowany.pielegniarz napisał: > Sam przed chwilą pisałeś, że pieniądze ratują życie. Bóg też ratuje życie? A Ty w to nie wierzysz, za to pochylasz czoło nad możliwością zabijanie w imię prawa. Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Mamona to też Bóg... 20.02.11, 21:01 Ależ wierzę, że pieniądze ratują życie. Odpowiedz Link
hummer Raczej dobre chęci 20.02.11, 21:02 wylogowany.pielegniarz napisał: > Ależ wierzę, że pieniądze ratują życie. Często brakuje pieniędzy, a życie jest ratowane w czynie społecznym. Odpowiedz Link
hummer Re: Raczej dobre chęci 20.02.11, 21:13 wylogowany.pielegniarz napisał: > Na przykład? www.tvn24.pl/-1,1693431,0,1,kleska-prawicy-w-hamburgu,wiadomosc.html Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Raczej dobre chęci 20.02.11, 21:28 W jaki sposób miałby być to przykład na to, że nie pieniądze, a dobra wola ratują ludzkie życie? Odpowiedz Link
hummer Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 19:56 wylogowany.pielegniarz napisał: > Fakt, nie brakuje lewicowców, którzy mi powiedzą, ile z tego, co sobie sam wypr > acowałem jest nadwyżką mojego indywidualnego majątku. Wtedy zadaję sobie pytanie. Czy jestem w stanie więcej "przesrać" niż mam. Jeśli jesteś, to miej i dwa razy tyle. Ale wiedz, że inni nie mają nawet połowy. Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 20:36 hummer napisał: > Wtedy zadaję sobie pytanie. Czy jestem w stanie więcej "przesrać" niż mam. Jeśl > i jesteś, to miej i dwa razy tyle. Ale wiedz, że inni nie mają nawet połowy. Jak każdy lewicowiec, masz problem z odróżnianiem dobrowolności od przymusu Odpowiedz Link
hummer Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 20:38 wylogowany.pielegniarz napisał: > hummer napisał: > > > > Wtedy zadaję sobie pytanie. Czy jestem w stanie więcej "przesrać" niż mam > . Jeśl > > i jesteś, to miej i dwa razy tyle. Ale wiedz, że inni nie mają nawet poło > wy. > > > Jak każdy lewicowiec, masz problem z odróżnianiem dobrowolności od przymusu A kolega ma problem w życiu we wspólnocie. Obojętnie jakiej: państwowej, religijnej, czy etycznej, itd. Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 20:50 O kolegę się nie martw, bo o koledze nic nie wiesz Odpowiedz Link
taziuta Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 20:24 wylogowany.pielegniarz napisał: > Fakt, nie brakuje lewicowców, którzy mi powiedzą, ile z tego, co sobie sam wypracowałem > jest nadwyżką mojego indywidualnego majątku. Nie rozumiem, dlaczego popierasz > okradanie w ramach prawa, a potępiasz zabijanie w ramach prawa Ale co masz na myśli pisząc o okradaniu w ramach prawa? Odpowiedz Link
hummer Też jestem ciekaw. /nt 20.02.11, 20:27 taziuta napisał: > wylogowany.pielegniarz napisał: > > > Fakt, nie brakuje lewicowców, którzy mi powiedzą, ile z tego, co sobie sa > m wypracowałem > > jest nadwyżką mojego indywidualnego majątku. Nie rozumiem, dlaczeg > o popierasz > > okradanie w ramach prawa, a potępiasz zabijanie w ramach prawa > > Ale co masz na myśli pisząc o okradaniu w ramach prawa? Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 20:39 taziuta napisał: > Ale co masz na myśli pisząc o okradaniu w ramach prawa? Na przymuszaniu do oddawania moich pieniędzy. Odpowiedz Link
taziuta Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 20:41 wylogowany.pielegniarz napisał: > taziuta napisał: > > Ale co masz na myśli pisząc o okradaniu w ramach prawa? > Na przymuszaniu do oddawania moich pieniędzy. Przecież do tego przymuszają Cię wszystkie rządy, nie tylko lewicowe. Nie rozumiem więc dlaczego robisz z tego zarzut akurat lewicy? Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 20:45 taziuta napisał: > Przecież do tego przymuszają Cię wszystkie rządy, nie tylko lewicowe. Nie rozum > iem więc dlaczego robisz z tego zarzut akurat lewicy? Jedne przymuszają bardziej, inne przymuszają mniej. Odpowiedz Link
taziuta Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 21:14 wylogowany.pielegniarz napisał: > Jedne przymuszają bardziej, inne przymuszają mniej. E tam, czepiasz się. Dla mnie każda odpowiedzialna partia musi dbać o publiczne finanse, czyli od podatków nie uciekniesz. I to nie w podatkach problem, ewentualnie, lecz w tym, na co one idą. Odpowiedz Link
hummer A od kiedy to jesteś na rewersie? 20.02.11, 20:41 wylogowany.pielegniarz napisał: > taziuta napisał: > > > > Ale co masz na myśli pisząc o okradaniu w ramach prawa? > > > Na przymuszaniu do oddawania moich pieniędzy. Lub awersie Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: A od kiedy to jesteś na rewersie? 20.02.11, 20:52 Kolega ma problem z prawem własności, co nie jest takie rzadkie wśród lewicowców. Oczywiście najczęściej z cudzym prawem do własności Odpowiedz Link
hummer Od kogo pochodzi prawo własności 20.02.11, 20:54 wylogowany.pielegniarz napisał: > Kolega ma problem z prawem własności, co nie jest takie rzadkie wśród lewicowcó > w. Oczywiście najczęściej z cudzym prawem do własności Kto je nadał? Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Od kogo pochodzi prawo własności 20.02.11, 21:00 Napisz od razu, do czego zmierzasz Odpowiedz Link
hummer Masz mnie za kretyna? /nt 20.02.11, 21:03 wylogowany.pielegniarz napisał: > Napisz od razu, do czego zmierzasz Odpowiedz Link
taziuta Czemu od razu kretyna? :) 20.02.11, 21:17 hummer napisał: Re: Masz mnie za kretyna? /nt > wylogowany.pielegniarz napisał: > > > Napisz od razu, do czego zmierzasz Ja też bym chciał to zrozumieć. Odpowiedz Link
hummer Re: Czemu od razu kretyna? :) 20.02.11, 21:22 taziuta napisał: > hummer napisał: > Re: Masz mnie za kretyna? /nt > > > wylogowany.pielegniarz napisał: > > > > > Napisz od razu, do czego zmierzasz > > Ja też bym chciał to zrozumieć. To jest nas dwóch. Odpowiedz Link
wylogowany.pielegniarz Re: Masz mnie za kretyna? /nt 20.02.11, 21:37 Nie. A mam podstawy? Odpowiedz Link
mr.sajgon Czy gdyby powiedzial ze kazal mu to zrobic 20.02.11, 21:09 taziuta napisał: > Dobre wyjaśnienie dlaczego gość wierzy w Boga - bo chory na umyśle. Ale nigdy c > hyba nie pojmę, dlaczego wierzą ponoć na myśle zdrowi. > > wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9136650,Schizofrenik_ranil_kobiete___Bo_Bog_tak_chcial_.html Napoleon to tez bys sie dziwil ze byl wielkim czlowiekiem ? Odpowiedz Link
taziuta Re: Czy gdyby powiedzial ze kazal mu to zrobic 20.02.11, 21:15 mr.sajgon napisał: > Napoleon to tez bys sie dziwil ze byl wielkim czlowiekiem ? Tak samo bym twierdził, że to choroba każe mu wierzyć. A wiara ogłupia... Odpowiedz Link
mr.sajgon Re: Czy gdyby powiedzial ze kazal mu to zrobic 20.02.11, 22:04 taziuta napisał: > > Tak samo bym twierdził, że to choroba każe mu wierzyć. A wiara ogłupia... Chory bo wierzy czy wierzy bo jest chory ? Odpowiedz Link
taziuta Re: Czy gdyby powiedzial ze kazal mu to zrobic 20.02.11, 22:07 mr.sajgon napisał: > taziuta napisał: > > Tak samo bym twierdził, że to choroba każe mu wierzyć. A wiara ogłupia... > Chory bo wierzy czy wierzy bo jest chory ? To drugie, ofkoz. Jednym (zdrowym) rozumem myśleć i wierzyć? Odpowiedz Link
mr.sajgon Re: Czy gdyby powiedzial ze kazal mu to zrobic 20.02.11, 22:50 taziuta napisał: > > To drugie, ofkoz. Jednym (zdrowym) rozumem myśleć i wierzyć? Kiedys nie moglem uwierzyc ze ktos moze wierzyc, jednak juz dzis sie nie dziwie. Sa ludzie ktorym wiara potrzebna jest po prostu do zycia, buduja w oparciu o nia cale swoje zycie. Dlatego nie nasmiewam sie z ludzi ktorzy modla sie pod dwoma deskami czy upychaja makulature w murze albo karmia szczury w swiatyni. Jesli z nia, ta wiara nie wkraczaja w moje zycie niech wierze w co chca. Narzucanie ateizmu mozna porownac do narzucania religii. Jedno i drugie jest zlem. Tolerancja to nie tylko piekne slowo ale rowniez bardzo potrzebne jak sie okazuje w zyciu codziennym. Odpowiedz Link
jola.iza1 Re: Dobranoc wszystkim:) 20.02.11, 23:00 wylogowany.pielegniarz napisał: > Świetnie się bawiłem LeTko zmyślasz, niech Ci będzie. Nie twoje małpy, nie twój cyrk? www.youtube.com/watch?vHC_qMyTt8Y Odpowiedz Link
hummer Śpij dobrze :) 20.02.11, 23:03 wylogowany.pielegniarz napisał: > Świetnie się bawiłem A co ja mam powiedzieć? Jeszcze mnie boli przepona Odpowiedz Link
humbak Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 22:46 Ale nigdy c > hyba nie pojmę, dlaczego wierzą ponoć na myśle zdrowi. No patrz, takiś światły, a tak prostej rzeczy pojąć nie potrafisz Odpowiedz Link
taziuta Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 20.02.11, 23:52 humbak napisał: > > Ale nigdy chyba nie pojmę, dlaczego wierzą ponoć na myśle zdrowi. > No patrz, takiś światły, a tak prostej rzeczy pojąć nie potrafisz Kumam, kumam, tak sobie tylko podszczypuję. Wierzą, bo tak zostali wychowani, biedactwa... Odpowiedz Link
humbak Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 21.02.11, 00:02 Tyle lat chłopie żyjesz na świecie i jeszcze nie pojąłeś natury wiary? Nie wciskaj kitu Statystyka wskazuje ze marne są szanse byś poznał zbyt mało wierzących by nie zrozumieć na czym to z grubsza polega. Odpowiedz Link
taziuta Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 21.02.11, 01:13 humbak napisał: > Tyle lat chłopie żyjesz na świecie i jeszcze nie pojąłeś natury wiary? Nie wciskaj kitu Jaki kit, i kto komu? Rodzi się niewinne dziecię, a tu mu rodzice każą przed snem odmawiać paciorek i posyłają do szkółki niedzielnej. Inaczej miałoby czysty umysł i gdy dorośnie mogło samo wybierać, czy chce wierzyć w jakieś mzimu, czy nie. Tyle, że zwykle nie dostaje takiej szansy... Odpowiedz Link
humbak Re: Ranił, "Bo Bóg tak chciał"... 21.02.11, 01:25 Oj wiesz jakiego kitu. Większość poglądów jakie ludzie mają nie są skutkiem analizy danych, ani nawet objawienia tylko wpływu środowiska w którym się wychowują. Czy są to rodzice, czy koledzy pod klatką, czy w szkole to już mniej istotne. Nie wiskaj kitu że wiara w Boga jest tutaj czymś szczególnym, bardziej zasługującym na weryfikację czy głębsze przemyślenie. Jedni wierzą w Boga, drudzy w Jahwe, trzeci w fetysze, czwarci w liberlizm, piąci socjalizm i tak dalej i tak dalej. Oni wierzą.... w przypadku ideologii to jest nawet głupsze, bo istnienia w bogów zazwyczaj zweryfikować się nie da, a słuszność poglądów częsciej tak. Odpowiedz Link