Dodaj do ulubionych

na liscie i wciaz bez wymarzonej pracy...

IP: 217.111.155.* 31.01.11, 12:45
Witam,

od marca zeszlego roku "wisze" i nic sie nie zmienia w moim statusie. Czekam az moze ktos sie odezwie, wyszuka mnie, pisze, rozsylam zyciorysy i nic. Zal tego czasu i staran a stanowisko przeciez normalne AST1 (Polish nationality) mialo byc :( Czy wiecie cos o wakatach? Prosze o info na mail, dziekuje za wszelkie wskzaowki i pomoc.
annamar_82 ( at ) o2.pl

Dzieki!
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: na liscie i wciaz bez wymarzonej pracy... IP: 91.194.202.* 31.01.11, 16:04
      Na pewno na AST 1 na F zatrudniaja,bo tylko do mojego bylego unitu wlasnie z tego konkursu przyjeto w zeszlym roku 4 Polakow. I tu trzeba miec szczescie i.... pierwsza twoja etykietka-twoje CV-moze nalezy je troche zmienic,dopracowac?Moze doswiadczenie jest zbyt "bogate"???
      • Gość: do anbxl Re: na liscie i wciaz bez wymarzonej pracy... IP: *.68-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.02.11, 19:22
        Anbxl, moglabys wyjasnic co w tym wypadku masz na mysli mowic o doswiadczeniu "zbyt bogatym"?
        • Gość: anbxl Re: na liscie i wciaz bez wymarzonej pracy... IP: *.access.telenet.be 02.02.11, 20:55
          wlasnie dzis na zebraniu tez o tym mowiono dlaczego chca dla AC wewnetrzny konkurs-instytucje na stanowiska sekretarskie potrzebuja prawdziwych sekretarek. Widzialam prace sekretarek z tutejszym licencjatem sekretarskim i... musialam uczyc sie od nich,pewnie tak jak wiele osob nie posiadajacych tego specjalistycznego wyksztalcenia zdobywanego przez 2-3 lata (teoria i praktyka).Na poczatku kiedy to PL wraz z innymi panstwami weszla do UE zarowno na F jak i AT,AC zatrudniano ludzi z wyzszym wyksztalceniem,ale dobra znajomoscia jezykow.Obecnie administracja bardzo dobrze wie,ze to nie jest dobre rozwiazanie,bo traca obie strony.Osoba z tytulem doktorskim lub kilkoma fakultetami szybciej wpadnie nawet w depresje,z powodu wykonywania pracy niezgodnej ze swoim wyksztalceniem lub bedzie szukala innego miejsca praca.A instytucje na stanowiska sekretarskie potrzebuja "prawdziwych sekretarek".
          • klee Chyba to jednak bardziej skomplikowane 06.02.11, 19:34
            Jak tak sobie obserwuję otoczenie, to wygląda mi na to, że niespełnienie w pracy, niezadowolenie z niej, frustracja i inne takie są bardziej efektem stosunku do życia, osobowości itp. W znacznie mniejszym stopniu pochodną typu wykonywanej pracy czy kompetencji.
    • Gość: Do gosc Re: na liscie i wciaz bez wymarzonej pracy... IP: *.127-128-109.adsl-dyn.isp.belgacom.be 31.01.11, 16:59
      Nic nie rozumiem, bo dzis byl konkurs EPSO w Brukseli na AST 1, a Ty jeszcze czekac od roku ???
      • Gość: gosc Re: na liscie i wciaz bez wymarzonej pracy... IP: 217.111.155.* 31.01.11, 18:27
        Ostatni egzamin ustny na AST 1 byl w pierwszym kwartale 2010. Z wybikiem pozytywnym wisze zatem od tego czasu na liscie.
        • Gość: anbxl Re: na liscie i wciaz bez wymarzonej pracy... IP: *.access.telenet.be 31.01.11, 18:42
          I dlatego ze niedawno byl egzamin AST 84 min dla Polakow to w AST111 wybrali innych 9 jezykow jako pierwsze (a preselekcje trwaja do 15/2).A co bedzie jak uwzglednia wnioski zwiazkow i wkrotce zrobia egzamin wewnetrzny dla AC FG 1 i FG2. Czy ktos ma juz jakies info z dzisiejszego zebrania interinstytucyjnego?
          • Gość: mz Re: na liscie i wciaz bez wymarzonej pracy... IP: 78.129.48.* 31.01.11, 20:30
            To juz nic nie rozumiem, przeciez AST ma byc zastapiony przez kontraktowcow
            • anbxl Re: F a AC 31.01.11, 20:56
              nie wiem o co ci chodzi.I tak beda dalej robic cykliczne egzaminy na F: AST i AD-nowa polityka EPSO. Jednak juz w pierwszym roku (2010)EPSO nie dotrzymalo zapowiadanych obietnic.Owszem egzamin na AD byl i w tym roku tez bedzie. Cykliczny egzamin na AST1 oglosili w 2010,ale bedzie (sa preselekcje obecnie) w 2011 dla 9 jezykow .A wiec juz w tym roku nie oglosza egzaminu na AST1. Obecnie powstal komitet AC,bo dyskusja juz trwa od dawna.Komisyjne zwiazki robia sobie przedwczesny PR.Taniej dla instytucji jest zatrudniac podstawowy personel jako AC-taniej i zawsze mozna zwolnic jezeli taka osoba nie sprawdzi sie. W belgijskich ministerstwach +-70-75% urzednikow to tez kontraktowi
              • Gość: mz Re: F a AC IP: 78.129.48.* 31.01.11, 21:36
                EPSO organizuje zeby miec co robic, takie perpetum mobile. Bo można by było zorganizować konkurs i stworzyć listę z 500 kandydatami i wtedy byłby spokój na następne 5 lat.
          • Gość: Zosia Re: do anbxl IP: *.ec.europa.eu 01.02.11, 09:40
            O co chodzi z tymi wewnetrznymi egzaminami. Zeby ci co parcuja juz na GF I i II mieli stale kontrakty czy co ?
            • Gość: anbxl Re: do Zosi IP: 91.194.202.* 01.02.11, 09:48
              Jeszcze nie wiem dokladnie o co chodzi.Dzis lub jutro powinnam wiedziec wiecej ze zrodla dobrze poinformowanego,bo mam na ten temat zebranie w moich zwiazkach. Wiem,ze rozne zwiazki maja rozne propozycje min dac mozliwosc kontraktow AC FG 1 i FG 2 (tak jak w agencjach) po 2-3 latach pracy jako kontrakty bezterminowe AC. Moj zwiazek proponuje,aby zorganizowac egzamin wewnetrzny dla AC (podobny do egzaminu dla AT sprzed 2 lat).A co bedzie....zobaczymy wkrotce
              • Gość: Zosia Re: do Zosi IP: *.ec.europa.eu 01.02.11, 10:02
                I tym razem bylby to tylko egzamin dla AC a juz nie dla AT ? Niech zrobia dla wszystkich.
                • buwybaw Re: do Zosi 01.02.11, 11:01
                  Ja tego nie rozumiem. Jaka jest motywacja za przeprowadzaniem egzaminow wewnetrznych dla AC? Wedlug mnie to wyglada na niezly przekret, znow osoby ktore sa "w systemie" po duzo latwiejszej selekcjii na pracownikow kontraktowych, maja miec latwiejszy dostep do stalych posad? Po co organizowac egzamin wewnetrzny skoro jest tyle konkursow zewnetrznych???
                  Ja zdawalem konkurs zewnetrzny bez zadnych preferencji wynikajacych z bycia juz zatrudnionym w instytucjach. Uwazam ze konkursy wewnetrzne to jeden wielki przekret, ale przede wszystkim bardzo niesprawiedliwa forma selekcji pracownikow.
                  • Gość: Zosia Re: do Zosi IP: *.ec.europa.eu 01.02.11, 11:20
                    Ale w statucie jest wyraznie napisane, ze konkursy wewnetrzne sa dla TA albo dla funkcjnariuszy (na wyzsze stanowiska) to jak to bedzie mozeliwe z prawnego punktu widzenia taki konkurs wewnetrzny dla AC ?
                  • Gość: anbxl Re: IP: 91.194.202.* 01.02.11, 12:28
                    buwybaw ja osobiscie tez nie jestem za wewnetrznymi egzaminami. Uwazam,ze lepszym rozwiazaniem bylyby kontrakt AC bezterminowe tak jak jest w agencjach i tutejszych ministerstwach.Zdales egzamin AC,godzisz sie z warunkami zatrudnienia AC i masz mozliwosc pracy na kontrakcie CDI wlasnie na takich zasadach.Moje zwiazki (i nie tylko)uwazaja inaczej-uwazaja,ze skoro w przeszlosci przed 2004 byl wewnetrzny egzamin (wiem od znajomych,ze to byla naprawde formalnosc),byl 2 lata temu dla AT (co prawda malo ludzi go zdalo,ale wiadomo,ze AT z pierwszej lapanki to wielu zatrudnionych "po znajomosci,bez zadnych zdanych castow) to dlaczego nie dac szansy obecnym AC. Oczywiscie nie mowi sie o trudnosci tych egzaminow tylko o daniu szansy najlepszym.A wiec egzamin moze byc czysto sekretarski i wcale nie latwiejszy od zewnetrznych. Teraz to mozemy tylko spekulowac....trzeba czekac na ustalenia i oficjalne informacje
                    • buwybaw Re: 01.02.11, 12:37
                      Sama idea konkursu wewnetrznego jest ok, jesli chodzi np o konkurs na HoU, albo na wyzszy grade etc. Uwazam ze jest nie fair jesli konkurs jest organizowany na te same pozycje na ktore sa konkursy zewnetrzne.
                      Dwa lata temu, AT ktorzy robili konkurs wew na AD5, mieli te przewage ze na jedno miejsce bylo znacznie mniej kandydatow niz w identycznym konkursie na AD5 zaledwie kilka miesiecy pozniej. Czyli wychodzi na to ze ci co pracuja w instytucjach na starcie znajduja sie juz w wyselekcjonowanym gronie z wiekszymi szansami. A jak sie tam wiekszosc z nich znalezla w tym gronie to juz kazdy wie...
                      • Gość: anbxl Re: IP: 91.194.202.* 02.02.11, 14:24
                        zgodnie z umowa (obiecalam podzielic sie info z zebrania zwiazkowego) w innych instytucjach (nie jestem pewne czy w PE tez) podobnie jak w KE wprowadza wkrotce kontrakty bezterminowe dla FG 1 (tzn 2 kontrakty 2 lata+ 1 i potem bezterminowy).Oczywiscie pozytywna opinie musi dac przelozony. Natomiast jezeli chodzi o FG2 to tak nie bedzie. Podobno zwiazki chcialyby aby w nowym SR byl zapis umozliwiajacy zorganizowanie egzaminu wewnetrznego tak jak bylo dla AT (teraz to nie jest mozliwe),ale sa glosy sprzeciwu,bo mowia,ze to bylby koniec fonction publique de l'UE. A wiec zadnych NOWOSCI
                        • Gość: gosc Re: IP: *.149-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 02.02.11, 15:04
                          ok, ciekawe te zwiazkowe informacje nawet jesli si eniewiele rozumie z tego wew. jezyka :) Mam nadzieje, ze prace dostane w niedalekiej przyszlosci i wtedy wszystko wewnetrze bedzie dle mnie mniej straszne i niezrozumiale :)
                  • Gość: rokko Re: do Zosi IP: *.ec.europa.eu 02.02.11, 15:34
                    Zgoda, to niesprawiedliwe. Równie niesprawiedliwe jak to, że teraz mogą siedzieć obok siebie sekretarka z AST i AC, wykonywać dokładnie tę samą pracę, z tą samą odpowiedzialnością i wymaganiami, a dostawać zupełnie inną pensję i inne świadczenia...
                    • Gość: do anbxl Re: do Zosi IP: *.ec.europa.eu 02.02.11, 15:37
                      Ale kogo beda zatrudniac na FG I , sekretarki ? Bo do ej pory byli tylko pocztowcy.
                      • Gość: rokko Re: do Zosi IP: *.ec.europa.eu 02.02.11, 15:43
                        A to ten egzamin wewnętrzny miał być dla pocztowców?
                        • Gość: anbxl Re: IP: 91.194.202.* 02.02.11, 16:42
                          Przeciez FG 1 to nie tylko goncy,ale i FG1 to ludzie pracujacy jako:(poszlam na latwizne i skopiowalam z epso) Taches (administratives) de service (i tu ludzie wykonuja obowiazki sekretarki nawet u dyrektora-sama znam taki przypadek) recepcjonisci,call agenci,recepcjonisci konferencji,ludzie pracujacy jako pomoce ast finansowych,techniczni,itp.Sa instytucje,gdzie ci ludzie pracuja nawet 10 lat ciagle na odnawialnych co roku kontraktach
                    • Gość: anbxl Re: do rokko IP: 91.194.202.* 02.02.11, 16:50
                      Czy widzialas na tym swiecie SPRAWIEDLIWOSC??? To jest rozumowanie moich zwiazkow,a moj poglad jest inny.Ty wiesz na co godzisz sie i zgadzasz sie na podpisanie takiej a nie innej umowy o prace.Nikt ciebie nie zmusza do podpisania jej.Tak jest rowniez w tutejszych ministerstwach-sa kontraktowi ktorzy zarabiaja duzo mniej od mianowanych urzednikow i nie maja przywilei (mianowany urzednik dostaje pol emerytury wiecej).
                      • rokko Re: do rokko 02.02.11, 21:01
                        Anbxl, odnoszę się do postu buwybaw, w którym on się oburza na niesprawiedliwość organizowania specjalnych konkursów dla kontraktowców i pokazuję drugą stronę sytuacji AC.
                        A co do "godzenia się" na taką, a nie inną umowę o pracę - nikt się chyba nie obraża na te warunki które ma, ale też podpisanie tej umowy nie odbiera nikomu prawa do starań o poprawę swojej sytuacji. A wyważenie racji wszystkich stron należy już do decydentów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka