Gość: szukajacy IP: *.ec.europa.eu 10.05.10, 10:18 Gdzie moge zrobic porzadne zdjecie do dowodu? Szukam profesjonalnego fotografa. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ela Re: Fotograf w BXL IP: 91.181.56.* 10.05.10, 10:32 Do dowodow to juz teraz nieporzadne robia, grunt, zeby sie nie swiecic i normy spelniac w ustawieniu facjaty. Zrob zdjecie blisko miejsca, gdzie dowod wyrabiac bedziesz. Byc moze trzeba bedzie wrocic do punktu uslugowego, bo urzednik nie zaakceptuje. Wtedy normalne studio robi poprawke gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotografleczniepro Re: Fotograf w BXL IP: 94.252.97.* 10.05.10, 18:18 te rzeczy to znajduje sie w Polsce tutejsi to moze miesiac temu albo kapusty na targu sprzedawali jesli nie komorki zadac im mozna tu pytanie "fachowe" po francusku lub niderlandzku oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Fotograf w BXL IP: *.access.telenet.be 10.05.10, 18:59 Przesadzasz... moj maz interesuje sie fotografia i zna nawet w BXL kilku fotografow-pasjonatow starej daty.Jedno takie studio znajduje sie w budynku hotelu na Rogier-starsza pani-pasjonatka prowadzi je od kilkudziesieciu lat,a za zdjecia do dowodu kilka miesiecy temu chciala 7€ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotografleczniepro Re: Fotograf w BXL IP: 94.252.97.* 10.05.10, 20:02 masz racje anbxl lecz ,niestety , wiekszosc tych przy supermarketach i bardzo uczesczanych miejscach to niestety specjalisci do foto z komorek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Fotograf w BXL IP: 91.181.56.* 10.05.10, 20:11 Anbxl, moze i pasjonatow maja, nawet na peczki. Ale fotografow to niestety ten kraj nie posiada. Z bardzo prostej przyczyny wedlug mnie: tutaj ludzie chca zaplacic za sesje rodzina 100-150 euro, chca miec w tym album i breloczek. Za "slub" nie chca placic wiecej niz tysiac euro. Fotograf w Belgii prowadzi bardzo czesto studio, sklepik, obsluguje klientow, ktorzy wpadaja na zdjecie do dowodu, obsluguje tych, ktorzy przyszli wywolac zdjecia. Nie zostaje mu zbyt wiele czasu na prace nad jakoscia, rozwojem wlasnych umiejetnosci. Popatrz teraz sobie na cenniki w Polsce u dobrych fotografow. I popatrz na ich prace. Szczena opada. Najlepszy test na to ilu tutaj jest fotografow z prawdziwego zdarzenia, to wejscie na strone The Wedding Photojournalist Association i wyszukanie fotografow w Belgii. Wychodzi na to, ze jest jeden, ktory zasluzyl na czlonkostwo w tej organizacji. Otworz sobie jego strone, zobacz portfolio. Potem zobacz ilu masz fotografow zrzeszonych w Polsce. I otworz sobie strone fotografa Bartosz Jastal lub WhiteSmoke Studio. Nie ma w Belgii ani jednego takiego fotografa. A w Polsce jest ich kilku. I potem duza grupa tych, ktorzy chca robic to po mistrzowsku. Mam zrobione sesje rodzinne u tutejszych fotografow - niby najlepszego w Antwerpii. Ten album to dno totalne. Mam zdjecia dzieci przedszkolno - zlobkowe, gdzie w portrecie panu pasjonatowi z Brugii, co ma studio w centrum miasta, ostrosc uciekla na tlo - co za szmelc, trzeba sie autentycznie natrudzic, zeby takie gnioty porobic. I mam doswiadczenie, ktorego nie zapomne, sesje rodzinna, reportazowa z fotografem z Polski. Marze o tym, zeby w tym roku powtorzyc ta przygode. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Fotograf w BXL IP: *.access.telenet.be 10.05.10, 22:38 Pewnie,ze zdjecia typu probka photomaton -automat w centrum handlowym i to za 17 € to DNO,sama kiedys bylam zmuszona do zrobienia takiego i.... pan musial poprawic,bo byly... do smietnika.Fotografika jak kazda dziedzina idzie do przodu,a starzy,prawdziwi fotografowie-pasjonaci dalej wola robic zdjecia lustrzankami i nie lubia nowych technik.Szkolnych zdjec tez nie lubie,bo najczesciej robia je mlodzi bezrobotni,ktorzy na kilka dni "zalapali sie na fuche" i nie maja pojecia o robieniu zdjec.Ela,wlasnie takie najgorsze zdjecie szkolne zostalo zrobione moim dzieciom w szkole w Malehoek (swego czasu mieszkalam w Brugge).I w Brugge i u mnie na wsi i w centrum BXL (Rogier,Annessens) znajdziesz specjalista-fotografikow ktorzy znaja sie na tym co robia,ale nie mozna porownywac z PL,ktora jest wiele razy wieksza....Co roku robie swoim dzieciom zdjecia u polskiego specjalisty nad polskim morzem,ale nie sa to pozowane fotki tylko zwykle pamiatki.Nie jestem specjalistka od foto,ale reszta rodziny uwielbia robic zdjecia.Ostatnio hitem sa efekty specjalne. Sama nie cierpie zdjec pozowanych typu sesje rodzinne,bo to nie jest naturalne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ela Re: Fotograf w BXL IP: 91.181.56.* 11.05.10, 09:15 fotografika, fotografik - to obrazliwie o fotografach, fotografii. Chcac umniejszyc kogos dokonania, podkreslic jego malosc mowisz o nim - och, jaki fotografik;-) Tak w ramach podstawowej teorii. ;-) Anbxl, nie chce mi sie robic wykladu, ale polscy fotografowie o ktorych mowa wyzej dalecy sa od modnych efektow specjalnych. A czym fotografuja - mozesz sprawdzic na ich stronach. Nie obrazaj ich;-) I niestety, ale u mnie w regionie NIE MA nikogo kto do piet dorasta takiemu Jastalowi. W calej Belgii nie ma nikogo. Tak, kraj mniejszy, no ale chociaz jedna osoba, dwie, a tu lipa - nic. Wiesz, ja nawet swoje zdjecia hobbystyczne, rodzinne, wysylam do Polski do wywolywania, bo niestety nawet pan, ktory za 1,70 euro robi standardowy fotograficzny format robi to tandetnie i ma dwa rodzaje papieru do wyboru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fotograf Re: Fotograf w BXL IP: *.ec.europa.eu 11.05.10, 09:41 o nie Ela, zalamalas mnie... Ja dopiero od niedawna jestem w Belgii i mialem wlasnie wrazenie ze tutejsze standardy sa tragiczne ale myslalem ze po prostu zle szukam i ktos mi da jakies namiary. A tu nic, trzeba bedzie do Polski jezdzic zeby zdjecia wywolac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Fotograf w BXL IP: 91.194.202.* 11.05.10, 10:17 Nie obrazam sie...ten temat to nie moja dzialka,choc czasem musze sluchac n/t.Oczywiscie co innego hobby,co innego zawodostwo.Moje dziecko swego czasu zabawialo sie roznymi efektami typu zdjecie,gdzie wspina sie na wieze Eiffla i tu ludzie nawet nie znaja sie na zartach,bo komentarze byly przykre.Nie jestes sama,ktora wywoluje zdjecia w PL.Ja i wielu moich znajomych tak robi,bo tutaj nawet w Kodak robia to byle jak (zdjecia sa przeswietlone,kolory beznadziejne,zle przyciete) Odpowiedz Link Zgłoś